Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Reševanje financ

15. oktober 2008 ob 1:31 | Denis Sarkić |

V luči mednarodne finančne krize je vlada na 183. seji sprejela predlog novele zakona o bančništvu, s katero bo med drugim uzakonila začasno neomejeno jamstvo za bančne in hranilniške vloge. Kakšni resnejši ukrepi v tem trenutku niso potrebni, je na novinarski konferenci po seji vlade zagotovil premier Janez Janša.

Uvodni premier Janez Janša:

Jamstvo sicer že velja od trenutka, ko sta ga izrekla finančni minister Andrej Bajuk in guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, je dejal Janša. “Naša prva skrb je, da so prihranki varni, slovensko gospodarstvo pa kolikor je mogoče normalno deluje,” je dodal. Kot je znano, sta Bajuk in Kranjec napovedala zvišanje zajamčene vsote za bančne in hranilniške vloge z 22.000 evrov na neomejeno višino 8. oktobra. Veljalo bo do konca leta 2009.

Premier odgovarja (v dveh delih):

Janša je ocenil, da so slovenske banke in zavarovalnice stabilne, prihaja pa do težav pri servisiranju gospodarstva, in sicer zaradi porušenega ravnovesja na mednarodnih finančnih trgih. Ob tem je napovedal, da se bodo vlada in pristojne ustanove v prihodnjih dneh sestali s predstavniki finančnega sektorja (banke in zavarovalnice) ter gospodarstva (gospodarska in obrtna zbornica), s katerimi naj bi se dogovorili za ukrepe za zagotovitev nemotenega delovanja gospodarstva. Vlada je predlog novele zakona o bančništvu danes že poslala v obravnavo v DZ, kdaj ga bo ta obravnaval, pa Janša ne ve. Zagotovo pa to ni zakon, ki bi ga DZ obravnaval na ustanovni seji, ki bo v sredo, je dejal.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. Fonzi pravi:

    Vlada laže. Jamstvo bankam bo začelo veljati šele, ko bo spremenjen zakon o bančništvu. Brez spremembe zakona lahko Bajuk obljublja tudi raj na zemlji, pa taka obljuba nič ne velja. Zakaj pa je vlada umaknila spremembe zakona o bančništvu iz zakonodajne procedure? Ker drži figo v žepu in poskuša novo vlado namočiti. Tako tudi pri kadrovskih miškulancah, pri povišanju cen (ki so bile do sedaj zamrznjene, zdaj pa kar naenkrat potreba po njihovem povišanju). Skratka - sistem požgane zemlje kot pri Rusih, ko so se tepli z Napoelonom. Apres moi le deluge…

Komentiraj