Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Türk po Elizabeti II.

24. oktober 2008 ob 12:34 | Denis Sarkić |

Slovenski predsednik Danilo Türk je izrazil veliko zadovoljstvo nad potekom državniškega obiska britanske kraljice Elizabete II. v Sloveniji. “S tem obiskom smo vsi lahko zelo zadovoljni,” je dejal in pohvalil tudi sprejem med ljudmi, ki ga je doživela kraljica. “To je dalo poseben čar in posebno noto obisku v celoti,” je poudaril Türk. Kot je pojasnil gostitelj britanske kraljice, ki je končala tridnevni državniški obisk v Sloveniji, je bil to izjemno pomemben in tudi izjemno lep obisk. “Ob tem obisku je prišla do izraza simbolika sodelovanja med eno najstarejših monarhij v Evropi in eno najnovejših držav v Evropi,” je na novinarski konferenci v Ljubljani ocenil Türk. Posebej je poudaril, da je bila toplina in pristnost sprejema kraljice med ljudmi zelo pomembna in zelo opažena. “Tudi sam sem bil izredno navdušen nad sprejemom, ki so ga v Ljubljani pokazali prebivalci in prebivalke, ko se je kraljica sprehodila po mestu. Tudi na poti v Lipico in iz Lipice smo imeli veliko zelo spontanih izrazov veselja in radosti ob tem obisku,” je dejal predsednik.

Uvodni predsednik in odgovori na vprašanja Vesti:

Kot je povedal, je kraljica v vseh njunih pogovorih pokazala veliko zanimanje za Slovenijo, njene dosežke in napredek. “To zanimanje je seglo na področja, kot je šolstvo, skrb za otroke, zdravstvo, razvoj farmacevtske industrije pri nas,” je opisal Türk. Sicer sta se pogovarjala tudi o finančni krizi v svetu, posledicah podnebnih sprememb in drugih aktualnih vprašanjih in izzivih v svetu. Po Türkovih besedah je gostja veliko pozornosti posvetila tudi Kobilarni Lipica in lipicancem. Izpostavil je simbolični pomen obiska kraljice v Lipici, “kajti navsezadnje imamo v Sloveniji nekaj stoletno tradicijo, ki je evropsko in svetovno zanimiva”. Poudaril je tudi, da je tradicija gojenja plemenitih konj v Evropi pomembna in “prav je, da na Slovenskem to izražamo”. V tej luči je kot pomembno gesto označil tudi darilo kraljici, 16-letnega plemenskega žrebca. “Gre za gesto, ne materialno dejanje,” je dejal predsednik in izrazil upanje, da bo tudi Kobilarna Lipica imela “od te geste in tega obiska še več privržencev iz Evrope in sveta”.

Predsednik odgovarja na ostale zadeve v zvezi z visokim obiskom:

Komentiral je tudi očitke glede seznama povabljencev na torkovo svečano večerjo na gradu Brdo in dejal, da so pri oblikovanju tega seznama strogo upoštevali protokol, kot gostitelj pa je imel tudi možnost, da povabi nekatere goste, “ki spadajo na tako večerjo”. Poudaril je še, da je povabil goste z njihovimi partnerji, kar je omejilo število možnih gostov. Po njegovih besedah “so ljudje, ki bi jih tudi sicer želel povabiti”, a jih ni mogel. Poudaril je, da je pri sestavljanju seznama gostov upošteval tudi okoliščino, da so prišli na večerjo tudi člani kraljičinega kabineta in po njegovem mnenju je bilo prav, da imajo tudi ti na nasprotni strani sogovornike izmed njegovih svetovalcev. “Takšna je narava tega obiska,” je poudaril in opozoril, da obisk ni bil na vladni ravni, ampak na ravni šefov držav, zato je bila temu prilagojena tudi sestava povabljencev. Glede povabila Milanu Martinu Cviklu, edinemu poslancu, pa je Türk pojasnil, da je imel Cvikl v preteklosti v raznih funkcijah veliko stikov z britanskimi sogovorniki, zlasti v času slovenskega približevanja EU in kasneje pri različnih drugih projektih. “Osebno sem ocenil, da je prav, da se ga povabi,” je pojasnil.

Zavrnil je tudi očitke, da naj bi šlo za politizacijo, ker je bilo na večerji več nekdanjih komunističnih veljakov. “Politizacija je rezultat komentarjev; politizacije pri sami večerji, njeni pripravi in njenem poteku ni bilo,” je ocenil Türk. Poudaril je, da je večerja zelo lepo uspela, da je bilo razpoloženje dobro in tudi pogovori so bili po njegovi oceni primerni. “Če so kasneje prišli kaki komentarji, je to treba razumeti. Vselej so pri večerji te vrste kakšni komentarji. Ne le pri nas, tudi v tujini sem imel velikokrat priložnost videti, da se take reči dogajajo. Toda temu ni potrebno pripisovati kakega velikega pomena in tudi jaz mu ga ne,” je dejal predsednik Türk.

Sicer pa je predsednik izrecno pohvalil protokolarno izvedbo obiska kraljice. Državni protokol je po njegovih besedah “izpeljal vse dejavnosti brezhibno”, to pa naj bi dokazovali tudi komentarji britanskega tiska, da je bil protokol “tako perfekten, da se to redko dogaja”. “Opažena je bila strogost in natančnost protokola pri nas,” je še povedal in izrazil zadovoljstvo, da se protokolu pripisuje velik pomen. Na novinarsko vprašanje pa je pojasnil še, da s kraljico nista govorila o morebitnem opravičilu Velike Britanije glede vrnitve domobrancev po drugi svetovni vojni komunističnim silam, ki so jih nato pobile. To je Türku med drugim predlagala Nova slovenska zaveza, vendar je tovrstno temo označil za neprimerno. “To ni bila priložnost za tovrstne razprave. Gre za temo, ki vsekakor zasluži nadaljnje zgodovinske osvetlitve, če je še kaj neznanega, in jaz se za to zavzemam, vendar obisk kraljice ni bil priložnost za to razpravo. Obisk je bil drugačne narave in ne bi bilo primerno, da bi ga obremenjevali s tem težkim trenutkom naše zgodovine,” je še poudaril Türk na novinarski konferenci.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. TURKMENISTAN pravi:

    Južni bratje majo en dober rek: NE VJERUJ ŽENI KOJA LAŽE :)

  2. Grof Monte Kristo pravi:

    :)))))))))))))

  3. freja pravi:

    ….In tako so slovenski komunisti postali rojalisti….

  4. freja pravi:

    Predsednik pač povabi ljudi na tak dogodek po svoji presoji, stvar dobrega okusa, če ne česa drugega pa je, da tako povabilo sprejmejo tisti, ki bi ga pred nekaj desetletji (vsaj na videz) ogorčeno zavrnili !

  5. Carlos Contreras pravi:

    Kdo bi ga pa ogorčeno zavrnil? Ne ga srat. Kdaj je že Tito obiskal kraljico …

  6. Grof Monte Kristo pravi:

    Carlos, freja je dama…….

Komentiraj