Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Cox pri Jankoviću

23. oktober 2008 ob 19:08 | Urh Maček |

Bivši predsednik EU parlamenta, ki danes nastopa v vlogi predsednika International European Movement Pat Cox se je danes potepal po Ljubljani. Naslednje leto omenjena organizacija pripravlja konferenco, ki naj bi se odvijala v Sloveniji. Tema konference bo razvoj civilne družbe v zahodno - balkanski regiji.

Opoldne se je sestal z županom Ljublane Zoranom Jankovićem, popoldne pa še s predsednikom parlamenta Pavlom Gantarjem.

Navidezen prevod:

Gospod Cox javnost vas pozna v vlogi predsednika EU parlamenta, kaj počente danes?

Danes sem tu v vlogi predsednika Mednarodnega evropskega gibanja v družbi slovenskih kolegov, z namenom organizacije konference, ki bo potekala predvidoma na začetku drugega leta. Govorili bomo o evoluciji in razvoju civilne družbe. Smo eno najstarejših civilnih združenj. Radi bi prenesli znanje in vzpodbodili zanimanje za to temo v širši javnosti.

Kakšna bo tema konference?

Namen konference je privesti skupaj nekaj sto predstavnikov civilne družbe. V prvi vrsti predstavnike iz zahodno-balkanske regije, ki bi razpravljali o problemih okoli profesionalizacije njihovih funkcij, odnosov do vlade in obratno, da bi sprejeli resolucijo ali deklaracijo. K našemu gibanju bomo povabili politične vodje iz regije in iz EU, da bodo kot prvi ustvarili odziv na tovrstno temo.

In konferenca naj bi bila v Ljubljani?

O podrobnostih se bomo posvetovali z našimi tukajšnimi sodelavci, bo pa v Sloveniji. Zaradi potrebne infrastrukture in bližine letališča bo verjetno v Ljubljani. Tehnične podrobnosti moramo v tem času še uskladiti. Smo globoko ohrabljeni zaradi zelo pozitivnega odnosa vseh vladnih in nevladnih avtoritet. Posebno bi se zahvalil županu Ljubljane, ki je pokazal močno zanimanje za praktično podporo dogodku.

Za konec mi povejte kako ste iz politične funkcije presedlali na nepolitično?

Leta 2004 sem zapustil parlament EU. Tam sem delal 15 let in imel privilegij voditi eno od političnih skupin in parlament. Bila je moja osebna odločitev, da izstopim iz politike in ne kandidiram več. Moje zanimanje za Evropo ne izhaja zgoj iz dejstva, da sem bil izvoljen politik. Leta 2005 so me za triletno obdobje izvolili na čelo Mednarodnega evropskega gibanja (International European Movement). To je civilno-družbena organizacija, ki deluje v 43 evropskih državah in vklučuje 21 mednarodnih organizacij. To dejstvo je mojo evropskost in zanimanje za EU obdržalo na vseh štirih frontah v mojem življenju, in da nekaj malega prispevam k projektu v katerega verjamem in za katerega mislim, da je dober za posamezne države in za Evropo kot celoto.

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. Rom Plemeniti pravi:

    LEPO.

  2. medek pravi:

    Hrvati v doktrini šoka z zadnjimi umori kaj težko razvijejo civilno družbo, in Slovenija je tukaj blizu.

  3. Rock pravi:

    No pa se pričenja vzgoja Balkana, začeli bodo na začetku, v Sloveniji. Seveda smo mi ful navdušeni, joj kako bomo pridkani in zahodni ;-). Mi bomo vzorni že kar vidim, k največji pderčki ;-))).

    Ne vem kako bo zahodna vzgoja uspešna globje na Balkanu, Bosna, Srbija,…uh, tam so šele profesionalci, te ni še nihče nikoli uspel obvladati.

    Je pa to vse zelo dobro, da ne bo pomote, mogoče bo dvig standarda odnosa civilne družbe do lastnih držav in služb celo preprečil ali oddaljil naslednje vojne.

    Treba je dvignit kulturo na Balkanu, tako ima tudi Evropa več šans, da obstane kot recimo EU.

  4. luka pravi:

    k janković posluša tehno?:)

Komentiraj