Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Trojček pri Kirnu

19. oktober 2008 ob 23:33 | Denis Sarkić |

Predsedniki strank t.i. levega trojčka so ugotovili, da so pri uskladitvi vsebinskega dela koalicijske pogodbe “prišli skoraj do konca” ter uspešno začeli tudi pogovore o kadrovskem delu pogodbe, je pojasnil predsednik SD Borut Pahor. Ker pa pričakujejo, da se bo v pogajanja vrnila tudi DeSUS, so osnutek pogodbe zaenkrat pustili odprt. Verjetni mandatar Pahor in predsednika Zaresa in LDS, Gregor Golobič in Katarina Kresal, so se namreč danes sestali na delovnem kosilu, na katerem so po Pahorjevih besedah ugotovili, da so v tem tednu s pospešitvijo neformalnih pogovorov prišli “tako rekoč skoraj do konca” pri uskladitvi glede vsebinskega dela pogodbe, uspešno pa so se začeli tudi pogovori o kadrovskih vprašanjih.

Uvodni Borut Pahor:

Ker pa je ena izmed morebitnih koalicijskih partneric, DeSUS, v četrtek prekinila pogovore, so sklenili, da pustijo osnutek pogodbe tako v vsebinskem kot kadrovskem delu nedokončan. Tako bi se DeSUS, če se bo odločila za nadaljevanje pogajanj, po Pahorjevih besedah vrnila v pogajanja kot enakopraven in enakovreden partner ter skupaj z njimi končala delo na koalicijski pogodbi. Pahor zagotavlja, da bodo storili vse, da se bodo v DeSUS počutili enakovredni in enakopravni tudi v nadaljevanju pogajanj. “Hrabri nas nekaj znakov, ki so prišli iz stranke in poslanske skupine,” pravi verjetni mandatar. Kot je dejal, bi želel doseči predvsem, da DeSUS pride za pogajalsko mizo in z njimi doreče eno pomembnih vprašanj, in sicer modernizacijo pokojninskega sistema.

Triptih odgovorov Boruta Pahorja:

Glede na zahteve DeSUS, da bi imeli v novi vladi ministrsko mesto več kot LDS, pa so predsedniki treh strank danes našli rešitve, ki so po Pahorjevih besedah “rezultat politične prožnosti”, zato ne pričakuje težav. “Videli boste, da bomo ta problem rešili,” je napovedal. Predsednik DeSUS Karl Erjavec mora sicer za nadaljevanje pogajanj le priti na pogovor in se “pogovarjati o ustreznosti rešitev brez pogojevanj”. V tem primeru Pahor pričakuje, da bi do srede prihodnji teden z DeSUS poskušali uskladiti vsebinski del, nato pa bi se uskladile vse štiri stranke, ki bi lahko do konca tedna parafirale ta del koalicijske pogodbe. Intenzivno se bodo nadaljevala tudi pogajanja o kadrovskih vprašanjih, je napovedal Pahor in dodal, da jih bo sprva vodil dvostransko, nato pa z vsemi predsedniki strank skupaj.

Pahor o kosilu s Kresalovo in Golobičem v gostilni pri Kirnu:

Tudi kadrovska vprašanja se bodo po Pahorjevih napovedih kmalu uredila, predsedniki treh strank pa so se zavezali, da bodo zasledovali načelo kompetentnosti in sposobnosti pred matematično formulo sorazmernosti moči vladnih strank. Glede zastopanja strank v vladi so se danes sicer načeloma dogovorili, “ker pa zraven ni še četrte, te formule nismo dokončno dorekli”. Pahor o konkretnih dogovorih še ni želel govoriti, saj mora, če želi uspešno zaključiti kadrovski del usklajevanj, te pogovore “do neke mere voditi diskretno”. Po besedah verjetnega mandatarja so bili zaenkrat izraženi interesi predsednikov strank glede delitve kadrovskih vprašanj komplementarni, zato ne vidi razlogov, da bi prihajalo do težav. Pahor je tudi zadovoljen s kadrovsko ponudbo Zaresa in LDS, ob tem pa napoveduje, da bo v vladi morebiti sodelovala tudi osebnost, ki ne bo spadala v kvoto nobene od teh strank.

Predsedniki levega trojčka so se danes dogovorili tudi, da bo znotraj koalicijske pogodbe posebno načelo, po katerem bodo vse zahtevnejše politične odločitve dali v presojo strokovni javnosti in zlasti parlamentu. Nekateri projekti, denimo vojni zakoni ali vprašanje meje s Hrvaško, pa bodo tudi predmet usklajevanj predsednikov strank. Pahor je še napovedal, da bodo takoj po primopredaji začeli socialni dialog, pa tudi stvari, ki niso vezane na socialni dialog, bodo veliko bolj kot doslej predmet razprav v državnem zboru. Morebitni koalicijski partnerji so se danes intenzivno ukvarjali tudi z obveznostjo nove vlade, ki mora zaradi spremenjene zakonodaje ustanoviti ministrstvo za Slovence po svetu. Čeprav bi obseg ministrstev raje krčili kot širili, so ugotovili, da morajo zakon spoštovati, bodo pa razmislili o možnosti združitve nekaterih ministrstev, je še pojasnil Pahor.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. dugi pravi:

    joj, kolk je tale Pahor bogi, sam kurc, druzga ni, Bomo že, ni druge!!!

Komentiraj