Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kvartet KGB + Erjavec

29. oktober 2008 ob 20:38 | Denis Sarkić |

Predsednik SD in verjetni mandatar Borut Pahor je po koncu današnjih pogovorov s predsedniki Zaresa, DeSUS in LDS dejal, da so sklenili, da se “ponovno vrne v pogajanja sklep, ki smo ga sprejeli včeraj”. Pred besedilo naj bi dodali “stavek, da bomo spreminjali zakon v primeru, če bodo to dovoljevale okoliščine”, zlasti stabilnost javnih financ. Predsednik DeSUS Karel Erjavec je ob tem ocenil, da gre za bistveno spremembo dikcije, s katero bo seznanil pogajalsko skupino stranke in se nato z njenimi člani pogovoril, ali je ta dikcija ustrezna tudi za DeSUS.

Predsedniki in predsednica strank po sestanku pred novinarji (celotna verzija za sladokusce):

O kadrovskih rešitvah niti Pahor niti ostali predsedniki strank niso podali konkretnih imen. Je pa Pahor navedel sklep, da “morebiten prevzem odgovornosti za vodenje resorja s strani enega od članov ali pa nečlanov stranke ne pomeni fevdalizacije tega resorja”. “Običajna je bila in to slaba praksa vse od demokratičnih sprememb ta, da je navadno minister - ali ministrica, ki ga je na ta položaj postavila ena stranka, potem tako rekoč s seboj pripeljal sebi politično lojalne ljudi in jih potem nastavil vse od državnih sekretarjev, kolikor je menil pač, navzdol,” je spomnil Pahor.

Ob tem je opozoril, da “če bo predstavnica ali predstavnik ene stranke prišel na vrh enega resorja, to ne pomeni, da je v njegovem zakupu tudi pravica do odločitve, kdo bo njegov državni sekretar”. Pri tovrstnih odločitvah bo moral po Pahorjevo “upoštevati možnosti, da je kakšna boljša izbira od njegovega predloga”. Pahor je povedal še, da so se danes odločili pospešiti pogovore o kadrovskih vprašanjih pri koalicijski pogodbi. “Stranke sem pozval, da razmislijo, da bi morda ta del koalicijske pogodbe, ki zadeva kadrovsko razmestitev, morda parafirali in sklenili pogodbo tudi po glasovanju” o mandatarju, je dodal. Sicer pa je njegova ambicija, da kadrovske rešitve dorečejo pred tem.

Predsednik SD je med odločitvami današnjega sestanka izpostavil tudi to, da se bo koalicija zavezala, “da bo takoj začela permanenten socialni dialog” o tem, “kako se utegne nova vlada soočiti zlasti z odpuščanji”. Dejal je še, da bo “tudi od vsakega kandidata za ministra pričakoval, da bo predstavil njegove ali njene ukrepe za delo na posameznem resorju v luči krize v finančnem sektorju, ki se očitno tudi v Sloveniji seli v realni sektor”. Dogovor je bil sklenjen tudi glede dikcije koalicijskega dokumenta. Kot je pojasnil Pahor, so sklenili, “da to ne bo pogodba, ampak sporazum”. Glede današnjih besed vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, da deluje izključevalno, se je Pahor vprašal, če bi za vključujoče delovanje moral potemtakem v koalicijo povabiti vse stranke. “Če je katera stranka in če je kateri voditelj stranke pokazal kakšno razumevanje za soglasje pri nacionalnih temah, smo bili to mi in jaz osebno,” je dodal.

Predsednica LDS Katarina Kresal je potrdila, da je bilo na dnevnem redu tudi vprašanje udeležbe pri dobičku. “Prišli smo do rešitve, ki je sprejemljiva za vse,” je ocenila. Pri tem je Kresalova dejala, da so v LDS imeli pomisleke glede načela obvezne udeležbe pri dobičku. “Danes smo se dogovorili, da v tem mandatu proučimo možnosti obveznega delničarstva, njegove pluse in minuse in da imamo širšo razpravo tudi s socialnimi partnerji”.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je glede izjav ostalih predsednikov dejal, da “nimam sam kaj posebnega dodati”, saj je novinarjem odgovarjal že dopoldne po pogovoru s predsednikom republike Danilom Türkomin se še naprej izmikal odgovorom na naša konkretna vprašanja o njegovi ministrski funkciji v vladi, prav tako pa tudi Borut Pahor.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. oceanD pravi:

    tako se sprašuje Denis!
    BRAVO!!
    že sedaj se vidi ignoranca in vzvišenost kresalke, golobiča in pahorja…

  2. luka pravi:

    princeska bo zunanja ministrica…:)

    dostojna naslednica dosedanje princeske (rupla)….

  3. medek pravi:

    nobena, z redko izjemo

    Nisem štekal.

  4. medek pravi:

    Denis pokora koliko je bila ura?

  5. Igor Đukanović pravi:

    Hm, koalicijo, ki jo bo podprl predsednik, je ravno tista, ki je lani izvolila njega. Zavezništvo deluje naravno.

  6. martin pravi:

    bolj kot dobra vprašanja Vesti pride do izraza kako malo (in slabo) sprašujejo drugi novinarji. In da medij kot je Vest - kljub zajebantskem stilu - postaja še najbolj verodostojen vir. Vsaka čast, da se (nas) ne omejuje s kratkimi par sekundnimi poneumljajočimi prispevki, temveč prispevki obsegajo celotno tiskovko in s tem dejansko razgali govorce. Informativna vrednost sekund pred in po tiskovki je enako pomembna kot skrite besede v retorični spektakularnosti tiskovke same.

  7. Mirjana pravi:

    Denis,..čestitke za zadnje vprašanje Erjavcu. Sicer pa,..pustimo času čas,..razumem, da so nekateri razgovori interni, saj niso dokončni ter bi na pol izjava le dvignila prah po nepotrebnem…a mislim, da ni dileme, ali bi Karel dobil eden od navedenih resorjev…ne notranjega, ne pravosodnega..upam, da bo LDS vztrajal na predvolilnih jasnih izjavah in obljubah. G. Zalar je vzpostavitev pravne države vzel kot zadolžitev št. 1! v obdobju mandata
    Ni pa še govora o tako zelo pomembnem resorju kot je okolje…niti namiga še od nikoder..no, bodimo optimisti.

  8. LDS na kubik pravi:

    Vladala nam bo koalicija LDS-LDS-LDS-Desus.
    LDS ima samo novo fasado Kresalko.
    Zares je oražno prepleskan ex-LDS.
    Pahorjevi glavni svetovalci so Gaspari, Rop, torej je Pahorček samo posodil svojo fasado bivšim LDS-sovcem. Šteje, kdo ima dejanski vpliv.

    Katarinco skrbi, da ne bi delavci res slučajno prišli do udeležbe na dobičku.
    Golobiča znotraj razjeda, ker Pahor goni svojo povezovalno politiko, on bi najprej postaliniziral medije, potem dalje.

  9. medek pravi:

    Minister za okolje : Zelenimir :)

  10. Grof Monte Kristo pravi:

    Izgleda, da ne bo nič s pokojninami in da bodo Kahla zasuli z minisrtstvi :)

  11. Mirjana pravi:

    # medek pravi:
    30. oktober, 2008 ob 14:58

    Minister za okolje : Zelenimir :)

    …samo da ni grinhorn al pa evergrin :(

  12. ShowDown pravi:

    Odlična vprašanja. Kar vidi se kako jim cmok nastane v grlu. :D

  13. 007 pravi:

    Spet zarota proti Mesiji. Parlamentarna seja za izvolitev lepega Borutka bo ravno takrat, ko njene visokosti ne bo v SLO. Bo namreč na seji v Bruslju. Res škoda, da ne bomo vidli jajoglavega ksihta z veliki ušesi ter kislo ter dolgo kumaro. Mesija naj sedaj toži še Gantarja, al pa kar cel državni zbor. Ima idelano priliko obračunati z vsem kar drugače misli kot on.

  14. sproscena.slovenija pravi:

    Bivsi firer je najverjetneje politicno mrtev. Tega se najverjetneje zaveda, zato dela in vlece neke poteze v obupu. Verjetno se pocuti kot bi se mu na glavo posrala jata golobo(vice)v…

Komentiraj