Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Mercator konkurenčen?

16. oktober 2008 ob 19:09 | Urh Maček |

Na sklicu zainteresirane javnosti so predstavniki družbe Mercator pojasnili najnovejša dejstva v zvezi s povzetkom relevantnih dejstev Urada za varstvo konkurence v postopku presoje domnevnega usklajenega delovanja na nabavnem trgu z družbama Spar Slovenija in Engrotuš.

Poslovni sistem Mercator je predstavil tri ekspertize, ki so jih pridobili pri mariborskem inštitutu za ekonomsko in korporativno upravljanje (IECG), mednarodnemu strokovnjaku s področja konkurence Johnu Tempel Langu in družbi A.T. Kearny. Vsa tri mnenja govorijo, da je sistem enotnih cenikov za potrošnike dober in ni v neskladju s konkurenčnimi zakoni je poudarila članica uprave Mercatorja za pravne zadeve, kadre, organizacijo in splošne zadeve Vera Aljančič Falež.

Članica uprave Aljančič Faleževa v pogovoru za Vest:

IECG je ugotovil, da je sistem enotnih cenikov le izhodišče za pogajanje med trgovci in dobavitelji, končna cena pa je stvar pogajanj med njimi. Ta pogajanja in končne cene pa so poslovna tajnost in jih Mercator, tako kot ostali trgovci, ne sporoča konkurenci, je povedala Aljančič Faleževa. Do podobnih ugotovitev je po besedah profesorja gospodarskega in civilnega prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani Miha Juharta prišel tudi konkurenčni strokovnjak Tempel Lang, ki je glede cenikov ocenil, da ne omejujejo konkurence. Prav tako je ugotovil, da ni prihajalo do komunikacij med trgovci pri oblikovanju končnih cen.

Juhart o strokovnosti profesorja Temel Langa:

Do podobnih izsledkov je prišla tudi družba A.T. Kearny, ki je tudi ocenila, da pri posredovanju enotnih cenikov trgovci med seboj niso prišli do občutljivih informacij.

Na vprašanja novinarjev odgovarjajo Aljančič Faleževa, Aleš Melihen iz odvetniške hiše Senica in Juhart:

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Fonzi pravi:

    A tamau Juhart je že šel med odvetnike? Al’ pa sam’ kasira za svetovanje po avtorskih pogodbah? Upam, da zaradi tega ne trpi akademsko delo, xe, xe, xe,….

  2. rudi pravi:

    Ne vem , če ta zadeva sodi sem , a vendar .Kot star upokojenec kupujem pri vaših mesarjih , vLogatco piščančje vratove . Četudi na izvirni Pivkini embalaži jasno piše , da so to vratovi , mi vselej mesar obesi ceno piščančjih hrbtov . Ker menim , da je med hrbti in vratovi zanesljivo razlika , bi želel pojasnilo , zakaj tako . Ali je res cena ene in druge vrste enaka?
    Lep pozdrav Vogrič

Komentiraj