Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Miha ovadil Zorana

12. november 2008 ob 15:05 | Urh Maček |

Mestni svetnik Miha Jazbinšek je opozoril na igre okoli Kolizeja. Rušitev objekta je legalno možna samo s plačilom nadomestnega ukrepa. Po Jazbinškovih besedah je odlok, ki omogoča razvrednotenje Kolizeja in ga je sprejel mestni svet, postopkovno in vsebinsko nezakonit. Omenjeni odlok lastniku Jožetu Anderliču omogoča pridobitev gradbenega dovoljenja za rušenje, ne da bi izvršil nadomestni ukrep v višini 22.5 milijonov evrov.

Jazbinšek je kot mestni svetnik uradna oseba in je po kazenskem zakoniku zavezan ovadbi. Zato je, da ne bi predolgo čakal na pristojen organe, ovadil župana Zorana Jankovića, načelnika oddelka za kulturo Uroša Grilca in direktorja zavoda za kulturno dediščino (ZVKDS) Roberta Peskarja. Jazbinšek sedaj čaka na potezo policije, tožilstva in še vedno aktualnega ministra za kulturo Vaska Simonitija.

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 28 x komentirano
  1. Chattefuscio pravi:

    Frdamano! Namesto, da bi se delalo na dolgoročni, a samosvoji in neponovljivi arhitekturi mesta, na unikatnosti in edinosti, ki bi nam bila v ponos in hkrati tudi v zgled Evropi, nam navsezadnje prinašala tudi turiste, se gredo tile tički igre s temi starimi odsluženimi konjušnicami.

    Namesto, da bi bili razni Plečniki inu podobni elementarni arhitekti, ki so umestili Ljubljano v ta del sveta le še dodatna pika na i ponudbi mesta, se gradi ravno od zadaj naprej; zato pa Ljubljana še danes izgleda kot pozabljena konjušnica iz konca 19. stoletja- namesto, da bi začenjala dajati podobo sodobnega mesta, ki v sožitju s starimi koreninami odseva podobo moderne in zdrave prestolnice.

    Tako pa izgleda, kot da nam je Plečnik bolj v breme, kot v korist, saj se nobena inovativna in intrigantna ideja nikoli nikjer ne prime.

  2. francka pravi:

    Jazbinšek zastonj se trudiš.Jankovič vendar počne kar hoče.Od zdaj naprej bo pa še bolj,saj je na oblasti njegova tako podpirana opcija,ki mu bo za zahvalo dopuščala prav vse,še posebej ne pričakuj ničesar od policije,saj ne bo nič ukrepala.ker bo šefica ukazala,da je Jankoviča treba v vsem podpirati,saj je tako veliko pripomogel k zmagi sanjske ekipe.Le kaj bi brez njegove agitacije lahko bilo.Katastrofa.Pa tudi pravosodni minister ne bo kar tiho.Jankovič je kar zaslužen tudi za njegov stolček,zato bog ne daj kaj storiti proti njemu,saj so ga Ljubljančani plebiscitarno izvolili.Takega župana nima nobena prestolnica.Sposobnega,delovnega,demokratičnega in uspešnega.Njegovih 22-projektov je že skoraj narejenih.Na stadionu-novem že igrajo nogomet.Če slučajno kaj ne bo mogel realizirati pa bo kriv avtoritarni in od vseh popljuvan Janša.Res Ljubljančani imate super župana .takega,kot ste hoteli.Bravo!

  3. matobato pravi:

    @chatte
    vse si pobrkal, ježeš.

  4. Carlos Contreras pravi:

    Francka, že dolgo me bega eno vprašanje. Ali si mogoče v resnici Marija Vodišek?

  5. francka pravi:

    Contreras!Ne nisem Marija Vodišek.Lahko pa bi bila njena hčerka,morda celo vnukinja.Res pa je ,da prebiram njene kolumne v Demokraciji.Pa ne samo njene,tudi Miheljakove in druge,v drugih slovenskih dnevnikih in tednikih!n.pr.Mladino!

  6. Carlos Contreras pravi:

    Pa ti še ni prišlo na misel, da ločilu sledi presledek?

  7. ProPolis pravi:

    Jazbinška bi tule vprašal, če misli kaj storiti, da bi se preprečilo gradnjo treh velikih stolpnic v Dravljah, tik ob vrtcu na Pečnikovi.

    Žal razumem, da župan in njegov urbanist delata vse, da bi ustregla investitorjem v tem ljubljanskem donatorskem urbanizmu, kjer je vsak glas stroke hitro utišan, ne razumem pa denimo, kako lahko mestni svetniki, vodje vrtca, četrtna skupnost, stanovalci,… dopustite gradnjo takih objektov tik ob vrtcu, ko pa predpisi glede urejanja vrtcev tega ne dopuščajo. Vsaj kot jih jaz razumem.

    Berite:
    http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200073&stevilka=3427
    13. člen, zadnji odstavek.

    In zdaj še izmerite v načrtu.
    In nato ukrepajte.

  8. G7 pravi:

    Prav je, da je opozicija in ta mora vsekozi gledat pod prste opoziciji. Je pa zelo primerno, če ima nek samofilter oz. da ne poneumlja. Ker ljudje radi pograbijo nekaj kar slišijo za čisto zlato.

    Zdaj pa samo zarad medijske pozornosti vsako neumnost podpirat je pa tud nonsens. Če bi Jazbec za vsako tožbo plačal 1000€, bi lahko odpisali tistih 60 mio od države. Ene same tožbe ni dobil, je pa dobil zastonj promocijo in ploskanje tud nekaterih dribcev med komentarji na vseti. Kljub temu da bi zelo osrečil celo falango od Janše, Šturma pa Brezigarjeve navzdol, če bi melo kaj rep in glavo. S tolko masla na glavi se oglašat, ja super okolje za njegove sinove, štajerskega perota npr.

  9. ira pravi:

    Me veseli, da v tej čudni, od kapitala opiti in boječi se družbi še kdo ima jajca! Da reče bobu bob.

  10. Mace pravi:

    Javljam se iz Dubaia, kjer se ogromno gradi…. vse poteka pred zastavljenimi roki. Zupan Jankovic je zame edinstven in dober zupan. Ce se niste opazili se je potrebno ozirati v prihodnost. Jazbinska bi ze zdavnaj mogli pospravit. Kar dela je to da pije v sumiju in pametuje v mestnem svetu in zavera razvoj Ljubljane. Kaj nam bodo ljubljancanom stare propadajoce zgradbe razen gnilega izgleda mesta. tisto kar se do sedaj ni zrihtalo in nima nobene funkcionalnosti kvecjem opozorilo nevarnosti je potrebno podreti in postaviti nove objekte, kateri bodo za mescane funkcionalni itd…

    Ljubljana je prestolnica Slovenije

  11. Rock pravi:

    Carlos Contreras 12. november, 2008 ob 22:00

    dobra ;))

  12. Marko pravi:

    Dubai pa je prešaltal iz kameljih hlevov naravnost na nebotičnike. In stavbe v Ljubljani so toliko gnile in propadajoče, kot ste ljubljančani skrbeli zanje. In če niste, si tudi novih ne zaslužite. Gospod Janković pa dosedaj dobro obvladuje le opletanje z ****em.

  13. Rock pravi:

    Mace imaš prav.

    Folk tukaj pri nas enostavno živi v preteklosti, oklepa se nekih prastarih objektov kot pijanec plota. Dobesedno pijanec z zakrnelimi možgani. Namesto, da bi šibali naprej, ustvarjali in gradili, razvijali.

    Tisti, ki se na vse pretege borijo za ohranitev starih , nevarnih zdavnaj propadlih objektov naj se probajo navdušiti za nove ideje, svež zrak in izzive prihodnosti.

    Saj ni treba vse staro rušit, ampak tisto kar je zanič, je samo za zrušit in na istem mestu naredit nekaj cool novega.

    Zakaj se ne bi smele današnje generacije dokazati s čim. Jebo vas Plečnik, pa naj mi ne zameri, on je recimo totalno spremenil Ljubljano in recimo predstavlja generacijo druge svetovne vojne.

    Sedaj pustite, da še kdo drug kaj naredi.

  14. Blaž Babič pravi:

    @Rock: Ja, dejmo stolpnice gradit! ČImveč, jebo te, da bo cool!

  15. Rock pravi:

    Blaž Babič, sej ni treba stolpnic, lahko pa tud.

    A kolizej je lepši od neke sodobne stolpnice al kaj??

  16. ProPolis pravi:

    @Mace: Dubai? Ne, hvala. Sem pa pred par meseci hodil po Danski in Švedski. Tja hodite raje gledat kako dobro ureditev, ki je skladna z merilom Ljubljane in Ljubljančanov.

  17. Rock pravi:

    Bomo šli v Dubai gledat njihove kurnike, so ravno prav veliki za ljubljansko in slovensko mentalno velikost.

    Ali pa gremo gledat kakšne podrtije zapuščenih Dubajskih industrijskih con, če sploh obstajajo, da dojamemo veličino naše največjega ljubljanskega napol podrtega hleva. V centru mesta!

  18. Robert pravi:

    jazbiček serje kot ponavadi, namesto da bi bil konstruktiven in pomagal, da se ljubljana razvije v moderno, mlado mesto (stari kolizej bi tudi po prenovi ne imel posebnega šarma). ampak ima svoj prav, ta denar bi mestu prišel prav. je pa res, da ga bo šlo v projekt ogromno, da o trošarinah ne govorimo.

  19. igooor pravi:

    Moj če je skoraj umrl pod kolisejem, ko se je zrušil. Rušit takoj!!!

  20. igooor pravi:

    Moj oče je skoraj umrl pod kolisejem, ko se je zrušil. Rušit takoj!!!

  21. Peter K pravi:

    Jazbinšek, bravo. Jaz te podpiram. Te neoliberalce treba ZJEBAT, kolikor se da. Jankovič bo na naslednjih volitvah popušil kot pes.

  22. G7 pravi:

    @Peter K

    Če je kdo popušil kot pes je to kvečejmu Jazbečar. Od dobrih 14.000 volilcev mu je glas na volitvah zaupalo 170 volilcev. V centru, očitno, ne moreš ljudi peljat žejne čez vodo z bedarijami. (No, izvzemši Vas in 169 prijateljev).
    In vse to kljub temu da so ga podprle TRI stranke! (stranka Zeleni, Stranka mladih Slovenije in celo vladna SLS). Poleg klasične volilne propagande (nastopi, plakati etc.) in kljub nenehnemu pojavljanju v medijih s pomočjo celega spiska raznih civilnih iniciativ (NEto in NEono), vloženih tožb, pisem bralcev, rednemu komentatorstu na Vesti ( ali pa prav zato) je nabral tretjino glasov manj kot povprečni kandidat SLS+SMSa! Mogoče bi pa vendrale bilo bolje, da bi kandidiral pri babici na Kozjanskem.

  23. angie pravi:

    Carlos Contreras pravi:

    12. november, 2008 ob 21:16
    Francka, že dolgo me bega eno vprašanje. Ali si mogoče v resnici Marija Vodišek?

    :))

    Aderlič naj Jazbinšku urno podari eno dragoceno gajbo tule na Poljanskem nabrežju, pa bo Jazby takoj utihnil. Druga možnost: da ga jankovič pošllje na stalno stanovanje v obstoječi Kolizej.
    Mu prostovoljci kupimo marelo, da mu omet ne bo padal na pametno glavo.

  24. martin pravi:

    Vsi, ki mislite, da je treba vse staro rušiti, niste nasledniki svojih prednikov. Korenine je treba ohranjati! Turisti ne bi šli v Split, če ne bi bilo Dioklecianove palače itd. Tudi sam sem bil v Dubaju pred dvemi leti in me ne mika več. Občuduješ lahko le zato, ker so pozidali puščavo. Mi nimamo puščave, ampak veliko del, stavb, fresk itd., ki so nam jih zapustili naši predniki.
    V Gradzu so imeli kolizej, ki so ga porušili; danes jim je žal. Žalostno je pri nas, da stare stavbe puščamo, da propadejo, namesto da bi jih sproti obnavljali. Zato pa je potrebna ljubezen do svojega kraja in spoštovanje svojih prednikov. Vse ostalo je barbarstvo.

  25. Carlos Contreras pravi:

    To sicer drži, vendar nekaterih stvari ni mogoče obnoviti. Cukrarne na primer. Po drugi strani hrastoveljske freske plesnijo, lokalni župnik se dobesedno zajebava ali pa je nor, pa nič.

  26. Rock pravi:

    martin, saj ni treba staro rušiti, kdo to pravi?

    Rušit je treba tisto, kar se več ne da obnovit, edino, če bi novogradnjo repliko sezidali, recimo od Kolizeja ali Cukrarne. To je pa spet vprašanje koliko je to smiselno in kako to naredit. Če bi delali identično repliko Kolizeja z boksi za konje, če so bili, bi to bilo danes malce neumno, a ne. Mogoče z boksi za današnje konjičke, beri garažno hišo. Smiselno bi bilo narediti samo identično zunanjost, pa še to verjetno ne in še to predstavlja zagledanost v preteklost. Najbolje, da zgradimo kar mostiščarsko kolibo, ki je baje tam stala leta 5000 pred Kristusom.

    To niso neki arhitekturni biseri ampak navadne stavbe, poslopja, ki sicer imajo neke svoje posebnosti, vendar še zdaleč ne dovolj, da bi jih povzdigovali v neke vrhove.

    Nepopravljive podrtije je treba podret in sezidat nekaj novega, uporabnega, modernega, nekaj kar bo predstavljajo prispevek današnje generacije Ljubljančanov, Slovencev, današnje tehnologije,….. ne pa nonstop se oklepat statre destkrat odslužene itak nezanimive bivše konjušnice.

    Kaj bo šele, ko bo spet kak potres, kaj boste potem naredili ‘pretekliki’. Najbolje, da organizirate izris projektov cele Ljubljane, da jo lahko potem identično nazaj postavimo in uživamo v svojem ustavljenem času kot molji.

  27. Rado pravi:

    Ta frka okoli Kolizeja je zares nepotrebna.

    Bajte zares ni mogoče ohraniti.

    Tako je, kot je zapisal Rock.
    S to zagledanostjo v preteklost nam delajo nepopravljivo škodo.
    Investitorja, ki bi bil pripravljen plačati ogromne denarje za prenovo, po vseh “kulturnoznamenith” kriterijih, zanesljivo ne boste našli.

  28. Rock pravi:

    Plečnik je v Ljubljani gradil vsake sto metrov nekaj in jo popolnoma prenovil, veliko infrastrukture. Ljubljana je bila njegov peskovnik, razstavišče in laboratorij za eksperimente.

    Očitno takrat retro izobraženi meščanski retardiranci niso obstajali, da bi ga brenzali, je imel srečo.

    Četudi danes mogoče kje obstaja novi Plečnik, mogoče celo reinkarnirani , … ne more od retardirancev nič.

    Baje je bil zelo oster in dokaj nepriljubljen človek po naravi. Verjetno prav takega arhitekta rabimo, takega, ki bo vse retarde pofukal v rit in zgradil kar je zgraditi potrebno.

Komentiraj