Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zadnje kadrovanje

15. oktober 2008 ob 2:13 | Denis Sarkić |

Direktorja direktorata za srednje in višje šolstvo na ministrstvu za šolstvo in šport Janeza Mežana je vlada razrešila z 31. oktobrom. Kot je po seji vlade pojasnil tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak, je Mežan že junija podal odstopno izjavo, s katero je želel, da se ga s položaja razreši z 31. avgustom, ker bo začel delati na drugem delovnem mestu. Minister za šolstvo in šport je odstopno izjavo sprejel, kot datum razrešitve pa predlagal 31. oktober. Razrešitev Marka Starmana pa je predlagal minister, pristojen za področje lokalne samouprave in regionalne politike, Ivana Žagar, in sicer z 21. oktobrom. Starmana pa je vlada imenovala za vršilca dolžnosti direktorja Javnega zavoda Krajinski park Strunjan.

Vlada je na 183. seji razrešila tudi direktorico Inštituta za narodnostna vprašanja Cirilo Toplak, za vršilca dolžnosti direktorja te ustanove pa imenovala Damirja Josipoviča.

Še vladni zapisi in obrazložitve:

Vlada je na današnji seji predlagala razrešitev Vojislava Šuca s položaja izrednega in pooblaščenega veleposlanika Slovenije na Finskem s sedežem v Stockholmu, saj bo Slovenija s Finsko vzpostavila diplomatske odnose na ravni veleposlanikov. Vlada je izdala tudi odločbo o imenovanju Matjaža Šinkovca v diplomatski naziv I. stopnje: veleposlanik I.

Vojislav Šuc je bil z ukazom predsednika republike 26. oktobra 2006 imenovan za izrednega in pooblaščenega veleposlanika Slovenije na Finskem. Kot so danes sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom), Slovenija nerezidenčno pokriva Finsko preko svojega veleposlaništva v švedski prestolnici. Zaradi odločitve o vzpostavitvi diplomatskih odnosov s Finsko na ravni veleposlanika pa je bil podan predlog za imenovanje izrednega in pooblaščenega veleposlanika Slovenije na Finskem. Finska je 8. avgusta letos že dala agreman k imenovanju veleposlanika, zato obstajajo razlogi za odpoklic veleposlanika Slovenije, ki nerezidenčno pokriva Finsko iz Stockholma.

Vlada pa je na današnji seji izdala tudi odločbo o imenovanju Matjaža Šinkovca v diplomatski naziv I. stopnje: veleposlanik I, in sicer s oktobrom. Kot so sporočili iz Ukoma, ima Šinkovec več kot 30 let delovnih izkušenj s področja mednarodnih odnosov v okviru vladnih organov, nevladnih organizacij, parlamenta in diplomacije, torej zavidljive mednarodne izkušnje in bogato diplomatsko kariero z najdaljšim veleposlaniškim stažem Republike Slovenije. Od leta 1978 dalje je opravljal delo samostojnega svetovalca v republiškem sekretariatu za mednarodno sodelovanje. Od leta 1984 do 1990 je bil mednarodni sekretar v Zvezi sindikatov Slovenije, nato pa je dve leti opravljal funkcijo poslanca in predsednika Komisije za mednarodne odnose v skupščini RS. V samostojni Sloveniji je zaradi strokovne usposobljenosti in rezultatov dela opravljal naloge veleposlanika v strateško najpomembnejših diplomatskih predstavništvih Slovenije v tujini, in sicer v Veliki Britaniji ter stalni misiji RS pri zvezi Nato in Zahodnoevropski uniji. Bil je tudi direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) ter državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in politični direktor zunanjega ministrstva.

Vlada RS je danes na redni seji na predlog Ministrstva za gospodarstvo razrešila Boruta Frantarja dolžnosti predsednika medresorske delovne skupine za področje protidobav in imenovala mag. Gorazda Kovačiča za predsednika medresorske delovne skupine za področje protidobav. V skladu s Sklepom Vlade RS z dne 31.3.2000 in s sprejetimi Smernicami ter Poslovnikom Medresorske delovne skupine za področje protidobav je potrebno imenovati predsednika, ki ga na predlog Ministrstva za gospodarstvo in Ministrstva za obrambo potrdi vlada. Zaradi kadrovskih sprememb in reorganizacije delovnih aktivnosti na Ministrstvu za gospodarstvo je vlada na predlog Ministrstva za gospodarstvo razrešila dosedanjega predsednika Boruta Frantarja, ki kot predstavnik Ministrstva za gospodarstvo ostaja njen stalni član, namesto njega pa se za predsednika Medresorske delovne skupine za področje protidobav imenovala mag. Gorazda Kovačiča, dosedanjega stalnega člana z Ministrstva za gospodarstvo.

Vlada RS je na današnji seji s sklepom dopolnila sestavo medresorske delovne skupine za koordinacijo in nadzor nad izvajanjem Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje 2007-2011 (skupaj za večjo varnost). Za nove člana je imenovala dr. Roberta Jerončiča in mag. Zvonka Zavasnika z Ministrstva za promet ter Roberta Štabo z Avto-moto zveza Slovenije kot predstavnika združenj.

Vlada RS je na današnji seji sprejela odločbo o imenovanju gospe Jelke Stergel za direktorico Filmskega sklada RS – javnega sklada, z dnem 1.11.2008, za mandatno dobo štirih let od dneva imenovanja. Filmski sklad Republike Slovenije je v Uradnem listu Republike Slovenije dne 1.8.2008 objavil javni razpis za delovno mesto direktorja oz. direktorice (direktor) Filmskega sklada Republike Slovenije – javnega sklada (Filmski sklad), ki je trajal do vključno 1.9.2008. Ugotovljeno je bilo, da so na javni razpis prispele 3 pravočasne in popolne vloge, na podlagi česa je nadzorni svet Filmskega sklada skladno s 5. alinejo 16. člena in tretjega odstavka 20. člena ZJS-1 na svoji 25. redni seji dne 9.10.2008 opravil razgovore z vsemi tremi prijavljenimi kandidati za direktorja Filmskega sklada, g. Igorjem Kaduncem, g. Bojanom Vivodom in go. Jelko Stergel. Nadzorni svet Filmskega sklada je dne 9.10.2008 na podlagi sklepa št. 25/5 predlagal vladi, da se za direktorico Filmskega sklada imenuje gospo Jelko Stergel za mandatno dobo 4 let od dneva njenega imenovanja.

Vlada RS je sprejela sklep o razrešitvi mag. Jelke Gazvoda in imenovanju mag. Tatjane Likar za članico Nacionalnega sveta za knjižnično dejavnost, in sicer do konca drugega mandata Nacionalnega sveta za knjižnično dejavnost. Članica Nacionalnega sveta za knjižnično dejavnost, ki je bila imenovana s sklepom Vlade RS z dne 4.10.2007 za obdobje petih let na predlog Ministrstva za kulturo, je bila mag. Jelka Gazvoda, ki se je zaposlila na področju, ki ni neposredno povezano s področjem delovanja ministrstva, pristojnega za kulturo. Zato je vlada sprejela zgoraj omenjeni sklep.

Mag. Tatjana Likar: sekretarka na Ministrstvu za kulturo, zaposlena Sektorju za knjigo in knjižničarstvo, je strokovnjakinja s področja bibliotekarstva. Diplomirala je na Pedagoški akademiji v Ljubljani in naredila magisterij s področja bibliotekarstva. Ima 25 let delovnih izkušenj na področju knjižnične dejavnosti. Od leta 2003 je zaposlena na Ministrstvu za kulturo kot strokovna sodelavka za področje knjižnične dejavnosti. V letih 1983-1989 je bila zaposlena v Centralni tehniški knjižnici, in sicer sprva kot informatorka v Oddelku za medknjižnično izposojo, nato pa kot sodelavka v Oddelku za pospeševanje tehniškega visokošolskega in specialnega knjižničarstva, INDOK dejavnosti in vzgojo kadrov. V Narodni in univerzitetni knjižnici je bila zaposlena do leta 2002. V zadnjem obdobju je bila Likarjeva med drugim članica različnih delovnih skupin, članica Sveta članic COBISS, članica Upravnega odbora IZUM, Svetovalnega odbora Oddelka za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF ter sekretarka Nacionalnega sveta za knjižnično dejavnost.

Vlada RS kot ustanovitelj družbe Holding Slovenske elektrarne d.o.o., je danes na redni seji na predlog Ministrstva za gospodarstvo, z mesta članov nadzornega sveta družbe Holding Slovenske elektrarne d.o.o. razrešila dr. Franceta Križaniča in Franca Bogoviča ter za nadomestna člana imenovala Silvestra Jeršiča in mag. Viktorijo Komavec. V skladu z 10. členom Akta o ustanovitvi družbe z omejeno odgovornostjo Holding Slovenske elektrarne d.o.o. ustanovitelj samostojno odloča o izvolitvi in razrešitvi članov nadzornega sveta družbe. Zaradi nezdružljivosti funkcije poslanca in članstva v nadzornem svetu vlada predlaga razrešitev dosedanjih članov nadzornega sveta družbe Holding Slovenske elektrarne d.o.o., dr. Franceta Križaniča in Franca Bogoviča, ter imenovala nadomestna člana Silvestra Jeršiča in mag. Viktorijo Komavec do poteka mandata.

Vlada RS kot ustanoviteljica Javne agencije Republike Slovenije za energijo, je danes na redni seji na predlog Ministrstva za gospodarstvo razrešila dr. Franceta Križaniča ter namesto njega do konca mandata imenovala dr. Boštjana Končarja. Zamenjava člana v Svetu Javne agencije RS za energijo je posledica nezdružljivosti funkcije poslanca in člana v Svetu.

Vlada RS kot ustanovitelj družbe Gen energija d.o.o., je danes na redni seji na predlog Ministrstva za gospodarstvo, razrešila člana Nadzornega sveta družbe Gen energija d.o.o., Danila Marina in imenovala za nadomestnega člana Staneta Pajka. V skladu z 13. členom Akta o ustanovitvi družbe z omejeno odgovornostjo Gen energija d.o.o. ustanovitelj samostojno odloča o izvolitvi in razrešitvi članov nadzornega sveta družbe, zato Vlada Republike Slovenije razrešuje dosedanjega člana nadzornega sveta družbe Gen energija d.o.o. Danila Marina in imenuje nadomestnega člana Staneta Pajka do poteka mandata.

Vlada RS je na današnji seji predlagala, da se v Svet Ustanove Slovenske znanstvene fundacije imenuje mag. Sonja Štrancar, direktorica Sektorja tehnologije bančnega poslovanja in vodenja v Deželni banki Slovenije, za mandatno dobo štirih let z dnem imenovanja. Svetu ustanove Slovenske znanstvene fundacije je vlada tudi predlagala, da se za članico Znanstvenega sveta Ustanove SZF imenuje Andreja Viher, direktorica Evro-sredozemske univerzitetne fundacije za mandatno dobo petih let z dnem imenovanja. Nova imenovanja so potrebna, ker je dosedanjemu predstavniku Vlade Republike Slovenije v Svetu ustanove Slovenske znanstvene fundacije dr. Radu Bohincu potekel 4-letni mandat. Prav tako je mandat potekel sedanjemu članu Znanstvenega sveta Ustanove Slovenske znanstvene fundacije dr. Janezu Justinu.

Vlada RS je na današnji seji dala soglasje k razrešitvi dosedanje direktorice Inštituta za narodnostna vprašanja doc. dr. Cirile Toplak. Obenem je dala soglasje k imenovanju vršilca dolžnosti direktorja Inštituta za narodnostna vprašanja dr. Damirja Josipoviča, za čas do imenovanja novega direktorja, vendar najdalj za dobo enega leta. Oba sklepa veljata od dneva podanega soglasja k razrešitvi in imenovanju na vladi. Dr. Damir Josipovič je od začetka leta 2007 zaposlen na Inštitutu za narodnostna vprašanja, s katerim je projektno sodeloval že pred tem. Področja dela dr. Josipoviča so: demogeografija, demografija, politična in socialna geografija, rodnost v Sloveniji, migracije in etničnost ter slovensko narodno vprašanje in demografija.

Vlada RS je na današnji seji razrešila in imenovala novega predstavnika Republike Slovenije v nadzorni svet družbe Casino Ljubljana, d.d., prirejanje posebnih iger na srečo. Zakon o igrah na srečo v 61. členu in Statut družbe Casino Ljubljana v 15. členu določa, da Vlada Republike Slovenije imenuje enega člana nadzornega sveta koncesionarja, ki na podlagi koncesije Vlade Republike Slovenije prireja posebne igre na srečo v igralnici. Vlada je razrešila članico nadzornega sveta družbe Casino Ljubljana, d.d., prirejanje posebnih iger na srečo, Lucijo Gregorčič in potrdila, da se za novega člana nadzornega sveta družbe Casino Ljubljana imenuje Mateja Čepeljnika. Matej Čepeljnik je rojen 24.12.1978. Po izobrazbi je univ. dipl. ekon. specialist projektnega managementa in je zaposlen na Ministrstvu za finance kot višji svetovalec. Ima opravljen program usposabljanja za člana nadzornega sveta ali upravnega odbora družbe.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. bavčaritate pravi:

    za mano potop !

    grosupeljski napoleon

  2. Fonzi pravi:

    Sramota !!! V civilizirani državi se to ne bi smelo dogajati. Upati je lahko samo, da bo vlade te kadre postavila tja, kamor spadajo - na Zavod za zaposlovanje.

  3. sanja pravi:

    Vic leta! Vlada v zadnjem mesecu vladanja na veliko menja in zaposluje. In zraven si privošči še komentar, češ naslednja vlada bi morala biti samo vesela, da bo imela dovolj kadrov. Res so neverjetni. Vse je legalno, pred nikomer se jim ni treba zagovarjati. Volivci imajo pa itak kratek spomin.

  4. Melkijad pravi:

    Očitno res. Nekateri ste očitno že pozabili kaj se je dogajalo leta 2004.

  5. Fonzi pravi:

    “Očitno res. Nekateri ste očitno že pozabili kaj se je dogajalo leta 2004.”

    Super ! To je torej alibi za J-jevo vlado, da lahko dela kar hoče? Krasen argument !

  6. sanja pravi:

    Melkijad
    Kaj se je dogajalo leta 2004?

  7. Melkijad pravi:

    >”Super ! To je torej alibi za J-jevo vlado, da lahko dela kar hoče? Krasen argument !”

    Nikakor! Zato pa jih nismo še enkrat izvolili. Z odgovorom sem ciljal le na tole sanjino trditev: “Volivci imajo pa itak kratek spomin.”

    >”Kaj se je dogajalo leta 2004?”

    Bo imenovanje kopice direktorjev direktoratov dovolj za začetek?

Komentiraj