Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vlada želi novo vlado

31. oktober 2008 ob 9:54 | Denis Sarkić |

Vlada Janeza Janše v odhajanju je sprejela predlog sprememb zakona o javnih financah, s katerim se uvaja jamstva za medbančna posojila za banke in tudi za zavarovalnice. Hkrati je opravila razpravo o posledicah svetovne finančne krize na slovensko gospodarstvo, ki jo bo po besedah predsednika vlade Janeza Janša nadaljevala še naslednji teden. Slovenija ima določene prednosti in te mora uporabiti za sprejem ukrepov za preprečitev posledice svetovne finančne krize na naš standard in na gospodarstvo, je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril Janša. Kot je dejal, so potrebni ukrepi, a zanje potrebujemo vlado s polnimi pooblastili. Janša zato obžaluje, da sestavljanje nove vlade teče tako počasi.

Uvodni premier Janez Janša (na začetku tudi o problemih slovenske manjšine v Italiji):

Kot je poudaril Janša, bi bilo “treba sile strniti okoli tistih, ki lahko voz potisnejo naprej”, to pa je gospodarstvo. Treba je ohraniti visoko stopnjo zaposlenosti, uveljaviti zakon o udeležbi delavcev pri dobičku, je predlagal. Ključni za doseganje blaginje so namreč dohodki iz dela, pogoj za to pa je zaposlenost. Slovenija ima tri velike prednosti, je ugotovil Janša ter pri tem izpostavil nizko zadolženost države, ki je s 24 odstotki BDP ena najnižjih v EU, proračunski presežek ter članstvo v območju evra. Če Slovenija ne bi imela evra, bi posledice svetovne finančne krize čutila bistveno močneje, je menil. Omenjene rezerve bi sicer lahko po Janševih besedah porabili za trajno povečanje socialnih transferov in javne porabe, a bi s tem hitro spet zdrsnili v proračunski primanjkljaj. To bi med drugim zahtevalo zvišanje davkov in vodilo v povečanje brezposelnosti, je menil.

Janez Janša v nadaljevanju tudi o počasnem nastajanju nove vlade:

Vlada namesto tega predlaga drug scenarij: hitro razbremenitev gospodarstva z nekaterimi ukrepi, pospešitev državnih, infrastrukturnih in drugih projektov, znižanje javne porabe, razbremenitev gospodarstva z nižanjem davčnih bremen … “Za odločitev ni veliko časa, če ne bomo storili nič, bomo odvisni od zunanjih dejavnikov,” je Janša ponovil zahtevo po hitrem oblikovanju vlade ter začetku dela DZ, v katerega je vlada v odzivu na finančno krizo že 14. oktobra poslala predlog novele zakona o bančništvu, ki predvideva jamstva za hranilne vloge. Tega predloga DZ še ni obravnaval, ker še ni oblikoval delovnih teles in zato poslovniška procedura še ni stekla. Podoben problem bo tudi s predlogom zakona, ki ga je vlada pripravila danes, je ugotovil Janša, ki je ob tem menil, da so potrebni močnejši ukrepi, na podlagi katerih se Slovenija lahko izogne negativnim posledicam svetovne finančen krize. V nasprotnem primeru bomo priča stopnjevanju krize tudi v Sloveniji, je posvaril.

Ministra Andrej Vizjak in Žiga Turk:

Kot je dejal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, je novela zakona potreben pogoj za razreševanje razmer na finančnih trgih, poleg tega pa daje pozitiven signal finančnemu sektorju, da se bolj odprte in da gre z ukrepi in posojili gospodarstvu nasproti. Zakon po besedah Vizjaka finančnemu sistemu “ščiti hrbet”, odgovorni v finančnih institucijah pa morajo poskrbeti, da se njihovi sistemi aktivno lotijo sodelovanja s podjetji. Po besedah ministra Vizjaka naj bi bili ukrepi pomoči gospodarstvu pripravljeni do prihodnjega tedna. Med drugim predvidevajo dodatno finančno razbremenjevanje, zlasti razvojno naravnanih projektov, pa tudi možnost zniževanja davkov za reinvestiran dobiček v razvojno naravnane projekte, inovacije, patente… Poleg tega je med rešitvami tudi vnovična uvedba davčnih olajšav za naložbe v raziskave in razvoj, je poudaril Vizjak. Dodal je, da so bile omenjene olajšave v času konjunkture lahko pogrešane, zdaj pa je znova čas za njihovo uvedbo. Gospodarski minister je tudi dejal, da bodo omenjeni ukrepi zagotovo imeli finančne posledice, vendar je za njih dovolj prostora, in ob tem pokazal na rezerve, ki jih je omenil premier Janša.

Odgovori premiera Janše in ministra Vizjaka:

Trenutna kriza je v veliki meri kriza nezaupanja, je poudaril minister za razvoj Žiga Turk in dodal, da vlada poskuša s predlogom zakona to krizo zaupanja presekati. Po njegovem si lahko zdaj banke znova zaupajo med seboj, prav tako lahko državljani zaupajo bankam. Ob tem je dodal, da je vsaka kriza tudi priložnost in da se na finančnih trgih “dogaja katarza”. Spomnimo, predlog novele zakona o javnih financah določa, da se med izrednimi razmerami zaradi finančne krize dovolita dodatno zadolževanje in izdajanje državnih poroštev izven obsega, določenega z zakonom o izvrševanju proračuna, brez predhodnega rebalansa proračuna oziroma brez sprejetja posebnega zakona o poroštvu ali spremembe obsega državnih poroštev v zakonu o izvrševanju državnega proračuna.

Dodatno zadolževanje je dovoljeno za financiranje kapitalskih naložb in odobravanje posojil določenim finančnim institucijam s sedežem v Sloveniji, da bi tako omejili učinke krize in ohranili stabilnost domačega finančnega sistema. Prav tako so za prehodno obdobje dovoljene realizacije kapitalskih naložb in odobritve posojila finančnim institucijam brez predhodnih sprememb v državnem proračunu. Po predlogu so predvidena državna poroštva kreditnim ustanovam do višine osem milijard evrov glavnic. Merila in kriterije bodo določeni s podzakonskimi akti. Predlagani ukrepi, ki so namenjeni povečanju zaupanja v finančni sistem doma in v tujini ter večji dostopnosti dolžniškega kapitala s strani gospodarstva, so začasne narave. Pri presoji potrebnosti ukrepov imajo pomembno vlogo nadzorniki finančnega sistema (Banka Slovenije, Agencija za zavarovalni nadzor in Agencija za trg vrednostnih papirjev), ki bodo za vsak ukrep podali mnenje o potrebnosti in primernosti. Vsak ukrep bo potrdila vlada in obvestila DZ.

Denis Sarkić, video: Urh Maček, montaža: Marko Bratuš

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 21 x komentirano
  1. simpatikus komunalis pravi:

    Licemerneži:Kretenko Tanko izjavi,da ne bodo podprli mandatarja,ker še temne sile iz ozadja delujejo tako hudo,da slovenija ni sproščena kot v njihovih časih.Zdaj pa hitro rabijo vlado.A mislijo,da bodo jajčko dali na ablast spet 4 leta.Zgubite se v opozicijo že enkrat hinavci in nas nehajte morit.

  2. francka pravi:

    Simpatikus!Ali sploh veš kaj govoriš?Svetovna kriza zahteva hitro ukrepanje vlade,ki ima polna pooblastila.Ta vlada jih več nima.Nove vlade pa še ni.Zato je potrebno čimprej ustanoviti novo vlado.Kot lahko vidiš,ta nova vlada se počasi ustanavlja.Predsedniku države se nikamor ne mudi.Namesto,da je šel na Kitajsko bi bilo bolje,da bi ostal doma in pospešil postopek.Če bi bil bolj hiter bi sedanja vlada že bila v opoziciji.Nova vlada pa bi lahko s polnimi pooblastili reševala probleme.Kdo je kriv za tako stanje?Janša gotovo ne.Če Tanko ne bo podprl nove vlade je prav vseeno,saj ima bodoča koalicija dovolj glasov.Le kakšne temne sile naj to preprečijo?Saj je vendar vse jasno.Le z novo vlado se bodo lahko ti hinavci,kot jim praviš,zgubili v opozicijo.

  3. Josip pravi:

    Dvomim, de se je dalo o vladi odločati hitreje. Predsednik države je moral počakati oblikovanje poslanskih skupin, ko je te dobil, je steklo. V tem času se je koalicija pospešeno dogovarjala, res pa je, da je diskusijo nepotrebno obremenjeval in zavlačeval Desus. Ko bo v parlamentu določen mandatar, bodo tudi ministri verjetno že dogovorjeni (na žalost, vsaj kaže tako, bo med njimi tudi burkež g.Erjavec). Po mojem je zato razburjenje o tem, da vlade še ni, povsem odveč. Verjetno pa novinarji, ki te stvari spremljajo, vedo, kako je bilo z oblikovanjem vlad doslej. Poznam primer Belgije, kjer ne gre in ne gre že leto dni. To bi me res zanimalo. Sicer pa me ne zanima kaj dosti, kakšne barve bo vlada, ki prihaja in, kakšne je bila ta, ki odhaja, zanima me le, nekako tako pravijo Kitajci, če bo znala in zmogla loviti miši. Opozicija pa naj ji gleda pod prste.

  4. kvikl cvikl pravi:

    Josip,pojma nimaš…AtaTurk je moral čakati na signale iz Murgel.

    tile tvoji se sploh ne morejo odločiti ali bi Boruta sploh predlagali,Borut pa sploh ne vem,ali bi sprejel.. Palček gleda v stekleno kroglo…
    Kljub temu,da je bila zmaga tako “prepričljiva”

  5. uničevalec rdečuhov pravi:

    ZOPET KRALJUJE NA LAŠKO-SEVERJEVEM SPLETU SAM KOMISAR JOSIPEK, KI SE IMA ZA ABSOLUTNEGA VLADARJA SEVERJEVE GNOJNIČNE JAME.sIROMAČEK ŠE DO DANES NI UGOTOVIL, DA RDEČO SVOJAT, KI PIŠE IN SE IZŽIVLJA SAMO NA SEVERJEVEM SPLETU NA VELIKO MZAJEBAVAM IN SE REŽIM , KO VIDIM NJIHOVO REAKCIJO NA MOJ SIMPATIČNI NICK.tUDI SLOVNICO SEM SI IZPOSODIL OD RDEEČIH KOMUNJARSKIH UČITELJEV IN V SLOVENSKI PSIHIATRIJI SEM TUDI SKORAJ DOMA.tOREJ: ZAČNITE NA NOVO Z VSEMI MARXISTIČNO-MURGELJSKIMI TOPOVI V PREPRIČANJU , DA STE NEPRECENLJIVA RDEČA
    SVOJAT ŠE BOLJ RDEČEGA MATURANTKA SEVERJA, KI RAD SLIŠI TUDI IME ŠTAJERSKE
    PIVOVARNE..

  6. Igor Đukanović pravi:

    Obstajajo zadeve nacionalnega pomena, ki presegajo delitve na recimo demokrate in republikance. Takšne politične usmeritve se v ZDA ne bodo zamenjale ob menjavi vodje administracije. Predsednik v odhajanju bo tako že pomalem sukal svojo politiko proti pred volitvami napovedanimi Obaminimi pogledi. Isto bi lahko bilo pri nas. Že lani, veliko pred bolečim izbruhom sedanje krize, pač pa že ob njenih prvih znakih, smo v Zaresu predlagali vladi poenotenje stališč glede nekaterih tem nacioanlnega pomena z zavezo vseh udeležencev, da nepopularne a nujne ukrepe ne bomo zlorabljali v predvolilni kampanji. Tega nismo dobili. Tako da zdaj Janša zastonj stoka, da ne obstajajo skupne smernice, ki bi jih lahko izvajal ne glede na to, da odhaja. Skupno politiko pozicije in opozicije smo želeli imeti ravno pri makroekonomskih odgovorih in pri zunanji politiki. A tudi v zunanji politiki jih nimamo. Imamo izsiljevanje z veleposlaniki, ki več ne opravljajo svojega dela, čeprav niso “voljno” - niso odpoklicani. Na srečo je odhajajoča vlada zamrznila odnose s Hrvaško. Za to si zasluži visoko pozitivno oceno. Seveda bi si precej višjo pozitivno oceno zaslužila, če bi kljub nepopolnim pooblastilom dajala Hrvaški pozitivne signale z natančno opredeljenimi našimi pogoji. A ti pogoji bi morali biti sprejeti v DZ s plebiscitarno podporo poslancev, da bi jih vlada še ta teden lahko izvajala. Če se ne motim, nekaj takšnih sklepov obstaja. Torej naj delajo. In naj ne stokajo, da nimajo dovolj pooblastil za premagovanje krize, za katero so lani januarja vsem makroekonomistom, ki so jo samo omenjali, zabrusili, da so kreteni in imbecili izdajalski nepatriotični. A ni bilo tako?

    P.S. Ne pozabite na našega Obamo: http://www.avaaz.org/en/for_all_of_us
    On bo več naredil kot naša vlada v odhajanju.

  7. en_tipson pravi:

    Verjetno si res skoraj doma v slovenski psihiatriji, “uničevalec rdečuhov”…

  8. simpatikus komunalis pravi:

    uničevAlec 100% AVTIST si ponavljaš eno in isto.

  9. simpatikus komunalis pravi:

    Francka lepo te prosim. a svoje sekretarčke in bivše ritoliznike pa laho še stara vlada rihta dobre službe,direktorska mesta.1.primer–DDC,na čelu bo človek z 6.stopnjo izobrazbe,dA ne naštevam naprej.JA res je čim prej nova vlada,Ampak,da stara ne bo več škode počela slovenskemu narodu.
    O miših mi je pa najbolj ona pri srcu:O CERKVENIH.

  10. francka pravi:

    Kdo je naš Obama?

  11. Igor Đukanović pravi:

    Barack Hussein Obama. Sicer pa klikni na moj link…

  12. Josip pravi:

    Uničevalec, ne pozabi zdravniku omeniti, da te muči neobvladljiv občutek manjvrednosti, ki ga skušaš prikriti z agresivnostjo, a ti, zaradi sicer izrazito infantilne narave, stvari uhajajo iz rok. Če ne boš hitro ukrepal, boš znova pričel močiti posteljo.

  13. medek pravi:

    Neoliberalci tečejo tadnji krog .

  14. simpatikus komunalis pravi:

    Nimamo Obame-imamo pa Erjavc-kahla,ki bo dragi moji volilci zakuhal predčasne volitve.In desus potopil pod Nsi.Bilo bi fino spremljat njegove tel.pogovore na relaciji janša in on-isto kot pred 4leti samo,da je tokrat kahl namesto sanaderja.Desusovci zelo malo časa vam je ostalo,da ga skenslate preden vas uniči.

  15. Igor Đukanović pravi:

    Simpatikus, Desusovci so večinoma v penziji. Njim čas teče drugače kot nam. Reakcije so bistveno počasnejše - pravi slow motion. A vseeno odreagirajo pravočasno. Greva stavit?

  16. nik pravi:

    Naj komunisti pokažejo kaj so se naučili po polomu leta 1990.
    Ponovno so se vrnili na oblast, dajmo jim čas , zgodovina jih je že odpisala, Slovenija pa jim je dala še eno možnost. Čas bo pokazal.

  17. nik pravi:

    simpatikus komunalis , obama ni komunist, ne razumem pa zakaj je tako všeč tudi slovenski levici, čeprav je nazorsko zelo podoben SDS, bolj kot vam nostalgičnim post-komunistom? Da se boste skrivali za njim?Zato vam rabi?
    Upam, da bo obama zmagal prav zato, ne vidim pa nobene sličnosti s slovenskimi “levičarji”.

  18. nik pravi:

    Igor Đukanović , nisi balkanec?
    Zakaj torej upaš v američana?
    Res ne razumem?

  19. Igor Đukanović pravi:

    Nik, nea se toliko repenči, saj vem, da si naš. Samo podpiši peticijo.

    Upam, da ne zameriš hec. ;-)

  20. sproscena.slovenija pravi:

    Unicevalcu rdecuhov je spet zmanjkalo tablet…

  21. Grof Monte Kristo pravi:

    sproscena,
    :))))))))))))

Komentiraj