Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Si Janša želi v vlado?

6. november 2008 ob 12:58 | Denis Sarkić |

SDS želi povezovanje

Na spletni strani SDS so iz dneva v dan bolj dejavni z objavljanjem svojih misli in mnenj ter kritik. Danes so objavili članek v katerem se sprašujejo o povezovalnostih strank po volitvah. Brano med vrsticami - SDS si skorajda želi v vlado Boruta Pahorja, kar pa je bila tudi že slišana predvolilna ideja Janeza Janše o veliki koaliciji.

BP in JJ
Mandatar Borut Pahor in premier v odhodu Janez Janša Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Hkrati pa so nam danes iz SDS poslali še sporočilo za javnost z istim besedilom:

Namesto povezovanja – nove delitve

Četrtek, 06.11.2008

V petek bodo poslanke in poslanci državnega zbora glasovali o kandidatu za mandatarja g. Borutu Pahorju, ki ga je v začetku tedna predlagal predsednik republike. Pri tem je bilo posebej izpostavljeno, da gre za povezovalno osebnost, s čimer pa bi se, v luči povolilnega dogajanja, težko strinjali. Že ves čas pogajanj o oblikovanju morebitne nove vladne koalicije, ki jih vodi g. Pahor, v Slovenski demokratski stranki ugotavljamo, da gre pri tokratnih pogajanjih za velik korak nazaj pri iskanju skupnih rešitev in prizadevanju za zmanjševanje delitev v slovenskem političnem prostoru. Leta 2004 je SDS sodelovanje v vladi ponudila vsem parlamentarnim strankam in sestavila vlado s tistimi, ki so to želeli, vsem preostalim pa je po sestavi vlade ponudila enakopravno sodelovanje pri določenih projektih, kot sta na primer partnerstvo za razvoj in predsedovanje Slovenije EU. Žal se je takratna opozicija kasneje od sodelovanja pri teh projektih distancirala.

Po letošnjih volitvah pa se je ponovno zgodilo, da kandidat za mandatarja na pogovore o vstopu v koalicijo ni povabil vseh parlamentarnih strank, da bi vsaj slišal njihove predloge, tudi če bi se kasneje izkazalo, da dogovor o vstopu v koalicijo ne bi bil mogoč. Slovenija bo tako po dolgem času spet imela vlado zgolj enakomislečih strank.

V SDS smo si vedno prizadevali, in si bomo tudi v prihodnje, da bi se delitve v slovenskem prostoru končale, da bi se lahko skupaj lotili razvojnih projektov, ključnih za Slovenijo. To je še posebej pomembno danes, ko se soočamo s težkimi gospodarskimi razmerami doma in v svetu. Zato se sprašujemo, kako lahko naša politična konkurenca govori o povezovalnosti, če pa ravnanje vodstva zmagovalne stranke, ki je zmago obeležila le s pičlo večino, vodi v ponovno politiko izključevanja določenega dela političnega prostora in v delitev na t. i. “naše” in “vaše”, ki sta Sloveniji v preteklosti že prinesli veliko slabega.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. medek pravi:

    Janša Pahorju: Let me in…

  2. neja pravi:

    A res sami verjamete, kar pišete? Povezovalni? Vabili ste druge, da bi imeli dovolj glasov in da bi podelili odgovornost. Hoteli ste imeti čim več podložnikov. Povezovanje pomeni sodelovanje, upoštevanje drugih. Nihče do zdaj ni deloval tako samopašno, ignorantsko, sovražno, izključujoče kot SDS.

  3. luka pravi:

    janša si želi le, da neb na dan prišli njegovi off-shore miljoni….

  4. neja pravi:

    A misliš, da mu Kahl pri tem skuša pomagati?

  5. angie pravi:

    Si lahko predstavljate, kako bi šele janša izsiljeval Pahorja (glede na tesen volilni rezultat), če bi ga slučajno povabil na pogovore, kot to počne Erjavec, ki velemojstru zarot ne seže do popka.

    Žal še nismo na kulturni ravni kot oni tam čez lužo, kjer sta tako poraženi kandidat MmCain kot aktualni predsednik G.W. Bush takoj pohitela s čestitko znagovalcu in Busc je celo dejal, da bo odslej pa do predaje poslov o vsem, vseh svojih odločitvah, tekolče obveščal novoizvoljenega predsednika. Janša je mečkal in celo čestitko pogojeval?!?

    Je že tako prav, da je trojček pravočasno razglasil slovenskemu narodu, da z JJ ne bo češenj zobal.

  6. misko pravi:

    JJ, dej avto h kleparju pa tih bod!!

  7. Revolucija pravi:

    @Sarkić

    A ste posneli kaj o obisku Loleka iz Poljske?. Upam, da s te kej.

    LP

  8. sanja pravi:

    že danes lahko SDS združevalno podpre Pahorja, da ne bo ostalo le pri besedah

  9. mittra pravi:

    Kolikor časa ne bo napisana slovenska zgodovina, realno in v duhu poštenosti, toliko časa ne bo prišlo do sodelovanja različno mislečih. To se dokazuje pri vsakih volitvah.

  10. ddddd pravi:

    Kako ste nekateri naivni, pa saj človek sploh ne more verjet.
    @Misko, zakaj pa nebi bil ti tiho, če nimaš nič za povedat.
    @Sanja, zakaj bi SDS podprl izključevalnega Pahorja. Ne izključuje SDS ampak SD.

    A bi mi lahko kdo povedal zakaj je slovenska levica tako dobra, ker jaz tega res ne razumem?

  11. Josip pravi:

    SDS je prijazno pričel z volilno kampanjo za prihodnje volitve.
    S pozitivnimi mislimi, naravnanimi v povezovanje ljudi. Z božajočim besednjakom do vseh vrst sovražnikov, s centimetri in metri takšne ali drugačne podlage.
    Sledi znan scenarij, znana dramaturgija za prosvetljevanje ubogih na duhu, ki zaradi opranih možganov ne morejo dojeti, kaj je za njih dobro in, kdo da jih lahko edini vodi na poti v raj. Sledile bodo izredne seje parlamenta, interpelacije, mitingi, kalimerovstvo za vsakim medijskim voglom… Že videno, kar pa je pripeljalo do detronizacije, do izgube oblasti, za kar pri vsem edino gre. Vsem po vrsti, pa naj to zavijajo v tak ali drugačen celofan. Čudim se ljudem, ki se zmorejo s tem tako strastno poistovetiti.

  12. starababa pravi:

    Za brkljanje po slovenski politiki rabiš še posebej močne živce in predvsem dober spomin. Večina ljudstva nima ne prvega, in zlasti ne drugega. To politični fantje dobro vedo in se iz plebsa blago norčujejo. Da jim je pri tem lahko, pričajo zlasti nekateri zgornji mega naivni ljudski komentarji. Sprašujem se,ali bi Janši (in sploh ne samo Janši) stvari uspevale vsaj približno tako dobro, ko bi nacionalni spomin zasilno funkcioniral vsaj na kratko stezo. Pa ne. To je prvinski problem vseh ne posebej talentiranih mladih demokracij.

  13. tehtnica pravi:

    Tudi jaz ne razumem, zakaj naj bi bila slovenska levica tako dobra. Lahko samo komentiram: politika pač. Očitno se interesi večine medijev bolj ujemajo z interesi levice. Mediji pa seveda najbolj vplivajo na oblikovanje javnega mnenja.

    Vsakdo ima sicer pravico izražati svoje mnenje, toda če gre za profesionalce kot naj bi bili mediji, potem vendarle ne more biti vse čisto v redu, če stvari neprestano prikazujejo popolnoma črnobelo. Kar naredi desnica, je že vnaprej vse zanič, levica pa vse naredi super. Vsak razmišljujoč človek lahko kaj hitro ugotovi, da tu nekaj ne štima.

    Vsak ima tako dobre kot slabe strani in tudi vsak politik vleče tako dobre kot slabe poteze. In dober in nepristranski medij je zame tisti, ki na enako dejanje katerega koli politika reagira na enak način, ne glede na to, ali zastopa levo ali desno opcijo.

    Torej nam ni treba drugega kot opazovati, primerjati in si ustvariti svoje mnenje. Potem bomo tudi vse manj nasedali različnim medijem, tako levim kot desnim.

  14. ddddd pravi:

    Že, ampak večina ljudi si ne zna ustvarjati svojega mnenja, ampak grejo zjutraj v trafiko po svoje mnenje.

Komentiraj