Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

B. Pahor o D. Ruplu

19. oktober 2008 ob 21:30 | Denis Sarkić |

Predsednik Socialnih demokratov in najverjetnejši mandatar Borut Pahor o njegovem pogovoru z Dimitrijem Ruplom, kandidatom za veleposlanika na Dunaju, ki ga je na to mesto potrdila vlada Janeza Janše v odhajanju.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 32 x komentirano
  1. ekonomist pravi:

    Ne glede na to, da ne maram Rupla in ne glede na to, da se z njim ne strinjam. Pa se mi ne zdi pošteno, da sploh lahko kdo reče, da ni primeren za veleposlanika, prav absurdno pa je, da govorijo, da nima izkušenj.

    Tako, da tu se strinjam z Pahorjem, da ga je na nek način podprl.

  2. medek pravi:

    Rupel je kolaborant Bushevih jezdecev teme, tako katastrofalne moralne zatohlosti Slovenija ne potrebuje. Taki ljudje so svet pripeljali v anarhijo kjer živimo danes.

    Spremeniti zakon? Mogoče, ampak ne samo zaradi Rupla. Ni vreden. Pahor mi je pa s tem opletajočim ruplom vedno bolj sumljiv. Teksaška mafija je neznansko vabljiva, ker jim da krila.

  3. Bo pravi:

    Rupel se je nedvomno dovolj gibal v pravih krogih in je prisostvoval dovolj diplomatskim dogodkom, da bi bil lahko veleposlanik kjerkoli. Ampak premišljujem:

    - Da se ni morda gibal že preveč. A ne bi dali na Dunaj, k sosedom enega mlajšega? Rupel je po večini kriterijev star prdec. Naj pride do izkušenj nekdo drug.

    - A ni mesta v Washingtonu zapustil predčasno (kot še nekaj drugih mest), ker da je izkoristil neko drugo priložnost.

    Izkušenj — iz nestanovitnosti, nepotrebnih potez (noti Finski) ipd. mu tudi ne manjka.

  4. medek pravi:

    Sicer pa, še dobro da nisem volil SD, da bi si sedaj pulil dlako ko Pahor proizvaja nebuloze dan za dnem.

  5. medek pravi:

    Rupel in Šinkovec sta resna grožnja nacionalni varnosti, ampak delajmo se da smo slepi in jim podelimo še medalje.

  6. medek pravi:

    Sicer pa mogoče je bil pa Krko pri Princu na drilu za strelažo. Banke pazite se.

  7. Rom Plemeniti pravi:

    Ne glede na to, ali se Rupla mara ali ne, nobeden ne zanika, da ima izkušnje.
    Vprašanje pa je naslednje: Ali je danes dovolj, da negdo zaseda pomebne državne funkcije samo zato, ker ima izkušnje?
    Ali vrednote kot so etika, morala, resnicoljubnost, transparentnost v politiki prav nič ne štejejo?
    Posebno zadnje čase, se svet z veliko hitrostjo spreminja, naslednja leta bodo zelo pomebna in
    ali se bomo prilagodili spremembam k bolj ozaveščenem načinu razmišljanja tudi na političnem področju ali bomo nekako capljali za njimi?
    Seveda ozaveščena odločitev za tistega, ki odloča je tolikor težja, če te negdo zelo prijazno nagovori in prosi zamnenje, oziroma podporo.

  8. Rom Plemeniti pravi:

    Pa še tole, tudi laž ne sme postati vrenota naše politike.

    Pregovor na mednarodnem prizorišču pravi: povej mi koga si izbral za zunanjo politiko in povem ti, kako bom s teboj postopal.

    Torej funkcije veleposlanikov , zunanjih ministrov itd. so zelo pomembne, saj so slika, izkaznica naše deželice Slovenije!
    In ali je pravilno, da so samo izkušnje dovolj? Še posebno v današnjih časih ?

  9. Hohštapler pravi:

    Predlagam kompromis: gospoda rupla za veleposlanika v eno od naslednjih dežel (po izbiri):

    1. Irak
    2. Afganistan
    3. Somalija
    4. Burundi
    5. Sierra Leone
    6. Gabon

  10. Rom Plemeniti pravi:

    Odlična izbira, ampak bojimo se, da Ruplu tam njegove izkušnje ne bodo kaj dosti koristile, ali?

  11. Rom Plemeniti pravi:

    Vprašanje: v zgoraj omenjenih državah, kakšne super “posle ” za zaprtimi vrati, pa Rupel sploh lahko sklepa?

  12. Yaran pravi:

    Rupel je koristen človek za dobrobit Slovenije to je dokazal večkrat, tudi pri “situacijah” z našimi južnimi sosedi in prav tako moderno evropsko politično srenjo. Njegova “svizčevost” da se zrine v ozek političen prostor, kamor je malim in mladim evropskim državam težko priti v kratkem času je superlativna. Medtem ko folk pljuva po njemu ter vsi “wannabe” ali bivši zunanji ministri srebajo kofe v parlamentarni menzi, Rupel malica z Coffeejem na Dunaju.

    Če nisi prisoten tam, kjer se odloča o tvoji usodi ta zate nebo prijetna in Rupel je PRISOTEN.

  13. medek pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=dwfUE3UMZ1M

  14. medek pravi:

    In še njen mož:

    http://www.youtube.com/watch?v=B3957SYd4Lw

  15. medek pravi:

    Podobno Čukici:

    http://www.youtube.com/watch?v=_2L-ev-gChA

  16. Grof Monte Kristo pravi:

    Rom plemeniti, glede Rupla se strinjam s teboj…….prakso ima, poznanstva ima……..sicer pa značajnost ni odlika diplomatov.

  17. frenks pravi:

    Če po mnenju nekaterih dela Rupel samo škodo Slo zunanji politiki, pa morajo tudi ti priznati, da bi bila Mickovič in morda tudi Humar pa še kateri, brez njegovega posredovanja pri Pakistancih, še vedno v Himalaji, verjetno v obliki ledene sveče.

  18. VelikiFrajer pravi:

    Poleg spodaj zapisanega pa se Finska protestna nota.

    Rupelstan

    17.10.2008
    PIŠE: GORAZD SUHADOLNIK

    Borut Pahor se v teh dneh zagotovo ni nadejal upora v lastni stranki. A ga je doživel zaradi izjave o Dimitriju Ruplu kot novem slovenskem veleposlaniku na Dunaju. Pahor je bil zelo defetisti čen, češ, če minister Rupel ni prime ren, kdo pa bi lahko bil? Za nameček proti Ruplu nima nič niti Ivo Vajgl, nek danji veleposlanik, zunanji minister in siceršnji ostri Ruplov kritik.

    Je Dimitrij Rupel res tako neproblematičen oziroma (kot še najbolj meni sam) tako nepogrešljiv? Seznam nje govih dvomljivih političnih potez je predolg: najzaslužnejši je za sramoten slovenski podpis Vilenske izjave in za slovensko sodelovanje v ameriški okupaciji Iraka. Nismo še pozabili njegovega neplačanega izdajalskega leta iz Londona v Ljubljano, ko se je nastopaško pridružil opoziciji v pohodu na oblast. V odnosih s Hrvaško v vseh le tih svoje diplomacije ni dosegel ničesar pozitivnega, prav tako kot za slo venski manjšini v Italiji in Avstriji. Pri slednji nikoli ni pojasnil svoje vloge pri avstrijskem vsiljevanju dvojezične topografije na Koroškem. Pojasnjevanja na Ruplovem jedilniku ni: ne glede njegovega ameriškega doktorata, ne glede njegovih stikov z ameriško obveščevalno službo. Na Ruplovi agendi so bolj ukazovanje in priložnostne grožnje. Vsi po vrsti bi morali že generično dojeti, da mu kot velikemu diplomatu in državniku pripadajo privilegiji, časti in naša poslušnost: tako glede službenega avtomobila, s katerim se gospa ministrova vozi po nakupih in v sumljivo olastninjeno domačo rezidenco, kot glede njegove ekskluzivne pravice, da sprejema ukaze ameriške nadoblasti, kako naj Slovenija pripravlja teren za razglasitev kosovske neodvisnosti – in po tem vohlja po korespondenci svojih podrejenih.

    Ruplova oholost, grobost in stremuštvo so mogoče le njegova notranjepolitična kaprica. V zunanji politiki je pod njim vedno vladala globalna servilnost, zaradi katere je Slovenija v svetu zaslovela kot košček nebes, po katerem varno paradirajo bushi, putini, alijevi in druge svetovne avtoritete.
    Na Dunaju je še vedno Korotan: mesece in mesece so slovenski in koroški študenti moledovali vlado Janeza Janše, naj ga odkupi in ohrani ta dunajski steber slovenstva. Vlada se je iz mikala, trdila celo, da jo prodajalec izsiljuje, v resnici pa je za njenimi lažmi tičal le Rupel in njegova zahteva, da postane Korotan njegova rezidenca.

    Če Pahor in Vajgl ob vsem tem glede Rupla nimata težav, spadata bolj ali manj v isti register politične kulture in morale. Potem se Rupel pred volitvami ni zaman pokrižal. Če pa je Pahor v zadregi zato, ker Ruplu po zakonu pripada služba veleposlaniškega ranga, naj uporabi domišljijo. Baje se Aleksander Lukašenko v Belorusiji popravlja in potrebuje v bližini demokrate svetov nega kova. Še boljša ideja: naj Rupel izbira med Irakom in Afganistanom in potem naj opazuje zgodovinski razvoj politike svojih idolov. Tako in tako je krasno prilagodljiv in se je najbolj bati, da se tega preveč zavedajo tudi njegovi novi delodajalci.

  19. Josip pravi:

    Strinjam se z g.Pahorjem, da ima dr. Rupel, recimo temu, strokovne izkušnje, s katerimi bi zmogel opravljati dolžnosti diplomata. Zagotovo pa za to nima ustreznih karakternih lastnosti. Če bodo njega nagradili z diplomatskim mestom, bo to pomenilo sila slab zgled za državljane te države. Pomenilo bo, da v tej deželi nagrajujemo in čislamo sprenevedavost, politično kameleonstvo, bahatost, narcisoidnost, avtokratsko držo, postavljaštvo, intrigantstvo in hlapčevanje ZDA.

  20. Dan pravi:

    Izkušnje;

    Saj ima Bush tudi izkušnje z vodenjem države.

  21. joško muha pravi:

    A je tale Valerija dejansko rekla Rupel effect???

  22. Rom Plemeniti pravi:

    Ja, Medek, hvala, tvoje informacije na poslanem linku so tudi del zgodbe hitrih sprememb, ki se danes v svetu dogajajo tudi na političnem področju.

    Kratek pouzetek prvega linka: vsi mi imamo odgovornost, da smo informirani, da imamo znanje in da smo aktivni v političnih procesih, da sodelujemo v politiki.

    Drugi link: smo poklicani, da razumemo, da se ne sprejemamo enostranske odločitve ( mišljeno na državo), da se pošlje na bojišče tako veliko število, veliko jih je bilo ubitih..itd..naša vlada mora preden se odloči za tako zadevo, obvestiti vprašati državljane njihovo mnenje ….itd…preden se pobije toliko in toliko ljudi…

    Tretji link pouzetek: škoda- vojna v Iraku, je bila zelo resna..itd..no to samo na hitro.. in zakaj so vsi mediji ( mišljeno pred vojno v Iraku), in vsi mi ( državljani ZDA) pravo resnico in razloge za vojno v državi tako slabo razumeli..itd…?

  23. nesesekirat pravi:

    Rupla v Afganistan. Tam ženske ne smejo hoditi razoglave; zamislite si gospo veleposlanikovo, vsak dan drug klobuk. Kaj hočeš lepšega. Dimsi moj, ne “cincaj”! In potem, poznavajoč njegov karakter, se ne bomo čudili, ko bo postal glavni zagovornik džamije v Ljubljani.

  24. Regakvak pravi:

    Hohštapler piše:

    “Predlagam kompromis: gospoda rupla za veleposlanika v eno od naslednjih dežel (po izbiri):

    1. Irak
    2. Afganistan
    3. Somalija
    4. Burundi
    5. Sierra Leone
    6. Gabon”

    ______________________________________________

    Če je cilj za gospoda Rupla najti čimbolj zanikrno luknjo, potem res ne vem, kaj na tem spisku počne simpatični in ljubki Gabon?
    Predvidevam, da bi pa tja z veseljem šel, če le ni prevelik hohštapler.

  25. G7 pravi:

    @Ekonomist

    Izkušenj Ruplu ne gre odrekati. So pa celo tuji mediji opazili nenavadno robast Ruplove diplomacije dolgoletnemu stažu navkljub.

    Prvo vprašanje je ali Rupel pravno formalno ustreza pogojem za veleposlanika. Če jih ne, je potrebno spremeniti zakone, da odslej takšni velemoži ne bodo ostali brez zaslužnih mest.

    Drugo vprašanje pa je vprašanje higiene. Rupel se je na lastno pest in brez posvetovanj z zastopniki manjšine v .at pogajal z avstrijsko vlado in slabil pozicije manjšine na pogajanjih o ustavno določenih pravicah. Skratka pristajal je na slabše pogoje in mimo tistih, ki jih to zadeva. Zato v Avstriji ni primeren za veleposlanika, sploh pa je praksa da odsluženi ministri ne pristanejo v sosednjih državah.

    Zato, če bo že veleposlanik naj bo to ena prijetna država ala Belgija, Norveška. Finska seveda ne.

  26. G7 pravi:

    robatost

  27. mittra pravi:

    Gospod Pahor, ki službe še ni nastopil, že ocenjuje in deli pametne. Muhe se pa kar lepijo na sladkorčke.

  28. monika pravi:

    G7 ima prav: to je edino, kar dela Rupla neprimernega za to konkretno mesto. No, verjetno bi zraven morali prišteti še Hrvaško. Naj gre v Nemčijo ali kaj podobnega, kjer ni tako občutljivih točk, kajti Rupel je čisto OK, kjer ni zaželena, da ne rečem nujna subtilnost.

  29. Carlos Contreras pravi:

    Recimo za sekanje in žaganje drv.

  30. Grof Monte Kristo pravi:

    Carlos, kot po navadi pretiravaš :)))))

  31. B.G. pravi:

    Mislim, da se je potrebno najprej dogovoriti, po kakšnih kriterijih bodo izbirali veleposlanike.
    Bo to zakon, primernost kandidata ali pa …………………………………………………………….
    Nič boljši nismo od drugih narodov, ki pogoje prilagajajo glede na interes, ki ga zastopajo. Najverjetneje ste uganili, koga mislim. Pa tako kritični smo zaradi njihovega ravnanja.

  32. franci jankovič pravi:

    Do sedaj sem nekako toleriral in delno tudi spoštoval gospoda Pahorja. Bolj ko se je približevala njegova zmaga na volitvah (ker Janša in njegovi niso mogli več skrivati hudobije in ogabnega komuniciranja s preteklostjo in sedanjostjo), mu je pač uspelo. Bolj, ko se je približevala njegova zmaga, bolj prestrašen obraz je imel in danes se ne smeji več prisrčno, kot se je v času, ko ni bil nihče boljša alternativa Janši, ker je pač slovenci ne premoremo. Že kar nekaj časa nazaj, ko se je šlo za našo bivšo domovino, sem imel prijatelja v Beogradu in ko sem ga vprašal kje so intelektualci, da ne premorejo alternative Miloševiču v osemdesetih letih, mi je dejal: “prijatlej dragi, vsaka narodnost si zasluži takega voditelja, kot je narodnost ali država. Ti ne razumeš srbe in jih nikoli ne boš razumel. Mi smo opak narod. Do sada smo mnogim našim voždom sekli glave. Bog mi je svedok, historija se ponavlja. Zapamti moju izjavu.” To je bilo v pričetku devetdesetih let, ko je bilo med nami in njimi še kar veliko ljubezni, ki se je počasi krhala. Velikokrat sem se spomnil nanj, ker je iz Srbije emigriral in še danes živi v Madjarski. No in primerjava. Želiš si sprememb v Sloveniji, voliš zanje in doživiš hladen tuš. Modrost ljudi, ki nas vodijo bi morala biti nad kmečko logiko, ki je še vedno najboj zdrava. Ne morem dojeti Pahorjevega mnenja in stališča. Razumem pragmatičnost in pravilo, da je politika umetnost možmnega. Da prevladuje pragmatičnost ne dvomim, ne morem pa sprejeti njegove odločitve za našega podrepnika Rupla. Vsa veličina njegovega začetka v Novi reviji in delovanja na področju zunanje politike ni zanemarljiva. Jo spoštujem. Vendar mora človek njegovega formata obdržati stališča brez tekanja od stranke do stranke in za vsako ceno držati pozicijo, ki poštenim ljudem ni všečna ampak je enostavno ne razumemo, ker ne premoremo moči menjanja barv za vsako ceno položaja. Nedvomno ga krasi velik kaliber intelektualnega naboja, vprašljiva pa je moralna in kosistentna kvaliteta njegovega karakterja. Vse njegove akcije od Ovseja in podobnih bi bile izpeljane mogoče tudi bolje, če bi jih izvajal nekdo iz diplomatskega parketa mlajši in primerno izobražen vreden zaupanja, vendar je to hipotetika, ki nima primerjave, ker se nikoli ni zgodila.
    Ne morem razumeti, da se je v imenu nekih kompromisov, ki jih želi Pahor prikazati pred slovensko dejavnostjo, kot veliki pragmatik in politik umetnosti možnega in seveda v imenu zmanjševanja neke navidezne napetosti, sprejme in podari sebi najslabšo potezo v svoji karieri. Pokaže s tem, da resnično nima občutka za pravičnost in vzdržnost politike za dobre poteze, ki pač politike obdržijo na površju ali pa jih odstranijo iz prizorišča, ker svet še vedno obvladujejo večne vrednote kot so pravičnost, resničnost in spoštovanje večnih vrednot. In kaj sedaj? Ostal sem brez komentarja. Ne vem ali se nam meša ali se je zmešalo Pahorju. Ima mladega sposobnega zunanjega ministra in sedaj mu za vrat natovori staro skropucalo, ki ga bo s svojo ekstravaganco in skoraj na pol debilno konverzacijo, ki kar naprej govori in nič ne pove z dolgimi predahi in pavzami v nični diskusiji za javnost, da ga obveže, da bo s svojimi iskušnjami, ki jih med drugim ni dokazal (vsaj do hrvatov ne) obveže in ga zamori, da ga bo moral zaradi svoje neizmerne izkušenosti (blablabla) moral poslušati. Borut lepo te prosim, ne serji ga več. Če boš tako nadaljeval s kompromisi, bodo ljudje rekli, da ti je položaj odrezal jajca in boš postal teta ne stric. Zresni se prosim.
    Ker Slovenija ne premore druge alternative te prosim, da si moški našega naroda, kot ga je narod volil in si ga slovenski narod zasluži. Prosim ne izdaj nas vendar. Ne pričakujem, da mi odpišeš, lepo bi pa bilo, da vsaj prebereš, premisliš, prespiš in ga odložiš na smetišče zgodovine z vsem dolžnim spoštovanjem. Saj je še lahko slab profesor na fakulteti ali pa naj gre v penzijo.
    Pa brez zemere.
    Franci

Komentiraj