Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Danilo v LR Kitajski

24. oktober 2008 ob 17:04 | Denis Sarkić |

Predsednik republike Danilo Türk se danes mudi na državniškem obisku v Ljudski republiki Kitajski, kjer ga je z vojaškimi častmi uradno sprejel predsednik Ljudske republike Kitajske Hu Jintao. Po pogovoru s kitajskim predsednikom se je slovenski predsednik srečal še s predsednikom vlade Ljudske republike Kitajske Wenom Jiabaom. Predsednik Danilo Türk je obema sogovornikoma čestital za uspešno izvedbo letošnjih olimpijskih in paraolimpijskih iger v Pekingu, kitajska sogovornika pa sta se mu zahvalila za nesbično pomoč Slovenije žrtvam uničujočega potresa v kitajski provinci Sečuan. Kot je dejal predsednik republike, sta slovenska prestolnica Ljubljana in središče prizadete regije Chengdu pobrateni mesti. Izpostavil je tudi tradicionalno dobre odnose med obema narodoma, zato je bilo po predsednikovih besedah naravno, da je Slovenija takoj reagirala ter prispevala finančno in materialno pomoč za odpravo posledic naravne katastrofe.

Slovenski predsednik se je s kitajskima sogovornikoma pogovarjal o političnih odnosih in o potrebi, da državi okrepita politično osnovo vseh drugih oblik sodelovanja, kar se mora odraziti tudi v obiskih in rednih konzultacijah med državama. Velik del pogovora je bil posvečen gospodarskemu sodelovanju, ki se dobro razvija. Čeprav ima na tem področju Slovenija trgovinski deficit, obstajajo Mešana komisija za trgovinsko in gospodarsko sodelovanje med Republiko Slovenijo in Ljudsko Republiko Kitajsko, predstavništvo slovenskega gospodarstva v Šanghaju ter druge ustanove, ki bodo omogočile, da se ekonomski odnosi razvijejo uravnoteženo in dinamično, je dejal predsednik republike. Predsednik Danilo Türk je v pogovorih posebej izpostavil pomen Luke Koper za kitajsko gospodarstvo in možnosti za izboljšanje gospodarskega sodelovanja s povečanjem prepoznavnosti koprske in severnojadranske transportne poti pri kitajskih špediterjih in izvoznikih. Tudi sicer je predsednik republike oba pogovora ocenil kot zelo koristna. “Oba pogovora sta pokazala, da je Slovenija v času svojega predsedovanja Evropski uniji močno utrdila svoj položaj kot zanimiva partnerka za Kitajsko,” je dejal po pogovorih.

Predsednik Danilo Türk se je s predsednikom Hu Jintaom in predsednikom vlade Wenom Jiabaom pogovarjal tudi o sodelovanju na področju turizma in
finančnih storitev ter o kulturnem sodelovanju. Slovenski predsednik se je ob tem zavzel za podporo učenju slovenščine na Kitajskem, kitajska stran pa
je izrazila interes za podporo proučevanju kitajske kulture in kitajščine v Sloveniji. Slovenski predsednik je kitajskega predsednika tudi seznanil z razmerami na Balkanu in poudaril, da je za popolno stabilizacijo razmer na tem področju potrebno celotno regijo čimbolj približati Evropski uniji. Oba kitajska sogovornika je povabil, naj obiščeta Republiko Slovenijo.

Predsednik republike se je v nadaljevanju udeležil slavnostnega odprtja 7. azijsko-evropskega vrha (ASEM 7) in 1. zaprte plenarne seje na temo “Mednarodno gospodarstvo in finančne razmere”, kjer je nastopil kot govornik.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 17 x komentirano
  1. Rom Plemeniti pravi:

    Obisk Kitajske??????!!

    Evropo in Slovenijo bolj zanimalo gospodarsko- politično sodelovanje z Kitajsko, kot pa politična higiena ali stališče, da se podpre pravično zahtevo Tibeta? In ravno tudi zaradi tega, se sedaj v Tibetu dogajajo grozna , srednjeveška mučenja, ustrahovanja, umori, zatiranja itd…in večina svetovne politike je pa tiho, zakaj?
    Francija, ko jo je obiskal Dalajlama, se je diplomatsko umaknila, tako da je predsednik poslal njegovo ženo na sprejem , Nemčija tudi itd..Italija tudi, ko je Dalajlama obiskal to deželo, samo nekaj novinarjev ga je obislkalo, glavna politična meka, pa se je “diplomatsko” umaknila..itd..itd..

    In na kratko še nekaj o Tibetu : Situacija v Tibetu je zelo o žalostna in skrajno zaskrbljujoča. Vsi humanitarni projekti so vse do septembra le minimalno delovali zaradi prepovedi oblasti ; načrtovana širitev projekta je na mrtvi točki; Tibetance pa do skrajnosti zatirajo, večina tujih podpornih skupin se je umaknila iz Tibeta.
    Kaj nam da to misliti?Kdaj se bomo zavedali, da tako kot Drafur ( Dr. Drnovšek večkrat poudaril) , je tudi situacija Tibeta zadeva vseh nas, ker verjamemo ali ne, stvari so medsebojno povezane več kot si mislimo.
    Pregovor pravi, lažemo tudi takrat , ko smo tiho.

  2. Teo B. pravi:

    Človek Plemeniti, kaj je s tabo? Mala država smo, butec, kaj čmo držvao z 1.3miliarde prebivalci poučevat o človekovih pravicah? Da se nam bodo smejali… Naj to počne Nemčija, Francija, EU, če hoče. Jaz sem za dobre odnose s vsemi državami, magari s Severno Korejo. Lahko samo profitiramo, spremeniti ne moremo ničesar. Čestitam predsedniku Türku, je pravi državnik, ponosen sem na takega predsednika, lepo nas predstavlja v svetu - državo z 2 milijoni prebivalcev, manjše mesto na Kitajskem!

  3. / pravi:

    Rom Plemeniti-dej ne bluzi…sej je Tiber romantičen v medijih pa v filmih, sam mal se pozanimej kako je blo preden so ga Kitajci zasedli. Ena od kazni je bla kamenjanje in bičanje, tolk o srednjeveškem mučenju ki ga izvajajo Kitajci.
    Ne rečem, ni prav da so kar zasedl Tibet, in res ni prav kar delajo s tistim folkom tam; sam ne pa bluzit kokr
    da sta se v Tibetu pred prihodom Kitajcev cedila med in mleko pa da so vsi živeli srečno in veselo…

    Prav je da mamo fajn odnose, sploh z Kitajci ki po vseh napovedih obetajo v prihodnjosti. In nimamo mi kej šarit po notranjih zadevah njihove države; k da bi nam prišli Kitajci in nam začel pametovat o izbrisanih…dej dej…

  4. Rom Plemeniti pravi:

    Ja, no če gledamo iz vajinega zornega kota, imata abosolutno popolnoma prav.
    Seveda, to še ne pomeni , da se strinjam z vama.Vsaka mnenja pa so dobrodošla, seveda.
    So zadeve, ki fizičnim očesom niso vidne. Tako je to , če nam je to všeč ali ne.

    Seveda, upam pa, da je popolnoma jasno, da se besedo “butec” večkrat pomotoma ali
    iz neznanja zlorablja, pravzaprav naj bi predvsem nekaj povedala o govorniku samem, ali ?
    Vprašanje : zakaj jo uporablja?

    Pa še tole glede majhnosti, nekateri velikani našega časa( kar seveda je redkost)
    se niso preveč obremenjevali z zunanjo obliko, ker so imeli drugačno vedenje in razumevanje.

    Glede mojega komentarja pa naslednje: absolutno zastopam stališče nenasilja, pod biti tiho ni bila mišljena vojna ali neki radikalni posegi ali…ampak čisto preprosto, poleg ostalih poslov, jasno in prijazno izraziti tudi mišljenje glede zatiranja majhnih, saj je naša prednost ravno v tem , da smo tudi sami majhni, ali? In kdo nas je prvi podprl v v naših naporih osamosvojitve? Najmanjša državica na svetu- Vatikan.
    Seveda bosta rekla, to pa je drugo, ni isto.In kot že povedano v logiki velja, da vse izpeljanke iz napačne trditve, so lahko pravilne.

    Glede romantičnosti Tibeta v filmu? Ja, ampak kdo pa pravi, da govorim zgodbice iz filma.
    Kaj če vama povem, da Tibet dobro poznam drugače, ne iz filmov?
    Pa glede meda in mleka, Bog pomagaj kaj naj rečem. Ali res misliš, da za Tibetance svoboda pomeni samo med in mleko? Vsaj tukaj , upajmo se strinjamo, za njih pomeni svoboda , predvsem svoboda na področju tako imenovane krute asimilacije, ki jo Kitajska nad njimi izvaja, to je postani to kar sem jaz, brezveren, ker je vera opoj , je strup za narod…ali pa te zbrišemo iz zemlje. Tako nekako je tudi govoril ex rdeči režim na Poljskem duhovniku, kasnejšemu papežu …vera je strup, vera pomaga, da se več ne bojiš, zato jo je treba uničiti….. itd..
    In ne molčati , ne pomeni šariti po notranjih zadevah, to so zelo enosmerni pogledi.
    Drugače seveda, vse najboljše našemu predsedniku, saj najboljše dela kar zna, zmore in verjame
    in v njegovo načelnost, pravičnost ne dvomim.
    Vera pa je področje…itd…

  5. Boštjan pravi:

    Mimogrede, Vatikan nas ni prvi podprl.
    To je navaden mit, ki ga je uspešno razširila RKC.
    Pred Vatikanom so nas priznale Hrvaška, Litva, Gruzija, Latvija, Estonija, Ukrajina, Islandija, Švedska, Nemčija in Belorusija.

    Sicer pa mislim, da imamo končno predsednika, ki se suvereno pogovarja z vsemi najpomembnejšimi svetovnimi voditelji. V primerjavi z Janšo tekoče govori angleško in uživa ugled v mednarodni skupnosti.

    Tisti, ki misli, da je neumnost imeti dobre odnose z eno najpomembnejših držav na svetu, pa nima treh čistih… Sicer pa je Türk Kitajce opozoril tudi na Tibet in spoštovanje človekovih pravic (med njihovim obiskom v Sloveniji): http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/dokumentiweb/FF63B23CC1A82F56C12574450057C97A?OpenDocument
    Verjetno pa se ne spodobi, da jim na Kitajskem soli pamet, ker je njihov gost.

  6. Grof Monte Kristo pravi:

    Rom Plemeniti, tvoje mišljenje in pričakovanja so res plemenita!

  7. Khmer Rouge pravi:

    Ko nas je na vrhu EU-ZDA obiskal Bush, mu je Türk rekel, da je treba Guantanamo zapreti. Upam, da je tudi na Kitajskem zbral toliko poguma, da je najvišje partijske šefe opomnil glede kršenja človekovih pravic v Tibetu.

  8. tonka pravi:

    Iz Kitajske bo naš predsednik odšel na obisk v Severno Korejo in nato še na Kubo. Same “bratske” države. Predvidevam, da ima v spremstvu tudi partijsko elito.

  9. Monika pravi:

    @Grof Modri-hvala za modre, prijazne besede.
    @Boštjan, tudi tebi hvala za modre prijazne besede in poslani link.

    Ampak , samo naslednje, če so mediji seveda pravilno pisali je zadeva potekala nekako takole-vir mediji:
    Janez Pavel II je junija 91 podal izjavo, da ima vsak narod pravico do svoje države in ta izjava naj bi se nanašala na takratne razmere v Jugoslaviji.
    Angelo Sodana, od 91 dalje državni tajnik Vatikana je bil nasprotnik samostojne Slovenije, baje je bil prostozidar, ki je druga stran medalje predvsem bolj” intelektualne” smeri cerkvene duhovščine, katere član je tudi sedanji papež.
    In božič 1991 Nemčija priznala Slovenijo, ostale članice EU pa 15.01.92. Vatikan malo pohitel, da bi bil “prvi” in Slovenijo priznal 13.01.1992. Priznanje Vatikana je imelo velik ugled v svetu.
    Glede balkana pa takole: Papež Janez Pavel II se je ob obisku Zagreba opravičil, ker se je baje zavedal, da je tudi nepriznanje Vatikana pripomoglo, da je prišlo do vojne na Balkanu, no tako nekako trdijo tisti, ki pišejo zgodovino.

    Se pa opravičujemo glede nevedenja, da je dr.Türk Kitajce opozoril tudi na Tibet in spoštovanje človekovih pravic- saj v zgornjem članku novinar tega ni niiti omenil, verjetno je ocenil, da ni potrebno o tem pisati…ostale linke pa se ni čitalo.Hvala.

  10. luka pravi:

    pa tale naš danilo je FLASH GORDON…

  11. Rom Plemeniti pravi:

    Zgoraj samo majhen “štos” v stilu, da je prava znamka vsebina in način pisanja in ne ime, ki se lahko konstantno spreminja.

    Od 30.12.dalje pa potovanje -Jordanija, se slišimo ob vrnitvi.

  12. freja pravi:

    Navedek iz članka: Tudi sicer je predsednik republike oba pogovora ocenil kot zelo koristna. “Oba pogovora sta pokazala, da je Slovenija v času svojega predsedovanja Evropski uniji močno utrdila svoj položaj kot zanimiva partnerka za Kitajsko,” je dejal po pogovorih. Konec navedka.

    Minister ZM, ki je utrjeval pot SLO na Kitajskem pa ni več dober niti za veleposlanika na Dunaju! Da stigmatiziranega Janše ne upam v tej zvezi (predsedovanje EU) niti omeniti, ker boste vsi padli po meni!

  13. Revolucija pravi:

    @tonka

    Raje poglej kdo vse je obiskal Kitajsko-tudi Angela Merkel, Nicolas Sarkozy. A so tudi oni obiskali bratske države. Sicer pa v Pekingu sedaj poteka Azijsko evropskih vrh (Asem).

    Sicer pa upam, da nisi pozabila, da je pred enim letom Kitajsko obiskal tudi JJ.

  14. Faca pravi:

    Predsednik Türk je ob večih priložnostih poudaril pomen človekovih pravic. Diplomatsko je po moje tudi Kitajce povprašal o Tibetu. Ne more pa tam hoditi z majico “Free Tibet”. Kitajska je eden izmed največjih svetovnih investitorjev in država z največjimi deviznimi rezervami. Poslovnih priložnosti za slovenska podjetja je nedvomno veliko. In nima veze, al je tam Rupel, Janša al pa Türk. Glavno, da smo tam, poleg.

    Slika s srečanja ASEAN je obkrožila svet in ponosni smo lahko, da je tam tudi naš politik. V tem primeru predsednik.

  15. Faca pravi:

    * Pomota: Seveda ni ASEAN, ampak ASEM.;)

  16. Revolucija pravi:

    @Faca

    Se strinjam sploh, pa je dobra fotka, ko se Turk smeje in ploska ob otvoritvi srečanja.

    http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/dokumentiweb/0D25DB020EE3FBDCC12574ED00510ECC?OpenDocument

  17. kuntakinte777 pravi:

    Danilo, keep the good work.

    Lp,

    Uroš

Komentiraj