Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Pahor še skrivnosten

10. november 2008 ob 21:48 | Denis Sarkić |

Novi mandatar za sestavo vlade in prvak SD Borut Pahor je v izjavi za medije dejal, da je oblikovanje nove vladne ekipe v sklepnem delu. Kot je povedal, bo danes zvečer sprejel “še zadnjo odločitev”, v torek pa se bo sestal s predsednico LDS in predsednikoma strank Zares in DeSUS preostalih koalicijskih strank in z njimi dokončno uskladil ministrsko ekipo. V sredo in četrtek se bodo po Pahorjevih besedah sestali še organi vseh štirih najverjetnejših koalicijskih strank in se seznanili s kadrovskim delom koalicijskega sporazuma. Ob tem mandatar pričakuje, da bodo organi strank še zadnji del koalicijskega sporazuma potrdili, takoj zatem pa ga namerava poslati v državni zbor. To se bo, kot je povedal, zgodilo v četrtek v poznih urah. Pahor pričakuje, da bi bila lahko nova vlada imenovana do konca prihodnjega tedna.

Uvodni mandatar Borut Pahor:

Po Pahorjevih besedah za zdaj ostaja odprto le še eno ministrsko mesto, o njem pa se bo odločil danes zvečer. O tem, za katero ministrsko mesto gre, ni želel govoriti, prav tako tudi ni želel povedati nobenega imena ministrskih kandidatov. “O tem boste v obveščeni v torek pozno zvečer ali v sredo zgodaj zjutraj,” je dejal. S predlagano ministrsko ekipo je sicer Pahor izredno zadovoljen. Po njegovem so dosegli tisto, kar so si od vsega začetka želeli, “to je, da bo nova vladna ekipa kompetentna in da bo imela tudi močno politično avtoriteto”. Od opozicije pa si mandatar za sestavo vlade želi, da bi vladi do božiča omogočila, da se vlada konsolidira, po novem letu pa se Pahor odpoveduje stotim dnem miru, ki naj bi ji po tradiciji opozicija dala vladi.

Mandatar za sestavo nove vlade Pahor odgovarja novinarjem (prvič):

Glede seznama bodočih ministrov je Pahor med drugim povedal, da bodo ti “vodili resorje v vladi Republike Slovenije in ne v koalicijski vladi štirih strank, kjer so slepo zavezani k temu, da izpolnjujejo koalicijsko sporazum”. Slednji je namreč po Pahorjevih besedah le “neka usmeritev za njihovo delo”, pri svojih odločitvah pa morajo ravnati po svoji vesti in s tem prevzeti nase odgovornost za svoje odločitve. Na vprašanje, ali bo Milan Martin Cvikl državni sekretar nove vlade, je Pahor opozoril, da za to odločitev še ni pogojev, da pa je njegova želja, da bi vlada to odločitev sprejela.

Mandatar za sestavo nove vlade Pahor odgovarja novinarjem (drugič):

Pahor je omenil še, da bodo na zaslišanjih ministrskih kandidatov upoštevali pripombe opozicije. Na novinarsko vprašanje, ali to pomeni, da pričakuje bolj konsenzualno sprejemanje odločitev, je premier spomnil, da so že sedaj “zelo korektno” sodelovali z odhajajočo vlado ter “dosegli zavidljivo raven dialoga” glede vprašanj reševanja finančne in gospodarske krize ter odnosov s Hrvaško. “Oboje je dobra popotnica novi vladi za začetek mandata,” je dodal Pahor. Glede državnih sekretarjev je Pahor menil, da morajo imeti pri njihov izbiri prednost ministri, da pa se morajo držati načela, da gre za kompetentne ljudi. “Mene ne zanima, katere politične barve so, važno je, da so konceptualno usklajeni z glavnimi stremljenji nove vlade. To, da morda razmišljajo s svojo glavo, je samo koristno,” je dejal ter dodal, da si ne želi, da bi državni sekretarji po pravilu prihajali iz iste stranke.

Glede direktorjev direktoratov pa je Pahor izrazil željo, “da bi ministrice in ministri dali ljudem, ki vodijo sedaj direktorate, priložnost, da pokažejo vse, kar znajo, in da se ne odločajo takoj za zamenjave”. Po njegovo se tudi večina državnih uslužbencev ne sme bati. “Če in kolikor bi kdo od njih bil šikaniran, sem pripravljen osebno take pripombe ali opombe sprejeti in jih tudi upoštevati pri svojem ravnanju,” je pojasnil Pahor ter nadaljeval, da “kdor dela dobro, bo naprošen, da delo opravlja tudi naprej”. Za število državnih sekretarjev v kabinetu premiera pa Pahor želi, da bo to število “kolikor mogoče omejeno”. Pahor je napovedal glede tega vestno in varčno ravnanje z državnimi sredstvi: “Vsako udobje in ugodje, ki ni potrebno za delo države, zdaj ne pride v poštev”

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 16 x komentirano
  1. jože pravi:

    buče

  2. ჯუღაშვილი pravi:

    LAP LAP LAP nobene vsebine sorry! Sam neko šminkeriranje in nasmihanje brez veze.Raja čimprej na ulco.Sam to jih lahko premakne izpred fotoaparatov-estrade. Kakšnih 100 dni miru,ne ga srat!Tud 2 dni si ne zaslužte s takim lapanjem.Mlatilnik prazne slame.

    Ni upanja povozu ga je………………………………………

    ჯუღაშვილი je sumljivo miren??

  3. Mirjana pravi:

    Močno politično avtoriteto je že zaznati,..dovolj si je ogledati posnetek včerajšnjega zasedanja neke komisije ali odbora,.. delovnega telesa…buo…v zvezi s sprejetjem zakona o državni garanciji bankam, ki jo je vodil g. Rop. Ni frke, če je zakon protiustaven,…mudi se …ni časa, voda gori,..svetovna globalna kriza,..banke kaput, Nemčija Francija USA…kaput (kako grozn napeto in dramatično je izgledalo)..debata o krizi, o kateri pa več ali manj eden ni imel natančnega odgovora..poglebljene analize….kot bi se branjevke na tržnici menile za enotno ceno kumpirčka tistega dne..(domani sara un altro giorno)
    ..oprostite, če se že tako mudi, zakaj se vlada nekoliko bolj hitro ne konstituira?…
    Jutri bomo govorili o tem, s tem, z onim,..sprehajanje po hodnikih, skrivnostno nasmihanje v kamere…s edogovarjamo,..naj pove mandatar, mandatar ne pove…nekaj jih je že znanih a to izvete jutri,..danes še ne,…če boste prav pridkano sedeli za tv ekrani, boste jutri zvečer končno izvedeli, da …na zahodu nič novega …ali pač?

  4. mittra pravi:

    Naslov članka: “Pahor še skrivnosten”
    Pa kaj ima biti vse tako skrivnostno in skoraj malikovano. Če pa prebereš stvari 2x vidiš, da se govori eno, dela drugo.

  5. tonka pravi:

    “Mene ne zanima, katere politične barve so”…
    - lepo, da poskrbi tudi malo za humor.
    Primer: izkušenega sekretarja državnega zbora je zamenjala Gantarjeva spremljevalka…
    Edini opravičljiv razlog je, da edino ona prenaša njegovo pljuvanje, ko govori…

  6. Nekdo, ki gleda od zunaj pravi:

    Sarkič, kdo je imel torej napačne informacije, glede na današnje napovedi?

    Pahor postavil Erjavca za okoljskega ministra.
    Pahor sram te bodi!

  7. bullock1 pravi:

    Nič ni Pahor skrivnosten, sram ga je predstaviti tako ekipo, po vsem tistem nakladanju kako imajo strokovni kader.
    - miss Kresal - notranja ministrica - vau
    - g. Golobič - minister za visoko šolstvo - pri štiridestih je uspel diplomirati
    - g. Miklavčič - minister za zdravje - bljak
    - g. Erjavec - okoljski minister - žalostno
    - ga. Krebs - ministrica za javno upravo - že pri vodenju seje DZ se je čisto zgubila
    in še in še

  8. bullock1 pravi:

    Pa še nekaj je bilo včeraj opaziti v Odmevih : Pahor prav milostno prosi JJ, da bi mu pomagal - sram naj bo levico, za takšno obnašanje po vseh tistih prav svinjskih napadih na odhajajočo vlado.

  9. Marko pravi:

    Sve će to narod pozlatiti.

    Žalost.

  10. tonka pravi:

    Gonobičevo imenovanje bo blamaža za intelektualce. Spet se vračamo v čase, ko so bili “poklicni revolucionarji” častni člani Univerz.

  11. 1tastar pravi:

    Izjemoma komentar: Na koga se boste pa spravili zdaj, ko ni več Janše.

    Denisu predlagam, da kupi mačko in jo poimenuje Katarina.

  12. Carlos Contreras pravi:

    Tastar, se nisi mogel zadržati, eh? :)))))

  13. staruška pravi:

    1tastar :))))))))
    na blogu imaš pa tako grozljivko, da sem zajavkal in ga zaprl……….pripravljam se in zbiram pogum, da napišem komentar……….

  14. Grof Monte Kristo pravi:

    Oh 1tastar……….tako sem te vesel :))))))))
    Ja, na blogu imaš pa pravi šok!!!!

  15. Denis Sarkić pravi:

    @1tastar, moj Janša je v ponedeljek dobil angleško bulldoginjo, Uršiko. Mačke ne bi prenesel… ne glede na lepo ime…

  16. 1tastar pravi:

    Zapiram komentar. Z mano debatirajte na mojem blogu!

Komentiraj