Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

SDS o svečani večerji

21. oktober 2008 ob 22:58 | Nejc Jemec |

jansa-in-kraljica.jpg
Rokovanje Elizabete II. in Janeza Janše Foto:DANIEL NOVAKOVIČ/STA

V Slovenski demokratski stranki (SDS) so se odzvali na seznam povabljencev na današnjo večerjo s kraljico Elizabeto II. in vojvodo Edinburškim na gradu Brdo. Med povabljenci predsednika republike Danila Türka in njegove soproge Barbare Miklič Türk so bili tudi Janez Janša, Urška Bačovnik, Alojz Uran, Geza Erniša in drugi. Milan Kučan, Milan M. Cvikl, Borut Pahor in Janez Kocjančič pa so tisti, ki so zmotili SDS.

Kraljica Elizabeta II in Danilo Türk
Kraljica Elizabeta II. in predsednik Danilo Türk pri večerji Foto: STANKO GRUDEN/STA

V sporočilu z naslovom “Maske padajo” objavljenem na strankini spletni strani predsedniku Türku očitajo, da je iz protokolarnega seznama izbrisal celotno vladno ekipo, z izjemo predsednika vlade in zunanjega ministra. Praznino pa da je zapolnil z vsemi tremi predsedniki nekdanje komunistične partije in njenih naslednic. “Da bo prisotnost nekdanje komunistične nomenklature popolna, najdemo na seznamu tudi partiji najbolj zveste vojščake iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe, kot je npr. sedanji predsednikov svetovalec Franci Perčič.”

Težko opravičljiva se zdi SDS tudi prisotnost Milana M. Cvikla. Predsednik republike, ki je doslej dajal nekakšne dvoumne izjave o aferi Patria, je z vabilom Cviklu snel masko, so zapisali v sporočilo o današnji večerji. “V tej luči se tudi sodelovanje njegovega nekdanjega svetovalca Potočnika pri aferi Patria zdi vse manj naključno.”

Jerovšek in Elizabeta II
Poslanec Jožef Jerovšek se prikloni kraljici Elizabeti II. Foto: DANIEL NOVAKOVIČ/STA

Rupel in Elizabeta II
Zunanji minister Dimitrij Rupel se prikloni kraljici Elizabeti II. pred večerjo Foto: DANIEL NOVAKOVIČ/STA

Janez Janša in Elizabeta II
Premier Janez Janša in kraljica Elizabeta II pred večerjo Foto: TINA KOSEC/BOBO

Sporočilo SDS z naslovom Maske padajo:

Torek, 21.10.2008

Med najbolj branimi teksti današnjega dne je seznam povabljencev predsednika republike Danila Turka na slavnostno večerjo ob obisku britanske kraljice. Predsednik je iz protokolarnega seznama izbrisal celotno vladno ekipo, z izjemo predsednika vlade in zunanjega ministra. Oba sta verjetno ostala med povabljenimi zaradi gostov, saj bo britanska kraljica izjemoma posebej sprejela predsednika vlade, zunanji minister pa ne more manjkati zaradi prisotnosti njegovega britanskega kolega. Prostor, ki je nastal na protokolarnem seznamu po brisanju članov vlade, je predsednik republike zapolnil z uradniki iz svojega kabineta ter z vsemi tremi predsedniki nekdanje komunistične partije in njenih naslednic, saj so mimo protokolarnega vrstnega reda povabljeni Kučan, Kocjančič in Pahor. Iz verige šefov manjkata samo Ribičič, ki je verjetno upravičeno zadržan in France Popit, ki pa ostaja zvest svojim protifevdalnim načelom tudi navzven. Da bo prisotnost nekdanje komunistične nomenklature popolna, najdemo na seznamu tudi partiji najbolj zveste vojščake iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe, kot je npr. sedanji predsednikov svetovalec Franci Perčič.

Svet se res spreminja in lahko se bojimo, kako bo ugledna in uglajenih manir vajena britanska kraljica prenesla to družbo zagovornikov komunistične revolucije in njenih pridobitev. Mogoče bo za izboljšanje ozračja predsednik republike njenemu veličanstvu razložil, da si tudi sam želi prebivati v kraljevski palači oziroma rezidenci in da je, glede na svoje snovne potrebe, pravzaprav rojalist, ki so ga po golem slučaju na položaj pomagali postaviti zagovorniki in dediči nasilne revolucije, zato jih je hočeš - nočeš moral povabiti tudi na svečano večerjo.

Nekoliko težje pa bo pojasnilo dobila prisotnost Milana M. Cvikla. Človek je namreč brez vsakršne funkcije, niti poslanec ni več. Njegova edina zasluga je, da je sodeloval pri Velikem poku iz Finske. Predsednik republike, ki je doslej dajal nekakšne dvoumne izjave o tej aferi, je z vabilom Cviklu snel masko. V tej luči se tudi sodelovanje njegovega nekdanjega svetovalca Potočnika pri aferi Patria zdi vse manj naključno. O udeležbi njegovega aktivnega sodelavca Francija Perčiča pri velikem poku tako ali tako nikoli ni bilo dvomov. Nenazadnje je aktivno svetoval že pri aferi Depala vas, pa tudi stečajni postopek Elana je vodil toliko časa, da so varčevalci Les banke po malem že pozabili, kdo jih je pravzaprav okradel.

Njeno veličanstvo bo imelo zvečer obilo priložnosti, da se ob prijetnem kramljanju s predsednikom spomni svojih srečanj s Titom, Maom in ostalimi, med slovenskimi socialisti čaščenimi, zgodovinskimi osebnostmi, ki so najprej radikalno opravili z ostanki aristokracije in meščanstva, nato pa s svojim življenskim stilom in razkošjem na račun lačnih množic desetkratno prekašali najvišjo aristokracijo.

Britanska kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta II. na večerji Foto: STANKO GRUDEN/STA

Zdravica predsednika republike na današnji večerji s kraljico:

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 65 x komentirano
  1. Pepo pravi:

    Ojej, ojej, revčki ubogi… res dober uvod v “konstruktivno opozicijo”. Morda bi o tem izdali kakšno posebno številko Ekspresa ali pa vsaj Slovenskega tednika?

  2. dohtar pravi:

    Hja… tu ni več pomoči…

    bom kar kopiral in polinkal:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Paranoid_personality_disorder

    Paranoid personality disorder
    From Wikipedia, the free encyclopedia

    Paranoid personality disorder is a psychiatric diagnosis characterized by paranoia and a pervasive, long-standing suspiciousness and generalized mistrust of others. (DSM-IV) For a person’s personality to be considered a personality disorder, an enduring pattern of characteristic maladaptive behaviors, thinking and personality traits must be present from the onset of adolescence or early adulthood. Additionally, these behaviors, traits and thinking must be present to the extent that they cause significant difficulties in relationships, employment and other facets of functioning.

    Those with paranoid personality disorder are hypersensitive, are easily slighted, and habitually relate to the world by vigilant scanning of the environment for clues or suggestions to validate their prejudicial ideas or biases. They tend to be guarded and suspicious and have quite constricted emotional lives. Their incapacity for meaningful emotional involvement and the general pattern of isolated withdrawal often lend a quality of schizoid isolation to their life experience. [1]

    Differential diagnosis:

    * Because of the surface similarities of the paranoia involved, it is important that the Paranoid Personality Disorder not be confused with paranoid schizophrenia, another totally different type of mental disorder where the patient has constant feelings of being watched, followed or persecuted.

    Contents

    * 1 Descriptive diagnosis per American DSM-IV-TR
    * 2 European description per ICD-10
    * 3 Cultural Sensitivities
    * 4 Epidemiology
    * 5 Treatment
    * 6 See also
    * 7 References
    * 8 External links

    [edit] Descriptive diagnosis per American DSM-IV-TR

    Paranoid personality disorder is listed in the DSM-IV-TR as 301.00 Paranoid Personality Disorder.

    According to the DSM-IV-TR, this disorder is characterized by a pervasive distrust and suspicion of others such that their motives are interpreted as malevolent, beginning by early adulthood and present in a variety of contexts, as indicated by four (or more) of the following:

    * Suspects, without sufficient basis, that others are exploiting, harming, or deceiving him or her
    * Is preoccupied with unjustified doubts about the loyalty or trustworthiness of friends or associates
    * Is reluctant to confide in others because of unwarranted fear that the information will be used maliciously against him or her
    * Reads benign remarks or events as threatening or demeaning.
    * Persistently bears grudges, i.e., is unforgiving of insults, injuries, or slights
    * Perceives attacks on his or her character or reputation that are not apparent to others and is quick to react angrily or to counterattack
    * Has recurrent suspicions, without justification, regarding fidelity of spouse or sexual partner.

    The traits, behaviors and characteristics

    * Do not occur exclusively during the course of a mood disorder accompanied by psychotic features nor other psychotic disorders.
    * Are not due to the direct physiological effects of a general medical condition.

    [edit] European description per ICD-10

    The ICD-10 lists paranoid personality disorder as F60.0 Paranoid Personality Disorder.

    This personality disorder is characterized by at least 3 of the following:
    (a) excessive sensitiveness to setbacks and rebuffs;
    (b) tendency to bear grudges persistently, i.e. refusal to forgive insults and injuries or slights;
    (c) suspiciousness and a pervasive tendency to distort experience by misconstruing the neutral or friendly actions of others as hostile or contemptuous;
    (d) a combative and tenacious sense of personal rights out of keeping with the actual situation;
    (e) recurrent suspicions, without justification, regarding sexual fidelity of spouse or sexual partner;
    (f) tendency to experience excessive self-importance, manifest in a persistent self-referential attitude;
    (g) preoccupation with unsubstantiated “conspiratorial” explanations of events both immediate to the patient and in the world at large.

    Includes:

    * expansive paranoid, fanatic, querulant and sensitive paranoid personality (disorder)

    Excludes:

    * delusional disorder
    * schizophrenia

    Personality Disorders

    A personality disorder is a severe disturbance in the characterological constitution and behavioral tendencies of the individual, usually involving several areas of the personality, and nearly always associated with considerable personal and social disruption. Personality disorder tends to appear in late childhood or adolescence and continues to be manifest into adulthood. It is therefore unlikely that the diagnosis of personality disorder will be appropriate before the age of 16 or 17 years. General diagnostic guidelines applying to all personality disorders are presented below; supplementary descriptions are provided with each of the subtypes. Diagnostic Guidelines

    Conditions not directly attributable to gross brain damage or disease, or to another psychiatric disorder, meeting the following criteria:

    (a) markedly dysharmonious attitudes and behavior, involving usually several areas of functioning, e.g. affectivity, arousal, impulse control, ways of perceiving and thinking, and style of relating to others; (b) the abnormal behavior pattern is enduring, of long standing, and not limited to episodes of mental illness; (c) the abnormal behavior pattern is pervasive and clearly maladaptive to a broad range of personal and social situations; (d) the above manifestations always appear during childhood or adolescence and continue into adulthood; (e) the disorder leads to considerable personal distress but this may only become apparent late in its course; (f) the disorder is usually, but not invariably, associated with significant problems in occupational and social performance.

    ICD-10 copyright © 1992 by World Health Organization.

    [edit] Cultural Sensitivities

    The WHO, in the ICD-10, points out for different cultures it may be necessary to develop specific sets of criteria with regard to social norms, rules and obligations.

    [edit] Epidemiology

    Paranoid personality disorder has a variously detected prevalence of 0.5-2.5% of the general population.[2]

    A large long-term Norwegian twin study found paranoid personality disorder to be modestly heritable and to share a portion of its genetic and environmental risk factors with schizoid and schizotypal personality disorder.[3]

    [edit] Treatment

    Because of reduced levels of trust, there can be challenges in treating paranoid personality disorder. However, psychotherapy, antidepressants, and anti-anxiety medications can play a role when an individual is receptive to intervention.[4]

    Nagradno vprašanje se glasi: KDO BOLEHA ZA PARANOIDNO OSEBNOSTNO MOTNJO?

    Odgovore pošiljite na Kabinet predsednika vlade, Gregorčičeva 25, Ljubljana ali kar na sedež SDS, Trstenjakova 8, Ljubljana.

  3. Yaran pravi:

    Hehe. Ves kaj, jaz sem tudi zelo užaljen, ker nisem biu povabljen na veselico s kraljico. Pomoje sem zelo velik prispeval k verodostojnosti in prepoznavnosti naše države v svetu in je tole kratkomalo ena velika sramota :D
    Hoho.

  4. Reporter Surla pravi:

    Jebem jim mater, da jim jebem mater, hinavsko SDeSovsko, in da jim bomo zavedno stopili na njihov kurčevi kljun nesramni! Janša, Rupel, Jerovšek, Šinkovec in še una priležnica Urška so se priklanjali na takistem komunističnem balu in potem še serjejo. Pičke pokvarjene!

  5. Saša pravi:

    Vedno so bili takšni in vedno bodo. Pljuvajo po vseh dosedanjih predsednikih Slovenije.
    Po Kučanu, po Drnovšku in zdaj še po Türku.
    Ne dajo si dopovedat, da so izgubili volitve in da je najmanj, kar si lahko privošči Türk to, da se blamira pred kraljico s pacienti tipa Vizjak, Simoniti in podobnimi. Tam je bil Janša, Rupel, Jerovšek (že to je dovolj velika blamaža), na koncu koncev tudi Šinkovec, da bi pa to večerjo spremenili v zbor SDS pa žal ne bo šlo. Vabil je Türk in če to za njih pomeni, da so padle maske, so pač padle maske. Povabil je ljudi, ki jim zaupa. Če ta istim ljudem Janša ne zaupa in vidi v tem teorijo zarote kontinuitete 12 let na 50 let podlage, je to njegov problem.
    Danilo Türk je bil izvoljen legitimno in je predsednik Slovenije. Borut Pahor je predsednik stranke, ki je zmagala na zadnjih volitvah. Stranka Janeza Janše na volitvah ni zmagala. A je to tako težko doumeti?

  6. Carlos Contreras pravi:

    Pizdarija, Janša zgleda kot grof Drakula. Pri denarju, ki ga ima, bi si pa lahko omislil boljše gvante.

  7. roman pravi:

    vsekakor je nova vlada bolj primerna za sprejem protokolarna srečanja saj že en mesec prireja osladne sestanke in pozira medijem…

  8. medek pravi:

    Urška je bila čudovita, če jih(SDS) to kaj potolaži in ženin je zopet sijal od ponosa :)

    Gospa Türk pa kot gozdna kraljica, temno zelena obleka je res pravljična.

    A obstaja fotka treh kraljic (z eno originalno) na kupu ;) Prodajala bi se pa.

  9. miro pravi:

    Pri SDS imajo v tem primeru deloma prav. A težava je v tem, da nimajo kadrov, ki bi se znali primerno vesti, ali pa bi vsaj dobro govorili angleško. Tudi Janša bi izpadel iz liste zaradi slabega znanja angleščine, če ne bi bil aktualni premier. Predsednik je pač povabil dovolj uglajene ljudi, ki so se sposobni sporazumevati z gosti.

  10. miro pravi:

    Pa hvala bogu, da je bil izvoljen svetovljan Türk. Kakšna sramota za Slovenijo, če bi sprejemal Peterle…

  11. asd pravi:

    turk mi gre čedalje bolj na živce, HINAVC!!! kako se nasmiha zdaj, ko ima levica 100% oblast. predsednik bi moral biti bolj objektiven, ne pa da vabi cvikle tja kamor sploh ne pašejo. še kučan bi bolj objektivno to naredil. pri ozn so ga odjebali zaradi nekvalitete, potem je prišel pa v slovenijo srat. slovenci neumni kot so so ga pa tako množično sprejeli. peterle pa dobiva sama priznanja v tujini, sigurno bi bil bolj cenjen predsednik v tujini kot ta komunistični, zategnjeni, hinavski turk, ki mu noben ne zaupa.

  12. maja pravi:

    men se zdi seznam tudi malo sporen. cvikl nima tam nič iskat, tud kopica njegovih svetovalcev ne; ker gre na konc koncev za prezentacijo Slovenije ne pa Turkovega kabineta. A so v Dnevniku, kakopak, to že opravičili. itak. drugi mi niso sporni, je pa res,da se je pahor držal bolj kislo (morda bi bilo bolje, če bi ga spremljala katarina:). turk mi je ok, je pa njegov spisek res malo problematičen, tud jankoviča bi lahk zamenjal s kom drugim, saj jo zoran itak dans sprejme. Kar se pa tiče ministrov, ponavad so tam, takšna je praksa drugod (ni nujno da vsi), pa čeprav so v odhajanju. najboljše bi blo,da bi prišla kar sanjska ekipa trojčka, rupla bi pa zamenjala sijoča katarinca z dolgoletno kilometrino na diplomatskem parketu. a kaj, ko potem dnevnik neb mel nič za komentirat:) naj pa se sdsovci ne sekirajo preveč, imajo urško, ki je bila, če se izrazim po kasteličevo (brane kastelic) “princeska”.

  13. koruza pravi:

    Kar bunte se, ampak SDS ima tokrat prav.

    Vsi povabljenci so na prireditvi z nekim razlogom, v 2 stolpcu v tabeli povabljencev piše kaj so (funkcija), EDINO PRI CVIKLU JE PRAVNO. En P***** dim je in kdor je njega povabu ga je iz čistega POLITIČNEGA HLAPČEVSTVA.

    http://www.scribd.com/doc/7438662/wwwvestsi-Seznam-vabljenih-na-sveano-veerjo-s-kraljico-Elizabeto-II-na-Brdu-pri-Kranju

  14. John pravi:

    Levičarska drhal pozablja kakšen vik in krik so zagnali neodvisni in objektivni slovenski novinarji, ko je Janez Janša na lastne stroške vzel na Kitajsko sabo svojo deklino. Takrat je bilo tako sporno. Zdaj pa je to seveda presoja našega predsednika koga povabi.
    To kar je naredil Turk je sramota za našo diplomacijo, o naših novinarjih pa tako ali tako ni potrebno izgubljati besed. Verjamem pa, da se bodo pravi raziskovalni angleški novinarji kaj hitro razpisali o povabljencih in tej naši sramoti…

  15. John pravi:

    http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/royals/article1838569.ece

  16. mittra pravi:

    G. Nejc Jemec, napisali ste preprosto in resnično, tako, da razume tudi navaden državljan. Z vašim pisanjem se strinjam in tudi tisti, ki trdijo, da to ni res vedo, da nimajo prav. Ampak na račun človeške numnosti se da dobro živeti.

  17. B.G. pravi:

    John, sedaj pa že malo pretiravaš. Peljati partnerico na državne stroške ali narediti sprejem doma?
    Se sploh zavedaš, kakšna razlika je med predsednikom vlade in predsednikom države.
    In še tista o ta “rdečih”. Če je leva vlada komunistična, je desna belogardistična. Povsem preprosto.
    Se bomo začeli zmerjati vsepovprek.

  18. kinky tone pravi:

    Jaz sem za naše.

  19. žmauc pravi:

    zeeeehhh, zeeeh.. koliko vpitja za.. zeeeehhh…

    blagor wonabeejem na duhu, kajti njihovo je kraljestvo rumenega tiska

  20. peterNaVeter pravi:

    Tone kinky je đek.

    drugaće pa pojdite en krog okol bajte/bloka, se vrnite za raćunalnik in še enkrat preberite seznam in će se Vam še vedno ne zdi nić spornega na njem,
    je pać to to (takle Majo) !

    “vile v roke pa v LJ”

    šrot z Vami

    lp

  21. Darth Vader pravi:

    Koga pa naj bi povabili? Mojco s Kuclja, Zofko, Andreja s Štajerskega, Vaska Ulitega? Že tko je bilo tam dosti klovnov, pa sam oni bi še manjkali, da bi bil cirkus poln :)

  22. luka pravi:

    LOL

  23. Fonzi pravi:

    “je predsednik republike zapolnil z uradniki iz svojega kabineta ter z vsemi tremi predsedniki nekdanje komunistične partije in njenih naslednic”

    A sta bila pri tem mišljena tudi jedi in rupl???

    Zanimivo, kako sta se jerovšek in rupl klanjala. V najboljših manirah hlapcev. Pa so jima lepo rekli na protokolu, da se ni treba klanjati, dovolj je, če kraljici daš roko. Kakšna zlobna duša bi lahko rekla, da gre za podeželane z občutkom manjvrednosti…

  24. tonka pravi:

    Res, manjkal je še samo Ribičič. Zbrani so bili vsi borci proti gnilemu kapitalizmu.

  25. uničevalec rdečuhov pravi:

    Ja tovariš turk, kaj pa predzadnji predsednik centralnega komiteja ZKS?Mislim , da je upravičeno prizadet in užaljen !Vsi kasnejši predsedniki in sekretarji partije so se učili marxsizma in stalinizma prav pri njemu!!!

  26. Rom Plemeniti pravi:

    B.G. je z enim preprostim stavkom vse povedal.
    Pravilen opis , kaj danes pomeni leva ali desna usmeritev pa je nekako takole:
    V Sloveniji imamo trenutno dve zelo močni stranki, vlada v odhodu je desna, kar v Evropi ( upajmo tudi v Sloveniji) pomeni, da je socialno manj orientirana, torej podpira izključno interese kapitala in kot vemo interes kapitala v številnih primerih pomeni, da se za ničesar drugega ne meni, to je niti za socialo, niti za okolje itd..njegov edini interes..čim večji profit, ne glede na ceno..leva usmeritev, oziroma bolje povedano levo- sredinska usmeritev pomeni država , ki je bolj naklonjena sociali, kar tudi vključuje zdravstvo, izobrazba , okoljevarstvo..itd.. no tako danes ostala Evropa razume usmerjenost strank.

    Dr. DaniloTürk pa je v primeru povabljencev naredil zelo modro potezo- lahko bi rekli Salomonovo rešitev. Čestitke našemu predsedniku države.

  27. uničevalec rdečuhov pravi:

    Ubožček tovariš rom iz romske vasi,vse so pobrkal in pomešal.Našim levičarjem, alisas bogatunom praviš levica in levičarji? Kaj si mogoče šele danes pripotoval iz oddaljenih Papuanskih otokov? Zberi svoje komisarske potebnciale in povej in napiši jasno , glasno in javno: Pri nas v Sloveniji levice v smislu medarodih kriterijev ni. In jo tudi nikoli ne bo .Sedaj pa pljuvanje , a je tako ?

  28. englishman pravi:

    jaz se strinjam z sds - vlado jj je izvolila večina slovencev, torej predstavlja državljane (taiste državljane, ki financirajo vso to kolobocijo). ne razumem po kakšni logiki ima potem milan m. cvikel prednost pred npr. gregorjem virantom?

  29. duševni pastir pravi:

    BG, belogardistična ali komunistična vlada. Dejstvo je, da je “bila” JJ-eva vlada totalitaristična, med tem ko bo ta vsaj malo bolj soft navzven oziroma okolju prijazna…

    je pa tovrstno pisanje SDS-a res calimerovstvo brez primere…

  30. angie pravi:

    medek :))
    za tole ljubkost:
    Gospa Türk pa kot gozdna kraljica, temno zelena obleka je res pravljična.

    A obstaja fotka treh kraljic (z eno originalno) na kupu ;) Prodajala bi se pa.

    Prepričana sem, da je protokolmajstrica benedettijeva poskrbela zato, da bodo agencija BOBO za razne Lady, Obrazi, Nova , Jana in kar je še tega popyelow materiala, njeno veličanstvo razkošno ovekovečila skupaj s slovenskimi kandidatkami za prestol!…

  31. englishman pravi:

    @ rom plementit

    besedna zveza “desničarska/levičarska politika” izhaja iz časov francoske revolucije, ko so na zborovanjih levi strani sedeli radikalci, na desni pa zmerneži.

    v evropi se pojma “levica” in “desnica” uporabljata zelo različno - tako je bil npr. na parlamentarnih volitvah v VB načrt ureditve zdravstva in sociale, ki ga je pripravila konservativna stranka, za italijane ter špance povsem “levičarski”.

    če pa verjameš, da levičarska politika ni v službi kapitala, potem je pa zadnji čas, da se zbudiš in pogledaš skozi okno.

  32. janez pravi:

    @ englishmen

    Kaj pa desnica je v službi marsovcev?

  33. Milan Kučan pravi:

    Ne se razburjat belčki. Ljudje so se odločili za spremembe in sedaj so naši na oblasti.

  34. Milan Kučan pravi:

    Evo belčki, da se boste še bolj razburjali…

    Cvikl: Logično, da sem bil vabljen na večerjo s kraljico Elizabeto II.

    Bivši poslanec Socialnih demokratov pojasnjuje, zakaj sta bila z Jerco Legan sinoči na Brdu.
    Za sporni Türkov protokolarni spisek menda kriva njegova šefinja kabineta Mojca Seliškar Toš.

    Med zgodovinskim obiskom britanske kraljice Elizabete II. v Sloveniji je - vsaj zaenkrat - definitivno največ zanimanja medijev vzbudila famozna svečana večerja na gradu Brdo, ki jo je sinoči, v čast najbolj znane monarhinje na svetu, gostil slovenski predsednik Danilo Türk. Predvsem pa “sporni protokolarni spisek povabljenih”, na katerem sta se nepričakovano znašla tudi nekdanji poslanec Socialnih demokratov Milan M. Cvikl in njegova spremljevalka Jerca Legan.
    Novinarji so bili očitno zmedeni tudi zato, ker na spisku povabljenih, ki ga je medijem posredoval urad predsednika države, ob imenu Cvikl ni bilo zapisane nobene funkcije, ob Jerci Legan pa je pisalo “partnerka Milana M. Cvikla”. Cvikl je bil sicer vabljen pod zaporedno številko 49, Leganova pa 50; tik pred njima sta zapisana šefinja protokola Ksenija Benedetti in njen mož Sandro Benedetti, ki se je opravičil in ga na večerjo ni bilo. Za Jerco Legan pa se je na spisku znašel doktor medicine Vinko V. Dolenc, predstojnik oddelka za nevrokirurgijo v ljubljanskem Kliničnem centru.
    Cvikl nam je hladnokrvno pojasnil, da je povsem logično, da je bil vabljen na večerjo s kraljico Elizabeto II. V prejšnjem sklicu državnega zbora je bil namreč tri leta predsednik parlamentarnega odbora za nadzor nad javnimi financami in vodja programa posebnega medinstitucionalnega programa za proučevanje nadzora nad javnimi financami med slovenskim državnim zborom in britanskim parlamentom. S programom in stoletnimi britanskimi izkušnjami so - po Cviklovih navedbah - oplemenitili tudi poslovanje slovenskega računskega sodišča, Cvikl pa je velikokrat potoval v London. Udeležba Jerce Legan tudi ne more biti sporna, trdi bivši poslanec Cvikl, saj sem “uradno že ločen”.
    Mimogrede, tako imenovani spisek vabljenih na svečano večerjo ob uradnem obisku Njenega veličanstva kraljice Elizabete II. in Njegove kraljeve visokosti vojvode Edinburškega, je urad predsednika republike medijem posredoval že v ponedeljek popoldne, zato so si v ponedeljkovi oddaji Svet na Kanalu A, kjer so pompozno najavili ekskluzivno razkritje tajnega spiska vabljenih, “ekskluzivo” enostavno izmislili. Preostali mediji so namreč korektno upoštevali prošnjo urada, ki je ob spisku prosil za embargo objave do 21. oktobra do 20.00, torej do samega začetka večerje. Podobno je veljalo za skrbno izbrani jedilnik. Uredniki Sveta na Kanalu (odgovorni urednik Bojan Traven sicer počitnikuje na Japonskem) se tega niso držali, še več, to, kar so po elektronski pošti prejeli vsi mediji, so svojim gledalkam in gledalcem pobalinsko prodajali kot njihovo ekskluzivno razkritje. Včeraj pa so v oddajo Svet na Kanalu A povabili nekdanjo odgovorno urednico revij Jana in Lady Bernardo Jeklin in jo predstavili kot največjo poznavalko družabnih dogodkov. Toda žal se je videlo, da Jeklinova ne more skriti razočaranja, ker sama ni bila povabljena na Brdo, na vprašanje voditelja oddaje Gregorja Trebušaka, kdo si vabila ni zaslužil, pa je takoj privoščljivo potunkala najlažjo tarčo – Jerco Legan.
    Protokolarni spisek pa skriva povsem druge problematične reči. Sporno je namreč, zakaj so se med vabljenimi na Brdu znašli tako rekoč vsi člani osebja predsednika države, kar je skrajno nenavadno. Naši viri trdijo, da je to maslo šefinje Türkovega kabineta Mojce Seliškar Toš, ki naj bi v predsednikovem kabinetu in uradu prevzela vso oblast. Mojca Seliškar Toš naj bi tudi zakrivila predčasni odhod bivše Türkove tiskovne predstavnice in novopečene poslanke SD Melite Župevc. Medklic: prenekateri poslanci državnega zbora so bili debelo presenečeni, ko se je med nedavno prvo sejo DZ taisto Türkovo osebje nonšalantno posedlo v parter velike dvorane, direktno med poslance, in to na sedeže, namenjene vladi in ministrom?! Precej čudno je tudi, da sta slovensko kulturo na večerji pri kraljici predstavljala dva “Hrvata”, kostumograf Alan Hranitelj in oblikovalec Miljenko Licul; Jeklinova ima prav, ko se sprašuje, zakaj na Brdo, denimo, ni bilo igralke Polone Vetrih, ki je študirala v Londonu in slovi kot velika anglofilka, pa najbolj prevajanega slovenskega pisatelja Draga Jančarja, mi pa smo se že pred nekaj dnevi čudili, zakaj vabila na večerjo ni dobila ustanoviteljica in dolgoletna predsednica društva Slovensko-škotskega prijateljstva Jasmin Petan Malahovsky.
    Z dolgim nosom je ostal tudi poročevalec neštetih medijev iz Londona Brane Kastelic, ki je nekatere kolege na Pop TV menda prepričal, da bo vabilo za večerjo zagotovo dobil. Zato je iz Londona nenadoma priletel v Ljubljano, potem pa se je – vidno obupan – z nekaj prebranimi frazami javil v živo v oddajo 24ur, toda ne iz večerje na gradu Brdo, ampak bližnje lokacije, ljubljanskega Tromostovja. K svojevrstni bizarnosti poročanja Pop TV je prispevala tudi novinarka Nina Drevenšek, ki je bodočega mandatarja Boruta Pahorja in odvetnico Tanjo Pečar razglasila za poročena.

  35. Tenzen pravi:

    … jebeš svečano večerjo,na kateri ni Marka Breclja…

  36. Rom Plemeniti pravi:

    @Englishman- s tvojim napisanim se popolnoma strinjamo, ampak vse se hitro spreminja, posebno zadnje čase se pričakujejo tudi velike spremembe tako na političnem prizorišču kot na nepolitičnem području.
    Kar želimo povedati je naslednje: da, v času francoske revolucije je to tako bilo, tudi v času Stalinove Rusije ali današnje Kitajske, je “komunizem”ali radikalnost bil in je - današnji primer je Kitajska- zelo surovov , totalistični način vladanja.

    Poudarek našega pisanja je samo na tem, da moramo ločiti zrno od plevela.
    Danes Evropa, skupaj z Slovenijo in njena ozaveščenost ni isto kot je bila včeraj in tudi ne bo isto v bodočnosti. Meje , kje se konča levo sredinska usmerjenost ali desno sredinska usmerjenost so precej pomešane in res je, tudi levičarska politika je v službi kapitala, samo malo manj kot desničarska.
    Vse kar želimo povedati je le to, da namesto na že zastarele “oznake” in predsodke kdo je kaj, bi bilo bolje, da se osredotočimo na to kdo kaj pove, obljubi pred volitvami, uresniči po volitvah, kakšen program ima in ali je ta program samo napisan ali tudi - vsaj delno- uresničen, torej naj bi postali pozorni na vsebino in ne na “namišljene” barve, to je vse. Šele , ko bomo postali osredotočeni na vsebino nekega delovanja ali sporočila, bomo lahko trdili, da razmišljamo s svojo glavao, ali?
    Z drugimi besedami, ne smemo si dovoliti, da nas bodo slepili z neko” barvno orientirano politiko”, ki
    danes ne pomeni isto, kot je to pomenilo včeraj ( danes je stopnja splošne ozaveščenosti na višjem nivoju, kot je bila včeraj). Tudi na tem področju se dogajajo hitre spremembe in vedno več ljudi se zaveda , da imajo pravico do pravilne informacijo, pravico do vedenja, do soodločanja in sodelovanja v političnih procesih in da se te zadeve ne prepusti samo nekaterim oblastnikom , levi , desni, ni važno.
    To je vse.

  37. alja pravi:

    Ti ljudje so zboleli za paranojo…no, saj smo na volitvah pokazali, da jih imamo dovolj…dam prav predsedniku RS!

  38. englishman pravi:

    @ rom plemeniti

    super povedano!

    samo nekaj bi dodal; problem slovenije je po mojem mnenju naslednji: medtem ko so druge EU države obsodile VSE totalitarne režime, pri nas še vedno vlada (vsaj pri delu prebivalstva) tiho simpatiziranje z bivšim režimom, z drugimi besedami, ljudem se zdi povsem OK, da v naših gozdovih leži več tisoč pobitih, saj so bili navsezadnje izdajalci! družba, ki ne obsodi pobojev takšnih razsežnosti je bolna.

  39. Rom Plemeniti pravi:

    @Englishmen: da, se popolnoma strinjamo z napisanim, velike nepravičnosti in velike grozote so se dogajale, posebno do leta 1948, ko je vladalo totalno enoumje in kot sami zmagovalci vojne trdijo, da je tudi veliko dobro mislečih in bolj svobodno, humano in socialno orijentiranih “komunistov” takratni režim poslal na goli otok ali pa so enostavno “izginili”.
    In tudi res je, da nasilje rojeva samo nasilje.

    Mnenje pa je, da se obe strani opravičijo za zadeve , ki so bile storjene in da se začnemo ukvarjati s situacijo ZDAJ , ker naša bodočnost je odvisna od tega, kako bomo danes ravnali.
    In vsi skupjaj si že enkrat moramo priznati in se zavedati, da v logiki velja , da je iz nepravilne predpostavke možno izpeljati prav vsako trditev.
    Malo bolj po za šalo in malo za res povedano: ne na na levi, ne na desni strani niso samo “angelčki” ali “hudički”. Menjajmo zorni kot gledanja, torej ne iz leve ali desne , ampak recimo ptičje perspektive, tako da lahko vidimo celotno sliko dogajanja, ali?

  40. Rom Plemeniti pravi:

    Pa še en lep star pregovor :
    Lažeš tudi kadar Molčiš.

  41. Rom Plemeniti pravi:

    Pa še ena malenkost o znanem letu 1948:
    Pred tem je cela YU , tako ji je bilo naročeno, če ni hotela “izginiti” vzklikala : Živela Stalin, leta 1948 je v LJ bil sklican veliki zbor vseh” komunistov “, oziroma zmagovalcev vojne in brez predhodnega opozorila, se je v veliki dvorani postavilo naslednje vprašanje:” Prosimo, naj dvignejo roko tisti, ki podpirajo komunistično politiko Stalina ?
    Rezultat, vsi tisti, ki so dvignili roko, so naslednji dan “izginili” neznano kam, tisti, ki niso dvignili roke so bili nagrajeni, in še zlata sredina- to je vzdržani- no, njih so tudi pustili na miru.

    Ali vam kaj to pove?

  42. Rom Plemeniti pravi:

    Pa še ena malenkost:
    danes je v EU priznano dejstvo: NOB je v 2. svetovni vojni sodelovala na strani zaveznikov, to je proti okupatorju.
    2. Primorska je bila znana po tem, da je tudi večina duhovnikov pomagalo partizanom.Belogradisti ( ne Nemci ali Italijani), pa so skoraj vso to duhovščino pobili, ampak prej so jih na grozovit način mučili.
    Eno znanih in priljublenih metod mučenja, poleg pečenja na žaru, je bilo tudi to, da so jim dali pit vrelo kurilno olje.
    3. Dolenjska je bila znana po tem, da je večina belogradistov prihajalo iz tega območja.
    4.Partizani in to tudi sami priznavajo, so iz različnih razlogov , verjetno zaradi panike ali…pobili tudi nekaj nedolžnih civilistov ali celo partizanov v lastnih krogih ( baje, tudi zato, ker je, zaradi lakote ukradel kos kruha).
    Torej nehajmo se sprenevedati, vojna je vedno grozovita in v vojni so vedno skoraj vsi poraženci.
    Tisti, ki trosi sovraštvo in hoče vojno, počenja to, izključno zaradi ozkoglednih, egoističnih interesov.Tako je to.
    Eden glavnih vzrokov za vojne je tudi prevelik Ego.

  43. janez pravi:

    Predenj so partizani osvobodili Ljubljano je Berlin že padel.

  44. Fonzi pravi:

    predenj, predenj, predenj,,…

    in kaj potem?

  45. francek pravi:

    Kaj to pomeni, “predenj”?

  46. 007 pravi:

    Gliha vkup štriha, so včasih rekli. Kraljica je pač naslednica tistih, ki so belčke leta 1945 nategnil, da jih peljejo v Italijo ter jih izročili Titovi vojski. Komunajzarji pa šmajserje v roke in dija po njih, vse do zadnjega (žal:skoraj) saj jih je nekaj spizdilo iz jam. ŠKODA. Angleži so in še vedno vedo, kaj in kako je prav in kako se ravna z izdajalci. Samo spomnite se (uničevalec rdečuhov npr.) besed Churchila, ki je izjavil, da se bo spečal z vsakim, ki se bo boril proti nacizmu in fašizmu, pa je če to magari brebožni komunizem. In ti uničevalc, kar lepo čakaj na vrsto pred jamico črno.

  47. joze pravi:

    Cvikl in ves predsedniški kabinet na večerji s kraljico res nimajo kaj iskat; JJ pa naj se rajši posveti svoji zali Urški, ne pa da nerga za vsak pičkin dim. V vsem tem je prav JJ izpadel budala, ker se neki kurči za nepomebne zadeve - ala Šurla, ki je nasedel Hribarju&CO, da so speljali njegovo inteligenco na led.

  48. Rom Plemeniti pravi:

    Torej se vsi strinjamo, da so belogradisti bili služabniki v službi nacizma in fasižma ter vsa EU in ostali ves svet priznavajo, da so “komunistični neverni partizani” bili njihovi zavezniki, ki so odločilno prispevali
    za osvoboditev pred tiranijo nacizma.
    Kaj pa so si belogradisti obetali v primeru zmage njihovega gospodarja, pa samo oni najbolje vedo, kajne?

  49. simpatikus komunalis pravi:

    A jerovšku nobeden ni povadal,da to ni papež,ampak kraljica? Ali pa ga je u križ ušipnal?.Dobro,da je šla tudi v lipico.Drugače bi mislila,da imamo v sloveniji sAmo osle.

  50. janez pravi:

    Tudi komunisti so (javno) sodelovali z okupatorjem, vse do nemškega napada na SZ.

  51. simpatikus komunalis pravi:

    Janez a si bil v neprezračeni vinski kleti,da pišeš takšne neumnosti.Plin je zelo nevaren pri vretju.PAZI NASE.

  52. doajen pravi:

    Na spisku sem pogrešal Elko in Mirka Strojana. Ta, verjamem da nenamerni lapsus pa zamerim Turku

  53. Grof Monte Kristo pravi:

    Ata turk bi moral po protokolu povabiti predstavnike vlade - škoda, zamudil je priložnost pokazati da je ata vseh državljanov.

    Carlos…..zberi se :)

  54. Fonzi pravi:

    montekristo - a ja? Po katerem protokolu? Protokolu Gasilskega društva Spodnja Ščavnica ali po protokolu RS? Ne blebeči, prosim.

  55. Grof Monte Kristo pravi:

    Se strinjam, Fonzi - po protokolu Spodnja ščavnica bi bila lista kar primerna :)

  56. opleteni jež pravi:

    ataturk, koliko umetnikov je bilo med povabljenci?
    zamisli se!

  57. lucko pravi:

    @englishman:

    Vlade ne voli ljudstvo, vlado voli parlament in tam je dobila vecino, pri ljudstvu pa ne. Ce bi jo volilo ljudstvo, v njej kar nekaj ljudi nebi bilo…

  58. Fonzi pravi:

    Morda pa bi morali povabiti slovensko veleposlanico v Bosni. Samo potem bi ji morali dodeliti šoferja. Gospa ima namreč smolo z maligani…

  59. Grof Monte Kristo pravi:

    Opleteni, sicer se ponavljam, vendar se mi zdi zelo posrečeno: predstavnik umetnikov je bil Alan Hranitelj, še Alan Ford bi bil dosti primernejši :)))))))))))))

  60. Desperado pravi:

    TA QWEEN OF THE LIZARDS res en more biti kaj posebnega če je tja prišel še cvikl in leganova, on je menda prišel zato ker je bil velikokrat v Londonu …. hmmm

    Je pa zanimivo videt kako se kao “pomembni” slovenceljni tepejo kdo bo zraven huh - še zmer kočijaži!!!

    Tlele na vesti se kurčite kako se upate vsazga vse vprašat ajde da vidmo vprašajte odgovorne, za koji K je ta lastnica marsičesa sploh prišla sem, kaj je pravi point njenega obiska in kako so ga zlobirali …

    pa da vidmo

    p.s. pa ne o promociji slovenije….

  61. Carlos Contreras pravi:

    Čakamo samo še na to, da nas bodo obvestili, da so tudi Njeno Veličanstvo pravzaprav del velike komunistične zarote.

  62. simpatikus komunalis pravi:

    Evo spet imamo mednarodni incident-2 hrvateka med povabljenemi-hranitelj pa licul.o j,..ti ka nas je zmanjkal slovenjcelnov.Joras v boj do zmage,

  63. 007 pravi:

    @simpatikus

    Gospod Licul ( z veliko črko G) je večji Slovenec in rodoljub kot pa marsikateri na tem forumu. Za uno spako Hraniteljevo, se pa seveda strinjam s tabo.

  64. Slovenski volilec pravi:

    Na volitvah v DZ RS je Pahorja (SD) podprlo zgolj 18,87% volilnih upravičencev, torej mu kar 81% slovenskih državljank in državljanov ni izrazilo zaupanja!

  65. Janez ni J pravi:

    Ko preberem 2 stavka od “Rom Plemeniti” z žalostjo ugotovim da med nami res živijo čisto tapravi BUTALCI.

Komentiraj