Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zavrnjene kandidature

16. oktober 2008 ob 21:35 | Maja Andlovic |

Kandidatom Neodvisne študentske mreže (Modri), ki na letošnjih študentskih volitvah opozira Samostojni akademski skupini (Oranžni), je volilna komisija Študentske organizacije v Ljubljani (ŠOU) zavrnila kandidature za 10 poslancev Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani in skupno za 45 članov Upravnih odborov študentskih organizacij po posameznih članicah, ker so bile vložene v nasprotju s sklepom volilne komisije, ki določa, da mora kandidat kandidaturo oddati po navadni pošti.

Modri so zato danes, tako kot včeraj pred državnim zborom, organizirali protest pred ljubljansko ŠOU, kjer so zahtevali, da volilna komisija ponovno uvrsti vse njihove kandidate na kandidatne liste in omogoči poštene in demokratične volitve, v nasprotnem primeru pa zahtevajo sklic izredne seje trenutnega študentskega zbora, kjer bi obravnavali takojšnjo razrešitev volilne komisije in zamik volitev do imenovanja nove komisije, kot je dejal predstavnik Neodvisne študentske mreže Željko Milovanovič.

Je pa v ozadju še en dogodek, ki nam ga je pojasnil prodekan študent filozofske fakultete Mart Buh, še en pogled pa je dodal predsednik študentskega sveta Univerze v Ljubljani Nejc Brezovar.

Volilna komisija je namreč razpis volitev v študentski zbor popravila, iz “kandidatura ali lista kandidatov se do vključno 2. oktobra 2008 pošlje priporočeno po pošti” v “kandidatura ali lista kandidatov se do vključno 3. oktobra 2008 odda po pošti. “Na željo poslanca Vinka Damjana, ki je sam izrazil, da se volilna komisija razjasni, na kakšen način naj kandidati podajo svojo kandidaturo,” je pojasnil tajnik volilne komisije Uroš Roudi, dejal pa tudi, da “vse teče kot je treba, vse je v skladu z volilnim pravilnikom.”

“Kot predsednik ŠOU v Ljubljani se zavzemam za demokracijo in spodbujam vse prizadevanje v to smer, vendar če želimo delovati v demokratičnem duhu, moramo spoštovati akte, akte ŠOU v Ljubljani in pa spoštovati pristojnosti posameznih organov ŠOU v Ljubljani,” je situacijo komentiral predsednik ŠOU Tomaž Černe.

Smo pa za mnenje vprašali tudi vodjo poslanske skupine Samostojno akademske skupine Mateja Poklukarja. “Naši kandidati so podali pritožbo, potem pa je odločila volilna komisija,” je dejal in dodal, da gre pri tem za “sprevračanje dejstev in preusmerjanje pozornosti iz pravega vzroka, zakaj je do tega prišlo.”

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 36 x komentirano
  1. PeterNaVeter pravi:

    viva la revolutia .
    pol pa viva las vegas.

    lp

  2. Polona pravi:

    Bodoči politiki. Nič boljši časi nas ne čakajo.

  3. Aschmodei pravi:

    A ne bi raje študirali.

  4. Nekdo pravi:

    Mislim da je jasno da kandidati niso bili enakopravno obravnavani. ŠOU krši svoje akte, torej protipravno deluje, kar je nedvomno slabo za vse študente.

  5. Benjamin pravi:

    Aschmodel, nekateri med nami nimamo težav s študijem in hočemo poleg študija tudi kaj pametnega doprinesti k študentskemu blagostanju, zato so take izjave popolnoma neumestne in nepotrebne.

  6. NO SAS pravi:

    Ja, SAS-ovi kandidati so dali pritozbe, da so modri poslali kandidature priporoceno. Le kako so to vedeli? Pa tudi, ce ne bi, se vedno je to najbolj nor in banalen razlog, da dejansko prepoves ljudem kandidirat in katastrofa za SOU - ce bi imeli kandidati oranznih vsaj malo ponosa, bi vsi po vrsti (seveda tam, kjer nimajo protikandidatov) odstopili. Ampak vodilni ze vedo, da je zadaj prevec denarja, da bi majhnim ribam to dopustili.

  7. Modra pravi:

    Po mojem je Uroš Roudi ko je povedal ta stavek “Na željo poslanca Vinka Damjana, ki je sam izrazil, da se volilna komisija razjasni, na kakšen način naj kandidati podajo svojo kandidaturo,” hotel samo prenesti krivdo na nekoga drugega. S tem da je hotel Vinko Damjan razjasnilo, na kakšen način se pošlje kandidatura, hotel samo izogniti takim posledicam, ki smo jim priča danes. Pošta nima samo enega pomena, je priporočena pošta, navadna pošta in tudi internetna pošta (email). Kakor pa sem prebrala je bilo napisano samo da se odda kandidatura po pošti in nikjer ni določeno katera pošta mora biti. Tako, da se mi ne zdi pošteno, da zdaj valijo to na nekoga drugega. To je moje mnenje in mislim, da vsak človek ve, da se pomembne stvari (kandidature, pritožbe, itd. ) pošilja pa priporočeni pošti, zato da ima pošiljatelj dokaz, da je to res oddal. Kje pa imamo dokaz če oddamo po navadni pošti??
    Moram pa še to dodati, da se strinjam z NO SAS!

  8. PeterNaVeter pravi:

    pa ne da bi delal reklamo.

    http://www.snotr.com/video/1720

  9. Robert Ćoso pravi:

    HAHAHAHAHAHA

    Logično, da zahtevajo pošiljanje po navadni pošti. Ker so tako lahko zavrnili kandidature, češ da niso vložili v skladu s pravilnikom. Če bi poslali po navadni pošti, pa bi se pač “zgubile na poti” :D

    Sramota.

  10. opleteni jež pravi:

    ja, mlad moraš trenirati lopovščine, da lahko postaneš
    janković
    šrot
    bavčar
    mermal
    petan

  11. Barakuda pravi:

    Kako lahko dokažem, da sem pravočasno vložil kandidaturo. če pošljem po navadni pošti?!?!?

    Kdo tu koga za j…vleče.

    Demokracija?

  12. marko pravi:

    Kako lahko dokazes, da je v priporoceni posti tvoja kandidatura?

  13. sveti peter pravi:

    no, v takšnih študentskih zdrahah so se v predhodnici klerikalnega SAS - Združenju katoliških študentov - urili današnji direktor TV Slovenija Jože Možina, vodilni klerokomisar na STA Uroš Urbanija, grobar Primorskih novic Tino Mamić, Janšev prijatelj Dejan Steinbuch in podobna nesnaga.

  14. Smrekar pravi:

    SAS je pač bil in bo SAS. Njihov kompleten repertoar so podle poteze in nemogoče obljube.

    Mimogrede, tole je tekst iz njihovega plakata iz volitev l.2004:
    SAS VEDNO DRŽI SVOJE OBLJUBE
    OBLJUBLJAMO, DA BOMO DO MARCA 2005 POSTAVILI AVTOMATE ZA PRODAJO BONOV
    OBLJUBLJAMO, DA BOMO SKRAJŠALI MANDATE ŠTUDENTSKIH POSLANCEV IZ 2 LETI NA 1 LETO

    Resnica je pač “majčkeno” drugačna, kajne ;) Čisto slučajno namreč vem, da teh dveh točk v zadnjih 4 letih niso niti načeli…

  15. Maja Andlovic pravi:

    V tekstu manjka še 10 zavrnjenih prošenj za poslance študentskega zbora. Popravljeno in se opravičujem za pomanjkljivost.

  16. marko pravi:

    Cakaj malo sedaj ko sem malo poggoglal.

    Modri vprasa kako naj posljejo, ker pise, da se poslje po posti. Ker ni doloceno, volilna komisija objavi in vrjetno tudi poslje odgovor, da se poslje po navadni posti. Toraj trdim, da je laz v drugem prispevku. Ker prvotni razpis ni vseboval besede priporoceno in je bil kasneje dopoljen zaradi tega vprasanja. Na dan za oddajo kandidatur so na posto poslali predstavnika volilne komisije, da je popisal vloge in potrdil, da so vlozene na liste, ki jih v drugem prispevku vidimo. Pravna varnost je v tem trenutku zagotovljena. Se vec, potrdilo imajo, da je v kuverti res kandidatura, kar v primeru priporocene poste nimas. In na ta nacin so odstranili potrebo po priporoceni posti, saj so potrdilo dobili na posti. Razumem tudi, da niso mogli v dopolnitvi napisati, da dajo kar clanu komisije, saj bi bilo to v nasprotju s Statutom. Formalno imajo prav, modri so sami sebe zastrikali, ampak vseeno je pa tole svinjarija… Lahko bi jim pogledali skozi prste…

  17. Smrekar pravi:

    Kako je na pošti popisal kdo je poslal, če ni bilo poslano priporočeno?
    Ne, tisto je napaka v prispevku, ali pa šovov žargon - šel je na šovovo mesto, kjer se zbira pošta.

    Res je, ni cel šov skorumpiran, samo tisti del, ki sliši na ime SAS.

  18. marko pravi:

    Ne, poslusaj prispevke. Ne spomnim se v katerem en od Modrih rece, da je bil clan volilne komisije na posti in tam potrdil oddajo in dal te papirje, ki jih kazejo v drugem prispevku. Toraj dokaz oddaje imajo… Se vec. Imajo potrjeno katere kandidature so bile oddane… Bolje kot priporocena posta in zato ni bila potrebna. Stekas?

    Ampak kot sem rekel, se pa strinjam, da je svinjarija.

  19. Benjamin pravi:

    Potrdil je pa tudi, da se kandidature lahko odda tudi po priporočeni pošti. V tem je point ;)

  20. Benjamin pravi:

    Ahja, tudi ce potrdi, da je bila kandidatura oddana, lahko VK se zmeraj rece, da ni prisla. Nezanesljiva posta pac. Pri priporoceni pa se prejem potrdi, kot gotovo ves.

  21. Smrekar pravi:

    @Marko - sem poslušal. Skoraj zanesljivo je bilo v prispevku narobe povedano. Na pošti boš bolj težko potrdil kdo je oddal kandidaturo, saj pošta vendar ne ve kaj je bilo v poslanem pismu. Lahko je bila kandidatura, lahko tudi kaj drugega. Še več, z zakonom jim je prepovedano kaj takega tudi poizvedovati.
    Poleg tega se mi zdi zelo malo verjetno, da ima pošta arhiv vsega zapisanega na kuvertah. To bilo za kaj takega nujno potrebno - izrecno piše, da je moralo na hrbtni strani pisati ime, nič ne piše o naslovu.
    Kot zadnje, logično bi bilo preverjati prispelo pošto…

    Lahko se seveda motim …

    p.s. Četrti video je zelo informativen. Tomaž Černe poda odgovor, ki je očitna PR izjava, kot je bilo napovedano.
    Laže kot pes teče.

  22. MJ pravi:

    Kr neki vse skup, vključno z volitvami, naj gre denar raje v dobrodelne namene in recimo, izgradnjo indoor skate parka, ki ga Ljubljana potrebuje..skate, inline kmalu sledita bmxu na Olimpijske, mormo bit pripravljeni;)
    Modri niso bili fair, oranžnim je prekipel in večina je bila za to, da se pošlje pritožbo. Modri ne bi smel ovirat dobrodelnih akcij na Filozofski…zakaj bi to sploh koga motil? Pač so bli oranžni dejansko pripravljeni na kampanjo in celo imajo nek par dobrih idej. Tisto prepovedano plakatiranje je pa tako ali tako potrata vsega in časa in denarja, mi je friggin vseen, če mojga plakata ni nikjer. Brez vezne volitve, politika sux.
    Sem sicer oranžen, sam sem čist za, da se modre sprejme nazaj…svoji protikandidatki ne zamerm ničesar, vem da je fair. Kar pa so delal njihovi višji krogi, je pa umazana politika, akterje naj se vrže nekam u eno grapo pa bode mir.
    Modri so si sami krivi, sam naj to lepo priznajo in naj nehajo s temi utrujajočimi protesti. In naj se jih sprejme nazaj, ker ta banalnost s pošto je čist lame. Tist duck tape, ki ga furajo čez usta, je pa smešn, da je veselje:) Če ne bi drezal v oranžne, dobronamerne akcije in bili en malček nevoščljivi, al kaj so bli, ker so se oranžni dejansko pripravili na kampanjo in tut neki ponudili študentom, se tole sploh ne bi dogajal. Pol je šlo pa zares, oviral so oranžne in le ti oz. mi smo eliminacijsko odgovoril. Kar je bilo vsaj z mojega stališča mnogo preveč. Volilna komisija naj razveljav to banalno dokončno odločitev, preden gredo Modrijani še na sodišče..oh, toti smehi:) Dej porabte ves dinar za friggin birokracijo.
    Tako tole je, resno upam, da bo odločitev komisije razveljavljena, modri pa naj ne drezajo več v oranžne, ker se trudmo. Po drugi strani bi pa lahko sestavl modro-oranžno kampanjo..bomo modranžni, ja ka pa..vsi za boljši jutri. Naj se vsem omogoč enake kampanjske pogoje inu vse bode v redu.
    Brez veze, vi ste blatil demokracijo, mi smo jo pa ubil. Jp, težko je gledat umazano demokracijo.

    Modri nazaj, vsi na pivce za živce;)

    lp, Vaš aSASin

  23. Benjamin pravi:

    Ce se ustanovi modranzne sem takoj poleg.
    Na FF pa ni bil problem v dobrodelni akciji ampak v deljenju nagradnih majic, ki gotovo presegajo maksimalno vrednost materiala, ki se ga lahko deli (v nasprotnem primeru prosim za ime dobavitelja in tiskarne, nase drustvo bi potrebovalo take cene). Zakaj so skenslali ostale projekte pa tudi jaz ne vem.

  24. marko pravi:

    Poglej. Kolikor sem zastopil je bil predstavnik volilne komisije na posti in potrjeval kaj je bilo poslano. In on je potrjeval te liste, ki jih vidimo. Zdej kaj trdijo, da je rekel, brez nevrtalne price ne moremo ugotoviti in je razprava brezzvezna… Na sodiscu bodo odlocali pisni dokumenti in maili, glasovni posnetki in podobne dokazljive stvari.

    Vse kar pravim je da stvar ni cisto crnobela in taksne drobne lazi(vsebina odloka) ali tezko preverljive trditve(recimo izjava nekoga) Modrim zbijajo kredibilnost.

    In kot sem rekel, se pa povsem strinjam, da je stvar svinjarija, samo opozarjam na luknje, ki vzbujajo dolocene dvome… Vem recimo, da v Mariboru studentski svet nekaj trudi prevzeti SOU. Kaj ce se gre tukaj dejansko za kaj taksnega? Imamo predsednika Studentskega sveta no ali pa studetnskega prodekana(ne vem kdo je kdo), ki preverljivo laze v 2 videu.

  25. Smrekar pravi:

    @Marko - ja, tako je bilo rečeno in sem precej prepričan, da je povedal narobe, ali še manj, da je bilo razumljeno narobe. Šou ima oddelek, kjer se ubadajo s sprejeto pošto in oddajanjem svoje pošte, kar je verjetno tudi tisto, o čemer je bilo najbrž govora. Pošta nima podatka kaj je v pismih, ki jih pošilja - toliko je gotovo - zato pošta tudi ni primeren naslov za preverjanje kdo je poslal kandidaturo.

    Celokupno vzeto je stvar močno črno-bela. Če pošiljanje kandidatur po pošti izključuje pošiljanje kandidatur s priporočeno pošto, potem tudi ni definirano s katerim osebnim dokumentom moraš priti, da ti kandidaturo osebno sprejmejo.
    Ja, vem katere tri osebne dokumente poznamo pri nas. Poznam pa tudi več različnih načinov pošiljanja po pošti, eden med njimi je tudi priporočeno pismo.

  26. marko pravi:

    Ej mozno, ampak veckrat v prispevkih vec razlicnih ljudi trdi, da je bil na posti. Se vsi motijo? No ampak se pa strinjam, da je stvar zelo crno bela ampak cisto pa ni…

  27. Smrekar pravi:

    Nisem gledal vseh prispevkov in ne morem trditi. Prav gotovo pa bi se čudil če bi mu na pošti sploh lahko povedali kaj več kot ali je kdo oddal pismo, naslovljeno na ŠOU. Še to težko, saj je ravno temu namenjena priporočena pošta.
    Mi lahko napišeš v katerih prispevkih je to omenjeno?
    Če v šovovskem slengu pravijo tistemu svojemu poštnemu oddelku kar “pošta”, potem se ne moti nihče.

    Čisto črno-belo tako ali tako ni nič političnega. Bolj banalno kot tole je pa malo stvari.

  28. marko pravi:

    Kolikor sem razumel je stvar bila taka, da je na posti pred oddajo popisal kod kandidira, potem so kuverte zaprli in poslali… V katerih prispevkih vse pa ne vem, ker nisem bil toliko pozorn. Bi moral vse se enkrat pogledati. Pa niso vse te izjave samo tukaj, ampak v drugih prispevkih na to temo…

    Z zadnjim stavkom se pa kar strinjam…

  29. Smrekar pravi:

    Ja, nekaj takega se sliši v teh prispevkih. Vseeno se mi pošta ne zdi primeren naslov, saj ne morejo vedeti kaj je v kuverti. Na kuverto pa tudi lahko napišem katero koli ime.
    S priporočeno pošto je drugače, ampak te pač niso sprejeli.

    Morda veš kje se najdejo drugi prispevki na to temo?

  30. MIZZZ pravi:

    dragi moji!

    jezi me ker nimate pojma o ozadju in o vzrokih zakaj je do tega prišlo.

    1. odpiranje kandidatur je bilo javno tako, da so lahko vsi, ki so želeli to spremljati lahko to spremljali in takrat se je tudi povedalo na kakšen način je bila kandidatura poslana.

    2. če bi vi vedeli kakšna svinjarija se dogaja na faxih kot so pf, fdv in ff bi čisto drugače reagirali. NŠM je SASu onemogočal normalno promocijo projektov in enakopravno DEMOKRATIČNO predstavljanje obeh skupin.

    3. da ne govorimo o raznih grozilnih pismih in lažnih obtožbah na policiji ker nekateri člani SASa niso želeli odsopiti od kadidiranja.

    željko, nejc in mart so pa tk največji kreteni kar jih lahk kdo pozna.

    na podelitvi indeksov ffja v križankah je Ajda lahko promovirala plave ko pa je prišel v križanke en tip u oranžni majci je mart prišu do njega in mu reku : a se bova midva mal preoblekla ane….. mislim djte no!! odprite oči d bote vidl kdo je v resnici bad.
    na seji kjer se je potrjevalo volilno komisijo sta jo potrdile obe strani tako oranzna kot plava……od 31 glasov so bili samo trije proti.

    plavi vam perejo možgane.

  31. Smrekar pravi:

    Hih, spet SASovska propaganda :)

    1. to ni bilo nikoli sporno
    2. vemo kakšne svinjarije se dogajajo, za njimi običajno stoji SAS (Demokracija je za te nek slovenski častnik, ne koncept, mimogrede)
    3. dokazov za to ni, SAS pa zna marsikaj podtakniti

    Vsekakor je tole modus operandi Samostojne ‘Akademske’ Skupine.
    Nekateri tukaj imamo izkušnje z vami, veš. Laganje človeku v obraz in podtikanje vam očitno nista več dovolj. Kaj pa je bilo za pričakovati, saj ste iz leta v leto bolj pokvarjeni.

  32. strokovnjak pravi:

    kaj je tukaj zanimivo je to,da vsi ki so tukaj tako pametni sploh ne vedo zakaj je bil razpis dopolnjen oz popravljen (in ne,ni bila posta)….

  33. Smrekar pravi:

    To ne drži. Vemo zakaj je bil pravilnik uradno popravljen - ker je bil rok za oddajo kandidatur postavljen narobe. Ob to se nihče ni obregnil.
    Zakaj so istočasno ven vrgli “priporočeno” in to interpretirali kot zgolj “po navadni pošti” je pa razlog za tole kalvarijo.

  34. Dejan Steinbuch pravi:

    Gospod “sveti peter”,

    nikoli nisem bil v nobenem katoliškem druženju, prav tako nisem Janšev prijatelj in nimam rad, če mi nekdo v zavetju anonimnosti očita, da sem nesnaga.
    Gospod “sveti peter”, z razliko od Vas sem vzgojen in ne žalim ljudi vse povprek. Sem pa zelo alergičen na male slovenčke, ki se pizdite po raznih forumih, pa vas ni niti toliko v hlačah, da bi se predstavili s pravim imenom in priimkom.
    Kajti v tem primeru bi si kot liberalno orietiran človek vzel privilegij, da bi takšnega anonimnega junaka - tudi če sliši na ime “sveti peter” - z veseljem enkrat na gobec!

    Dejan Steinbuch, Ljubljana

  35. Dejan Steinbuch pravi:

    Gospod “sveti peter”,

    nikoli nisem bil v nobenem katoliškem druženju, prav tako nisem Janšev prijatelj in nimam rad, če mi nekdo v zavetju anonimnosti očita, da sem nesnaga.
    Gospod “sveti peter”, z razliko od Vas sem vzgojen in ne žalim ljudi vse povprek. Sem pa zelo alergičen na male slovenčke, ki se pizdite po raznih forumih, pa vas ni niti toliko v hlačah, da bi se predstavili s pravim imenom in priimkom.
    Kajti v tem primeru bi si kot liberalno orientiran človek vzel privilegij, da bi takšnega anonimnega junaka - tudi če sliši na ime “sveti peter” - z veseljem enkrat na gobec!

    Dejan Steinbuch, Ljubljana

  36. izkušenmaček pravi:

    Največji idiotizem modrih je pa ta, da če razpisne bi bil popravljen, bi sami oddali VSE kandidature 1 dan prepozno.

    HA HA HA

Komentiraj