Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Ameriške volitve

4. november 2008 ob 13:44 | Denis Sarkić |

John McCain in Barack Obama po soočenju
Republikanec John McCain in demokrat Barack Obama Foto: AP

Ameriški volivci danes volijo novega predsednika ZDA, tretjino zveznega senata, vseh 435 članov zveznega predstavniškega doma in 11 guvernerjev zveznih držav. Istočasno bo v posameznih zveznih državah potekalo najmanj 150 referendumov. Predsedniških kandidatov, ki so se uvrstili na glasovnice v vsaj eni zvezni državi, je letos več kot 60. Ti se potegujejo za zmago ali kot neodvisni kandidati ali pa na listah ene od 50 političnih strank. Dejanske možnosti za zmago imata le 47-letni demokratski senator iz Illinoisa Barack Obama in 72-letni republikanski senator iz Arizone John McCain.

Zmagovalca bi bilo mogoče z veliko verjetnostjo napovedati že do 2. ure zjutraj v sredo po srednjeevropskem času, če bi demokratski kandidat Obama v skladu s predvolilnimi anketami zmagal v Virginiji, na Floridi in v Ohiu. V primeru zmage republikanca McCaina v teh zveznih državah bo odločilnega pomena izid volitev v Pensilvaniji, kjer se bodo volišča zaprla v sredo ob 2. uri zjutraj po srednjeevropskem času. Ameriške televizije bodo v sodelovanju z ameriško tiskovno agencijo AP pri napovedih zmagovalca na podlagi vzporednih volitev letos še posebej previdne - predvsem zaradi ugibanj o morebitnem prikritem rasizmu belih volivcev, ki bi lahko na vzporednih volitvah trdili, da so podprli temnopoltega Obamo, čeprav so v resnici volili za McCaina. McCainu je sicer v zadnjih javnomnenjskih raziskavah pred volitvami tudi začela naraščati podpora v nekaterih od tistih držav, kjer je razlika med njim in Obamo tesna, zato previdnost pri napovedih v nobenem primeru ne bo odveč. Za zmago mora predsedniški kandidat zbrati 270 elektorskih glasov, ki se med zvezne države delijo na podlagi števila prebivalstva.

Ameriškega predsednika lahko danes volite tudi v Ljubljani:

Za pomoč pri izbiri vam na Vesti svetujemo, da si pogledate spodnja uradna videospota in šele potem odidete na glasovanje.

Uradni video Baracka Obame:

Uradni video Johna McCaina:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 20 x komentirano
  1. luka pravi:

    eh itak je vseen kdo zmaga….itak so vsi predsedniki od okol 1900 naprej nastavljeni….

    pravi gospodarji amerike so rockefelrji, rotschildi,morgani…

  2. Andrej Poznič pravi:

    Se zelo strinjam z Lukom. Razen tega, kolikor me spomin ne vara, imamo za zdaj še slovenskega predsednika, slovensko vlado in slovenski parlament, poleg tega pa svoje voljene predstavnike v evropskem parlamentu in vlado EU, ki sedi v Bruslju. Vsaj jaz prav nič ne pogrešam ‘predsednika ZDA, ki bi bil na nek način tudi slovenski predsednik’, pa četudi bi bil to Barak Obama (ali pa še zlasti zato). Zapomnite si, pod Obamo bomo še prehitro dobili svetovno vlado, ki bo vladala planetu v imenu zgoraj omenjenih gospodov. Psihološka obdelava množic se je očitno že začela - tudi s slaboumnimi ‘eventi’, kakršen je tale v Jakopičevi galeriji.

  3. medek pravi:

    http://www.jwharrison.com/blog/

  4. medek pravi:

    Ups:

    http://www.jwharrison.com/blog/2008/11/03/me-bad-lighting-and-the-guardian/

  5. Joschka pravi:

    Obamin video je neverjeten, poln navdiha in upanja. McCainov pa izgleda bolj kot reportaža turneje nekega poprock zvezdnika in deluje popolnoma neiskreno…

    GO OBAMA! ;)

  6. Bo pravi:

    Ne razumem, zakaj se McCain tako trudi, da ga ne bi dajali v isti predal kot Busha, če pa ima tak video, kot si predstavljam, da bi ga imel Bush.

    Daljši video je dolgočasnejši.

  7. opleteni jež pravi:

    ¨niko g. in jovanoviću,
    hepeningi pomlajujejo,
    ne pa alkič!
    dobra ideja,
    mlade pičke majo rade take dedke.

  8. Prašiček pravi:

    Tudi v Sloveniji bi lahko imeli kakega obarvanega kandidata, da bi rekel, da sem glasoval zanj in tako prikril svoj rasizem, hahahaha

  9. Denis Sarkić pravi:

    V Jakopičevi galeriji so na vzporednih volitvah državljani Slovenije prepričljivo odločili, da ima Barack Obama več možnosti za predsedniški mandat v Beli hiši. Glas je oddalo 109 ljudi, demokrat Obama je dobil 96 glasov, republikanec John McCain deset, tri glasovnice pa so bile neveljavne.

  10. medek pravi:

    A JE rUPEL ODDAL GLAS ZA mCcAINA ?

  11. Igor Đukanović pravi:

    Luka, drži, da imajo multinacionalke večino niti v svojih rokah, a to še niti slučajno ne pomeni, da je nepomembno, kdo bo nocoj zmagal.

    Go, Obama!

  12. medek pravi:

    http://www.professorfekete.com/articles/AEFMonetaryReformGoldAndBillsOfExchange.pdf

  13. opleteni jež pravi:

    obljubljenega žura, prigrizkov in pijače ni bilo, razen konzervirane ccole
    jovanoviću je ždel osamljen v enem kotu
    ostalih omenjenih v vabilu ni bilo nikjer
    javašluk, pvamnanosu zrasla!

  14. staroselec pravi:

    Vseeno boljše zamorec, kot pa baba.

  15. Igor Đukanović pravi:

    Zdaj zmagali smo Špacan:

    http://www.avaaz.org/en/million_messages_to_obama/

    oziroma, kako to pesmico razumejo drugod po svetu. :-)

  16. Igor Đukanović pravi:

    Staroselci so v Evropi Neandertalci. Tako da najbrž nisi izbral čisto korekten nik?

  17. luka pravi:

    ja če ne bo delal po navodilih omenjene skupinice bogatih, ga bodo pač eliminirali…ne bo prvi….

    ubil ga bo pa kao en pjan redneck…..

  18. M pravi:

    Novi ameriski veleposlanik je simpaticen. Ampak ceprav je slo za nedolzno simbolno glasovanje, gre na simbolni ravni za poseganje v notranje zadeve ZDA. ce bi Hrvati imeli simbolne volitve o nasem predsedniku, bi bilo to 3 dni na tapeti medijev in ogorcenost bi bila neverjetna. Jah, majhnost naroda kaze svoje pomanjkljivosti. Se toliko bolj pa me je razocarala morda bodoca zunanja ministrica. Američani so zviti. z eno tako zabavno nedolzno simbolno prireditvijo so prisli do zastonj informacij kaj priblizno si misli politicna elita. Zrelost drzavnosti in demokracije je tudi v tem, da ne kazes vsakemu svojih kart. Danasnji svet je poker.

  19. Igor Đukanović pravi:

    M, jaz sem za odprti poker. :-)

  20. Xyz pravi:

    Samo nekaj me zanima…

    Za zmago mora predsedniški kandidat zbrati 270 elektorskih glasov, ki se med zvezne države delijo na podlagi števila prebivalstva.

    Je to prav? Kakor jaz vem, elektorski glasovi temeljijo na gospodarski pomembnosti posameznih držav, tud zgodovinski… Nikakor ne na podlagi števila prebivalcev, saj pride v nekaterih državah 110.000 volilcev na en elektorski glas v drugih pa tudi čez 300.000

Komentiraj