Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

8 milijard poroštev

22. oktober 2008 ob 19:42 | Nejc Jemec |

Finančni minister Andrej Bajuk in član sveta Banke Slovenije Božo Jašovič sta predstavila nove ukrepe v zvezi s trenutnimi razmerami na finančnih trgih. S spremembami zakona o javnih financah bo država z današnjim dnem med drugim zagotovila do osem milijard evrov poroštev za refinanciranje domačih kreditnih ustanov. Ukrepi bodo v veljavi najdlje do konca leta 2009, izvedli pa jih bodo, če se bodo izkazali za potrebne.

Kot so pojasnili na ministrstvu za finance bodo konkretni ukrepi izvedeni na osnovi odločitve vlade, temeljili pa bodo na oceni potrebnosti in primernosti ukrepov v vsakem primeru posebej s strani nadzornih institucij, ki so pristojne za finančne družbe. V primeru ukrepov bo morala vlada o vsakem posameznim primeru nemudoma seznaniti državni zbor.

Med predvidenimi ukrepi, ki jih je ministrstvo za finance v dogovoru z Banko Slovenije ter ostalimi nadzorniki finančnega sistema predlagalo vladi, sta tudi možnost posojil domačim kreditnim ustanovam, zavarovalnicam, pozavarovalnicam in pokojninskim družbam ter možnost za dodelitev kapitalskih injekcij države kreditnim ustanovam s sedežem v Sloveniji.

Andrej Bajuk: “Če je kaj najmanj možnega, je ravno vaše vprašanje.”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. Leto 4000 pravi:

    Fuck!!!

    To je 4000 evrov na prebivalca Slovenije!!!!

    Vrnite mi jih nazaj!

  2. simpatikus komunalis pravi:

    Evo sre videli koliko je prejšnja vlada naredila presežka.Bele nazaj.

  3. simpatikus komunalis pravi:

    Evo ste videli koliko je prejšnja vlada naredila presežka.Bele nazaj.

  4. Hohštapler pravi:

    To so naredile vse vlade v Evropi. Je nujno, da se povrne zaupanje v bančni sistem. Sploh pa poroštva ne bodo unovčena. Zahvaljujoč dolgoletni konzervativni politiki Arharja in Gasparija, hvala bogu..

  5. Teo B. pravi:

    Jokal bom za Bajukom. Ne za politikom, temveč za človekom. Je naš bivši premier, bivši finančni minister, kateremu se ni uspelo povrniti v parlament - pa tak strokovnjak in človek postave. Zaradi njega bodo naši otroci poznali fenomen ‘inflacije’, kar jim bo koristilo pri matematiki, saj bodo lahko dnevno računali procentni račun dviga cen. Hvala, Andy! ;-)

  6. Carlos Contreras pravi:

    Kako je že včasih tulil? “Nepreglednost javnih financ!!!”
    Sve se vraća, sve se plaća.

  7. Marko pravi:

    @Carlos Contreras

    Kako kaj Gasparijevo 13/11 obračunsko leto?
    Malce se mi dozdeva, da se nam bo še kolcalo po zadnjih 4.letih.

  8. mittra pravi:

    Teo B., Vi kar jokajte za g.Bajukom, ker jok človeka olajša. Fenomena inflacije pa ne poznate ne Vi ne Vaši otroci, ker ga NI. Smo pa res imeli inflacijo, pred nekaj leti, 100% na mesec, ki je marsikomu olajšala kupiti stvari, ki jih drugače ne bi mogla. Toda Vi ste premladi in se verjeto tega ne spomnite. Je že tako, da z leti pridobiš tudi iskušnje.

  9. iberžnik pravi:

    Državljani Slovenije pa v osebni stečaj!!

  10. Oškodovanec pravi:

    Možnost kreditov, možnost posojil pa ne vem kaj še vse. To je vse lepo in prav zanimivo pa je to od kje bodo država in banke dobile denar za vračilo posojil. Še dodatne posojila? Kam to vodi?…….propad gospodarstva

  11. medek pravi:

    A Plemeniti pa nima več nobenih “tajnih dokumentov” iz banke slovenije, da bi jih vlačil naokrog in prikrival resnico? A njegovo penetriranje po volji Bajuka ni več aktualno.

Komentiraj