Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Türk popustil vladi?

4. november 2008 ob 17:26 | Denis Sarkić |

Predsednik republike Danilo Türk je danes odpoklical devet slovenskih veleposlanikov, ki mu jih je v odpoklic posredovala vlada in so se že vrnili v Slovenijo. Predsednik se je za to odločil, ker meni, “da je preteklo že preveč časa od nastanka te nepotrebne situacije in da je nastopil čas, ko jo je bilo treba konstruktivno razrešiti”. Kaj pravzaprav to dejansko pomeni za imenovanje novih veleposlanikov, še ni povsem jasno, v javnost pa je prišla informacija, da je zunanje ministrstvo republiko Avstrijo že zaprosilo za agrema za novega veleposlanika na Dunaju, zunanjega ministra v odhodu Dimitrija Rupla. Čeprav so pravni strokovnjaki prepričani, da zunanji minister Rupel po spremenjenem zakonu o zunanjih zadevah ne izpolnjuje pogojev za zasedbo veleposlaniškega mesta in je malo verjetno, da bi predsednik Türk to njihovo mnenje preslišal in podpisal Ruplovo imenovanje, naj bi postopek vlade in MZZ za Ruplov odhod na Dunaj tekel naprej. Je torej predsednik republike dosegel nekakšen tihi dogovor z vlado, in morda tudi z mandatarjem Borutom Pahorjem, najverjetnejšim predsednikom nove vlade, da se Dimitrija Rupla vseeno pošlje na Dunaj, ali pa se je predsednik Türk enostavno uklonil vladi v odhodu, tudi zaradi ugleda države v tujini?

Predsednik Türk in Borut Pahor
Predsednik Danilo Türk in mandatar Borut Pahor Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Sporočilo iz Urada predsednika republike:

Izjava za medije v zvezi z odpoklicem veleposlanikov

Ljubljana, 4.11.2008 | sporočilo za javnost

Predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk je danes odpoklical veleposlanike Republike Slovenije, katere mu je v odpoklic posredovala Vlada Republike Slovenije.

Predsednik republike se je tako odločil, ker meni, da je preteklo že preveč časa od nastanka te nepotrebne situacije in da je nastopil čas, ko jo je
bilo treba konstruktivno razrešiti. Predsednik je z namenom rešitve poizkusil pridobiti čim bolj popoln vpogled v situacijo, ki je nastala s tem, ko so se veleposlaniki vrnili v Republiko Slovenijo še preden so bili odpoklicani. Tako je včeraj opravil pogovore z veleposlaniki, ki so se v tej situaciji znašli in tudi od njih tudi pridobil jasen pregled nad razlogi za tako dogajanje. Na tej podlagi je presodil, da je mogoče in potrebno sprejeti odločitev o njihovem odpoklicu.

Predsednik pri tem sicer ugotavlja, da navedena odločitev ne pomeni dokončne razrešitve problemov, ki izvirajo iz potrebe, da Ministrstvo za zunanje zadeve in Vlada Republike Slovenije oblikujejo in posredujejo uradne obrazložitve svojih predlogov, o katerih predsednik republike sprejema odločitve na podlagi svojih ustavnih pristojnosti, niti ne nakazuje bodoče prakse v teh postopkih. V danih razmerah pa je na podlagi pridobljenih informacij izbral pristop, ki je usmerjen v konstruktivno reševanje konkretne situacije in v tem primeru omogoča nadaljevanje postopkov odločanja o podanih predlogih za imenovanje veleposlanikov.

Predsednik republike si želi, da v prihodnje do tovrstnih situacij ne bi več prihajalo, da bi pristojni organi k svojim predlogom predložili tudi potrebne uradne razlage in da bodo lahko s spoštovanjem pravnega reda vsi državni organi vzor državljankam in državljanom Republike Slovenije.

=======================================
URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE SLOVENIJE
Erjavčeva 17, SI-1000 Ljubljana

Predsednik republike Danilo Türk pred tednom dni o možnem veleposlaniku Dimitriju Ruplu:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. neja pravi:

    Ali odpoklic že avtomatično pomeni tudi strinjanje z Ruplovim imenovanjem in imenovanjem drugih?

  2. ŠPECOOLANTJE pravi:

    Popustu je samo zaradi Katke,da mu nebi pol očitali ,da analfabetko na mestu zunanje ministrice pa prenese. Igre brez meja ! :)

  3. Joschka pravi:

    Ne, saj bodo veleposlaništva do razrešitve problemov vodili odpravniki poslov.

  4. freja pravi:

    Nerodno je, da je politika pač umetnost možnega, pravna (in vsakršna druga) kultura pa je seveda čisto nekaj drugega.

  5. kvikl cvikl pravi:

    sej lahko kar tov.Turk levom rukom teh par ambasad vodi kot v.d

  6. medek pravi:

    Zavrla sem videl kako se vlači po Unionu z amerikajnerji.

    Mutnovodiči ne počivajo, ko podgane povsod so.

  7. opleteni jež pravi:

    jasno da se zavru VLAČI
    kajspa prčakvou
    od vlačuge?

  8. Faca pravi:

    De facto niso bili več veleposlaniki in je pač podpisal njihov odpoklic. To, da Ruplu ne bo popustil, pa trdno verjamem, saj je s tem na kocki vsa njegova kredibilnost.

    Je pa dobro okrcal vlado: “in da bodo lahko s spoštovanjem pravnega reda vsi državni organi vzor državljankam in državljanom Republike Slovenije.”

    To se vse premalo poudarja. Dobro je to napisal.

  9. južnoštajerski pero v mariboru pravi:

    potuhnjenec

  10. jurij pravi:

    joj, Turk, ne ga srat!
    en red mora bit.

Komentiraj