Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

SDS o brezsramnih

14. november 2008 ob 12:26 | Denis Sarkić |

SDS Delo in Večer

Spletni SDS zapis o medijskih premikih, ki jih je izvedla družba Delo pri nakupu še dodatnega deleža časopisa Večer brez sooglasja ministrstva za kulturo.

Brezsramna kršitev medijske zakonodaje

Četrtek, 13.11.2008

V teh dneh je postalo dokončno jasno, kakšna je resnica o dejanskem obvladovanju medijskega prostora v Sloveniji. Delo d. d. je postalo skoraj 80-odstotni lastnik izdajatelja časopisa Večer in s tem povečalo že tako prevladujoč položaj na trgu splošnoinformativnih dnevnikov na evropsko neprimerljivih 73 % vseh prodanih izvodov. Tako je postalo več kot očitno, da so bili očitki 572 novinarjev, ki so vladi očitali obvladovanje medijskega prostora predvsem predvolilna poteza, ki pa je žal odmevala tudi v prostoru Evropske unije, kjer tovrstnih brezsramnih namigovanj, brez dejstev, ki bi jih podkrepila, niso vajeni. Pričakovali bi, da bi se predstavniki novinarjev, ki so se izpostavili v predvolilnem času, tudi tokrat ažurno in odločno odzvali, nenazadnje je tokrat resnično jasno, kdo in na kakšen način dejansko monopolizira slovenski medijski prostor in s tem predstavlja realno grožnjo medijskemu pluralizmu.

Lastniki Dela d. d., ki so se za takšno potezo odločili kljub jasni zavrnitvi zakonsko predpisanega predhodnega soglasja Ministrstva za kulturo, tako predvsem na vsakomur jasen način dokazujejo, da so njihove grožnje s prodajo deleža v Mercatorju tujcem predvsem pritisk na nosilce oblasti, nikakor pa ne posledica potrebe po finančnih sredstvih, ki jih imajo očitno za kopičenje lastniških deležev v medijih več kot dovolj. Dokončno pa se je tudi pokazalo, da je nacionalni interes, v imenu katerega so se borili za prevzemanje deležev v slovenskih podjetjih, predvsem interes njih samih, interes po brezmejnem bogatenju in neformalnem vplivu na celotno družbo.

Isti ljudje neposredno kršijo Zakon o medijih, ki v 58. členu določa, da mora vsakdo, ki želi pridobiti več kot 20 % lastninskega ali upravljavskega deleža oziroma deleža upravljavskih pravic v premoženju izdajatelja radijskega oziroma televizijskega programa ali izdajatelja splošnoinformativnega tiskanega dnevnika, za veljavno sklenitev pravnega posla ali veljavno sprejetje sklepa skupščine ali drugega pristojnega organa družbe, dobiti predhodno soglasje pristojnega ministrstva (v tem primeru Ministrstva za kulturo). Vsi pravni posli ali sklepi skupščine ali drugega pristojnega organa družbe, ki se sklenejo v nasprotju z določbo prvega odstavka 58. člena ZMed-UPB1, so nični. In isti ljudje v istem času, na povsem absurden način, preko svojih medijev očitajo, da jih državne institucije, ki skrbijo za konkurenco, terorizirajo, ko vztrajajo pri spoštovanju minimalnih zakonskih zahtev. Ob vseh očitkih o terorju in predvolilnih napadih na vlado, ki jim je stopila na prste, pa zavestno brezsramno kršijo zakon.

Ministrstvo za kulturo je po naših informacijah nemudoma ukrepalo in sprožilo vse postopke, ki jih predvideva zakon ter z ravnanjem lastnikov Dela d. d. seznanilo tudi ostale pristojne institucije, torej Agencijo za trg vrednostnih papirjev, Urad RS za varstvo konkurence, Upravo kriminalistične policije, Komisijo za preprečevanje korupcije in Vrhovno državno tožilstvo. Pričakujemo, da bo prihodnja vlada prioritetno in odločno obravnavala tudi tovrstne prestopke, v skladu s predvolilnimi zavezami koalicijskih strank, pa čeprav gre za dejanja njihovih donedavnih članov, ki so jih preko svojih medijev podprli v predvolilni kampanji.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 96 x komentirano
  1. Štrigon pravi:

    Takoj BlitzKrieg !
    eins, zwei, drei na Šrota gremo zdaj…

  2. ošas pravi:

    Ja pa kaj ste se tak zapičili n njihovo stran? A niso volitve mimo? A v državi ni pomembnejših vprašanj kot je diskreditacija SDS-ja?

  3. fister pravi:

    če je pa zabavno, ker kvasijo bedarije… vest, vi kar objavljajte, ker nisem redni bralec sds.si

  4. Robert pravi:

    tole bo pa grimsovo go*no
    in sds so svetski hinkoti, ker se skrivajo

  5. francka pravi:

    Kaj pa Vi novinarji Vesti.si mislite o prevzemu Večera.Se Vam to zdi v redu?Je prav,da se mediji tako monopolizirajo.Je vse zakonito.Res bi želela slišati Vaše mnenje.Mnenje SDS tako ni pomembno,saj nima nobenega vpliva več.

  6. Joschka pravi:

    Nov zapis duševnih bolnikov iz SDS…

  7. medek pravi:

    A to je ta fora, ko tat med begom vpije držite tatu?

  8. novinar pravi:

    Mi smo za nezakonitost, kadar se janševiki sklicujejo na veljavne predpise.

  9. Mirjana pravi:

    Morda bi pa res prenehali z objavo vsake sračke, ki pade na splet sds-a,…upam, da nas ne doletijo nova Trejna.
    Po včerajšnjih Trejnih sem sklenila, da neham tud jaz bentiti čez novo nastajajočo vlado,..naj imajo mir vsaj do konca leta,…pa začnejo delati…, nakar bomo videli…
    Čeprav niso lepi časi, ima nova vlada prav sedaj idealno priliko dokazati kdo so in kaj zmorejo. Pojma nimam zakaj ste se tako vpičili v GG-ja. Morda še niste ugotovili da diploma, doktorat,…tisti pisani pildek…še zdaleč ni zagotovilo za sposobnost, korektnost, poštenost……dovolj pogledati Jerofšeka, Tanka, Grimsa,..pa tistega mladeniča Turka…:))
    Še koliko lahko GG postori na področju visokega šolstva…zavoženega je dovolj
    oki srečno!

  10. mittra pravi:

    Še dobro, da imate Vest.si, kamor komentatorji lahko zlivate odvečno energijo, ki jo drugače ne uspete porabiti.

  11. LEPI IN PRAZNI pravi:

    Kdo so že te SDS? A ni bla to ena stranka pa en diktator-samodržec.Ja tole je cela jeba za forum 572.O svojih ne smejo pisat,kamoli kaj raziskovat.Kdo jim ostane?En nepomembnež JANZA.Dolgcajt!

  12. LEPI IN PRAZNI pravi:

    @denis Daj mal razišči,kaj se dogaja na kočevskem koncu.?Full enih helikopterjev in avionov danes leta v to smer in nazaj.Ne pomnim kdaj je bil zadnjič tak ferker na našem nebu.?? Ne zezam! tokrat.

  13. kinky tone pravi:

    Jaz sem za naše.

  14. luka pravi:

    dej JJ, če si res toliko proti tajkunčkom bi ko si bil mandatar predlagal zakon, s katerim bi se razveljavili vsi prevzemi(posli), ki so se kreditirali s hipotekarnimi krediti….al pa še bolš, razpisal bi referendum…..

    ampak ne, gobec otresaš narediš pa nič….zakaj že….

    ker če bi naredil to, bi kakšen bavčar zgobcal kolk maš keša v tujini….

    eh banana republika…

  15. S-lick pravi:

    “Posle je….. nema kajanja” pravijo, a nimajo prav? Dragi SDS-ovci “šta ste je…., je…. ste” edina napaka je pa to ker ste nas vse povrsti je….. na suho. Pomirite se, dost je blo, saj ste delali… Zdaj si pa malo odpočijte, a ne?! Tak… to bi blo od mene. Dober tek vsem skupaj, zredite se, kriza trka na vrata, da bomo meli kaj za shujšat! En lep pozdrav vsem obiskovalcem te strani. Ekipi bi pa želel da jim v studiu ne bo mrzlo, ker prihaja huda, huda zima.

    God bles sLOVEnia, pa posebej naše politike. Le kaj bi mi revčki brez njih, oh joj…
    pa pa… do naslednje bedarije.

  16. Štrigon pravi:

    Je pa res v bednem stanju tale SDS.
    Edino glasilo (trobilo), ki jim je še ostalo je njihova spletna stran.
    Kam so šli vsi Reporterji,Expresi,Novice,Demokracije,Megaplakati,Grimsi,Tanki,…. ?

  17. uničevalec rdečuhov pravi:

    Udbovsko-murgeljskam rdeča umazana svojat, ne boste dolgo.V sodobni EVROPI ni političnega prostora zaboljševistično svojat in hostno divjad, kar je včeraj v BRUSLJU zelo jasno in eksplicitno povedala direkcija EPP , ki je volitve in vcsa kriminalna dogajanja pred volitvami in med samimi volitvami najstrožje obsodila :To stališče in sklepi EPP bo v najkrajšem času obravnaval tudi 760 članski Evropski parlament, potem bomo pa videli , kaj si demokratična Evropa misli o grobem komunističnem prevzemu oblasti v naši prelepi Sloveniji.Kam se boste poskrili , rdečkarji?

  18. Carlos Contreras pravi:

    Uničevalec, tabletke, tabletke!

  19. unexpected pravi:

    uničevalec rdečuhov

    morda je čas da uničiš še zadnjega rdečuha - rdečega mladinca

  20. bullock1 pravi:

    Na svoji spletni strani pa ja pišeš tisto, kar ti misliš in ne tisto, kar bi drugim pasalo. Gnojnica se preliva pa tako na desni kakor na levi strani, katera bolj smrdi se bo pa kmalu videlo.

  21. bullock1 pravi:

    Prav za prava zavohalo, ne videlo.

  22. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    brezsramnih ali breznaglavnih… DLAK ? _ _ _ (rofl) !

  23. simpatikus komunalis pravi:

    ojej avtist uničevalec redčuhov se je pojavil.pa ja zdravljenje traja dlje.pa sej srota ima kr srečo,da ga nič kaj hujšega ne daje kAkor da rdeče vidi.

  24. op. pravi:

    …Tako je postalo več kot očitno, da so bili očitki 572 novinarjev, ki so vladi očitali obvladovanje medijskega prostora predvsem predvolilna poteza, ki pa je žal odmevala tudi v prostoru Evropske unije,…..

    pač, pacient ki ne ve kaj je to čas??
    čas je sprememba,m jebote….
    NIKOLI ne verjami človeku ki laže

  25. op. pravi:

    shizofen bolnik, kaj češ…

  26. op. pravi:

    same laži…
    kaj ima on od tega???

    fej, nočem ga niti več slišat, niti videt…

    v luknjo z njim….

  27. Turek pravi:

    Jah, sami so odprli to Pandorino skrinjico, zdej pa je, kar je…

    Sam tale brezsramnost mi je pa vzbudila domišljijo :))))) Brazilska depilacija la kej druzga :D

  28. miro pravi:

    @uničevalec rdečuhov
    S takim načinom komuniciranja ne boš prišel daleč. Tukaj te že vsi imajo za tepčka. Tvoji posti so namreč polni žalitev, a popolnoma brez argumentov. Vse kar napišeš deluje kot žolčni izbruh kakega primitivca. A ni škoda besed, če jih nihče ne jemlje resno.

    Prepričan sem, da je potrebno tudi bodoči vladi gledati pod prste, a zanesljivo ne bo tako brutalna, kot je bila Janševa, pa tudi bolj demokratična bo. Vendar prevzem Večera nima nobene zveze s Pahorjevo vlado, kot tudi ne z levičarji. Tako misli samo Janša, ker mu ameriški svetovalci zagotavljajo, da tisti, ki obvladuje medije, obvladuje tudi državo. Tako je to v ZDA, a za Slovenijo to zaenkrat še ne velja.

    Zagotovo taka koncentracija tiskanih medijev (neke vrste monopol) ni dobra. Če to dopušča zakonodaja, je potrebno zakone spremeniti. V kolikor pa tako ravnanje ni zakonito; le kje so organi pregona???

  29. unexpected pravi:

    miro

    se takoj podpišem pod tvoj post.

  30. englishman pravi:

    “V sodobni EVROPI ni političnega prostora za boljševistično svojat”

    jaz se pa pod tole podpišem.

    koliko vojnih zločincev je bilo v sloveniji zaprtih po 2. svetovni vojni?

  31. unexpected pravi:

    englishman

    kaj te je napeljalo do tvojega posta da si tako jezen?

  32. Luka pravi:

    englishman, mi pa nismo ravno pri ta brihtnih, kajne? Kje pa si videl kakšnega vojnega zločinca, ki smo ga pozabili zapreti?

  33. englishman pravi:

    dejstvo, da se za t.i. “levico” skriva veliko tipov s prav nič čisto zgodovino

  34. englishman pravi:

    @ luka

    začnem naštevati?

  35. unexpected pravi:

    englishman

    naštej jih… in začni z rdečim zastavonošo

  36. unexpected pravi:

    englishman

    torej??? muca popapala jezička?? začni z rdečim zastavonošo in nadaljuj z belim indijancem…

    bo šlo?

  37. Luka pravi:

    englishman, to me pa res zanima. Sam se namreč ne spomnim nikakršnega mednarodnega sodišča za vojne zločine v Sloveniji med drugo svetovno vojno, zato bom z zanimanjem prisluhnil, katere vojne zločince so obsodili, pa so se kljub temu izmaknili zaporu. Če pa je slučajno tako, kot se meni zdi, da nihče ni bil osumljen vojnih zločinov, potem pa boš moral prekleto dobro razložiti svojo bizarno obtožbo. Še bolj nenavadno pa je, da v vojno in vojne zločine vpleteš celo zdajšnjo “levico”, kjer ni praktično nikogar, ki bi bil med vojno sploh že rojen. In spermiji ponavadi niso vojni zločinci.

  38. unexpected pravi:

    luka

    ..pust ga vidš da je našopan k pav…

  39. englishman pravi:

    torej, posthumno bi bilo potrebno podati kazenske ovadbe zoper ves politični vrh KPJ (tito, kidrič, kardelj). (http://24ur.com/novice/slovenija/kardelj-je-zahteval-ciscenje.html) revidirati bi bilo potrebno dokaze zoper mitjo ribičiča in ga po potrebi še enkrat ovaditi (kolikor vem, je v novem kazenskem zakoniku za genocid in množičen umor zagrožena doživljenska kazen)

    nadalje je potrebno ukrepati zoper vse, ki so o odgovornih za povojne poboje karkoli vedeli, pa so iz takšnih ali drugačnih razlogov molčali. težko je namreč verjeti, da bivši predsednik skupščine socialistične republike slovenije o dogodku takšne magnitude ne bi nič vedel. seveda bi bilo potrebno preveriti vse, ki so kakorkoli politično sodelovali s KP, kot so to storili čehi in poljaki.

  40. paranoid android pravi:

    # ošas pravi:
    14. november, 2008 ob 12:50

    “Ja pa kaj ste se tak zapičili n njihovo stran? A niso volitve mimo? A v državi ni pomembnejših vprašanj kot je diskreditacija SDS-ja?”
    Hm… objava nekega zapisa z SDSove strani je diskreditacija? No ja, v bistvu imaš prav - SDSovci itak diskreditirajo sami sebe s takimi nebulozami.

    englishman: lahko ti zrihtam časovni stroj ali psihiatra.

  41. Carlos Contreras pravi:

    Vse, ki so politično sodelovali s KP? Jebemtiboga, takoj sem za! Samo potem boste vrli podeželani in zakristijci sila razočarani.

  42. englishman pravi:

    @ carlos contreras

    nisem s podeželja, pa tudi kristjan nisem in tudi razočaran ne bi bil.

  43. englishman pravi:

    @ paranoid android

    zakaj bi pa zaradi želje po pravici moral obiskati psihiatra?

  44. Carlos Contreras pravi:

    Predlagam, naj preživeli domobranci in žlahta tistih, ki so bili v te čudovite, domnevno prostovoljne enote mobilizirani inu ob življenje prišli, za odškodnine tožijo svojega poslodajalca, torej Ljubljansko nadškofijo.
    Za veeeeeeeliiiiiiiikeeeeeeee denarje.

  45. unexpected pravi:

    englishman

    klobasaš: “…nadalje je potrebno ukrepati zoper vse, ki so o odgovornih za povojne poboje karkoli vedeli, pa so iz takšnih ali drugačnih razlogov molčali. težko je namreč verjeti, da bivši predsednik skupščine socialistične republike slovenije o dogodku takšne magnitude ne bi nič vedel. seveda bi bilo potrebno preveriti vse, ki so kakorkoli politično sodelovali s KP..”

    res je da ni humano kar se je dogajalo po vojni, vendar žal tega ne boš mogel spremeniti… se pa strinjam da jih ni bilo potrebno pobiti… morda bi oni v primeru njihove zmage naredili drugače..? morda vendar ne vemo! ne vem ali živiš za luno vendar vsi slovenci že vemo da to ni bilo prav in humano in je vredno obsojanja v določeni meri in ne kot praviš ti, ker to poraja nove delitve in piz..rijo med slovenci!!!

    … sicer pa imam tudi jaz namreč neko željo in zahtevo! Namreč v primeru da pride do takega vsesplošnega opravičevanja (ki je seveda posledica hujskanj vedno na skrite in distancirane cerkve ter njej vrritoleznih strank!!!!) bom jaz zahteval, da se opraviči celotna diaspora v argentini s sinom in vnukom finančnikom bajukom na čelu ker so takoj po okupaciji italjanov (in ne šele po formaciji bele garde kot se sedaj vadijo ven) izdajali na ljubljanski gimnaziji (bajukov ded kot učitelj) direktno policiji (bajukov oče kot vodja policije) imena tistih slovenskih družin, za katere je g. bajuk - učitelj menil, da so preveč svobodno misleči… med njimi - izdanimi je bil tudi del mojega bližnjega sorodstva namreč…!!!

    …in še nekaj - vsi tisti ki so bili v prvi vrsti odgovorni za organiziranost formacije nad katero je bdela cerkev (tako v začetku kot proti koncu vojne) so zbežali v argentino - tisti ki so bili zaslepljeni, ki so resnično se borili pa so umirali in bili ubiti!!! V argentino so zbežali le tisti ki so imeli denar in ta vodilni - ostali so ga nasrkal!

    In morda se lahko malo zamisliš in poskušaš ugotoviti zakaj zavraga so pa šli v argentino (skupaj z ndh - jevci in podobno golaznijo) in kdo jih je “častil” s karto!!! - o tem je veliko napisanega še posebno po delni otvoritvi vatikanskih arhivov nekaj let nazaj!!! razmisli tudi zakaj jih ni sprejela zahodna evropa ali ma morda zda???

    V primeru da bo kdorkoli klobasal o opravičevanju in podobnem početju katero bo le malo dišalo (kakorkoli) po, pa magari prikritem in posrednem opravičevanju sodelavcev rajha in njim podložnim, bom sprožil tak postopek na mednarodnem sodišču da se bo kar kresalo!!!

    unexpected

  46. Igor Đukanović pravi:

    Unexpected, oprosti, da prekinjam tvojo žalostno zgodbo in se vračam nazaj k temi.

    Ja, Miro se popolnoma strinjam. Če so padle kakšne kazenske ovadbe, je to poslej delo kriminalistov in tožilstva, ki naj neodvisno od sedanje in bodoče oblasti preverijo, ali so bili kršeni kakšni zakoni. Če zadeva ni kazniva, pa je smiselno sprejeti zakonodajo, ki bo preprečila monopolizacijo tako internetnih kot tiskanih medijev, tako radia kot televizije. Neka razpršenost je zelo azželjena.

    Me pa motijo navijaški argumenti. Če prav razumem, obsojajo pivovarno Laško, da ima dovolj denarja, da kupi Večer, a nima dovolj denarja, da obdrži Mercator. Čeprav sem Mariborčan in mi to zato gre malo težje z jezika, a vendarle a ni Večer bistveno manjše podjetje od Mercatorja? Če se ne motim, sem že pred meseci bral, kako povezane družbe kontrolirajo tako Delo kot Večer.

    In drugič se tudi jaz ne bom trudil iz SDS-ovih stališč ločevati zrnje od plev. Če hočejo prodreti s svojimi argumenti, naj argumentov ne preglasijo z neartikuliranim kričanjem.

  47. unexpected pravi:

    đukanovič

    nič hudega, še sam sem preveril kako sem pršel do sem, mislim pa da me je nekdo sprovociral…

  48. šifra pravi:

    @engkishman
    a ti je sedaj, jasno, kristalno jasno?.
    kaj(ti) je obrazložil… unexpectet…?!
    da(ti) tule NE PRIČNEMO razlagatiDRUGE PLATI MEDALIJE..(med njimi tudi ,dachau gonars in še in še …spisk je zelo dolgosežen itd…(izselitve nedolžnih)…!

  49. Grof Monte Kristo pravi:

    Carlos spet te je zaneslo…….:)

  50. Igor Đukanović pravi:

    Zakaj pa ne, Grof? Tiste, ki imamo odprte terjatve do fašističnih agresorjev med drugo svetovno vojno prav gotovo ne morejo terjati za odškodnine za svoje napram našemu majhno gorje. Torej naj terjajo svoje neodgovorne poveljnike. Kar ni novost v pravu.

  51. englishman pravi:

    “ne vem ali živiš za luno vendar vsi slovenci že vemo da to ni bilo prav in humano in je vredno obsojanja v določeni meri in ne kot praviš ti, ker to poraja nove delitve in piz..rijo med slovenci!!!”

    ok, zverinsko je bilo pobitih več kot 10.000 ljudi, dajmo to dejanje obsodit and let’s move on. morala na višku!

    bajuk nima veze z domobranstvom - rojen je bil med vojno. njegov oče je bil, vsaj tako pravi mladina (http://www.mladina.si/tednik/200407/clanek/sve-kdo_je_kdaj–ursa_matos/), profesor na gimnaziji. sicer pa ne vem, kdo se naj opraviči za domobranske zločine nad slovenci, saj so vsi odgovorni 6 feet under v kočevju. poleg tega so bile domobranske enote pod poveljstvom wehrmachta in ne cerkve - če so domobrancem pomagali posamezni duhovniki to ne pomeni, da je vpletena vsa cerkev. je pa to hotela prikazati bivša oblast, tudi naprimer z diskreditacijo papeža pija XII. seveda se mora raziskati tudi vpletenost cerkve pri begu nacističnih zločincev, ampak to je stvar mednarodnega prava, ne slovenskega.

    “V primeru da bo kdorkoli klobasal o opravičevanju in podobnem početju katero bo le malo dišalo (kakorkoli) po, pa magari prikritem in posrednem opravičevanju sodelavcev rajha in njim podložnim, bom sprožil tak postopek na mednarodnem sodišču da se bo kar kresalo!!!”

    v bistvu tukaj ne gre za opravičevanje, ampak za to, da je bivša oblast kršila določila ženevske konvencije iz 1929 (http://en.wikipedia.org/wiki/Geneva_Convention_(1929)#Prisoner_of_war_camps)

  52. uničevalec rdečuhov pravi:

    lJUBITELJ PARKOV IN PESKOVNIKOV, KAKO JE V mARIBORU?jE KAJ ZA VIDETI IN POSKUSITI?

  53. unexpected pravi:

    englishman

    “ok, zverinsko je bilo pobitih več kot 10.000 ljudi, dajmo to dejanje obsodit and let’s move on. morala na višku!”

    …govorim ti o tem da slovenci to obsojamo… če pa že hočeš sem ti pa povedal kako je s tem in kdo se mora ravno tako opravičiti… !!!

    …in zopet klobasaš: “sicer pa ne vem, kdo se naj opraviči za domobranske zločine nad slovenci, saj so vsi odgovorni 6 feet under v kočevju”

    …pa govorim ti da ni res - delno je res - žal pa ne vem kako je z vodilnimi (ki so stvar zakuhaliI in ki so še vedno v argentini - nekateri)

    …in zopet trosiš: “bajuk nima veze z domobranstvom - rojen je bil med vojno…”

    ja res je bil rojen med vojno - ne vem pa zakaj potem koplješ po kosteh ki so bile zakopane takoj po vojni saj tistih gospodov ki so jih zakopali tudi ni več!!

    Sicer pa si v istem članku kot ga navajaš lahko prebereš tudi: “”Mnoge pa razburi, ko vidijo, da Andrej na spominski komemoraciji v Kočevskem Rogu prepeva domobranske pesmi.”

    —– ja res je prav imaš - bajuk nima veze z domobranstvom… še celo dopolnim te lahko: iz tega je razvidno da tudi ne zagovarja njihove sprijene miselnosti…

    bo šlo??

    Pa tudi v Mladini niso ravno natančni v tem članku in pišejo šlamparije!

    …in tvojemu klobasanju ni videti konca: “če so domobrancem pomagali posamezni duhovniki to ne pomeni, da je vpletena vsa cerkev”

    posamezni duhovniki??? Posamezni duhovniki in samostani (med drugim tudi pleterski kartuzijci) so se postavili na stran osvobodilnega boja! Generalno se pa za RKC dobro ve na katero stran se je postavila!!! Knjigo v roke!

    pišeš: “seveda se mora raziskati tudi vpletenost cerkve pri begu nacističnih zločincev, ampak to je stvar mednarodnega prava, ne slovenskega”

    super, vendar naj da točne podatke tudi za slovence.. od SLOVENSKE RIMSKO-KATOLIŠKE CERKVE pa seveda ravno tako terjamo opravičilo za hujskanje in njen pronacistični stav med 2. sv. vojno na slovenskem!

    In vsi tisti katere zagovarjaš, naj ti sporočim da naj se opraviči RKC kot institucija in naj jim kar ona povrne če bi jim ravno mogel nekdo kar koli povrniti…

    Upam da boš kmalu ugotovil da si le nahujskan slovenček kateremu ni prav nič mar do tega da bi slovenci skupaj delovali kot celota in iščeš neke zgodovinske polresnice na račun medsebojnega obtoževanja slovencev po 60 let kasneje od dogajanj.

    Sicer pa če meniš da bo slovencem bolje po izkopavanju kosti (vseh - tako enih in drugih) je to tvoja pravica.

  54. unexpected pravi:

    uničevalec rdečuhov

    ti pa raje uniči še zadnjega rdečuha - rdečega mladinca - kumrovškega zastavonošo…

    to sem ti povedal že nič kolikokrat pa še vedno nič nisi naredil v tej smeri…

    hm.. morda pa ne veš za koga sploh gre - ni 2x za rečt.. - je tole zate pravi mali miselni oreh se mi zdi…

  55. op. pravi:

    jebi ga, dokler portal sds ne bo imel foruma, predala, kjer bi eno-brez-ne-umno
    diskutirali, ne bo nič s komedijo tukaj, se vedno kdo “pokaka”…

  56. englishman pravi:

    “…govorim ti o tem da slovenci to obsojamo… če pa že hočeš sem ti pa povedal kako je s tem in kdo se mora ravno tako opravičiti… !!!”

    bom jaz pobili celo šolo otrok in me zanima, če bo kdo to “obsojal”. stvar je potrebno sankcionirati, četudi samo na simbolni ravni.

    vodilni domobranci so mrtvi (rupnik, peterlin…) bili so pravnomočno obsojeni in usmrčeni. v argentino pa niso bežali samo domobranci, večina tistih, ki so zbežali tja, se je bala komunistične oblasti, ki je udarjala po vseh izobražencih in drugačemislečih.
    cerkev gotovo nosi moralno odgovornost zaradi neobsojanja nacističnih zločinov v letih vojne. sicer cerkev kot inštitucija ni nikoli “hujskala” v prid nacistom, njena največja črna pika je neobsojanje holokavsta. je pa tudi res, da je papež pij XII osebno posredoval pri reševanju več tisoč judov, zaradi česar so mu le ti postavili spomenik v jeruzalemskem muzeju holokavsta. ogromno je storil tudi za poljske in grške begunce (http://faroutliers.blogspot.com/2008/08/vatican-as-unngo-in-world-war-two.html)

  57. Igor Đukanović pravi:

    Ja, Englishman, Vatikan je kot vedno bil prijazen do obeh strani, a je očitno, na kateri strani mu je bilo srce…

    Komentar o poboju otrok pa, ne prosim - zahtevam, takoj vzemi nazaj.

  58. unexpected pravi:

    englishman

    ko si napisal: “bom jaz pobili celo šolo otrok in me zanima, če bo kdo to “obsojal”. stvar je potrebno sankcionirati, četudi samo na simbolni ravni”

    Sicer pa še vedno ne vem ali živiš za luno, ker ti pravim da slovenci vemo kako se je v časih po vojni stvari streglo.. glede primerjave pa ne bom komentiral - ker spada v kategorijo hujskaštva s pomočjo nemogočih primerjav!

    ko pišeš: “…zbežali tja, se je bala komunistične oblasti, ki je udarjala po vseh izobražencih in drugačemislečih”

    zdaj pa mi navedi tistega ki je bil izobraženec in bil pregnan v argentino kot praviš zaradi komunistične oblasti po vojni… tu imaš le prav da “nekateri” (neekaateerii!!!) izobraženci so bili zapostavljeni!

    pišpeš. “cerkev kot inštitucija ni nikoli “hujskala” v prid nacistom”

    ne le to, temveč hujskala je tudi v prid tistim, ki so sodelovali z njimi in s tem razdvajala slovence in prispevala levji delež k bratomornim zločinom!!!

    in žal ti moram povedati - še vedno hujska - ne v prid nacistov (saj je zadeva preživeta) pač pa v prid določeni politični opciji v sloveniji…

    glede poteze ki jo je naredil papež pa kaj naj rečem? bravo?? kot vidim iz tvojih pisarij se močno nagibaš k zagovarjanju cerkve kot institucije… deloma sicer imaš prav, deloma pa si žal zatiskaš oči… sicer pa kot sem ti povedal - imaš vso pravico…

    lp

  59. unexpected pravi:

    …in še nekaj stvar je bila sankcionirana na simbolni ravni in na ta način obsojana - s strani vseh politikov (tako iz govorov levih kot desnih!!!) - s tem so naredili enako kot tvoja opevana cerkev pri katerem navajaš vir!!!

    kaj še sploh hočeš pa res ne vem..

  60. unexpected pravi:

    englishham

    upam le da izražanje tvojega mnenja ne temelji na popularnem hujskaštvu neke politične struje z namenom izpodbijanja kredibilnosti druge struje, zaradi pomanjkanja argumentov ki bi se dotikale delovanja vlade v sedanjem času…

  61. englishman pravi:

    @ unexpected

    lahko prosim postrežeš s kakšnim linkom glede hujskaštva cerkve? jaz svoje argumente vedno podkrepim z linki… in potem ti mene obsojaš, da sem neka žrtev hujskaštva…

  62. englishman pravi:

    @ igor

    zakaj naj bi pa komnetar vzel nazaj? gre za stilno figuro, t.i. primerjava

  63. Igor Đukanović pravi:

    Neokusna primerjava, moj dragi Anglež.

  64. unexpected pravi:

    englishman

    …glede hujskaštva cerkve nimam linka - morda pa se spomniš tistega duhovnika iz neke vasi ki je pred volitvami odkrito hujskal… se spomniš? če se ne potem bom pogledal na net pa ti sporočim.. morda je na pop tv - ju..

    sicer pa mislim da se spomniš…

    - glede tvoje primerjave - je pa res neokusna in lahko bi se res opravičil… pa brez zamere..

  65. Denis Sarkić pravi:

    @unexpected

    Vas Bevke, župnik Janez Očkon…

    http://www.vest.si/2008/09/16/oznanilo-in-smrtni-greh/

    Vse imaš na Vesti, pozabi na POP TV…

  66. unexpected pravi:

    denis

    … mislim da so mel še nedolgo tega tudi oni, vendar se nato vrti le neka reklama za kmetijo in ne video kateri bi se moral…

    thx

  67. englishman pravi:

    @unexpected

    meni osebno ni neokusna, tako da se nimam komu opravičevati. me pa preseneča dejstvo, da za nedolžno primerjavo zahtevate opravičilo, ob omembi povojnih pobojev (ki so fakt) pa iščete opravičila v nekih neargumetiranih floskulah.

    glede župnika pa naslednje: mislim, da ima pravico v svojih pridigah objavljati kar mu paše. sicer pa ni bil preveč uspešen, saj je nsi končno ostala pred vrati parlamenta.

  68. Carlos Contreras pravi:

    Englishman, naj se za povojne poboje opravičijo tisti hujskaški fajmoštri, ki so vaško revščino z grožnjami, da jim bodo komunisti porezali tiče, pognali v sramotno kolaboracijo z antisemitskimi IN antikrščanskimi nacističnimi okupatorji.

  69. englishman pravi:

    in naj se za 50 letno okupacijo slovencem opravičijo vsi pripadniki komunistične partije, ki je po vojni obljubila demokratične volitve, pa tega ni storila

  70. kriptoproletarec pravi:

    Kakšna okupacija 50 let? Kaj se komu meša? Večina Slovencev je prav mirno podpirala komunistično oblast. Šele ekonomska kriza v 80-ih letih je vrgla partijo z oblasti. Veliko Slovencev si ni prav nič želelo vrnitve propadlega strankarstva, saj so se vse politične stranke zelo slabo odrezale pod tujo okupacijo. Komunisti so imeli pač j…a in so lahko tvegali vse. Ostali veledemokrati so se raje poklonili novi oblasti. In na podlagi uspešnega boja med drugo svetovno vojno so komunisti imeli veliko podporo po vojni.

  71. Carlos Contreras pravi:

    Englishman, kakšno okupacijo? A kdaj prebereš še kaj drugega kot pa blebetanja malarja Ferluge, proteze Vodušek in rdečeličnega Gašperčka v Demokraciji? In ti bi bil rad slovenski intelektualec …

  72. Grof Monte Kristo pravi:

    Carlos, pomiri se………vem, da ti je hudo za vse skupaj, tako kot meni!

  73. Carlos Contreras pravi:

    Grof, preprosto gre za to, da so nekateri ljudje obsedeni. In vlačijo domobrance in Kočevski rog v vsako stvar, tudi tisto, s katero nimajo nikakršne povezave. In takšnih je večina stvari. Kdo ni za Janšata, je avtomatično boljševik in zagovarja povojne poboje. Jebiga, človek se ob takšnih idiotizmih pač razhudi.

  74. unexpected pravi:

    englishshman

    matr si pa trmast…

    pišeš: “mislim, da ima pravico v svojih pridigah objavljati kar mu paše. sicer pa ni bil preveč uspešen, saj je nsi končno ostala pred vrati parlamenta.”

    res? se ti ne zdi to nekako nefer da cerkev (katera mimogrede venomer bluzi da ni politično aktivna) hujska narod za neko stran?? (oziroma proti nekateri drugi)???

    englishman: “sicer pa ni bil preveč uspešen, saj je nsi končno ostala pred vrati parlamenta.”

    pa koga pa ti farbaš gospodič englishman??? po tvoje mu je torej v opravičilo da nsi ni prišla v parlament ali kaj??? če še nisi opazil ni omenjal Nsi… omenjal je za koga ne volit!!!

    bo tokrat razumljivo gospodič englishman…?

  75. unexpected pravi:

    englishman

    sori k si dons glih na mene nabasu…

    ampak pišeš: “in naj se za 50 letno okupacijo slovencem opravičijo vsi pripadniki komunistične partije, ki je po vojni obljubila demokratične volitve, pa tega ni storila”

    ni šlo za nikakršno okupacijo… če pa se že morajo opravičevati naj se opravičijo vsi, torej tudi bivši partijec in poslušni rdeči mladinec janca kateri je točil solzice in na kolenih moledoval da bi ga sprejeli nazaj - ubožec…

    se strinjaš torej da se mora on tudi opravičiti?

    po tvojih komentarjih sodeč bi se moral tudi on…

    jaz pa še vedno mislim da se nikomur ni več potrebno opravičevati saj so se že vsi…

    torej mi daš prav da se ni potrebno nikomur več opravičevati ker to nikamor ne pelje?

    ;)

  76. englishman pravi:

    “sicer pa ni bil preveč uspešen, saj je nsi končno ostala pred vrati parlamenta.” tole je bilo mišljeno sarkastično, sem mnenja, da stranke, ki izhajajo iz religijskih načel ne sodijo v parlament.

    prav to je žalostno dejstvo, da ni šlo za okupacijo… si mogoče že prebral orwellovo 1984?

  77. Carlos Contreras pravi:

    A zdaj smo pa spet tam? Orwell kot argument za desničarje? Jebemtisunce, Englishman, proti komu se je pa Eric Blair boril v Španiji? Kaj?

  78. unexpected pravi:

    englishman

    jaz sem pa mnenja da v parlament ne sodijo stranke ki podpirajo vpetost cerkve v državo…

    religijska načela pa sploh niso tako slaba (ne kradi ne ubijaj itd.)… nekatera sem sprejel za svoja - in nikoli nisem hodil v cerkev.. niti doma niso…

    ;)

  79. englishman pravi:

    proti fašistom. in jaz nisem desničar. zopet sklepanja na podlagi tvojega omejenega uma, kjer je vsak, ki nima v spalnici slike tita, desničarski skrajnež.

  80. englishman pravi:

    @ unexpected

    ne ubijaj, ne kradi itd. niso religijska ampak splošna moralna načela. religija jih je samo posvojila in jih še danes prodaja kot svoja

  81. unexpected pravi:

    englishman

    res je torej so tudi religijska.

  82. unexpected pravi:

    englishman

    zadnjič ko sva debatirala o cerkvi (vsaj mislim da si bil ti) se mi zdi da jih (čeprav seveda kot praviš nisi desničar) zagovarjaš kar v precejšnji meri…

    je to morda posledica kakšne Fallacijeve knjigice…?

  83. Carlos Contreras pravi:

    Srček, kokolo, študentek novinarstva in štromarstva, stricu Carlosu pač ne sežeš do gležnjev. Sploh se pa zapletaš v lastne izjave. Raje pojdi ven na pir pa babe.

  84. unexpected pravi:

    carlos

    na koga si pa ti jezen?

  85. Carlos Contreras pravi:

    Na našega kolegca, ki se z angleškim nazivom diči in klamfa tja v tri dni.

  86. englishman pravi:

    absolutno, fallacijeva rules:)

  87. unexpected pravi:

    englishman

    se mi je kar zdelo…

  88. unexpected pravi:

    englishman

    upam da ti niso pritisnili s tistole knjigico preveč strahu v kosti… namreč kakorkoli gledaš mora veljati le eno - stroga ločenost države in cerkve (+ spoštovanje kulturnih vrednot)… pa bo najdalš časa mir!

    - se mi pa zdi da kar mal preveč zagovarjaš tisto tvojo zaslugo cerkve za kulturo v kateri živimo - tako zelo zaslužna pa spet ni…

    no se vidimo.. lep večer vsem - tako levim kot desnim…

  89. englishman pravi:

    no, saj v takšni meri je pa s5 ne zagovarjam:) absolutno se strinjam; najbolje bi bilo, če bi vse vere tega sveta ukinili, saj ljudi silijo v iracionalna dejanja. ampak to seveda ni mogoče.

    Lahko noč vsem skupaj tudi iz moje strani:)

  90. unexpected pravi:

    englishman

    no preden grem spat naj ti povem da pa ne bi bilo najbolje da bi kar vse skupaj ukinili - nenazadnje je ravno ta tvoja ideja totalno iracionalna :) :) vero potrebujejo ljudje - na kakršenkoli način jo najdejo in kakorkoli jim to ustreza - poleg tega imajo zelo verni vsaj 1 problem — zelo velik in bistven — manj od nas, ker se ne sprašujejo o bedarijah kot naprimer jaz — ampak imajo že itak zadevo za samoumevno in jim niti dvomiti ni potrebno…

    Vendar pa glede posledic delovanja cerkve (vseh) kot institucije pa seveda nastopijo problemi… torej obstajati morajo ker je to čisto ok - vendar ne smejo se pečati z državo . in takrat bo vse ok, ker jih ne bo noben sistem hotel ukinjati, niti oni ne bojo imeli ničesar proti nobenemu sistemu… tako bi tudi požrešnost cerkve počasi izginila…

    ajde dost za dons… lahko noč vsem še enkrat…

  91. op. pravi:

    sprava je bila 90ega…

    wake up!!!!

  92. englishman pravi:

    če bi ljudje razmišljali s svojo glavo, vere ne bi potrebovali. 15-letniku nek shizofren mufti reče, naj se razstreli v kinu, saj bo prišel v nebesa, kjer ga čaka 17039 devic - on to seveda naredi, saj že celo življenje posluša podobne bedarije. in v vseh religijah je enako. mogoče mamka pri nedeljski maši ne bo nikogar ubila v imenu boga, zato pa lahko svojo omejenost kaže na druge načine (hčerki ne pusti imeti fanta ipd.)down with religion!

  93. en_tipson pravi:

    Nic, treba bo brat Goschinnya. =P Naslov stripa - Asterix in rimski agent (v nekdanji izdaji “deli in vladaj”). Zgodba? Julij Cezar poslje nad galce malega plesastega mozaka, ki ni sam po sebi nic posebnega, ima pa to lastnost, da vse prisotne med sabo na smrt skrega.

    Nekje tam jaz vidim Janeza Janso. Ce hoces vladat Slovencem, jih skregaj med sabo.

    Teli njihovi teksti (govorim o naslovnem topicu) so zanalasc tako napisani, da delajo cleveka zivcnega. Ta Desne razburijo, ker imajo tako pravicnisko noto (”smo vam rekl, pa niste poslusal”). Ta Leve razburijo, ker obracajo dejstva (”sej ste rekl, da so mediji obvladani; no, zdaj pa res so”). In folku se strga in zacne govort o pravicnosti v imenu ljudi, ki sami ne morejo nicesar povedat, ker so ze 40 let pod ruso.

    In naenkrat debatiramo o religiji ipd., na izvor nase jeze smo pa popolnoma pozabili.

  94. unexpected pravi:

    en_tipson

    zelo cool si tole povedal in ravno to se dogaja v naši majhni deželci…

    …to da debatiramo o religiji (in posredno cerkvi) je pa tudi na nek način del zgodbe o “deli in vladaj” kot praviš, saj je plešasti možak izkoristil tudi RKC (in jo še izkorišča) za svoj prodor…

  95. janez pravi:

    Fantje, vse ste zmešali. Saj je stvar čisto enostavna. Tisti ki nagruntajo biznis pač rabijo vojsko vernikov za dimno zaveso, da biznis prikrijejo (Kristus, Cezar, Napoleon, Hitler, Stalin, Tito, Janša, Cerkev ipd).Če jim nekje ne rata, pač poskusijo drugje, pa čeprav z drugačnim nazorskim predznakom. Med seboj se potem pobijajo verniki, kar je vidno tudi na tem blogu. Na koncu pa tako vsi biznisi propadejo (nacizem, komunizem, socializem, kapitalizem ipd). Na srečo vernikov pa se vedno prikaže nov biznisman, sej drugač bi blo pa za crknt. Vse je pa en sam ljubi šport.

  96. Petrovc pravi:

    saj bi kaj napisal, pa je stran tako popacana z idiotizmi, da kje drugje.

Komentiraj