Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Atentatorji na Pukanića

29. oktober 2008 ob 21:16 | Denis Sarkić |

Atentator z bombo na Pukanića

Hrvaška policija je prikazala posnetek moškega, ki je pred dnevi v bližino vozila lastnika tednika Nacional Iva Pukanića pripeljal eksploziv. Preiskava je že pokazala, da je bil eksploziv nastavljen v skuterju, ki je bil parkiran v bližini Pukanićevega avtomobila znamke Lexus, eksplodiral pa je ravno v trenutku, ko je Pukanić s svojim službenim kolegom Nikom Franjićem, ki je prav tako umrl, odpiral vrata svojega avtomobila. Skuter ni imel registrskih tablic, storilec pa ga je na omenjeno mesto parkiral v poznih popoldanskih urah. Človek, ki je motor pripeljal, je imel ves čas na glavi varnostno čelado, zaradi česar ga je na posnetkih varnostnih kamer težko identificirati, a policiji je uspelo dobiti nekaj izjav prič, ki trdijo, da so osumljenca videli.

V Zagrebu in vzhodni Slavoniji ter Srbiji je policija danes prijela več ljudi, ki naj bi bili povezani z umorom lastnika in direktorja revije Nacional. Šlo naj bi za ljudi, ki so policistom znani že od prej, povezani pa naj bi bili z vrsto mafijskih umorov izven Hrvaške. Hrvaški spletni mediji iz ure v uro objavljajo nove informacije.

Hrvaški notranji minister Tomislav Karamarko je danes potrdil, da je policija na sledi morilcu Iva Pukanića in Nika Franjića. V izrednih poročilih hrvaške televizije HTV je Karamarko še povedal, da je policija z mnogimi opravila pogovor in da bo kmalu znanega kaj več, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. HTV je poročal, da se je neuradno izvedelo, da je policija v popoldanski akciji v Zagrebu vdrla v pet stanovanj in da je aretirala Roberta Matanića in njegovega mlajšega brata Luko Matanića, dekle enega od bratov ter še dva moška, neuradno se govori o Amirju Mafalaniju in Tomislavu Marjanoviću.

Osumljeni za umor
Osumljeni in aretirani R. Matanić, A. Mafalani in L. Matanić Foto: PU Zagreb

Vse štiri osumljene povezujejo s srbskim mafijskim šefom Sretenom Jocićem, ki v podzemlju sliši na ime Joca Amsterdam. Odvetnik bratov prijetja ni mogel potrditi, saj se mu ne oglašata na telefon, odvetnik Marjanovića pa je medtem že zanikal, da bi njegovega klienta prijeli.

Sreten Jocić ali Joca Amsterdam
Sreten Jocić ali Joca Amsterdam Foto: Kurir

Načelnik urada direktorja policije Krunoslav Borovec o atenatu na Pukanića:

Načelnik urada direktorja policije Krunoslav Borovec pred tem na novinarski konferenci ni želel govoriti o imenih domnevno prijetih, potrditi niti zanikati pa ni želel niti poročanja medijev, da so vhodi v Zagreb zaprti. Za Hino pa je kasneje dejal le, da policija dela svoje delo in da je vse povedal na novinarski konferenci. Brata Matanić povezujejo s kriminalnimi skupinami na Balkanu, že prej pa so ju obtoževali vpletenosti v mafijske likvidacije. Robert Matanić je bil izročen Bolgariji zaradi umorov v Sofiji, kjer pa so ga nato zaradi pomanjkanja dokazov izpustili.

Pukanić in Franjić, predsednik uprave in vodja trženja hrvaškega tednika Nacional, sta bila bila ubita v bombni eksploziji, ki je pred poslopjem Nacionala v središču Zagreba odjeknila v četrtek v poznih popoldanskih urah. Bomba je bila podstavljena ob Pukanićevem avtomobilu, eksplodirala pa je v trenutku, ko sta se oba umorjena želela odpeljati.

Posnetek umora Iva Pukanića:

Denis Sarkić in agencije, foto/video: Policijska uprava Zagreb in YouTube

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. John pravi:

    Video na žalost ni več na youtubu.

  2. TADO pravi:

    snamite video ne ga linkat!

  3. Denis Sarkić pravi:

    Ne se toliko razburjati, saj vedno popravimo nastalo napačno situacijo. Hvala za razumevanje.

  4. John pravi:

    Samo opozarjal sem, sedaj dela vse super.

  5. Denis Sarkić pravi:

    Tudi sam se opravičujem za morebitni napačen odziv.

  6. Janez Koprivnjak pravi:

    vse lepo in prav, samo na Index.hr pravjo, da datum na posnetku ne ustreza datumu atentata.

  7. Denis Sarkić pravi:

    Janez, Borovec v nekem drugem članku na indexu pojasni tudi ta detajl…

  8. Janez Koprivnjak pravi:

    kužim

  9. janez pravi:

    Nekdo bi lahko o tem napisal knjigo.

  10. luka pravi:

    matr kolk janezov…

    lepo…

Komentiraj