Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kadrovanje gre naprej

8. november 2008 ob 9:31 | Denis Sarkić |

Vlada premiera Janeza Janše v odhodu je sicer brez polnih pooblastil, a vseeno se kadovanje nadaljuje. Na 185. seji vlade so sprejeli še dodatne sklepe oziroma soglasja k predlogom ministrov za še nekaj kadrov. Kadovske zadeve je pojasnil Valentin Hajdinjak.

Strokovni opisi kadovanj:

Kadrovske zadeve

Vlada RS je na današnji redni seji imenovala Mojco Centa Debeljak na položaj generalne direktorice Davčne uprave RS za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Posebna natečajna komisija za izvedbo javnega natečaja za položaj generalnega direktorja Davčne uprave RS je izvedla postopek ugotavljanja strokovne usposobljenosti in primernosti kandidatov za položaj generalnega direktorja Davčne uprave RS in ugotovila, da se je Mojca Centa Debeljak v postopku izkazala kot primerna kandidatka za položaj generalne direktorice Davčne uprave RS, ki je do sedaj opravljala dolžnosti vršilke generalnega direktorja Davčne uprave RS.

Mojca Centa Debeljak se je rodila 21. februarja 1966 v Celju in je po izobrazbi univerzitetna diplomirana ekonomistka ter ima več kot 10 let delovnih izkušenj. Svojo poklicno pot je leta 1992 pričela kot inšpektor pripravnik na Službi družbenega knjigovodstva v Ljubljani. Leta 1993 se je zaposlila na Agenciji za plačilni promet, kjer je opravljala delo inšpektorja od leta 1996 pa je zaposlena na Davčni upravi RS. Sprva kot višja inšpektorica, nato svetovalka direktorja, leta 2005 pa je prevzela vodenje sektorja za nadzor. Od leta 2006 je namestnica generalnega direktorja Davčne uprave RS, 10. julija 2008 pa jo je vlada imenovala za vršilko dolžnosti generalne direktorice Davčne uprave RS.

Vlada RS je na današnji redni seji na predlog ministra, pristojnega za šolstvo, za predsednika Strokovnega sveta Republike Slovenije za splošno izobraževanje imenovala Janeza Mežana. Z dnem 11.4.2008 je vlada imenovala predsednika in trinajst članov. Zaradi smrti predsednika Strokovnega sveta RS za splošno izobraževanje dr. Maksa Tušaka, bo mesto predsednika prevzel Janez Mežan.

Janez Mežan je bil rojen leta 1952. Po poklicu je profesor slovenskega jezika s književnostjo in primerjalno književnostjo z literarno teorijo. Pet let je poučeval slovenščino v osnovni šoli Prevole, Mirna Peč in Mokronog ter skoraj petnajst let v srednji šoli Josipa Jurčiča Ivančna Gorica ter Gimnaziji Novo Mesto. Bil je poslanec Državnega zbora RS v obdobju 1996-2000 kjer je vodil Odbor za kulturo, šolstvo in šport. Med leti 2005-2008 je bil generalni direktor Direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih. Aktivno je sodeloval predvsem pri posodabljanju gimnazije, pri pripravi sprememb in dopolnitev Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, spremembi Zakona o mature ter pri pripravi vrste pravilnikov. Kot predsednik ali član je sodeloval v naslednjih delovnih telesih: Projektna skupina za uvajanje novega načina financiranja in upravljanja srednjega in višjega šolstva (MoFAS), Svet praktikov, Svet Državnega izpitnega centra (RIC), Nacionalni odbor Tedna vseživljenjskega učenja in mnogih drugih. Trenutno je zaposlen na Zavodu za šolstvo RS kot svetovalec za slovenščino.

Vlada RS je na današnji seji imenovala mag. Jurija Kosa za glavnega inšpektorja Prometnega inšpektorata RS (PIRS), in sicer za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Jurij Kos (rojen 24.01.1954) je aprila 1978 diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, junija 2005 pa z uspešnim zagovorom »Sistemske reorganizacije železniškega prometa ter zagotavljanja varnosti v tržni naravnanosti« položil magisterij na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije. Na Ministrstvu za promet (in tedaj še zveze) se je kot glavni inšpektor PIRS zaposlil 15.5.1998 in to delo neprekinjeno opravljal vse do današnjega vnovičnega imenovanja za prvega moža PIRS.

Vlada RS je na današnji seji sprejela sklep o imenovanju naslednjih članov sveta Javnega zavoda Slovensko narodno gledališče Maribor: dr. Gregor Pivec, dr. Suzana Žilič Fišer, mag. Marjetka Raušl Lesjak, Biserka Močnik (vsi na predlog ministra za kulturo) in Rudolf Moge (na predlog Mestne občine Maribor). Mandat članov traja štiri leta in začne teči z dnem konstituiranja sveta zavoda.

S Sklepom o ustanovitvi javnega zavoda Slovensko narodno gledališče Maribor je namreč določena sestava sveta. Skladno z določilom 19. člena ustanovitvenega akta svet zavoda sestavlja sedem članov, pet članov imenuje vlada izmed strokovnjakov s področja dela zavoda, financ in pravnih zadev, in sicer štiri na predlog ministra in enega na predlog pristojnega organa občine, kjer je sedež zavoda;dva člana izvolijo zaposleni v zavodu na neposrednih in tajnih volitvah.

Življenjepisi:
- dr. Gregor Pivec:, zdravnik-kirurg, direktor Splošne bolnišnice Maribor, mestni svetnik MO Maribor, sodelovanje pri projektih Univerzijada 2011 in Kulturna prestolnica EU 2012.
- dr. Suzana Žilič Fišer: doktorica politoloških znanosti, novinarsko delo pri časopisu Večer in RTV Slovenija, pomočnica direktorja za mednarodne odnose pri RTV Slovenija, urednica in namestnica direktorja produkcije za programe POP TV, Kot gostujoča raziskovalka sem delovala na Univerzi Westminster, kasneje pa na European School of Economics dva semestra predavala na dodiplomskem študiju, predavateljica na Univerzi v Mariboru.
- mag. Marjetka Raušl Lesjak, magistra znanosti, ima opravljen podiplomski študij novinarstva in odnosov z javnosti v Kremsu, delala na BBC London, pri Kleinzeitung v Gradcu in na RTV Slovenija, trenutno zaposlena v Državnem zboru RS.
- Biserka Močni: sekretarka na Ministrstvu za kulturo RS, univ. dipl. sociologinja- raziskovalno analitične usmeritve
- Rudolf Moge: zaposlen v Državnem zboru RS, diplomiral na fakulteti za naravoslovje in tehnologijo, aktiven na področju kulture, dobitnik številnih priznanj, veteran vojne za Slovenijo.

Vlada RS je na današnji seji izdala odločbo o razrešitvi Igorja Prodnika s položaja generalnega direktorja Direktorata za medije v Ministrstvu za kulturo z dnem 6.11.2008 in imenovanju Skenderja Adema za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za medije v Ministrstvu za kulturo, in sicer do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar najdlje do 6.5.2009.

ZJU v drugem odstavku 82. člena namreč določa, da generalne sekretarje in generalne direktorje v ministrstvih, direktorje organov v sestavi ministrstev in direktorje vladnih služb, imenuje vlada na predlog ministra oziroma funkcionarja, ki mu je direktor vladne službe odgovoren. Prva točka drugega odstavka 83. člena ZJU določa, da se uradnik iz drugega odstavka 82. člena tega zakona z odločbo razreši s položaja, če to sam zahteva oziroma s tem soglaša.

Igor Prodnik je bil z odločbo vlade z dne 26.5.2005, imenovan za generalnega direktorja Direktorata za medije v Ministrstvu za kulturo z dnem 1.6.2005. Igor Prodnik je v svojem dopisu z dne 3.11.2008 podal predlog za razrešitev s položaja generalnega direktorja Direktorata za medije v Ministrstvu za kulturo. Zato je vlada sprejela sklep o razrešitvi Igorja Prodnika s položaja generalnega direktorja Direktorata za medije v Ministrstvu za kulturo z dnem 6.11.2008 in imenovanju Skenderja Adema za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za medije v Ministrstvu za kulturo, in sicer do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar najdlje do 6.5.2009. Deveti odstavek 83. člena ZJU namreč določa, da v času od sprožitve natečajnega postopka do imenovanja novega uradnika na položaj iz drugega odstavka 82. člena ZJU, lahko brez javnega natečaja največ šest mesecev naloge na tem položaju opravlja vršilec dolžnosti. Za vršilca dolžnosti je brez javnega natečaja lahko imenovana oseba, ki izpolnjuje predpisane pogoje. V primeru ponovitve postopka javnega natečaja prične rok iz tega odstavka ponovno teči. Po dveh ponovitvah javnega natečaja se rok podaljša le, če se na javnem natečaju ne izkažeta kot primerna vsaj dva kandidata. Z dopisom z dne 5.11.2008, je minister za kulturo dr. Vasko Simoniti Uradniškemu svetu na Ministrstvu za javno upravo podal predlog za izvedbo javnega natečaja za položaj generalnega direktorja Direktorata za medije v Ministrstvu za kulturo.

Urad Vlade RS za komuniciranje

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 12 x komentirano
  1. medek pravi:

    Spredi, zadi, janševi ga žgejo radi.

  2. abc pravi:

    Nimaš kej janševiki se rešujejo, verjeten bojo moral dajat mesečne procente.

  3. kadrovanje pravi:

    kaj ko bi se kdo pozanimal o političnem ozadju vseh teh kandidatov, potem pa bi se lahko naprej pogovarjali…

  4. Nogavička pravi:

    abc, ni vprašanje ali, ampak koliko.

  5. Revolucija pravi:

    Tukaj so izbrali kar kompetentne kadre. Predvsem Suzana Žilič Fišer je dober kader.

  6. bullock1 pravi:

    Vse kaže, da bi Janševa vlada morala kadrovati še nadaljna štiri leta - kje so zdaj opevani strokovnjaki iz levice, ko pa bo miss Kresal notranja ministrica, gospodarskega ministra sploh ne najdejo, Erjavec bo pa kr neki - ne zato, da bi bil to sposoben, ampak zato, da bo mir. To bo še veselo.

  7. Revolucija pravi:

    Ja za obrambnega ministra pa je bil zlo usposobljen. Bolje, da je na okolju.

  8. Revolucija pravi:

    Vse bo vsaj ukvarjal z okoljsko zakonodajo, pa ne bo dopustil sranja, ki ga je imel Podobnik s podjetjem PUH (podjetje za urejanje hudornikov).

  9. Mirjana pravi:

    Revolucija…žal je okolje pre resna zadeva, da jo lahko damo tečnemu otročičku v peskovniku, samo da bo mir.
    Podobnik je bil lutka v rokah interesov oblasti,..kaj pa Erjavec?

  10. edg pravi:

    Pivec ni niti prdnil pri EPK2012

  11. n pravi:

    Janez Mežan ni učil v Mirni Peči.

  12. šifra pravi:

    ..naj mi nekdo povem kdaj je “vojaščnik” bil dober, “naturšček”..ne e hecat!?

Komentiraj