Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

ZNP v bran novinarjem

24. oktober 2008 ob 18:09 | Denis Sarkić |

Po elektronski pošti smo na naše uredništvo dobili sporočilo za javnost oziroma izjavo Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) ob umoru direktorja in vodje trženja tednika Nacional v Zagrebu ter o zadnjih dogajanjih v slovenskih medijih.

Združenje novinarjev in publicistov
Cankarjeva cesta 10 B
1000 Ljubljana

Tel.: 01 24 44 560
Faks: 01 24 44 586
e-pošta: info@znp.si
splet: www.znp.si
Ljubljana, 24. oktober 2008

Izjava ob umoru direktorja in vodje trženja tednika Nacional v Zagrebu

Združenje novinarjev in publicistov je zgroženo ob brutalnem umoru Iva Pukanića, direktorja in lastnika tednika Nacional iz Zagreba in Nika Franjića, vodje trženja v tej medijski hiši. Hrvaškim novinarskim kolegom izražamo solidarnost in podporo. Gre za enega najhujših napadov na predstavnike medijev v hrvaški zgodovini, storjenega zgolj nekaj mesecev po pretepu Duška Miljuša, urednika in novinarja hrvaškega dnevnika Jutarnji list. Slednji je pisal o gospodarskem in organiziranem kriminalu.

Ob tragičnih dogodkih v sosednji državi ZNP znova opozarja, da slovenski organi pregona niti sedem let po poskusu umora Mira Petka, tedaj novinarja Večera, niso odkrili ne storilcev in ne naročnikov obračuna z novinarjem. Tudi Petek je pred napadom dolga leta pisal o gospodarskem kriminalu, v katerega so bili vpleteni nekateri vidnejši gospodarstveniki in politiki iz zasebnih in državnih podjetij.

Združenje ugotavlja, da podatkov o podobnih primerih fizičnega nasilja nad uredniki in novinarji v Sloveniji v zadnjih letih sicer ni, a opozarja na povečevanje pritiskov na novinarje in urednike. Po naglem disciplinskem postopku in odpovedi delovnega razmerja uredniku in novinarju zunanje politične redakcije na Dnevniku Igorju Mekini v teh dneh poteka podoben disciplinski postopek odpovedi delovnega razmerja tudi zoper urednika na Slovenskih novicah Bojana Budjo.

Združenje je v primeru Mekine opozorilo, da je časopisna hiša uporabila izjemno oster ukrep (odpoved delovnega razmerja), ki lahko ogrozi finančno eksistenco posameznika in njegove družine. Hkrati pa je bil to po dolgih letih prvi tak primer in to v časopisni hiši, ki je pred tem najbolj množično podpisovala peticijo Blaža Zgage in Mateja Šurca, odgovorni urednik Miran Lesjak pa jo je tudi osebno podprl z argumentom, da se zavzemajo za svobodo tiska.

Združenje opozarja, da k svobodi tiska sodi tudi profesionalnost in socialna varnost novinarjev in urednikov.

Postopek zoper Budjo teče, ker ni objavil članka, ki ga kot urednik po profesionalnih standardih nikakor ne bi smel objaviti, saj je bil očitno lažniv. Združenje verjame, da bo uprava Dela ravnala drugače kot pred časom vodstvo Dnevnika in bo spodrsljaje v uredništvih odpravljala z boljšim vodenjem in ne z nepremišljenimi sankcijami. Še posebej, ker je pri Budji s strokovnega vidika nesporno, da je ravnal pravilno.

Hkrati združenje opozarja na ocene mednarodnih organizacij o svobodi tiska, ki kažejo na bistveno nižje uvrstitve Slovenije na lestvicah. V te ocene prej navedeni zaskrbljujoči dogodki še niso vključeni. Vsaj del politikov, ki v Sloveniji po parlamentarnih volitvah prevzemajo oblast, pa si je za prvi in nujni cilj postavil urejanje nacionalne televizije in nacionalne tiskovne agencije po svoji meri. Kar ni rešitev, temveč je vsakokratno lomastenje politikov po medijih, ki so v državni ali javni lasti, dejansko eden ključnih problemov.

Upravni svet Združenja novinarjev in publicistov

Peter Jančič
predsednik

Umorjena Pukanić in Franjić
Umorjena Ivo Pukanić in Niko Franjić pred poslopjem Nacionala Foto: PIXSELL

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. koma pravi:

    Seveda se morajo novinarji glasno upreti fizičnim napadom na novinarje. Tako bo manj opazna tišina pri napadih in pritiskih, ki jih nanje izvajajo znani napadalci (ASK, Šrot, Golobič…). Zakaj bi lepo pisali po naredu grobijanov, če se pa to da dosti bilj sofisticirano.

  2. astro pravi:

    jancic, se mocno strinjam z napisanim glede svobode in varnosti novinarjev, vendar zaradi svojih dejanj (in ne politicne opredelitve, ceprav bi bilo higijenicno, da bi bil predsednik zdruzenja novinarjev in publicistov strankarsko neopredeljen) nisi oseba, ki bi imela kredibilnost postavljati kakrsnokoli kritiko ali ogledalo lastnikom, nadrejenim ali vplivom. spomni se svojega pocetja na delu…

  3. medek pravi:

    Za vse so krivi skorumpirani politiki.

  4. cro_hot pravi:

    Oh ,Jančič se se strinjam, da se brani svoboda medijev in novinarjev - pa vendar gre za Petra Jančiča nekdanjega urednika Dela, ki je imel na svobodo medijske besede nekdaj drugačen, dirigiran pristop na vodenje uredniške politike.
    Je pa lepo in prav, da se na take temne dogodke odzove tudi ZNP in pripiše še slovenske štorije o ubogih novinarjev. Škoda le, ker vašo neodvisno ZNP spremlja patronat SDS.

  5. novinar Dela pravi:

    Janšič, prekleti Janšev eksekutor, ki je popeljal Delo na pot pogube!

  6. severnik pravi:

    Zakaj se pretvarjati g Jančič??!! Bili ste novinat mrhovinar sluga Janeža Janše in sedaj se vi borite za svobodo tiska in medijev Ja svoboad ampak ne po vaši meri! Demokracija je enakost vseh in pravica vseh enaka! Vi pa se še sedaj tudi delate norca iz tega poziva.Bilo bio boljše če bi bili tihi in se šli pokesat za vse nesramnmosti,ki ste jih počeli na Večeru ni tudi na DELU!!! Srma vas je lahko in pustite poštene novinarje in jim že končno dajtemir1 Taka in vam podobn je bila tudi na STA Alenka Pavlin in ni to ironija da se sedaj pa jokate in zopet nekoga hočete stem pozivom poslat….
    Ne se brit norca.Pošteni so samo tisti ki so vedno in venomar bili in ostali ataki kot so bili vseskozi svojega dela!!! VI PA TO NISTE!!! Jančič prosim vas niorčujte se iz koga drugega.NIKOLI NISTE BILI POŠTENI IN ZA VSE ENAKI .LOČEVALI STE IN ŠE ZMERAJ TO DELATE.DAJTE GA SRAT!!!

  7. tonka pravi:

    Zgled poštenih novinarjev so Praprotnik, Zgaga etc…svobodni, neodvisni novinarji, ki po naročilu trosijo laži in manipulacije..Sicer je pa v ozadju znana šrotovka Starina Kosem.

  8. medek pravi:

    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042217465

    Pozicijska vojna je manj medijsko privlačna kot neobvladane osebne ambicije kakega dovčerajšnjega pomembneža. Tu ne gre za nastavljanje generalov, temveč za nastavljanje operativcev za posebne naloge, obveščevalcev, diverzantov ipd. Mediji imenovanj in zaposlovanja kadrov te vrste niso spregledali, niso pa o njem niti podrobno poročali, ne o pozicijah ne o imenih.

  9. šifra pravi:

    ..mene še (vedno)zanima a je bilo poročanje (pisanje) o patriji laž ali resnica…?
    vse je “utihnilo”???!

  10. medek pravi:

    Će ne za božič, bo pa zatavelko noč.

  11. Rom Plemeniti pravi:

    Predlaga se, da preberete tudi članek Anonimneži in komentarje pod člankom, predvsem NOVI predlog za novinarje o možnem predlaganem novem zakonu o medijih!

  12. Grof Monte Kristo pravi:

    Rom Plemeniti, na vseh drugih forumih, na katerih sodelujem, se moraš prijaviti z vsemi podatki, lahko pa uporabljaš izmišljeno nime.

  13. Rom Plemeniti pravi:

    GMMK hvala za zgornjo informacijo.

    Moj komentar je bil mišljen za poklicne novinarje s katerimi zelo sočustvujem, to je tiste , ki se s tem delom preživljajo.

    Ne glede na čar novinarskega poklica, imajo tudi v Slo novinarji zelo, zelo nehvaležno in premalo plačano delo…itd…razlogov je veliko…žalostijo me tudi osebne zamere, ki jih zgoraj tako sovražno izražajo nekateri komentatorji in tukaj se ne spuščam v sodbo ali imajo prav ali ne, ker to ni bistvo
    problema, ki naj bi ga s tem objavljenim sporočilom za javnost, vsi mi, prebivalstvo naše deželice doumeli ter sprejeli ali ne.
    Predvsem me žalosti, da nismo hoteli razumeti, oziroma slišati zelo pomembn sporočilo vsebine, ki nam ga upravni svet zdr. novinarjev želi posredovati.
    Če prav razumemo, v večini primerov novinarsko delo ne samo, da je premalo plačano in da honorarci tudi nimajo več nobene socialne sigurnosti, da so danes novinarji skoraj popolnoma odvisni
    od svojih šefov, lastnikov medijev itd..glede tega kaj smejo pisati, da so stalno pod pritiskom tega ali onega .. itd… sedaj pa se pojavlja še zelo resen problem strahu pred fizičnim napadom, seveda zaenkrat kolikor je nam znano z majnimi izjemami pri nas, le pri sosedih. Toda, z obzirom na to, da je vse z vsem zelo povezano in mi nismo glede teh dogodkov nekje “zunaj” , daleč stran..itd.. ..itd. je že skoraj postalo “mission impossible” če želiš pisati o bolj delikaktnih in resnih temah, ali te vržejo na cesto , ali te pretepejo ali… ….to je zelo, zelo žalostna situacija za vse nas, ne samo za novinarje.

  14. Rom Plemeniti pravi:

    Pa še nekaj me pri vsej zadevi čudi, mogoče je preveč naivno ampak recimo, da je res, da je novinar iz samo njemu znanih razlogov zelo neobjektiven, enostranski..itd.. razlogov za to je lahko več…. torej je naklonjen in zelo nekritičen samo do “ene” politične opcije kar je seveda tudi neprofesionalno.In vendar v njegov bran lahko povemo, da mogoče ta novinar to resnično tudi verjame in da je to resnično edini razlog , da tako “enosmerno” piše.
    To pa še ni nobeden razlog , da se tako osebo sedaj žali, saj ni problem v osebi, problem je precej bolj kompleksen.Predvsem je kriv sistem, da nimamo možnosti v naših glavnih medijih prebrati članke
    novinarjev, ki so naklonjeni tako levi kot desni struji , oziroma BOLJE novinarjev ki niso ne “naši” , ne “vaši” , temveč le “svoji”, to je samostojni, neodvisni strokovnjaki ..itd.. itd..

Komentiraj