Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Intervju: Tomo Križnar

1. november 2008 ob 15:00 | Nejc Jemec |

Po sredini projekciji dokumentarnega filma Dar Fur - vojna za vodo v Cankarjevem domu, smo se pogovarjali s Tomom Križnarjem. Film se po festivalskih predstavitvah zdaj vrti v slovenskih kinematografih. Križnar pa je povedal, kako se na njegovo resnico o dogajanju v sudanski pokrajini odzivajo nosilci moči in kako publika. Spregovoril je o svojem videnju najboljše oblike pomoči afriškim žrtvam in o dobrodelnem koncertu, ki ga v ta namem z ekipo pripravlja v sredo.

.

Tomo Križnar: “Sploh pa mislim, da bom tudi ta prvi november mislil na žive, ne na mrtve …, na žive, ki zdajle tam doli crkavajo, na tiste otroke, na tiste krasne žene, na tiste starce, na tiste pogumne fante …”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 15 x komentirano
  1. dahvor pravi:

    Ja, Narava … ni dala Človeku niti razumeti / kdo koga jebe/ … jaz tebe-ti mene, oni nas, mi njih ali pa se vlogi iz trenutka v trenutek vztrajno izmenjujeta … On nas…Bog tudi skrbi, je vse tako naredu, da ostane Bog…en Bog celega Vesolja…če so tako Hrabri potem ne bi smelo biti problem, hitro Heroji ratat.
    hej, Tomo, pošteno, ker to se prodaja, bi bilo, vse filme, vseh avtorjev - o Dar Fur - ju zdej Slovencem pokazat, kako eni tudi vodnjake tam kopajo že … v izobraževalne namene - gorenski Kmet je pa na Žalost ena velika Žalost … gorensko s koruzo zarasu in tako, da ma čas Smreke sekat.
    Vsak dan zjutraj, ko vstanemo, si moramo reč, Človek uživaj, ljubi, se Življenja vesli, ker mogoče je to moj, naš, tvoj Zadnji dan, v tej-takšni obliki-z vsemi čutenji … in prišel bo dan, sigurno, ko bomo-bom, imeli-imel prav-če bo čas to razumeti…točno zadel…to je najbolje, kar sem zadnji teden, kot najboljše zdravilo proti depresiji, slišal.
    Tomo Bravo - Ti veš in znaš in zmoreš - upam še dosti tega, ampak, Naravi je vseeno, če tudi, ni časa -čas vedno je in vedno komandira, na, od Človeku-a je samo, da se zabava, no predvsem izbira, kako naj se zabava, Sanja, da dolg čas ubija je prevara, vse je zelo kratko v Času in Prostoru…
    hehehe, jaz bi tudi rad zvedel, kakšne, katere kriterije Bog-Narava uporablja, ko vsemu Živemu naokoli tala vse živo in mrtvo - zgleda glih tako kot v samoupravnem socializmu, kamor kej pade in potem, tako se mora tako tudi končati…in v-iz Zgodovine se vidi, da so se zatirani, po pomoči, tudi enako v zatiralce spremenili, navadno v še malo hujše, kar pa seveda ne pomeni, da revežu ne smemo pomoči dati, pomagati … vsak dan se mi bolj Živali smilijo - Človek mislim, da si vedno zna pomagat v vsaki situaciji, Živalim smo še prostor vzeli, nimajo si več kje pomagat … bush meat … in ostal jim je samo čas, če bo po Sreči, bomo še tega mislili, da smo jim ga vzeli…vedno in povsod-kar ne ubija jača-drži in Življenje je samo za, kaj vem koga narejeno - samo za Človeka sigurno ne, še manj samo za Heroje … hehehe zakaj Človek pri komunikaciji s soČlovekom vedno na čustva igra, celo dejstva izgubijo pomen-zato, ker jih imamo, Živali jih bolje znajo brat-razumet, Človek je mnogo tega izgubil, zato razumem, razumem navdušenje nad drugačnim, nedolžnem, prvinskem … sem vse eko vasi na pozitivkah pogledal-take tudi na Gorenjskem še ni in je še dolgo ne bo…verjamem, da bo prej, v Afriki kje.
    Grem virtualno od pokopališča, do pokopališča, kjer … kosti prednikov ležijo, pa mi je na momente tako hudo, da mi je čist vseeno, kaj je okoli mene, nič nima moči, vrednosti, da ne bi mislil, no, zdej sem pa največi revež na Svetu tem…iz študenta, radia, sem zbežal, res, danes ni nič resnega, sami norci mi bledo zvenijo, časopisi niso nič že tretji dan najdli, buy.si, če pogledaš oglas za delo ali mladino, ti pride, da se je nekomu zmešalo, bi vsaj zbrisali, če ni novih idej, kako Slovence še bolj pofarbat…ne morem se znebiti slike - slovenske noči, ko toliko svečk po pokopališčih gori … seveda sej sem se 40 let okoli po Sloveniji, najraje ponoči, vozil in te noči 1.nov.nisem niti ene zamudu…zdaj pa to moram plačat, s spomini, me invalida delajo…ne vem zakaj, toda vedno se mi je lepša, globlja zdela ta noč, kot pa recimo novega leta noč…bolj mistična, bolj tiha, bolj močna, mnogo več pove…no Klemen-Klemen me je s Prešernom, že zdej nasmeh na usta prtegnu - na pa nisem več revež.

  2. dahvor pravi:

    …pa še za 1. nov sem bil vedno dela prost … za Silvestrovo, nikoli.
    sem moral še to, za lažje razumevanje je zelo pomebno…hehehe-sami norci Bravo … že rapam…srce ti razbija, ko se kaseta previja-zdej pa dejmo vse zignorizirat…z glavo vedno jadram…nad morsko globino, ki naj bi bla kot ženske, ko gre na pijačo…

  3. medek pravi:

    Srce Slovenije

  4. medek pravi:

    Kino Metropol Celje:
    3. – 6. november 2008

    Kino Velike Lašče:
    7. november 2008, ob 19:00

    Kino Grosuplje:
    8. november 2008, ob 19:00

    Kino Dobro Polje:
    9. november 2008, ob 19:30

    Kino Kočevje:
    10. november 2008, ob 19:00

    Art Kino Odeon Izola:
    11. – 15. november 2008

    Gledališče Toneta Čufarja Jesenice:
    15. november 2008

    Kulturni center (Delavski dom) Zagorje ob Savi:
    18. november 2008

    Kino Metlika in Črnomelj:
    21. – 23. november 2008

    Mestni Kino Ptuj:
    28. – 30. november 2008

    Kino Sevnica:
    5. – 7. december 2008

    Kino Škofja Loka:
    11. december 2008

    Linhartova dvorana Radovljica:
    12. – 14. december 2008

    Kino Velenje:
    19. – 21. december 2008

  5. Andraž M. pravi:

    ja, samo pogled ne bo dovolj in takle film, katerega namen je šokirati in vzbujati sočutje. Sej pač vsi vejo kako je, pa se nič ne zgodi. Ljudje pogledajo film, so vsi šokirani, pridejo ven iz kina in se vrnejo v navadn tok življenja.
    Treba bo spoznati, da razna mirovna posredništva in humanitarne intervencije nikoli ne rešijo problema, še več, so DEL problema.
    Potrebna je radikalna analiza situacije. Verjetno je edina možnost organizacija in discipliniranje uporniških skupin in treba bo vzeti na pleča tudi vse “grdo”, ki nujno pritiče pravi emancipaciji - to pa je nasilje. Lenin je nekoč zapisal, da v politiki morala nima kaj početi.

  6. medek pravi:

    Borznik in genocidnik sta prijatelja za vedno.

  7. Boby pravi:

    Kje bi se dalo ta filem z downloadat?

  8. Matts pravi:

    A to je pa ta dobrotnik, ki ne pride predavati zastonj in zmerja aktivne študente s pijanci in narkomani… :S

  9. Mirjana pravi:

    Tomo ne rešuje nasilja z nasiljem. Če pa bo nekdo po filmu, po notici v mediju skomignil z rameni ..češ…je pač tako, saj delajo kar hočejo,…se bo pač moral sprijazniti, da je na seznamu ovčk, hrčkov in podganic…in ko bo on na vrsti,..bo še kako doživeto videl film,..prebral notico…pa mu ne bo vseeno,..če nekdo pri takšnih dejstvih ostane inerten, in ravnosdušen…
    Le čemu toliko filozofirati?,..le čemu toliko premlevati religije,…poleg nas je, so,…mnogo jih je,..bolj kot potrebni materialne pomoči so morda spodbude,..rahle “bergle”,..ki jim bo pomagala, da sami shodijo ter hodijo po poti, ki jo sami izberejo.
    A je tako težko priskočiti na pomoč,…še posebno ko nas v veliko primerih nič ne stane?
    Matts,…a ti misliš, da bo prišel predavat vam zastojn…on pa bo za svojo eksistenco in delovanje plačeval s čim?..in na kraju.. imamo denar za cigarete,..alko,…pa še kaj.. in se ne sprašujemo kam gre denar,..sedaj matta moti da Tomo kasira za tvoja predavanja…in kot običajno zadenemo bistvo, a ne matt? &co?

  10. mittra pravi:

    Mislim, da mi ljudem Darfurja ne moremo kaj prida pomagati na boljše. Največ dobrega bi storili, če bi jih že v preteklosti pustili iti njihovo pot. Vsak narod mora prehoditi pot do svoje prihodnosti in ceno plačamo ljudje.

  11. Mirjana pravi:

    mittra…Vsak narod mora prehoditi pot do svoje prihodnosti in ceno plačamo ljudje.

    prehoditi da, a ne preplaziti…je razlika…ni bistveno če gre za Darfur al pa sosedovega Janeza,…problem je vedno isti…ne zatiskati si oči..ne biti ovčke, hrčki in podganice…tutto qua.

  12. Matts pravi:

    Moti me to, da je bila to prva oseba, ki je zahtevala denar in to na skrajno neprimeren način. Če bi se to pogovorili drugače, bi se brez problema lahko domenili. Moti me dobrota, ki je usmerjena v medije, ne pa navznoter. Tudi drugi namreč delamo brezplačno in bi morali biti na istem čolnu, ne pa da smo neopravičeno deležni zmerljivk od ljudi, ki so v medijih predstavljeni kot največji dobrotniki…

  13. Mirjana pravi:

    Kako bi le svet vedel kaj se dogaja, če bi se delalo samo navznoter?,…poglej desno rubriko najbolj branih in komentiranih člankov,..dlje od joškov skoraj ne sežejo,…in če bi mediji malo bolj po vesti in vest.si-i poročali, bi bili tudi mi bolje informirani,..morda pa nam je lažje živeti v svetu ..ne vidim, ne slišim,..me ni…
    Še kako smo ali pa so nekateri Slovenci hoteli opozarjati na zelo pereče probleme in nepravilnosti pri nas!!!! …pa nekako v glavnih medijih ni bilo in tudi še ni posluha….torej…fajt je fajt, prežvekovanje, pa prežvekovanje,..a morda je res da se fajter rodiš,…in takega je težko razumeti…dokler se ajča v svetu iluzij in zavedne nevednosti…
    Pred volitvami je bilo kandidatov polna usta pravne države,..celo soočenje je bilo na to temo, nakar se ponudi Karlu vse, le obrambe ne. Torej tudi pravosodje in notranje ministrstvo?…od volitev do danes ne govorimo, pišemo, meljemo zgodbico o Karlotu…no pa prežvekuj navznoter,… morda prebaviš…
    p.s. zame Križnar ni dobrotnik..ampak fajter…pač moje mnenje.

  14. mittra pravi:

    Mirjana, potem se pa “bojuj” namesto njih.
    Tudi meni se smilijo, vendar njihova usoda ni v mojih rokah.

  15. PeterNaVeter pravi:

    “Mali” Človek sanJA, ……. upam da se ti sanje Uresnićijo.

    dej mal pomisl prek kirih satelitov(filtrov) bo šel “zvok in slika kot se šika” (www.good.is/?p=12714) .

    Šrot z Ztabo

Komentiraj