Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

DeSUS bo v vladi

21. oktober 2008 ob 22:20 | Denis Sarkić |

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je ob robu sestanka pogajalskih skupin SD in DeSUS v izjavi za medije dejal, da pogajanja potekajo v konstruktivnem vzdušju. “Čutimo, da smo enakopraven partner,” je dejal in dodal, da kaže, “da bomo našli soglasje tudi glede nekaterih težjih vprašanj, tako da sem zadovoljen s potekom pogajanj”. Erjavec je pojasnil, da so se pogovarjali o vseh tistih področjih, ki zanimajo DeSUS, torej o pokojninah, sociali, zdravstvu, medtem ko se o kadrovskih zadevah danes niso pogovarjali. Ob tem je dodal, da pogajanja še tečejo. “Mislim, da bi lahko kar hitro zaključili vsebinska pogajanja, če ne bo prišlo do drugih zapletov,” je povedal.

Karel Erjavec po obisku pogajalcev na sedežu stranke SD:

Glede pokojnin je Erjavec dejal, da želijo takšno rešitev, da bi se tistim, ki prejemajo najnižje pokojnine, materialni položaj izboljšal. Tako, da se išče rešitev v smeri, da bi se tistim, ki prejemajo najnižje pokojnine in ki dosegajo prag revščine, pokojnine hitreje usklajevale kot drugim, je pojasnil in dodal, da je o konkretnih rešitvah še prezgodaj govoriti. Kot je zatrdil predsednik DeSUS, je vesel, da iščejo skupne rešitve in da bodo programske točke stranke tudi zapisane. Obenem je dodal, da pogajanja še vedno tečejo in “da še vedno ostaja kaj odprtega, vendar bo tisto ostalo za predsednike strank”. Po Erjavčevih besedah bodo predsedniki koalicijskih strank zagotovo usklajevali še kakšne podrobnosti.

Na vprašanje, ali že obstaja soglasje za predlog DeSUS, da se sredstva, prenesena s Kapitalske družbe (KAD) na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ), porabijo le za usklajevanje pokojnin, je Erjavec odgovoril, da ne bo govoril o konkretnih rešitvah. Predsednik DeSUS meni, da bi se pogajalci lahko dokončno uskladili glede koalicijske pogodbe do srede zvečer, “bi pa določene stvari še ostale odprte”. Pojasnil je tudi, da so danes razpravljali tudi o obrambnem področju “in tudi v tem poglavju so zadeve usklajene”. Glede imen ministrskih kandidatov DeSUS je Erjavec povedal, da imen zaenkrat še niso poslali, a dodal, da nabor imen imajo. Po njegovih besedah je izvršni odbor DeSUS tisti, ki določi kandidate stranke za ministre, svet stranke pa odloča odloča o tem, ali bo DeSUS vstopil v koalicijo ali ne.

Usklajevanja vsebinskega dela koalicijske pogodbe z DeSUS so končana, je kasneje povedal vodja pogajalske skupine SD Miloš Pavlica. Pogajalec DeSUS Vili Rezman je ob tem dodal, da je največ časa vzelo usklajevanje glede področja dela, družine in socialnih zadev pa tudi zdravstva. Po oceni Pavlice stranko zdaj čaka naporno delo, da naredijo še čistopis pogodbe po usklajevanju z vsemi tremi koalicijskimi partnerji. Kot je dejal, nameravajo pogodbo vsem partnerjem poslati v sredo. Kadrovska sestava je po njegovih besedah v pristojnosti mandatarja. Ko bo ta določil strukturo vlade, bodo dokončno oblikovali tudi del, ki govori o delovanju vlade in o koalicije znotraj parlamenta. Pavlica pravi, da “nadministrov” ne bo.

Vili Rezman v pollčasu:

Rezman pravi, da stranki čaka še usklajevanje v zvezi z upravljanjem koalicijske pogodbe. V tem delu bo določeno, kako “korektno ravnati v zvezi s predlogi opozicije, kadar bo predlagala dobre zakonske predloge ali amandmaje”, je pojasnil. Kot je poudaril, je bilo v ospredju pogajanj razmišljanje o tem, da je treba zagotoviti vzdržnost javnih financ. “Zato smo se pri nekaterih stvareh dogovorili samo na načelni ravni in bomo z izračuni, ki jih bodo opravili strokovnjaki, preverili, ali so bile naše načelne odločitve pravilne,” je pojasnil pogajalec DeSUS-a. Po Rezmanovo v njihovi poslanski skupini ni bilo “velikega navdušenja za vzpostvaitev enega ali dveh nadministrstev”. Meni, da bodo vsi koalicijski pogajalci uskladili stališče, da je ta funkcija nepotrebna. Kot je prepričan, je usklajevanje resorjev mogoče urediti na drugačen način, na primer z ministrstvom, ki bo urejalo razvoj oziroma z ustrezno koordinacijo ministrov v okviru vlade.

Na naše vprašanje, ali držijo navedbe, da naj bi Rezman kandidiral za ministra za Slovenca po svetu, je ta dejal, da so bile različne ponudbe, da pa je vse zavrnil. Kot je pojasnil, je bil izvoljen kot poslanec in namerava poslansko funkcijo opravljati do konca. “Ker sem hkrati župan svoje občine, veste, da sta ministrska in županska funkcija nezdružljivi,” je dejal. Tudi sicer pa ga po njegovih besedah ne mika, da bi postal minister. Usklajenost koalicijske pogodbe z Zares in LDS je po mnenju Rezmana odvisna od “aktualne presoje pogajalcev s strani SD”, saj so se s tema dvema strankama že sestali.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. Maj pravi:

    V DESUSU bi se morali gospodje zavedati,da so brez Kahla en velika nula! :-)

  2. Marko pravi:

    Karl je pozabil, da so penzionisti le podružnica SD-ja.

  3. Rom Plemeniti pravi:

    DESUS se dobro zaveda kaj v ostalem delu Evrope pomeni levo- sredinska usmerjenost neke vlade in zato je njegovo pravo mesto ravno v novo nastali vladi . Čestitke . Poleg tega pa, ena oseba ni stranka, vsaj ne v sistemu, ki se mu reče demokracija, drži pa , da v sistemih , kjer vlada enoumje, je lahko predsednik stranke tisti , ki edini odloča in ne upošteva mnenja ostalih članov v stranki.

  4. kricert pravi:

    Prav zanimivo kako so tale pogajanja minila v kompromisnem slogu, brez pretiranega trganja za stolčke itd. V takem vzdušju ni bilo dileme da bo tudi Erjavec nekoliko popustil. Mislim da se nam obeta kar uredu vlada.

Komentiraj