Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Umarjevo poročilo

6. november 2008 ob 18:25 | Maja Andlovic |

Vladni Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je v oktobrski številki Ekonomskega ogledala ugotovil, da se razmere v mednarodnem okolju in Sloveniji slabšajo hitreje, kot so napovedali jeseni. Napovedi glede gospodarske rasti in inflacije za leti 2008 in 2009 ne bodo spreminjali, so pa nekateri dejavniki, še jeseni označeni kot tveganje, zdaj v določeni meri realnost, kot pravi direktor Umar-ja Boštjan Vasle.

Gospodarska rast bo po Vasletovih besedah letos znašala 4,8 odstotka, prihodnje leto 3,1 odstotka, ravno tako se umirjajo inflacijska gibanja, gospodarske aktivnosti, upočasnila se je rast blagovne menjave, predvsem izvoza. Vidni bodo tudi prvi znaki umirjanja na trgu dela, umirja se tudi rast plač, medtem ko je v javnem sektorju zaznaven skok plač kot posledica dogovorjene odprave plačnih nesorazmerij.

Umar v pregledu ukrepov vlad za ublažitev finančne krize po svetu ugotavlja, da se “znesek približuje skupno 4000 milijardam dolarjev”. Najvišji delež pomoči v bruto domačem proizvodu (BDP) ima Avstrija (36,9 odstotka), medtem ko napovedano jamstvo Slovenije bankam v višini osmih milijard evrov dosegajo 25 odstotkov BDP.

Novinarska vprašanja med drugim o inflaciji, brezposelnosti, signalih iz realnega sektorja, državnem poroštvu slovenskim bankam ter stikih s predstavniki prihodnje vlade:

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. medek pravi:

    http://www.professorfekete.com/articles/AEFMonetaryReformGoldAndBillsOfExchange.pdf

Komentiraj