Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Rupel pisal Türku

20. oktober 2008 ob 15:13 | Nejc Jemec |

Zunanji minister Dimitrij Rupel je na spletnih straneh zunanjega ministrstva objavil odprto pismo predsedniku republike Danilu Türku. “Pišem Vam kot predsedniku, vendar tudi kot nekdanjemu veleposlaniku in diplomatu,” začenja Rupel in pojasnjuje, da je pismo pobuda in spodbuda za čim hitrejšo rešitev blokade, ki je nastala v zvezi s postavljanjem slovenskih veleposlanic in veleposlanikov. “Cela vrsta slovenskih veleposlaništev deluje zaradi blokade v pomanjkljivi in nezadostni sestavi, s tem pa nastaja škoda, ki lahko pokvari odlično podobo Slovenije, o kateri ste se v tem prvem letu svojega predsedniškega mandata prepričali tudi sami.”

Rupel piše, da je zunanje ministrstvo, v nasprotju z nekaterimi navedbami predsednikovega urada, poskrbelo za dobro seznanjenost s predlogi kandidatov za veleposlanike. Po besedah Dimitrija Rupla, mora biti današnje ravnanje v skladu z dobrim izročilom slovenske diplomacije, takšno ravnanje pa da navsezadnje narekujejo tudi skrajno resne in napete mednarodne gospodarske razmere.

“Nedavni škandalozni izvoz pravnih in ideoloških konstruktov na Finsko, njihov naknadni uvoz v Slovenijo in uporaba mednarodnih povezav za predvolilno diskreditacijo strankarskih nasprotnikov naravnost kličejo k zbranemu in učinkovitemu delovanju na mednarodnem prizorišču.”

turk-in-rupel-v-ozadju.jpg
Danilo Türk, v ozadju Dimitrij Rupel Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

ODPRTO PISMO PREDSEDNIKU REPUBLIKE

Ljubljana 20. oktobra 2008

Spoštovani gospod predsednik!

Pišem Vam kot predsedniku, vendar tudi kot nekdanjemu veleposlaniku in diplomatu. Leta 1992, ko ste bili imenovani za veleposlanika pri Združenih narodih, je bil čas Demosove vlade, v kateri sem bil zunanji minister. V New Yorku ste zastopali Slovenijo več kot sedem let. Kot diplomat se zavedate pomena zunanje politike in diplomacije za državo, njen ugled in položaj v mednarodni skupnosti. Poznate tudi moj prispevek pri ustanavljanju slovenske države in njene diplomacije. Znani so Vam dosežki slovenske zunanje politike pri vključevanju v evropske integracijske procese od osamosvojitve do predsedovanja Evropski uniji. Slovenija je v zadnjih letih doživljala vrhunce. Slovenska diplomacija in zunanja politika sta bili ves čas mandata odhajajoče vlade, od predsedovanja OVSE (2005) do predsedovanja EU (2008), v mednarodni skupnosti deležni mnogih pohval in priznanj. Navsezadnje je tudi obisk kraljice Združenega kraljestva, ki bo potekal te dni, rezultat prizadevanj slovenske diplomacije. Njeni dosežki so znani in nesporni ne le zaradi formalnih funkcij, ki smo jih prevzemali posamezniki, ampak tudi iz vsebinskih razlogov: Slovenija je vodila vrhunske sestanke in svetovna srečanja EU z Indijo, Izraelom, Japonsko, Kitajsko, Rusko federacijo, Ukrajino, ZDA in drugimi državami; zastopala EU na sestankih G8, bližnjevzhodnega Kvarteta in Kontaktne skupine za Kosovo; prispevala k napredku na Zahodnem Balkanu, k boljšemu mednarodnemu sporazumevanju (Blejski strateški forum, Center za evropsko prihodnost …), k višji ravni medkulturnega dialoga; postala je članica Sveta OZN za človekove pravice in dosegla napredek pri urejanju odnosov s Hrvaško (izogibanje incidentom in določitev presečnega datuma 25. junij 1991, začetek delovanja komisij za mejo, recipročna možnost nakupa nepremičnin, opustitev ZERC …).

Naše današnje ravnanje mora biti v skladu s tem dobrim izročilom. Takšno ravnanje nam navsezadnje narekujejo tudi skrajno resne in napete mednarodne gospodarske razmere. Nedavni škandalozni izvoz pravnih in ideoloških konstruktov na Finsko, njihov naknadni uvoz v Slovenijo in uporaba mednarodnih povezav za predvolilno diskreditacijo strankarskih nasprotnikov naravnost kličejo k zbranemu in učinkovitemu delovanju na mednarodnem prizorišču. Kot veleposlanik poznate probleme, kot predsednik vseh Slovencev ste dolžni vplivati na konstruktivne rešitve brez dajanja prednosti takšni ali drugačni politični izbiri.

To pismo je pobuda in spodbuda za čim hitrejšo rešitev blokade, ki je nastala v zvezi s postavljanjem slovenskih veleposlanic/veleposlanikov. Zdaj je odgovornost na Vaši strani. Cela vrsta slovenskih veleposlaništev deluje zaradi blokade v pomanjkljivi in nezadostni sestavi, s tem pa nastaja škoda, ki lahko pokvari odlično podobo Slovenije, o kateri ste se v tem prvem letu svojega predsedniškega mandata prepričali tudi sami. Pri tem ste napovedali, da pred volitvami ne boste podpisali ukazov o postavitvi veleposlanikov – kar so nekateri razlagali, kot da želite postavljanje veleposlanikov prilagoditi volilnemu izidu. Predpostavljam, da se – v nasprotju s takšnimi razlagami – zavzemate za strokovno in poklicno diplomacijo, ki bi bila neodvisna od volilnih izidov ali celo dnevne politike.

V MZZ smo z veseljem odgovorili na nekaj pisem sodelavcev Vašega urada, ki jih je Ministrstvu za zunanje zadeve posredovala Vlada RS in ki postavljajo različna tehnično-formalna vprašanja. Kot smo povedali že večkrat, sta vlada in MZZ v odnosu do Vašega urada letos ravnala povsem enako kot vsa leta in pri obeh Vaših predhodnikih. Zapletov, kot so se pojavili letos, doslej še ni bilo.

Slišali smo opazke, da pred odločanjem na Vladi niste bili ustrezno – in celo, da sploh niste bili – informirani o kandidatih za veleposlanike. Te opazke so neupravičene in zavajajoče, saj sem Vam o kandidatih poročal v Vašem uradu že 9. maja 2008. Kot je navada v pretežni večini evropskih držav in je bilo doslej v navadi tudi pri nas, sem Vam imena kandidatov posredoval neformalno, vendar si je potek sestanka zapisala navzoča vodja Vašega kabineta. Na začetku junija in še vedno pred odločanjem Vlade o imenovanjih sem Vas v telefonskem pogovoru (ko sem se mudil v Evropskem parlamentu) seznanil z dokončnim seznamom kandidatov.

Slišali smo pripombe, da so v Vašem uradu – čeprav so od MZZ prejeli vse, kar so zahtevali – pričakovali podrobnejše podatke o prenehanju mandatov prejšnjim veleposlanikom. V zvezi s tem moram pojasniti, da zakon omejuje mandat veleposlanikov na štiri leta, razen v primerih, ko minister podaljša mandat na osnovi razlogov, ki jih prav tako določa zakon. Prenehanje zunanje službe in vrnitev v notranjo službo MZZ se urejata s pogodbami o zaposlitvi in z aneksi k tem pogodbam, kot to določa veljavni Zakon o javnih uslužbencih, k spoštovanju določb teh pogodb in aneksov pa pogodbene stranke zavezuje podpis teh aktov. Te pogodbe imajo mnoge finančne in praktične implikacije, predvsem pa določajo datum odhoda na mandat in vrnitve z njega. Veleposlaniki izročajo »ukaz« o odpoklicu predhodnika ob svojem ustoličenju (»predaji akreditivov«) neodvisno od fizičnega odhoda prejšnjega veleposlanika. V skladu z navedenimi praktičnimi in finančnimi okviri, ki zadevajo npr. zaposlitve in šolske obveznosti družinskih članov, so dosedanji slovenski veleposlaniki, ki se jim je iztekel mandat, večinoma že zapustili svoja mesta. Novih veleposlanikov, ki imajo prav tako družinske in druge praktične zadrege, pa, čeprav so s podelitvijo agremanov svoje strinjanje z njihovim imenovanjem potrdile že države sprejemnice, ne moremo poslati na njihova mesta.

V delu javnosti se ustvarja negativen vtis o diplomatskem poklicu. Upam, da se strinjate z mano, da medijsko in »plebiscitarno« odločanje o veleposlanikih ni primerno. O imenih kandidatov pred potrditvijo države sprejemnice sploh ne bi smeli govoriti. Predsednik republike ne more izbirati veleposlanikov, lahko pa umiri javno razpravo in opravi, kar mu nalagata Ustava in zakon. Predsednik republike lahko z javno besedo ustavi neutemeljene napade na diplomacijo in javno izrazi podporo demokratičnim procesom in strokovnim merilom pri izbiranju kandidatov za različne odgovorne položaje.

Kar zadeva izbiro veleposlanikov, je bila slovenska vlada – ki ji poteka mandat – izrazito zadržana. Ko je predsedovala EU, ni izvršila nobenega imenovanja, ampak je – da bi lahko v tem času delo na diplomatsko-konzularnih predstavništvih potekalo nemoteno in brez prekinitev – vsem podaljševala delo v zunanji službi. Tako se je zaradi relevantnih določb zakonov in podzakonskih aktov lotila imenovanj ob izteku predsedovanja, začenši z neformalnimi posveti s predsednikom republike. Ko ta vlada ne bi mogla odločati o kandidatih za veleposlanike, bi bila edina izjema v zgodovini slovenskih vlad. Dejstvo je, da je vse veleposlanike, ki so odšli s svojih položajev po predsedovanju, imenovala prejšnja vlada, ki jo je vodil Anton Rop.

Moje delo in moja zaposlitev v Ministrstvu za zunanje zadeve trajata več kot desetletje. Ob diplomatskem delu sem pogosto in v mnogih državah predaval in pisal o mednarodnih odnosih. Predaval sem na univerzah in inštitutih doma in v Avstriji, Belgiji, Franciji, Italiji, Nemčiji, na Nizozemskem, v Rusiji, na Švedskem, v Veliki Britaniji, ZDA … Čeprav so me v zadnjih dneh v Sloveniji, ki ji predsedujete, pogosto osebno žalili in blatili, se to pismo ne nanaša na mojo osebo. O sebi sam ne želim razpravljati, o meni govorijo zgodovinski in drugi viri, ocene sodobnikov in kolegov, moje knjige. Sicer se ne branim argumentirane kritike. Nihče – pa naj bo minister ali predsednik – ne more uiti utemeljenim in argumentiranim sodbam. Zoper neresnico in diskvalifikacije, ki so dosegle celo zanikanje in prepoved poklica (Berufsverbot), bom bodisi doma bodisi v tujini uporabil vsa dosegljiva zakonita sredstva. Nimam posebnih ambicij ali zahtev in ne potegujem se za noben položaj, sem pa pripravljen – kot doslej in kot sem že večkrat prisegel pred Državnim zborom – delovati v korist države, ki sem jo pomagal ustanoviti.

S spoštovanjem!

Dr. Dimitrij Rupel, minister za zunanje zadeve RS

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 41 x komentirano
  1. pika pravi:

    hudiča, saj je polna luna že mimo, kaj pa je zdaj to…

  2. Arh pravi:

    Ta človek je enostavno neverjeten.
    Ko ljudje razlagajo o primernosti kandidatov in o njihovi kompetentnosti (Pahor denimo). Me zanima zakaj obstajajo razni psihološki testi pred skoraj vsako zaposlitvijo v sodobnih podjetjih? Ja, pač običajni državljani se moramo za svoje delovno mesto na trgu dela boriti in moramo biti najboljši v vseh pogledih.
    Kakšne vrline bi v tem pogledu lahko denimo gospod Rupel pokazal novemu delodajalcu?
    Pripadnost? Ne konfliktnost? Samoomejevanje? Integriteta?

    Ja no za eno vem:
    Prilagajanje in sposobnost preživetja - kapitalizem to obožuje (zato smo pa tam kjer smo :P )

    Lp.

    p.s. En k..rc je tip primeren za veleposlanika. Čas je že, da gre dol iz pleč davkoplačevalcev!

  3. medek pravi:

    Pa saj jim pomaga cerkev Gary Bauerja, a na Finskem se pa vilinci upirajo in sedaj je panika.

  4. medek pravi:

    Rupel Opazka, kreator novega mutnovodnega zmazka.

  5. VelikiFrajer pravi:

    Rupelstan

    http://www.indirekt.si/komentar/114533

  6. Štrigon pravi:

    Rupel od vašega mešanja dreka smrdi po celi Evropi !
    Pojdite v pokoj !

  7. G7 pravi:

    “To pismo se ne nanaša na mojo osebo” a beremo “Moje delo in moja zaposlitev v Ministrstvu za zunanje zadeve trajata več kot desetletje. Ob diplomatskem delu sem pogosto in v mnogih državah predaval in pisal o mednarodnih odnosih. Predaval sem na univerzah in inštitutih doma in v Avstriji, Belgiji, Franciji, Italiji, Nemčiji, na Nizozemskem, v Rusiji, na Švedskem, v Veliki Britaniji, ZDA … Čeprav so me v zadnjih dneh v Sloveniji, ki ji predsedujete, pogosto osebno žalili in blatili, se to pismo ne nanaša na mojo osebo. O sebi sam ne želim razpravljati, o meni govorijo zgodovinski in drugi viri, ocene sodobnikov in kolegov, moje knjige.”

  8. medek pravi:

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042216066

    Je pa predsednik tovrstno komuniciranje Rupla označil za “neprimerno in nedostojno”.

  9. medek pravi:

    Ta komentar v Dnevniku je najkredibilnejši:

    Residenco bi mu pa postavil zraven cvetličnih korit.

  10. Bo pravi:

    Prosim, prosim, ne Rupla na Dunaj, ne Rupla nikamor, o-lepo prosim.

  11. Rado pravi:

    Danilo Turk se izkazuje za velikega hohštaplerja.
    Za dvomilijonski narod bi lahko bil skromnejši. Sedaj bi rad še rezidenco…

    Verjetno bi res rad na mestu zunanjega ministra videl blondinko Kresal. Tako bi lahko imel večjo besedo pri zunanji politiki. Ona itak ne ve, kaj je diplomacija.

  12. Bo pravi:

    Najbrž nisem edini, ki pravzaprav berem grožnje med vrsticami?

  13. lucko pravi:

    Nisi edini…

  14. fister pravi:

    Ta tip je res neverjeten.

    “V delu javnosti se ustvarja negativen vtis o diplomatskem poklicu.”

    Očitno se ne zaveda, da je to povzročil sam. ZM še nikoli ni bil tako v kurcu kot je bilo v zadnjem mandatu. Stanje je katastrofalno… Vprašajte kogarkoli, ki je kakorkoli povezan z ZM.

  15. Igor Đukanović pravi:

    Strinjam se. Rupla v penzijo. Odžira delo sposobnim mlajšim kadrom. Ne na univerzo. Predavajo naj mlajši docenti z objavami. Ne na veleposlaništvo. Za veleposlanika na Dunaju osebo, ki dela v interesu Slovenije. Ne za novinarja. Za novinarja osebo, ki zganja vik in krik v javnem (in ne v svojem zasebnem) interesu.

    Manjša škoda je, če bo teh deset veleposlanikov svoja veleposlaništva nekaj tednov vodilo preko interneta iz domovine, kot če dovolimo Ruplu, da na silo tja zadnji hip kadruje sodelavce novi zunanji ministrici / novemu zunanjemu ministru. Upam, da jim Rupel vsaj to dovoli. Ali jim je morda celo naročil, naj ta čas hodijo na jogging? Ne bi bil presenečen, če jim je naročil, naj hodijo v službo na zunanje ministrstvo in tam zapravljajo čas, da s tem poudari, da je on genaralisimus, ki ima pravico vsem ostalim greniti življenje.

  16. butalec pravi:

    Problem se da elegantno rešiti tako, da gospoda Rupla pošljejo v tujino kot dopisnika za brezplačnik Expres, seveda pa ne sme dobivati plače, kot se za brezplačnik spodobi. Taka služba bi mu glede na vse talente ki jih ima, še najbolj ustrezala.

  17. AzzQim pravi:

    Ja… največjo škodo ‘odlični’ podobi dela seveda Rupel sam, zato naj že enkrat za vselej upokoji svojo rit.

  18. sproscena.slovenija pravi:

    No, no, Rupel, kot da se svet vrti okrog vas in zaradi vas. Vrtel se je že prej in vrtel se bo še naprej. Pa nehajte s temi javnimi demagogijami. Ste en kup stare šare, ki je za v penzijo. Ste brez hrbtenice. Pripravljen ste se upogibati kot jegulja, celo tistemu, ki je nekoč rekel, da vedno potrebujete gospodarja. In ste ga imeli. Prav avtorja teh besed ste imeli za gospodarja. Ali je treba o upogljivosti vaše nehrbtenice še kaj dodati. In zdaj bi imeli še mesto veleposlanika ? In zdaj izsiljujete predsednika z nekim javnim pismom. Kot objokan trmast froc, ki cepeta na mestu. Nema ništa. V penzijo, na gugalnik, pa pipco prižgat. Ali lahko v svobodni RS še naprej prenašamo maršala Rupla ? Posle maršala, nema maršala…

  19. optimist pravi:

    ko-ko-koka-dajs…..

  20. optimist pravi:

    alo-alo…

    Na začetku junija in še vedno pred odločanjem Vlade o imenovanjih sem Vas v telefonskem pogovoru (ko sem se mudil v Evropskem parlamentu) seznanil z dokončnim seznamom kandidatov.

  21. medek pravi:

    Vlada v odhajanju krije izgubo, ki so jo pridelale Ruplove delnice. Tko kot Wall Street, vse gre v kurac po istem sistemu.

  22. medek pravi:

    Janša: Slona vidim leteti po zraku.

  23. crko pravi:

    Če se prav spomnim, je neko situacijo v času, ko je bil Rupel župan Ljubljane, Nežmah v Mladini opisal kot “šizofreno”, potem so šli pa na sodišče in je Nežmah dobil pogojno ali nekaj takšnega.
    “Predpostavljam, da se – v nasprotju s takšnimi razlagami – zavzemate za strokovno in poklicno diplomacijo, ki bi bila neodvisna od volilnih izidov ali celo dnevne politike.” — ali ni bilo “Če bi se imenoval Rupel, bi bil veleposlanik na Dunaju” zadnji dan ravno taka “celo dnevna politika”.

  24. medek pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=gqpFm7zAK90

  25. crko pravi:

    Ups. Najbrž so ti podatki relevantnejši od mojih (http://www.dossierkorupcija.com/forum/forum_posts.asp?TID=224&PN=2): “Bernarda Nežmaha je tožil tedaj še ljubljanski župan Dimitrij Rupel, ki ga je zbodel Nežmahov komentar, ki je v Pamfletu - Norci na prostem med drugim rekel, da Rupel zapada v shizofrenijo, ko najprej trdi, kako lahko hkrati opravlja župansko, poslansko in bogvekatero funkcijo še, potem pa v isti sapi konča, da bi najraje te naloge predal komu drugemu. Sodišče je najprej dalo obsodilno sodbo (1 mesec pogojno, 1 leto preizkusne dobe), višje sodišče je sodbo potrdilo, Vrhovno pa razveljavilo, na ponovnem sojenju je bil Nežmah oproščen. Rupel, ki je bil takrat (nato) veleposlanik v Ameriki, se je pritožil, po večletnem tožarjenju pa umaknil tožbo.”

  26. medek pravi:

    http://www.newser.com/story/28717/iraq-profitable-business-for-bushs-ex-spies.html

  27. ProPolis pravi:

    Tak bedni paternalizem s položaja zunanjega ministra do predsednika države si pa najbrž zna privoščiti res le Rupel. Če bo še takole puščobno jezikal, ne bo nikoli z diplomatskimi tablicami prispel do Dunaja …

  28. Josip pravi:

    Dobri, stari dr. Rupel !
    S karakterjem, kupljenim na razprodaji.

  29. Fonzi pravi:

    Pustite ubogega človeka pri miru ! A mu ne privoščite Opernbala in Mozartovih kroglic ? Svetovljanskih večerov in večerij ? Druženja z elito ?

    Človek si je to zaslužil saj je vendar on postavil temelje slovenske samostojnosti. lastnoročno !

  30. Igor Đukanović pravi:

    > Janša: Slona vidim leteti po zraku.

    Bravo, Medek. Zdaj končno razumem Janšo. In ta leteči slon je dejansko bil parni slon. (Iz lokomotive se je kadilo.)

  31. jokjok pravi:

    “Danilo Turk se izkazuje za velikega hohštaplerja.
    Za dvomilijonski narod bi lahko bil skromnejši. Sedaj bi rad še rezidenco…”

    Rado, vlada v odhajanju je načela problem predsedniške rezidence ( g. Zorn…ring a bell?). Samo kaj, ko je narod potem izvolil napačnega predsednika (g. Janša : ‘rezultati preds. volitev so SLABI’…ring a bell?) Tsk, tsk!

  32. jokjok pravi:

    Glede Kresalove kot zunanje ministrice : v teh rumeno/tabloidnih političnih časih bi bilo njeno zunanje ministrovanje prvovrstna ideja. Si predstavljam, kako bi razni Sarkozyji, Berlusconiji, Bushiji etc. poskakovali, gagali in se slinili ob lepi ženski…to bi bila reklama za državo. Slabša od Rupla preprosto NE more biti, ker ni možno.

  33. samo jst pravi:

    Ti ustanovitelji države zahtevajo delček svojega plena, to je vse. Enako Bavčar, Janša. In zato ne vidim zakaj se Ruplu to odteguje, če lahko Bavčar In Janša. Dokler se ne zamenjajo face ne bo nic boljse. je pa fajn, da je Rupel napisal to pismo, da tudi mi vidimo logiko, ki velja v nasem politicnem prostoru. In niti za hipec ne dvomi, da Rupel ne bo dobil kar hoce… NA ZALOST!

  34. kinky tone pravi:

    Sam’ na guob’c!

  35. Rom Plemeniti pravi:

    Mnenje o tem , kako naj bi tuji politiki gledali na Kresalovo, pa ni ravno pravičen, kajne?
    Samo kot majhen dodatek k temu: ravno Berlusconi, tako zatrti desni politik in znan po njegovih nedomokratičnih posegih, je recimo na ministerski položaj postavil ex misico Italije Maro Casagna, pa ne zaradi njene lepote, čeprav so bili v Italiji komentarji tudi v tej smeri, češ lepa ženska, pa nima kaj iskati v politiki!
    Kakšen bedast, nazadnjaški način mišljenja pa je to? Isti pravičneži bodo tudi rekli grda , možata ženska nima kaj iskati v politiki!
    Torej ženske naj bodo tiho in naj ostanejo doma….itd..
    Ko že moški, če ženske nočejo tega priznati, začnemo razmišljati, da je potrebno več žensk v politiki,
    to pa že nekaj pomeni, ali?
    Sama Mara Casagna je na njeno kritiko, ki je prihajala tudi iz ženskih krogov, odgovorila: čas bo pokazal in moje delo bo pokazalo, kaj lahko ženske naredijo v politiki!
    In tako velja tudi za Kresalovo, kakšna bedarija pa je, da se jo že apriori označi kot nesposobno, preden se ji je dalo možnost, da z njenim delom dokaže kaj zmore ali ne zmore?
    Pozor, ne zagovarjamo nobenega stališča, da naj imajo ženske , lepe ali grde, prednost. zagovarjamo izključno stališče, naj bodo že enkrat enakopravno obravnavane, ne glede na njihovo obleko, spol ali zunanjost! Obleka ja, naredi človeka, ampak to izključno velja samo za tiste opazovalce, gledalce, ki vidijo le en delček celote, to je samo obleko, kakšna neozaveščenost pa je to?

  36. Rom Plemeniti pravi:

    Glede našega predsednika gospoda Danila Türka, pa vse najboljše in še veliko uspešnih let na političnem prizorišču!
    Lahko smo samo hvaležni, da imamo tako odgovornega, izobraženega, pokončnega, politično uglajenega, umirjenega, načelnega in pametnega predsednika.

  37. mittra pravi:

    Rom Plemeniti, zelo hitro in dobro oceniš ljudi. Glede zahvale se tudi strinjam, samo ne vem komu naj se zahvalim.

  38. jokjok pravi:

    Rom Plemeniti, reading comprehension skills ti šepajo. In to pošteno. Ali pa zaradi tvojega podzavestnega mnenja o ženskah vidiš stvari, ki jih ni (zapisanih).

  39. Rom Plemeniti pravi:

    @jokjok,O.K. hvala, sicer je moj komentar bil “totaly independent from any above message, actually we can call it just a self- made observation ” in mimogrede s tvojim mnenjem se strinjam.

  40. herman pravi:

    Je pa res nepremišljen tale naš predsednik, da se takole spravi Ruplna sekirat. Ga bo gospa Meta z metlo nabutala.

  41. avtorica pravi:

    Rupla na cesto! Morali bi ga klicati kameleon in ne človek. Zamenjal je več barv kot mavrica. In sedaj bo prav zabavno ko se bo skušal prebiti na mesto veleposlanika na Dunaju. Daleč in še vedno dovolj blizu, da se lahko slini bliže k naslednji vladi, kjer si bo lahko izpogajal - mesto…

Komentiraj