Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

SD in DeSUS naprej

18. oktober 2008 ob 12:55 | Denis Sarkić |

Poslanca Miran Potrč (SD) in Vili Rezman (DeSUS) sta se po pooblastilu vodij poslanskih skupin dogovorila, da se bodo v ponedeljek sestali predstavniki poslanskih skupin SD in DeSUS. Na sestanku naj bi ocenili zastoj v pogajanjih in se dogovorili za nadaljnje korake pri usklajevanju vsebine koalicijske pogodbe, sta pojasnila poslanca. “Po četrtkovi začasni odložitvi pogajanj o vsebini koalicijske pogodbe prihaja na poslanski skupini DeSUS in SD vse več vprašanj o razlogih za tako stanje z zahtevami, da se koalicijska pogajanja nadaljujejo,” je v skupni izjavi za medije povedal Potrč. “Čeprav poslanci ne moremo nadomestiti koalicijskih pogajanj v vrhu strank, lahko pri tem pomagamo - mehčamo nekolikanj toge razmere, ki so se sedaj vzpostavile, na ta način, da se tudi z našimi medsebojnimi pogovori skušamo dogovoriti o nadaljevanju teh pogajanj in da si prizadevamo sprejeti takšen kompromisen predlog, ki bo sprejemljiv za vse potencialne partnerje v koaliciji,” je dejal Rezman. Kot je pojasnil, je sicer poskušal govoriti s predsednikom stranke Karlom Erjavcem, vendar mu ni uspelo.

Uvodna Potrč in Rezman:

Najverjetnejši mandatar in predsednik SD Borut Pahor je obveščen o teh pogajanjih, je dejal Potrč in dodal: “Njegov interes je, da se pogajanja nadaljujejo, zato sprejema vsako pobudo, tudi poslanskih skupin DeSUS in naše poslanske skupine, da poskušamo preko razgovorov in dogovorov poslank in poslancev zagotoviti, da začnejo vsebinska pogajanja.” Poslanec DeSUS je pojasnil, da v stranki nikoli niso pogojevali vstopa v koalicijo s tem, da bi Erjavec ohranil položaj obrambnega ministrstva. Če bi Erjavcu uspelo izposlovati takšen sklep izvršnega odbora stranke, potem bi verjetno res prišlo do tega, da bi pričeli razmišljati v poslanski skupini in stranki različno, je dejal. Kot je pojasnil, je “za nas v poslanski skupini primarni interes uskladitve vsebinskih dilem znotraj koalicijske pogodbe. In ko bo ta koalicijska pogodba usklajena bo najbrž korektno, primerno in tudi legitimno, da postavimo svoje kandidate za posamične ministre”. Tudi, če bo predlagan Karl Erjavec, mora biti to legitimno za vse sogovornike, meni Rezman in dodaja, da bodo času prepustili, ali bo to izpogajano ali ne.

Potrč in Rezman odgovarjata - prvič:

O možnosti, da bi sedem poslancev DeSUS dalo glas verjetnemu mandatarju, tudi če se pogajanja o koaliciji ne bi nadaljevala, je Potrč dejal: “Prepričan sem in upam, da stvari še niso tako daleč, da je še dovolj časa za vsebinske in kadrovske rešitve in za zavestno opredelitev, da se skupaj dogovorijo za vladno koalicijo. Vse drugo so možne, ampak ne idealne rešitve.” Po Rezmanovih besedah pa bodo poslanci DeSUS dali svojo podporo programu. “Takšen, kot ga sedaj v osnutku predstavlja Pahor, je lahko deležen naše podpore, ob tem da smo imeli tudi nekaj pomislekov, za katere imamo zagotovilo, da bodo tehtno premišljeni in da obstaja tudi velika verjetnost, da bodo sprejeti,” je dodal. O morebitni zamenjavi strankinega pogajalca bi se moral po Rezmanovih besedah odločiti izvršni odbor stranke, ki je takšen sklep sprejel. Če bi Erjavec ocenil, da ni dobro, da on vodi pogajalsko skupino, bi moral predlog za drugega vodjo dati on sam, je kot edino pametno potezo navedel Rezman.

Potrč in Rezman odgovarjata - drugič:

Na vprašanje, kdo je dal pobudo za sestanek, je Rezman odgovoril, da so se že doslej pogovarjali o možnem sodelovanju, ko pa je prišlo do zamika začetka pogajanj, so skupaj z nekaterimi drugimi poslanci ugotovili, da so pogovori med poslankami in poslanci potrebni. “Za to ne potrebujemo mandatov predsednikov naših strank, mi smo kot izvoljeni poslanci dolžni funkcionirati kot poslanci, torej v interesu volivk in volivcev. Odzivi na včerajšnje dogajanje, ki jih brez pretiravanja lahko štejemo v stotinah, terjajo od nas aktivno delovanje,” je pojasnil poslanec DeSUS. Po Potrčevih besedah resno pričakujejo, da se bodo pogojevanja počasi zmehčala. “Jaz sem prepričan, da državljanke in državljani, ki so nas izvolil na volitvah, ne pričakujejo pogojevanj, ampak korektne medsebojne razgovore,” je dejal Potrč. Kot je dodal, verjame, da so stališča kolegov iz poslanske skupine DeSUS zelo dobrodošla za to, da pride do koalicije.

Rezman po koncu novinarske (off the record stil):

V DeSUS so zapisali celo vrsto rešitev, ki so jih pripravili v okviru pogajalske skupine. S temi pripombami in željami so želeli sesti za mizo v četrtek, vendar do tega po Rezmanovih besedah žal ni prišlo. Te pripombe gredo predvsem v smer zagotavljanja kvalitetnega gospodarskega razvoja, ki bo omogočal socialno varnost, ne le za upokojene, ampak v DeSUS terjajo tudi, da se omogoči kvalitetno preživljanje mladosti in spodobno plačevanje aktivne populacije. Po Rezmanovih informacijah je bila pozitivno sprejeta pobuda za Urad za starostnike. Omenil pa je tudi vrsto pripomb na energetsko strategijo in poudaril, da to niso teme, ki bi izključevale.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. medek pravi:

    Stanje sveta je takole pravi Fekete: Sauve qui peut

    Ali je to? Reši se, kdor se lahko.

  2. simpatikus komunalis pravi:

    E tu brut

  3. sproscena.slovenija pravi:

    Po mojem stranka DeSUS ni tako blesava, da bo izgubila nekaj stolškov v vladi samo zato, ker njihov phecednik hoče biti še naprej abrambni minister… Čiščenje omar in zakopavanje okostnjakov pač ni razlog za nadaljevanje mandata dragi ministeh… Vrzite Ehjavca, člani DeSUS, gotovo je med vami dovolj sposobnih in bolj sposobnih od Ehjavca, zamenjajte phecednika in se vključite v vlado… Škoda, da ste bili v prejšnji, popravite svoj ugled s članstvom v tej.

  4. Rom pravi:

    V zgodovini smo poznali par izredno dobrih moških voditeljev držav in ena redkih žensk na vrhu politike pa je bila tudi MargaretThacher- železna lady. Vladala je zelo demokratično, res je, da je bila tudi znana po tem, da je vladala z železno roko in v enem tednu končala vojno na otoku Falklandu ( mislim , da je pravilno napisano ime) in hitro končala ” štrajk ” zelo močnega sindikata rudarjev, čeprav je takrat Anglija bila nekaj časa tako rekoč skoraj brez elektrike..itd…Anglija je veliko zaslug za tako neverjetno hiter in učinkovit( samo nekaj vojnih žrtev) konec vojne, pripisala ravno neuštrašljivi, odločni in pokončni Thacherki.
    Sicer so se našli tudi nasprotniki, ki je niso marali, toda spoštovali so jo vsi. Njena značilnost je bila odločnost, bistroumnost, neustašnost, dober gospodar, vstrajnost, nepopustljivost, dobro poznavanje zakonov itd…mi bi si takega politika lahko samo želeli, ni bilo v nebo vpijajočih nepoštenih kupčij, neodločnosti, bila je odlična mešanica močnega vodje,ki je podpirala kapitalizem z demokratičnim pristopom, včasih malo manj pravičnim za delavski razred, toda istočasno zelo močno in dobro organizirano socialno državo z zelo dobro policijo in dobrim sodstvom itd…… v času njene vladavine je Anglija bila gospodarsko zelo močna in uspešna država.
    Na vrh njene stranke, jo je pripeljala ravno njena odločnost in politična nedolžnost,oziroma poštenost , če vam je ljubše, ki je dajala vtis močne in zaupanja vredne vodje ?
    Čeprav seveda , še zdaleč ni bila idealna v vseh pogledih je za tisti čas v Angliji bila popolnoma prava oseba na pravem mestu.Pred Thackerko je bilo bore malo žensk na pomebnih položajih tudi v stari demokraciji kot je Anglija. Šele po Thacherki, so Britanci in tudi ostala Evropa spoznali pravo vrednost tudi ženske sposobnosti in modrosti..itd..
    Seveda s tem se ne misli, da moški teh sposobnosti nimamo, pred Thackerko je pač vladalo splošno prepričanje, da ženske ne morejo biti na nekaterh položajih, ki Bog vedi zakaj, naj bi bili rezervirani samo za moške.
    Zato, dobrodošle spremembe, Katerina Kresal nas v marsičem spominja na delovne sposobnosti, vstrajnost, politično nedolžnost ali poštenost , če hočete, Thacherke…itd..torej ima zgoraj naštete kvalitete, ki so bile značilne za železno lady. Zato Slovenija, sprejmimo spremembe, in podprimo Katarino Kresal na , upajmo novem delavnem mestu ministerstva za obrambo, ki je nažalost- Bog vedi zakaj- do danes bilo rezervirano samo za moške.
    Modrost pomeni tudi sprejemanje novih možnosti razvoja, drugih zornih pogledov, širine sodelovanja,
    zaupanja, pozitivnih misli, razumevanja, da so spremembe zelo dobrodošle in zelo potrebne.
    itd, ..Tudi Karel Erjavca in vso stranko DESUS pozivamo k strpnem dialogu in sodelovanju z novo vlado,ker edino to je prava pot k uspehu za vse nas, posamezni, enostranski interesi najprej škodijo osebi, ki to dela in s tem tudi vsem ostalim. Hvala.

    IN ŠE EDO OBVESTILO- ZELO POMEBNO

    Dragi prijatelji!

    Prihodnjih nekaj dni je lahko res usodnega pomena za Slovenijo. Naj se v zaključnih pogajanjih za koalicijsko pogodbo sliši tudi vaše mnenje! Podprite odprto pismo, ki jo je danes na Boruta Pahorja naslovilo 24 organizacij, podjetij in strokovnjakov pod naslovom „ŽIVLJENJSKO POMEMBNI POUDARKI KOALICIJSKE POGODBE“.

    Dejstvo je, da dokler ne bomo uspešno nagovorili podnebnih sprememb, bomo ohranjali tudi ključne vzroke globalnih kriz. Trenutna finančna kriza ne sme biti razlog za neaktivnost, kajti problemi podnebnih sprememb ne bodo izginili zaradi nje, celo nasprotno.

    Socialne države s stabilno gospodarsko rastjo in povečanim BDP zato ne bomo mogli doseči, če se bomo posamezniki v vsakodnevnem življenju soočali z vedno večjimi stroški. Cene uvoženih energentov dražijo ogrevanje in transport; delovna mesta izgubljamo zaradi zamude pri preusmeritvi gospodarstva v razvoj čistih tehnologij; naravne ujme povečujejo stroške hrane.

    Pošljite svojo zahtevo, da bo koalicijska pogodba vključevala življenjsko pomembne poudarke!

    Poziv je na voljo tukaj !

    Čas za akcijo je kratek, saj se pogajanja med potencialnimi koalicijskimi partnerji odvijajo zelo hitro. Če stopimo skupaj, bomo dokazali, da nam ni vseeno, s čim se bodo ukvarjali izvoljeni predstavniki ljudstva. Podnebne spremembe ne morejo čakati in čakati na boljše čase ne smemo tudi mi – ukrepajmo zdaj! Naši otroci in vnuki nam bodo hvaležni.

    Ekipa Umanotere
    www.umanotera.org

    PS. Poskrbite, da bo to sporočilo doseglo čim več ljudi!

  5. Rom pravi:

    Čestitke Potrč-u in čestitke Rezman-u, končno potekajo modri pogovori, ki naj bi bili dobri za vse volilce in volilke RS, torej vesel sem , da se je začelo zadevo gledati iz edina zornega kota, ki je sprejemljiv za modro vodenje, to je holističnega, to je iz vseh zornih kotov, kot celoto.

  6. Grof Monte Kristo pravi:

    Rom, sicer nerazumem, vendar če si ti tako prepričan v holistiko………..ti verjamem, da je dobro za vse volilke in volilce RS!

  7. Rom pravi:

    No, tukaj bi se bolj reklo, da sem nekako večen optimist.
    Grof, saj veš kaj pravi stari pregovor: ko vse
    razpade, je upanje edino, kar ti ostane…ha..ha..

  8. uničevalec rdečuhov pravi:

    Pogled na fotos in obraze , nas vračajo v jurišna samoupravna boljšebvistična zlata leta , ko je tovariš potrč pričel z amataerskim študijem veleumov marxa, lenina , kardelja , kidriča ii ostalih hostnih bojevnikov.Asistenco na fotosu mu dela propadli župan propadlih RUŠ in zadrti marxistični trobentač, ki se mu o moralno-etičnih merilih niti ne sanja.In takšna kamarila sestavlja in odstavlja vlado? Čas do prve nekomunjarske revolucije ni več daleč

  9. Rom pravi:

    Poraja se občutek, da določena mesta v zahtevnih funkcijah lahko zasedajo samo moški?
    Sedaj pa, ko že moški pričakujemo spremembe- več žensk v politiki,
    to že nekaj pomeni, kajne?

Komentiraj