Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Koalicija brez ovir

20. oktober 2008 ob 17:49 | Denis Sarkić |

Verjetni mandatar in predsednik SD Borut Pahor in predsednik DeSUS Karl Erjavec sta sklenila, da se bo DeSUS kot enakopravna partnerica vrnila v prekinjena koalicijska pogajanja, s čimer po Pahorjevih besedah ovir za nadaljevanje pogajanj ni več. Pogajalski skupini strank bosta z usklajevanjem nadaljevali danes, medtem ko kadrovska vprašanja še ostajajo odprta.

Pred, med in po sestanku Pahor in Erjavec:

Kot je po srečanju z Erjavcem pojasnil Pahor, sta sklenila, da se DeSUS kot enakovreden in enakopraven partner vrne v pogajanja, ki so bila prekinjena minuli teden. Danes ob 16. uri se bosta pogajalski skupini obeh strank tako začeli usklajevati o odprtih vprašanjih koalicijske pogodbe. Kot je pojasnil Pahor, so se s predsednikom Zaresa in predsednico LDS, Gregorjem Golobičem in Katarino Kresal, glede vsebine pogodbe že bolj ali manj uskladili, nekatera vprašanja pa zaradi DeSUS pustili odprta. “Ovir za nadaljevanje pogajanj ni več,” je poudaril Pahor in izrazil zadovoljstvo, da je do dogovora z Erjavcem prišlo. Napovedal je, da bodo najprej dokončali pogajanja med SD in DeSUS, sledil pa bo sestanek predsednikov vseh štirih morebitnih koalicijskih strank.

Skupna izjava Pahor in Erjavec:

Tudi Erjavec je izrazil zadovoljstvo nad nadaljevanjem pogajanj, saj meni, da Slovenija čim prej potrebuje vlado, ki bo imela zadostno podporo. Glede vsebine koalicijske pogodbe bodo v DeSUS vztrajali, da se izboljša položaj upokojencev z najnižjimi pokojninami, pri čemer večjih težav Erjavec ne pričakuje. Glede kadrovskih zadev pa koalicijska pogodba ostaja odprta in bodo pogajanja še trajala, je napovedal Erjavec. V DeSUS si sicer želijo enega izmed državotvornih resorjev, a tudi to je po Erjavčevih besedah predmet pogajanj. Predsednik DeSUS sicer pričakuje, da bodo glede na volilni izidi tudi ustrezno razporejeni po ministrskih resorjih. Tudi Pahor je pojasnil, da kadrovskih vprašanj z Erjavcem še nista dorekla, pomembno pa je, da se nadaljuje vsebinski del pogajanj. Glede razdelitve mest v vladi sicer pravi, da izid volitev pri tem gotovo predstavlja neko usmeritev. “A to ni zakonitost, mimo katere ne bi mogli iti, če ugotovimo, da so na razpolago ljudje, ki ne sodijo v nobeno stranko, bi pa lahko kompetentno opravili svoje delo.”

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. Diesel pravi:

    To g. Pahor, prva liga ! Vidi se, da je Borut iz pravega testa. Vsak pepe ga le ne bo izsiljeval…

  2. PINO JURIŠEVIČ pravi:

    Ma dobro!
    Erjavec in njegova klientelistična stran Desusa so imeli (vsaj kar se tiče abrambe) štiri leta platno in škarje v rokah… Ali jim je diktiral tempo Janša? Je kdaj Erjavec rekel: “raje, kot da trošimo na patriah, dvignimo za 100 € povprečno pokojnino?” Je taisti Erjavec rekel ” dajmo brezplačno cepit mladostnice” ali za bilo kaj stegnil prst, za kar se je (pozneje) v kampaniji potegoval?
    Borut, poslušaj zdravo pamet: raje manjšinjska vlada brez teh pokvarjenih zastavic.
    Zmagali smože enkrat, takrat, ko smo bili v manjšini!
    SFSN

  3. mittra pravi:

    G. Pahor, vse čestitke za uspeh pri pogajanjih. Res ste sposobni in želim vam še veliko uspehov v prihodnje. Za svetlo prihodnost Slovenije me ne skrbi več. Če bo potrebno, bom prišel tudi z zastavico mahat v pozdrav.

  4. tonka pravi:

    “ljudje, ki ne sodijo v nobeno stranko, bi pa lahko kompetentno opravili svoje delo.” - ponavadi so to opredeljeni levičarji. Zanimiva taktika. me zanima, če bo Korli nasedel.

  5. Rom Plemeniti pravi:

    Pahor jr tokrat končno pokazal, da mu politična higiena ni neznano področje!
    Čestitke g. Pahor.

Komentiraj