Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vlada kandidatov

12. november 2008 ob 1:02 | Denis Sarkić |

Mandatar za sestavo nove vlade Borut Pahor je končno predstavil svojo prihodnjo ministrsko ekipo. Ta bo, če bo potrjena tudi v DZ, skupaj s premierom štela 19 članov in članic. V vladi bo sedem nestrankarskih kandidatov, v njej pa bo tudi pet žensk. Pahor ekipo ocenjuje kot sposobno premagati vse ovire, ki ločijo Slovenijo na poti do najrazvitejših in najbolj solidarnih držav.

Borut Pahor predstavi svoj (usklajeni) izbor kandidatov za vlado:

Kandidati za ministre in ministrice nove slovenske vlade:

(www.vest.si) Kandidati Za Ministre Nove SLO Vlade

Mandatar Pahor odgovarja na novinarska vprašanja:

Biografije kandidatov za ministre in ministrice v novi vladi (po abecednem redu priimkov):

Karl Erjavec - kandidat za ministra za okolje in prostor

Karl Erjavec, rojen 21. junija 1960, je leta 1985 diplomiral na ljubljanski Pravni fakulteti. Leta 1990 je postal član Izvršnega sveta skupščine občine Kranj, med leti 1995 in 2000 se je v uradu varuha človekovih pravic kot direktor strokovne službe ukvarjal z varstvom temeljnih človekovih pravic, leta 2001 pa je postal državni sekretar na pravosodnem ministrstvu. V javnosti je postal znan zaradi vztrajanja pri uvedbi ustreznih postopkov zoper nekatere notarje iz afer Zbiljski gaj in Orion, ukvarjal pa se je tudi s problematiko stečajnih upraviteljev, ki so domnevno v nasprotju s predpisi posojali denar iz stečajnih mas zasebnim družbam. Erjavec je poleg tega avtor številnih člankov s področja varstva temeljnih človekovih pravic in s področja delovanja pravosodnega sistema. V zadnjih štirih letih je bil minister za obrambo.

Mitja Gaspari - kandidat za ministra brez listnice za razvoj in evropske zadeve

Mitja Gaspari se je rodil 25. novembra 1951 v Ljubljani. Leta 1975 je diplomiral na ljubljanski Ekonomski fakulteti, kjer je tudi magistriral s področja z monetarne politike. Najprej je bil zaposlen v Narodni banki Slovenije, kjer je vodil področje analiz, nato pa je bil direktor oddelka za analize in razvoj. Junija 1987 je bil imenovan za viceguvernerja Narodne Banke Slovenije, pristojnega za informacijski sistem, novembra 1988 pa je postal namestnik guvernerja Narodne banke Jugoslavije. Septembra 1991 se je zaposlil v Svetovni banki v Washingtonu kot starejši finančni ekonomist, nato pa je bil junija 1992 imenovan za ministra za finance. Ministrstvo za finance je vodil dva vladna mandata do junija 2000. Leta 2000 je bil na državnozborskih volitvah izvoljen za poslanca na listi LDS, aprila 2001 pa je bil izvoljen na mesto guvernerja Banke Slovenije. Na tem položaju je ostal en mandat do aprila 2007. Nato se je zaposlil na Ekonomskem inštitutu Pravne fakultete v Ljubljani, obenem pa je predstavljal slovenske izkušnje s prevzemom evra državam, ki so skupno evropsko valuto prevzele po Sloveniji. Na predsedniških volitvah leta 2007 je kandidiral s podporo LDS.

Gregor Golobič - kandidat za ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo

Kandidat za visokošolskega ministra Gregor Golobič je bil rojen leta 1964 v Novem mestu, kjer je končal osnovno šolo in gimnazijo. Leta 1983 se je vpisal na ljubljansko filozofsko fakulteto, smer slavistika in filozofija, a se je po odprtju nove smeri kmalu prepisal na samostojno filozofijo. Sredi 80. let prejšnjega stoletja je bil sodelavec in urednik novomeškega mladinskega časopisa Valj, v obdobju 1986-1988 pa je delal kot urednik družbene redakcije na Radiu Študent in kolumnist tednika Mladina. Konec leta 1988 je prekinil študij in se (kot absolvent filozofije) redno zaposlil na ZSMS. Na volitvah leta 1990 je bil izvoljen za delegata tedanjega družbeno-političnega zbora osamosvojitvene skupščine. Marca 1992 je postal generalni sekretar Liberalne demokracije Slovenije, predsedovanje stranke pa je takrat prevzel Janez Drnovšek. To delo je opravljal do junija 2001, ko je odstopil in naslednje leto diplomiral z nalogo z naslovom Ko filozofi umolknejo - primer Kratil. Od junija 2003 je bil zaposlen v visoko tehnološkem podjetju Ultra kot poslovni direktor. 6. oktobra 2007 je bil izvoljen za predsednika stranke Zares. Na državnozborskih volitvah septembra 2008 je bil izvoljen za poslanca državnega zbora.

Ljubica Jelušič - kandidatka za ministrico za obrambo

Ljubica Jelušič je doktorica znanosti s področja obramboslovja. Študijsko se je izpopolnjevala na Univerzi v Brnu ter Pedagoški fakulteti v Leipzigu, v letih 1994-1995 pa je bila na postdoktorskem usposabljanju s področja vojaške sociologije na Kraljevi vojaški akademiji v Bruslju. Na ljubljanski Fakulteti za družbene vede predava tematike s področja teorij o vojnah in oboroženih spopadih, s področja sociologije in politologije vojske, mirovnih študij, odnosov med civilnim okoljem in varnostnim sektorjem ter antropologije vojne.

Katarina Kresal - kandidatka za ministrico za notranje zadeve

Katarina Kresal, rojena 28. januarja 1973, je diplomirana pravnica. Po končani Gimnaziji Bežigrad je z odliko diplomirala na ljubljanski Pravni fakulteti. Po študiju se je zaposlila kot sodna pripravnica na Višjem sodišču v Ljubljani in nadaljevala kot strokovna sodelavka v oddelku za gospodarske spore Okrožnega sodišča v Ljubljani. Zatem je postala samostojna svetovalka za gospodarsko in korporacijsko pravo pri Kapitalski družbi, se nato zaposlila v podjetju Western Wireless International kot direktorica pravnega oddelka ter kasneje v odvetniški pisarni Mira Senice. Junija 2007 je bila izvoljena za predsednico LDS.

Franc Križanič - kandidat za ministra za finance

Franc Križanič, rojen 4. decembra 1953, je doktor ekonomije. Od leta 2001 vodi Ekonomski inštitut Pravne fakultete, zasebno raziskovalno ustanovo, specializirano za analizo makroekonomskih politik. Kandidat za ministra za ekonomske odnose in razvoj je bil že leta 1997, vendar predlagana vlada tedanjega mandatarja Janeza Drnovška ni dobila zadostne podpore v parlamentu. Križanič je bil v obdobju 2000-2005 predsednik strokovnega sveta Agencije za zavarovalni nadzor. Od leta 2006 je član strateškega sveta za gospodarski razvoj pri predsedniku vlade. Križanič se v svojem ekonomskem delu posveča predvsem temam s področja zunanje trgovine, gospodarske rasti in energetike. Je poročen in oče dveh otrok.

Matej Lahovnik - kandidat za ministra za gospodarstvo

Matej Lahovnik, rojen 23. decembra 1971, je izredni profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti. Ministrstvo za gospodrstvo je vodil že del leta 2004, ko je bil aprila imenovan v vlado Antona Ropa, kjer je zamenjal Teo Petrin. Od leta 2004 je poslanec v državnem zboru, sprva kot poslanec LDS, od začetka lanskega leta pa Zaresa. Diplomiral je leta 1994 na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, podiplomski študij pa nadaljeval na smeri za splošno poslovodenje, kjer je magistriral leta 1998, ter kasneje leta 2000 doktoriral z nalogo Strateški dejavniki priključitev podjetij v državah v tranziciji. Poučuje na področjih managementa, prestrukturiranja podjetij in prevzemov. Kot gostujoči raziskovalec se je izpopolnjeval na Indiana University - Kelley School of Business. Sodeloval je pri znanstveno-raziskovalnih projektih in je avtor ali soavtor prispevkov s področja strateškega managementa, objavljenih v znanstveno-raziskovalnih revijah in konferencah ter soavtor dveh znanstvenih monografij.

Igor Lukšič - kandidat za ministra za šolstvo in šport

Igor Lukšič, rojen 3. decembra 1961, je doktor politoloških znanosti. Je redni profesor na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. V letih 2001-2003 je bil tudi dekan te fakultete, od leta 2007 pa je predstojnik Oddelka za politologijo. Od leta 2005 je podpredsednik Socialnih demokratov.

Borut Miklavčič - kandidat za ministra za zdravje

Kandidat za ministra za zdravje je 64-letni diplomirani politolog Borut Miklavčič. Zdajšnji predsednik Rdečega križa Slovenije je od leta 2003 do 2007 vodil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Tudi pred tem je deloval v zdravstvu; med letoma 1973 in 1975 je bil pomočnik direktorja ljubljanskega Kliničnega centra, v obdobju 1982 - 1985 pa je bil kot predsednik republiškega komiteja za zdravstveno in socialno varstvo član slovenskega izvršnega sveta. Med letoma 1996 in 2002 je bil direktor Savskih elektrarn Ljubljana.

Irma Pavlinič Krebs - kandidatka za ministrico za javno upravo

Irma Pavlinič Krebs je bila rojena 3. aprila 1963 v Črni na Koroškem. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala na Ravnah na Koroškem. Diplomirala je leta 1986 na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer sedaj obiskuje magistrski študij. Poklicno kariero je začela na sodišču; bila je pripravnica na mariborskem višjem sodišču, nato strokovna sodelavka na Temeljnem sodišču v Mariboru (enota v Slovenj Gradcu). Po opravljenem pravosodnem izpitu je bila na različnih funkcijah v gospodarstvu in državni upravi. V letih 1989-1990 je bila vodja kadrovske pravne službe v Gorenje Fecro v Slovenj Gradcu, nato od sredine leta 1990 do konca leta 1994 vodja oddelka za upravne notranje zadeve skupščine občine Ravne na Koroškem. Od začetka leta 1995 do nastopa poslanske funkcije oktobra 2000 je bila načelnica upravne enote Ravne na Koroškem. V mandatu 2000 do 2004 je bila poslanka LDS in podpredsednica državnega zbora. Zadnja leta je opravljala delo odvetnice. Na zadnjih parlamentarnih volitvah je kandidirala na listi Zares.

Zlatka Ploštajner - kandidatka za ministrico brez listnice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj

Kandidatka za ministrico brez listnice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlatka Ploštajner je LETA 1984 diplomirala iz politologije na temo Korscheva kritika produkcijskega načina in njen sodobni pomen. Je nekdanja direktorica Razvojne agencije Kozjansko, julija letos se je zaposlila v vladni službi za lokalno samoupravo.

Milan Pogačnik - kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Milan Pogačnik, rojen 30. avgusta 1946 v Celju, je dekan ljubljanske veterinarske fakultete, funkcijo kmetijskega ministra pa je že opravljal v vladi Antona Ropa, in sicer v času od aprila 2004, ko mu je vajeti predal Franc But, do decembra 2004, ko je z novo vlado na čelo kmetijskega ministrstva prišla Marija Lukačič. Pogačnik je leta 1971 diplomiral na veterinarskem oddelku biotehniške fakultete. Zatem je leta 1978 magistriral, leta 1984 pa še doktoriral s področja patološke morfologije. Leta 1994 je pridobil naziv rednega profesorja za področje sodnega in upravnega veterinarstva ter patološko morfologijo. Za dekana veterinarske fakultete je bil prvič izvoljen že leta 1990. Leta 1999 je prejel častni znak svobode RS za zasluge pri znanstveno-raziskovalnem, pedagoškem in organizacijskem delu, pomembnem za razvoj in uveljavljanje slovenskega veterinarstva.

Ivan Svetlik - kandidat za ministra za delo, družino in socialne zadeve

Redni profesor na Fakulteti za družbene vede in prorektor za študentske zadeve in kakovost univerze na Univerzi v Ljubljani Ivan Svetlik je rojen leta 1950 v Srednji Kanomlji pri Idriji. Leta 1974 se je zaposlil na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo, kjer je bil leta 1995 izvoljen za rednega profesorja za socialno in kadrovsko področje. Pripomogel je k razvoju aktivne politike zaposlovanja, k uvedbi statističnega spremljanja na trgu delovne sile, k uvedbi nacionalnih poklicnih kvalifikacij ter priznavanja neformalno pridobljenega znanja in k inovacijam na področju poklicnega in strokovnega izobraževanja. Bil je dekan FDV, predsednik Sveta za visoko šolstvo, predsednik Nacionalne kurikularne komisije in predsednik Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje.

Majda Širca - kandidatka za ministrico za kulturo

Majda Širca, 55-letna diplomirana umetnostna zgodovinarka, je bila, preden se je podala v politiko, novinarka, urednica kulturnega in dokumentarnega programa TV Slovenija, avtorica številnih knjižnih in revialnih besedil s področja filma, avdiovizualne kulture in humanistike ter ustvarjalka več kot 60 dokumentarnih TV oddaj Povečava. Za umetniške dosežke v elektronskem mediju je prejela mnogo nagrad in priznanj. Po letu 1997 je bila državna sekretarka na ministrstvu za kulturo, po letu 2000 pa dva mandata poslanka državnega zbora. Letos je uspešno kandidirala na državnozborskih volitvah na listi stranke Zares.

Patrick Vlačič - kandidat za ministra za promet

Patrick Vlačič, rojen 22. februarja 1970, je doktor prava. Po srednji šoli v Kopru se je vpisal na ljubljansko pravno fakulteto in po končanem študiju dve leti (1995-1997) delal na Višjem sodišču v Kopru in opravil pravosodni izpit. Nato se je leta 1997 zaposlil na Fakulteti za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani, kjer je bil sprva asistent, od leta 2001 višji predavatelj za predmete mednarodno prometno pravo, gospodarsko in prometno pravo ter pomorsko in gospodarsko pravo, od leta 2004 pa je predstojnik katedre za pomorsko in prometno pravo. Magistrski študij je opravil na pravni fakulteti v Splitu, doktoriral pa je na ljubljanski pravni fakulteti. Vlačič je bil v obdobju 2002-2003 v.d. direktorja Aerodroma Portorož, v obdobju 2003-2004 pa je bil direktor Aerodroma Portorož. Krajše obdobje, od maja do novembra 2004, je bil tudi svetovalec ministra za promet.

Aleš Zalar - kandidat za ministra za pravosodje

Kandidat za ministrstvo za pravosodje Aleš Zalar je univerzitetni diplomirani pravnik, ki je sodniško funkcijo opravljal od leta 1989 do konca maja 2008, medtem je bil 16 let tudi predsednik temeljnega oziroma kasneje okrožnega sodišča v Ljubljani. Trenutno je pravni svetovalec Evropske unije za področje prava EU pri vrhovnem sodišču Romunije in za področje mediacije pri hrvaškem pravosodnem ministrstvu. Zalar je ustanovni član Mednarodnega združenja za upravljanje sodišč, član upravnega odbora Evropskega združenja sodnikov za razvoj mediacije in do letos tudi član Posvetovalnega sveta evropskih sodnikov kot svetovalnega organa Odbora ministrov Sveta Evrope.

Samuel Žbogar - kandidat za ministra za zunanje zadeve

Samuel Žbogar se je rodil 5. marca 1962 v Postojni. Po izobrazbi je politolog smeri mednarodnih odnosov. Kariero je začel leta 1987 kot svetovalec na oddelku za sosednje države pri republiškem sekretariatu za mednarodno sodelovanje v Ljubljani, od leta 1991 pa je dejaven na zunanjem ministrstvu. Med letoma 1993 in 1995 je bil prvi sekretar na slovenskem veleposlaništvu v Pekingu. Med letoma 1997 in 2001, ko je bila Slovenija tudi nestalna članica Varnostnega sveta ZN, je bil namestnik slovenskega veleposlanika pri Združenih narodih v New Yorku. Prvih pet mesecev leta 2000, ko je takratni veleposlanik Danilo Türk prevzel položaj pomočnika generalnega sekretarja ZN za politične zadeve, je vodil slovensko misijo pri ZN. Med letoma 2001 in 2004 je bil državni sekretar na MZZ, pristojen za multilateralne odnose in zvezo Nato. Na tem položaju je vodil tudi slovensko delegacijo v predpristopnih pogajanjih z Natom. Zadnja štiri leta je bil slovenski veleposlanik v ZDA, nedavno pa je postal direktor ljubljanskega Inštituta za mednarodne študije.

Boštjan Žekš - kandidat za ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu

Kandidat za ministra brez listnice, zadolženega za področje Slovencev v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš se je rodil 26. junija 1940 v Ljubljani. Leta 1987 je postal član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), med letoma 2002 in 2004 pa je bil tudi njen predsednik. Je redni profesor za biofiziko na Medicinski fakulteti, znanstveni svetnik v odseku za teoretično fiziko Instituta Jožef Stefan in predstojnik Univerze v Novi Gorici. Posveča se raziskovalnemu delu na področju teoretične fizike in biofizike.

Denis Sarkić in razpredelnica tretje strani Dela

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 17 x komentirano
  1. slovenski radikal pravi:

    Sami nesposobni fdv-jevci. Edini sposoben je Žekš, ki bi moral biti minister za znanost, ne pa za Slovence po svetu. Minister za znanost pa je filozof Golobič, da bo filozofiral o znanosti. Oslarija.

  2. Mirjana pravi:

    Meni pa se ne zdi tako hudo,…kar nekaj imen je sicer zame več ali manj novih,…mi pa ustreza Zalar na pravosodju, Krebsova na MJU, pa tud Katrinca se mi zdi čist ok na MNZ,..ima vse možnosti, da se izkaže…
    Edini, ki se mi nesporno zdi nesprejemljiv je minister za okolje. Sicer pa je civilna družba (žal) že navajena na težke kalibre :))

  3. Zlata lisica pravi:

    ojoj.

  4. $D$ pravi:

    Super vlada! V primerjavi s prejšnjo pa je pravi dream team! Pomanjkljivost je - Karel. In pa nemara ‘zunanji’ Žbogar, ki slovi kot ameriški ritoliznik. Čeprav bi ta lastnost, zdaj ko je predsednik ZDA Obama, znala biti manj ’skrb vzbujajoča’.

  5. obama pravi:

    jes, forte super vlada…
    za it na šalter in čimprej dvignt

  6. Luka pravi:

    @radikal: In zakaj naj bi bil Žekš najbolj sposoben? Golobič bo minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, in četudi morda ne veš, je filozofija pa sociologija itn. tudi del visokega šolstva. Zato ne vem, zakaj bi morali to pokrivat neki fiziki, ki ponavadi zunaj svoje stroke nimajo ravno ne vem kako širokega pogleda.

  7. pika pravi:

    red bull, uspavala itd. — rezultat je tukaj

  8. Zlata lisica pravi:

    Za domovino - s Pahorjem v pogubo!

  9. ჯუღაშვილი pravi:

    Nujno treba sklicat svet za nacionalno varnost!!!! A to je ta vlada strokovnjakov?Ne se za-hecat.Čista politkomisarska združba razen Žekša. Tole je MC5-Suicide :) nevarno.

    YUHU,na ministrstvu za kulturo se bo spet lahko “POHALO”. jupi :)

  10. lacko pravi:

    Za spoštovano ga.Širco verjamem, da je kultura v najboljšem primeru napotek za harmonizacijo naših potreb.
    Vse čestitke novi ministrici za KULTURO !

  11. Polona pravi:

    Zakaj ni ministrica za delo Andreja Meglič?

  12. monika pravi:

    @1. slovenski radikal: Bi rekla, da je tvoje poznavanje in razumevanje filozofije zelo ubogo.

  13. Carlos Contreras pravi:

    V vladi bodo štiri in pol ženske.

  14. Pepo pravi:

    Hvala bogu, zelo normalni ljudje, butast mi je edinole Karel, ker je tako samovšečen. Na ministrstvu za okolje zna biti to katastrofa, ga bodo pač tamkajšnji kadri vlekli iz govna, kot so že marsikoga. Res je škoda za Meglič- Črnakovo, a Svetlik bo tudi dober minister. Primerjajte dvojice, denimo Vizjak-Lahovnik, Širca- Simoniti, Bajuk- Križanič, Svetlik- Drobnič, Maiklavčič- Mazej pa vidite primerjavo. Res dream team, če daš zraven Janševe.

  15. Robert pravi:

    Kahel na OKOLJU je sramota in prvo veliko razočaranje za vse ljudi, ki se vsaj malo zavedajo življenja okoli sebe. Prvi simptom, da trojčku ne gre za razvoj, kjer bi zelena agenda morala biti med prioritetami, ampak za ablast in kapitalsko rast! Najbolj občutljiv segment upravljanja za overambiciozno pižmovko, da se bo pačila naprej, pod mizo pa svinjala. SRAMOTA!

  16. Grof Monte Kristo pravi:

    Carlos :))))))))))))

  17. Matej pravi:

    FDV race! TV Beograd welcome back!

Komentiraj