Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zagotovo ministrica

18. oktober 2008 ob 13:04 | Denis Sarkić |

O koalicijskih pogajanjih je razpravljal izvršni odbor LDS, ki je ocenil potek usklajevanj koalicijske pogodbe ter govoril tudi o potencialnih kandidatih za posamezna ministrska mesta. “Ugotavljamo, da imamo veliko kompetentnih strokovnjakov in nekaj od teh jih že sodeluje v pogajanjih glede koalicijske pogodbe,” je povedala strankina predsednica Katarina Kresal. O konkretnih imenih še ni želela govoriti, “saj je korektno tako do kandidatov kot do bodočega mandatarja, da ta prvi sliši imena in pretehta, kako naprej”. Izvršni odbor kot tudi sama Kresalova pa menita, “da je primerno in potrebno”, da Kresalova kot predsednica stranke sodeluje v bodoči vladi. Tudi o tem se bodo pogovarjali z bodočim mandatarjem, a Kresalova poudarja, da je glede tega “še vse odprto”.

S potekom usklajevanj o koalicijski pogodbi so po besedah Kresalove v LDS zadovoljni in jih ocenjujejo kot korektna. Pojasnila je, da se v usklajevanjih upoštevajo strokovne pripombe, glede na dosedanji potek pa vse kaže, da bodo v soboto dopoldne uspeli uskladiti še tista področja, ki jih doslej niso. Na naše vprašanje, ali bi Kresalova lahko prevzela obrambni resor, od nje nismo dobili odgovora.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. Hej, brigade! pravi:

    Bolj bi ji ustredal “napadalni” resor

  2. whiteyeyo pravi:

    kva morajo v slovenski politiki bit na pomembnih mestih nekompetentni ljudje. ona bi lahko bila izkjucno pravosodna ministrica, glede na to da je odvetnica, in popolnoma nic drugega, pa se to je vprasljivo…

  3. Rom pravi:

    V zgodovini smo poznali par izredno dobrih moških voditeljev držav in ena redkih žensk na vrhu politike pa je bila tudi MargaretThacher- železna lady. Vladala je zelo demokratično, res je, da je bila tudi znana po tem, da je vladala z železno roko in v enem tednu končala vojno na otoku Falklandu ( mislim , da je pravilno napisano ime) in hitro končala ” štrajk ” zelo močnega sindikata rudarjev, čeprav je takrat Anglija bila nekaj časa tako rekoč skoraj brez elektrike..itd…Anglija je veliko zaslug za tako neverjetno hiter in učinkovit( samo nekaj vojnih žrtev) konec vojne, pripisala ravno neuštrašljivi, odločni in pokončni Thacherki.
    Sicer so se našli tudi nasprotniki, ki je niso marali, toda spoštovali so jo vsi. Njena značilnost je bila odločnost, bistroumnost, neustašnost, dober gospodar, vstrajnost, nepopustljivost, dobro poznavanje zakonov itd…mi bi si takega politika lahko samo želeli, ni bilo v nebo vpijajočih nepoštenih kupčij, neodločnosti, bila je odlična mešanica močnega vodje,ki je podpirala kapitalizem z demokratičnim pristopom, včasih malo manj pravičnim za delavski razred, toda istočasno zelo močno in dobro organizirano socialno državo z zelo dobro policijo in dobrim sodstvom itd…… v času njene vladavine je Anglija bila gospodarsko zelo močna in uspešna država.
    Na vrh njene stranke, jo je pripeljala ravno njena odločnost in politična nedolžnost,oziroma poštenost , če vam je ljubše, ki je dajala vtis močne in zaupanja vredne vodje ?
    Čeprav seveda , še zdaleč ni bila idealna v vseh pogledih je za tisti čas v Angliji bila popolnoma prava oseba na pravem mestu.Pred Thackerko je bilo bore malo žensk na pomebnih položajih tudi v stari demokraciji kot je Anglija. Šele po Thacherki, so Britanci in tudi ostala Evropa spoznali pravo vrednost tudi ženske sposobnosti in modrosti..itd..
    Seveda s tem se ne misli, da moški teh sposobnosti nimamo, pred Thackerko je pač vladalo splošno prepričanje, da ženske ne morejo biti na nekaterh položajih, ki Bog vedi zakaj, naj bi bili rezervirani samo za moške.
    Zato, dobrodošle spremembe, Katerina Kresal nas v marsičem spominja na delovne sposobnosti, vstrajnost, politično nedolžnost ali poštenost , če hočete, Thacherke…itd..torej ima zgoraj naštete kvalitete, ki so bile značilne za železno lady. Zato Slovenija, sprejmimo spremembe, in podprimo Katarino Kresal na , upajmo novem delavnem mestu ministerstva za obrambo, ki je nažalost- Bog vedi zakaj- do danes bilo rezervirano samo za moške.
    Modrost pomeni tudi sprejemanje novih možnosti razvoja, drugih zornih pogledov, širine sodelovanja,
    zaupanja, pozitivnih misli, razumevanja, da so spremembe zelo dobrodošle in zelo potrebne.
    itd, ..Tudi Karel Erjavca in vso stranko DESUS pozivamo k strpnem dialogu in sodelovanju z novo vlado,ker edino to je prava pot k uspehu za vse nas, posamezni, enostranski interesi najprej škodijo osebi, ki to dela in s tem tudi vsem ostalim. Hvala.

    I

  4. Rom pravi:

    Dragi prijatelji!

    Prihodnjih nekaj dni je lahko res usodnega pomena za Slovenijo. Naj se v zaključnih pogajanjih za koalicijsko pogodbo sliši tudi vaše mnenje! Podprite odprto pismo, ki jo je danes na Boruta Pahorja naslovilo 24 organizacij, podjetij in strokovnjakov pod naslovom „ŽIVLJENJSKO POMEMBNI POUDARKI KOALICIJSKE POGODBE“.

    Dejstvo je, da dokler ne bomo uspešno nagovorili podnebnih sprememb, bomo ohranjali tudi ključne vzroke globalnih kriz. Trenutna finančna kriza ne sme biti razlog za neaktivnost, kajti problemi podnebnih sprememb ne bodo izginili zaradi nje, celo nasprotno.

    Socialne države s stabilno gospodarsko rastjo in povečanim BDP zato ne bomo mogli doseči, če se bomo posamezniki v vsakodnevnem življenju soočali z vedno večjimi stroški. Cene uvoženih energentov dražijo ogrevanje in transport; delovna mesta izgubljamo zaradi zamude pri preusmeritvi gospodarstva v razvoj čistih tehnologij; naravne ujme povečujejo stroške hrane.

    Pošljite svojo zahtevo, da bo koalicijska pogodba vključevala življenjsko pomembne poudarke!

    Poziv je na voljo tukaj !

    Čas za akcijo je kratek, saj se pogajanja med potencialnimi koalicijskimi partnerji odvijajo zelo hitro. Če stopimo skupaj, bomo dokazali, da nam ni vseeno, s čim se bodo ukvarjali izvoljeni predstavniki ljudstva. Podnebne spremembe ne morejo čakati in čakati na boljše čase ne smemo tudi mi – ukrepajmo zdaj! Naši otroci in vnuki nam bodo hvaležni.

    Ekipa Umanotere
    www.umanotera.org

    PS. Poskrbite, da bo to sporočilo doseglo čim več ljudi!

  5. Grof Monte Kristo pravi:

    Rom, ne vem če sem te prav razumel………ti bi predlagal KK za mandatarko ali za obrambno ministrico?
    Plemenito je od tebe, da se tako zavzemaš za ohranitev narave.

  6. Rom pravi:

    No, ne moremo pretiravati, predlaga se samo v mejah verjetnosti, torej ministrstvo za obrambo bi bilo tisto, kar naj bi se zgodilo, če želimo imeti nedolžno Slovenijo. Pod nedolžno, je bilo izključno povedano za šalo, da se razumemo
    Pravilen opis je pravično, saj vse kar je pravično, je tudi čisto, torej nedolžno, no tako nekako….malo za šalo malo zares…

  7. Rom pravi:

    No, Umanorera je tudi moje področje. Hvala.
    Grof , vidim , da tudi tebe zanima ohranitev narave, lepo.

  8. miro pravi:

    Rom s tvojim opisom Thatcher-jeve se večina angležev ne bi strinjala. Predvsem je bila neke vrste diktator in njen pogled na državo, ter njeno delovanje kot prime-minister zelo spominja na Janšo.

  9. uničevalec rdečuhov pravi:

    Demagoški Rom, kaj pa čvekaš in trobljaš in si samoreklamiraš neko pisno sranje in pozive k čvrsti budnosti? Tvoj verbalno miselni krog je na ravni pritlikave murgeljske podganice in večnega razdiralca slovenske duše.Glede Kresalove: se ti sploh sanja , da je ta socialno čuteča bogatašinja in manipulatorka dobila od svojih volilcev kar 804 glasove?.Kaj ti to nič ne pove i? Kakšna zmagovalka in
    briljantna predsednica ,ko pa je konkurenca dobila po 10 do 20 krat več glasov, pa ni prišla v parlament!Umiri svoje stalinistične pozive in se raje posveti svoji družini in iskanju službe.

  10. Rom pravi:

    Mnjenje je, da so današnje razmere v domači in svetovni politiki precej drugačne , kot so bile takrat. Tudi Anglija v tistih časih, ni ista , kot je danes.
    Slovenija ima tudi zelo mlado demokracijo. Edina podobnost z današnjim časom , bi mogoče bila takratna finanačna situacija v Angliji- tip pred bankrotom, z današnjo finančno situacijo v Sloveniji, ki je tudi slaba . Sicer politika trdi svoje, toda čas bo že pokazal, kaj je res. Slaba pa ni samo zaradi svetovnih finančnih razmer. Nova vlada bo na tem področju imela zelo težko delo.
    Zato teza primerjave ne zdrži. Poudarek tega pisanja je samo na tem , da je tudi pri nas končno politika razumela, da so ženske zaželene.
    To je tudi vsa primerjava v zvezi z Thatcherko.

    Da, res je, ampak dejstvo je, da je Margaret Thatcher kot prvi pionir ženske v politiki imela leta 2005 ( torej 15 let kasneje,ko je iztopila iz politeke) v njeno čast veliko slavlje rojstnega dne. Prisostvovala je celo angleška kraljica ( to v Angliji ni v običaju), Blair ( laburist) in cca 600 prijateljev in tudi jejstvo je, da je kot politik pustila nezbrisen vtis na Britanijo in svetovno politiko.

    Po izobrazbi kemik in pravnik je v Britaniji vladala celih 11 let (79-90) in res je, da je leta 1990 zaradi pritiska v lastni stranki pupustila in odstopila .

    Še danes je znana kot močen vodja , veliko oseb je proti njeni politiki, veliko oseb pa tudi za.njeno politiko. Bila je član konzervative stranke in ko je prevzela funkcijo vodje stanke v opozijiji ( leta 75) je bila Anglija v ekonomskih in političnih težavah in država je bila blizu bankrota , kar je tudi pomagalo konzervativcem do oblasti.

    Zgodovinski dogodek leta 79 , prvi ženski premierv Angliji, za tiste čase skoraj “mission impossibile” za ženske v politiki.

    Kot premier je nato premagala recesijo dežele ..itd..itd….vojno z Argentino v rekordem času ( cca 2 meseca) .itd.., prijateljevala s svetovnimi politiki kot Gorbačov, Reagan., preživela atentat irske vojske in isti dan nadaljevala konferenco..itd…

    Seveda , vse kar želimo povedati je le, da ženske so lahko, čeprav ženske zelo močne voditeljice , to je vse. Poraja se občutek, da določena mesta v zahtevnih funkcijah lahko zasedajo samo moški, torej , ko pa že moški pričakijejo spremembe- več žensk v politiki,

    to že nekaj pomeni, kajne?

  11. Rom Plemeniti pravi:

    Včasih je resnica tako boleča, da vidimo vse rdeče.

  12. Rom Plemeniti pravi:

    Žaliti, pluvati, zmerjati, brez kakršnekoli vsebine, to so pa res lastnosti velikega modreca, kajne?
    Pravzaprav ravno to je Stalin počel, žalil, ubijal, moril, zmerjal vse drugače misleče, samo ena razlika pa je le bila, kajne? Ni bil anonimen, oziroma ni mislil, da je noj, ki če skrije glavo v pesek, misli, da je neviden.

  13. Rom Plemeniti pravi:

    Murglje ja, lepo je tam živeti, priznavam. Sanjalo, ne potrebujem sanje, saj sem popolnoma ozaveščeno buden?!!

    Brezposelnost , saj veš kako je to, če si bogat si bogat?

    Sočustvujem pa s tvojim stanjem, čeprav po pravici povedano, bolj težko razumem, kaj pomeni biti brez dela ali denarja in povrhu imeti še težave v družini ?!? Ja, to je pa res smola, kajne? Iin kdo je kriv? Pa ja menda ni kriva rdeča barva ? Če je, groza, ker obeta se ti večna borba z rdečo barvo, saj ta barva je vsepovsod, celo v tebi! Brez te rdeče tekočine, pač ni življenja, če hočeš živeti, pač moraš sprejeti
    biti rdeč, vsaj v tvoji notranjosti, kajne?

  14. Rom Plemeniti pravi:

    Pa prosim, brez zamere, še eno malenkost, to samo kot obvestilo, v slučaju, da te zanima.
    Denar ima svojo moč, lahko se kupi zadnjo tehnologijo…itd..itd..
    In kaj to pomeni? Pomeni, da tudi, če spremeniš ime, te je lahko najti, skriti se pač ne moreš, tako je to.
    Veš, to je kot volk, dlako lahko menja , lahko menja tudi ime, ampak še vedno ostane volk, kajne?

Komentiraj