Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Rupel o zmagi Obame

5. november 2008 ob 18:57 | Denis Sarkić |

Na spletni strani MZZ so danes objavili izjavo zunanjega ministra Dimitrija Rupla po predsedniških volitvah v ZDA, na katerih je dokaj prepričljivo zmagal demokratski kandidata Barack Obama in bo tako januarja postal prvi temnopolti ameriški predsednik v zgodovini.

dimitrij-rupel-o-zda-in-eu.jpg
Zunanji minister Dimitrij Rupel med ZDA in EU Foto: www.eu2008.si

Ljubljana, 5. novembra 2008

Izjava ministra za zunanje zadeve RS dr. Dimitrija Rupla o izvolitvi Baracka Obame za predsednika Združenih držav Amerike.

1. Volitve predsednika Združenih držav Amerike so zaradi politične in gospodarske vloge ZDA vselej prelomen dogodek za ves svet.

2. Izvolitev prvega Afroameričana za predsednika Združenih držav Amerike kaže na visoko zrelost in tudi visoko stopnjo demokratičnosti ameriških volivcev. S tega vidika gre za prelomen dogodek, ki kaže, da so Američani presegli predsodke, ki so dolga leta negativno pogojevali ameriško družbo.

3. Ameriški volivci so bili v zadnjih letih že nekajkrat soočeni s pomembno izbiro: odločati so se morali med varnostjo države in socialno varnostjo posameznika. V preteklosti, tudi na predsedniških volitvah pred štirimi leti, so se odločili predvsem za varnost; država še ni prebolela šoka po atentatih 11. septembra 2001 in ta problem je bil v ospredju pozornosti slehernega Američana.

4. Sedanja finančna kriza, zaradi katere je milijon ameriških družin ostal brez lastne hiše, dodatni poldrugi milijon pa ne more odplačevati kreditov, je potisnila v ospredje vprašanje socialne varnosti, ki je bilo ena temeljnih točk volilnega programa Baracka Obame.

5. Predvidevanja o prihodnji zunanji politiki ZDA so še preuranjena, saj bo treba počakati vsaj na izbiro državnega sekretarja in obrambnega ministra. Obama je v volilni kampanji namenjal večji poudarek Aziji, Afriki in odnosom z muslimani. Zavzemal se je za dogovarjanje o reševanju mednarodnih kriz, kar je tudi politika držav članic Evropske unije.

6. Zunanji ministri EU so o odnosih z ZDA razpravljali v ponedeljek v Marseillu, namenoma pred ameriškimi volitvami, ker gre za institucionalne odnose ne glede na volilne izide. Evropska unija želi z ZDA ohraniti tesne odnose na vseh področjih, od varnostne in obrambne politike do energetskih in okoljevarstvenih vprašanj, človekovih pravic in tudi do reševanja sedanje finančne krize, ki je, kot znano, izbruhnila prav v Združenih državah Amerike.

7. Osebno pa sem tudi vesel, da je bil senator Joe Biden izvoljen za podpredsednika ZDA. Biden se je namreč posebej angažiral za sprejem Slovenije v zvezo NATO; Slovenijo dobro pozna in to je za našo državo vsekakor pomembna spodbuda. Tudi sicer ima Obama v svoji ekipi veliko nekdanjih sodelavcev predsednika Billa Clintona, s katerimi sem v času, ko sem bil veleposlanik v Washingtonu dobro sodeloval.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 21 x komentirano
  1. luka pravi:

    ta cepec bo pameten…

    prepiti prdec, ki se obrača po vetru…

  2. ČukLobanja pravi:

    Podli nizkotnež, to je verjetno zadanja neumnost, ki si jo napisal kot zunanji minister.

  3. Carlos Contreras pravi:

    Dimsi, save it.

  4. južnoštajerski pero v mariboru pravi:

    Katarina Kresal

  5. kvikl cvikl pravi:

    bravo Dim,vedno si bil proameriški…za razliko od balkanarjev turkvajglovkučanov

  6. medek pravi:

    ritulež

  7. BoLe pravi:

    Meni se zdi izjava povsem trivialna, razen morda 7. točke, ki pa se lahko prebere tudi kot samohvala.

  8. G7 pravi:

    ČukLobanja:

    U si se uštel. Iz tega izvira bo še drlo sranje.

  9. sanja pravi:

    Kaj ko bi Rupel raje kar utihnil? Nikogar več ne zanimajo njegove bedne sodbe. Še manj pa osebna mnenja!!! Američani da so se odločali med varnostjo države in socialno varnostjo!?! In Buš jim je nudil varnost države, Al Gre je pa ne bi. HVALA nebu, da nimamo več tako pripiljenega zunanjega ministra, ki zagotavljanje varnosti države enači s politiko napadanja osi zla vsevprek po planetu!!! Sama sreča, da so nam prihranjeni komentarji, če bi bil izvoljen McCain!!! ufffffff

  10. Mirjana pravi:

    2. Izvolitev prvega Afroameričana za predsednika Združenih držav Amerike kaže na visoko zrelost in tudi visoko stopnjo demokratičnosti ameriških volivcev. S tega vidika gre za prelomen dogodek, ki kaže, da so Američani presegli predsodke, ki so dolga leta negativno pogojevali ameriško družbo.

    Na predvolilnem soočenju se je Rupel jasno opredelil za McCaina,..sedaj pa je zadovoljen da je le ta zgubil …a naj razumemo, da s trem Rupel potrjuje lastno nezrelost?

  11. mittra pravi:

    Kaj je rekel ali kaj je napisano. Američani bodo sami morali plačati svoj dolg, tako ali drugače. Rešil jih ne bo nihče, ker čarobne palčke NI.

  12. Faca pravi:

    Vseskozi je navijal za McCaina, zdaj pa hvali zrelost Američanov:) Pa daj no, idi že v penzijo…

  13. G7 pravi:

    Dimitrije Rupeliqi, govori se, da so tudi sobarice v Grand hotelu Union dobro sodelovale z kraljico Elizabeto II.

  14. sanja pravi:

    po Ruplu: ker so izvolili Afroameričana, so zreli, če bi pa McCaina, bi bili pa še razsodni. Pahor, sestavi že to vlado, da se sanira polucija Ruplovih mnenj

  15. ribic pravi:

    Ja Rupel.. Pofehtaj že to Meto da ti enkrat da, pa spizdi za vselej..

  16. Fonzi pravi:

    Komu sploh mar, kaj bluzi najslabši zunanji minister v odhodu.

  17. medek pravi:

    Toxik :(

    http://harvardmagazine.com/2001/05/toxic-memo.html

  18. medek pravi:

    Odločitev je za nekatere enostavna že vnaprej.
    Ta je zmagovalna (iz TV), od enega ameriškega potičarja:

    “Volili bomo McCainna, ker smo katoliki.”

    izzy

  19. sanja pravi:

    saj, prav tako to deluje. Večina privržencev leve ali desne politike je to zato, ker je tak njihov “background”. Ker sta ata in mama verna, ali pa je bila mama partizanka ali ata domobranec. Kadar ni lastnih razmišljanj in stališč, vskočijo “stališča” od tam, kjer se nahaja pomemben del identitete.

  20. misko pravi:

    Še zadnji prdec…

  21. Josip pravi:

    Sam sem si postavil naslednje vprašanje : smo Slovenci toliko ozaveščeni, da bi za predsednika izvolili temnopoltega državljana Slovenije,morda takega, ki se piše na ić ali pa čisto preprosto - žensko ?
    Vsak naj si odgovori sam !

Komentiraj