Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Janša o cenzuri SDS

7. november 2008 ob 11:52 | Denis Sarkić |

SDS je morala s svoje spletne strani umakniti članek Maske padajo, v katerem so kritizirali seznam povabljencev na večerjo s kraljico. Odredba spominja na cenzuro iz 80. let, trdijo v stranki SDS in novem članku na njihovi spletni strani.

Ljubljansko okrajno sodišče je v postopku zavarovanja terjatve upnika Francija Perčiča z Bleda (svetovalca v Uradu Predsednika Republike), ki ga zastopa odvetniška družba Ulčar in partnerji proti dolžniku SDS zaradi izdaje začasne odredbe sklenilo, da je “dolžnik dolžan v roku tri dni po prejemu sklepa s spletne strani umakniti iz članka z naslovom Maske padajo sporne citate”. Kot so sporočili z okrajnega sodišča, mora dolžnik (Slovenska demokratska stranka) s svoje spletne strani www.sds.si iz članka Maske padajo, objavljenega 21. oktobra, umakniti med drugim tudi citat, da “najdemo na seznamu tudi partiji najbolj zveste vojščake iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe, kot je npr. sedanji predsednikov svetovalec Franci Perčič”. Sodišče je sklenilo tudi, da se dolžniku prepoveduje ponovna objava enakih ali podobnih citatov o upniku. Za morebitno kršitev omenjene določbe bo moral dolžnik plačati denarno kazen v znesku 25.000 evrov.

V obrazložitvi je sodišče zapisalo, da je upnik (Franci Perčič) 27. oktobra letos vložil pri sodišču predlog za izdajo začasne odredbe za zavarovanje njegove nedenarne terjatve. V predlogu navaja, da je dolžnik na svoji spletni strani objavil članek, v katerem je med drugim navedel tudi da “najdemo na seznamu tudi partiji najbolj zveste vojščake iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe, kot je npr. sedanji predsednikov svetovalec Franci Perčič”. S tem citatom je dolžnik (SDS) nedopustno posegel v dobro ime in čast upnika, prav tako pa članek predstavlja kršitev njegovih osebnostnih pravic, navaja v obrazložitvi sodišče. Upnik navaja, da navedbe niso resnične, so pa tudi žaljive, s čemer je dolžnik posegel v njegovo čast in dobro ime, je še zapisalo sodišče.

Predsednik SDS Janez Janša o odločbi sodišča in cenzuri:

SDS je tekst v določenem roku umaknila, njeni pravi strokovnjaki pa sedaj proučujejo uredbo. Kot so zapisali na spletni strani, “ukrep sodišča na prvi pogled spominja na cenzuro iz 80-ih let prejšnjega stoletja; tudi takrat se ni smelo javno govoriti in pisati o uslužbencih in sodelavcih Udbe”. Dodajajo še, da “oblast tranzicijske levice, ki se nam obeta v prihodnjih letih, očitno s seboj, pod masko povezovalnosti in prijaznosti, prinaša stare vzorce totalitarnega represivnega ravnanja.” Predsednik SDS Janez Janša sicer ni bil najbolj zgovoren, ko smo ga včeraj povpraševali o tem. Zmotilo ga je predvsem vprašanje o avtorju: “Ne zanima vas cenzura, ampak avtorstvo,” nam je očital in nas poslal po odgovore v drugi del vladne palače - v krilo hiše na Erjavčevi, ki sicer pripada Uradu Predsednika Republike.

Po vljudnem prepričevanju so nam iz SDS poslali tudi odločbo sodišča, ki so jo prejeli zaradi članka Maske padajo. Hecno pri vsem skupaj glede omenjene odločbe je po našem mnenju to, da sodišče ne zahteva umik celotnega članka Maske padajo, ampak le njegove dele. Gre torej za cenzuro ali ne?

Odločba sodišča za SDS:

(www.vest.si) Odločba sodišča za umik članka Maske padajo na spletni strani SDS

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 19 x komentirano
  1. change2planet pravi:

    predsednik vlade ima papeški sindrom.samozvani božji namestniki že stoletja v vsakem,ki se ne strinja z njihovo doktrino,vidijo hudiča, gospodu premieru pa se že cel mandat prikazujejo udbovci in komunisti…

  2. Ireport pravi:

    koncno je nekdo tem dvolicnim tepcem odgovoril kot je treba, sami vsepovprek tozarijo in ukinjajo, ko jim pa nekdo koncno njihove lazi podaljsa na sodisce, je pa ze cenzura iz 80 let, a lahko kdo jih uprasa za njihove cenzure, odstavljanje oziroma onemogocanje ljudi, ki jim niso pogodu? Pa kdo jih sploh lahko ima za resne ko znajo samo anonimno ali pa pod psevdonimi pisati????

    SDS - gamad brez primere.

  3. FARBIKA pravi:

    Me prav zanima kako bo godbenik dokazal demantiral trditve. Bolje bi bilo,da bi rekel:Ja sem bivši SDV-udbovec in sem ponosen na to! Tole mu bo pa tam (med ljudmi in poslu)kot on navaja še bolj škodilo in še bol poglobilo dvome vanj.Pač je godbenik,saj je vsak 2 slovencelj.

  4. medek pravi:

    Sem faliu, sm mislil da je Cviklaža :)

  5. medek pravi:

    Zanimiv dialog, Pokora se ne da.

  6. Faca pravi:

    Vse v skladu z zakonom, sodišču ni kaj očitati.

  7. medek pravi:

    Opa:

    http://www.mladina.si/userfiles/file/Sporazum.pdf

  8. pesimist pravi:

    franček je pomagal turku da je ta SPLOH dobil možnost
    povabit ga na večerjo.

    očitno je tudi turk prišel do mandata s pomočjo udbe…
    ja itak…naj že enkrat priznajo….ben tiš

    ps.
    še en dokaz več da nas hočejo VSI skupaj farbat,
    z mediji, tud vestjo, vred
    jebi ga
    zakaj lahko potem dobiš članek takisto na spletu??

    luda kuća!!

  9. jokjok pravi:

    Bravo, Denis za vztrajanje. Keep up!

    Tu in tam me ziiritira vsa ta super uglajenost predsednika države in novega mandatarja, ampak ko gledam in poslušam Janšo, mi je njun ‘ekstremizem’ neprimerno ljubši od slednjega. Mogoče smo se pa vsi čisto preveč navadili na balkansko-boljševistični način komuniciranje ex premierja, da vljudnost in korektno obnašanje malo iritirata. Tudi to bo minilo.

  10. Kaktus pravi:

    Kako ti lahko ena oseba, ki se smeji, pokvari dan?

  11. PeterNaVeter pravi:

    če bi Janez, lahko “ubijal” z mislimi, te verjetn nebi blo već. al pa.

    Denis,
    kokoTo da niste vprašal unega Šrotkota kej ?

    lp

  12. miro pravi:

    “…bi si upal stavit, da bodo šla točno v to smer…”
    (pa zakaj hudiča mi ne pripravijo vprašanja vnaprej?)

    “…nisem pravi človek za vprašanja, ki se nanašajo na to temo…”
    (ja, jaz sem avtor. Pa kaj!)

    “…saj sem vam odgovoril na to…”
    (dej Denis spelji se. Dobro veš, da odgovarjam samo na vprašanja MOJIH novinarjev.)

  13. HAMDIJA pravi:

    Vesti :: Društvo
    SVETLANA VASOVIĆ DOBITNICA POVELJE UNS-A
    25. Mart 2008 | 16: 33
    Izvor : Beta
    Dopisnica lista “Politika” iz Slovenije Svetlana Vasović Mekina dobitnica je priznanja koje Udruženje novinara Srbije dodeljuje povodom Dana novinara za izuzetan profesionalni domet i razvoj novinarstva bez granica

    Dopisnica lista “Politika” iz Slovenije Svetlana Vasović Mekina dobitnica je priznanja koje Udruženje novinara Srbije (UNS) dodeljuje povodom Dana novinara za izuzetan profesionalni domet i razvoj novinarstva bez granica. UNS je saopštio da je ona napravila pravi novinarski podvig, kada je krajem januara 2008. godine na stranicama “Politike” obelodanila ekskluzivni dokument razgovora političkog direktora Ministarstva inostranih poslova Slovenije sa bliskim saradnikom državne sekretarke SAD Kondolize Rajs, Danijelom Fridom u kojem je spisak zadataka koje Slovenija, presedavajuća EU, treba u svom mandatu da sprovede radi priznavanja nezavisnosti Kosova. Svetlana Vasović Mekina rođena je u Beogradu 1961. godine, gde je diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Od 1984. do 1988. godine objavljivala je u listovima Student, NIN, NON, Mladost, Novosti 8, zagrebački Danas, ljubljanskoj Mladini i mariborskoj Katedri. Dan novinara Srbije ustanovljen je povodom izlaska prvih novina na srpskom jeziku u Beču, 27. marta 1791.godine, a obeležava se od 2001. godine. Povelju Udruženja novinara Srbije za Dan novinara do sada dobili su Slobodan Nešović, Leon Davičo, Kosta Hristić, Amerikanski Srbobran, Nebojša Janković i Dejan Lukić.

  14. Digiberg pravi:

    Neverjetno … namesto, da bi fade-out-prime-minister koval kapital iz res bizarne zahteve po umiku teksta, si z novinarjem cinično podaja žogico o tem, kaj on (novinar) dejansko misli mislil. Uh.

  15. x pravi:

    denis,
    super, svaka čast!
    s kratkimi in jasnimi vprašanji bo manj manevrskega prostora

  16. uničevalec rdečuhov pravi:

    Iz osebne biografije tovariša, udbovskega sodelavca - pardon uslužbenca SDV Perčiča : zanesliv, privržen zvezi komunistov, družbeno politično maksimalno angažiran, zvest vojak socialistične revolucije.Kaj je tu narobe in zakaj tožba tovariš Perčič?

  17. mixaperol pravi:

    Perčič pokaži jim kdo ponovno ukazuje!!!

  18. FARBIKA pravi:

    http://shrani.si/files/hobotnic12nn6.doc

    Zanimivo tudi ,če deliš z 2

    str 146 vaš godbenik

  19. Carlos Contreras pravi:

    :)))))

Komentiraj