Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Manjšinska podpora?

15. oktober 2008 ob 2:21 | Denis Sarkić |

Poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz je po današnjem sestanku z verjetnim mandatarjem Borutom Pahorjem dejal, da se bo v prihodnjem mandatu zavzel za sprejem manjšinskega zakona. Njegov italijanski kolega Roberto Battelli pa verjame, da se bodo tudi v prihodnje odpirale različne perspektive za izboljšanje položaja narodnih skupnosti.

Borut Pahor po sestanku:

Pahor pa je po ločenih sestankih s predstavnikoma narodnih skupnosti poudaril, da k poslancema ni prišel po podporo za novo vlado. Kot je dejal, si želi, da bi ne glede na njuno odločitev o podpori pri zaupnici mandatarju in vladi v koalicijsko pogodbo zapisali nekaj “njunih programskih stremljenj”.

Battelli in Göncz po sestanku:

Po besedah predsednika SD poslanca narodnih skupnosti predstavljata državljane Slovenije, ki imajo poleg drugih pravic tudi pravice z naslova avtohtone narodnostne skupnosti. Kot je izpostavil, je zagotavljanje teh pravic za državo ustavna dolžnost in tudi interes države. “Samo tako se ljudje iz obeh skupnosti počutijo v obeh identitetah doma - kot pripadniki Slovenije in kot pripadniki svoje narodnostne skupnosti,” je povedal. O sestanku z Battellijem in Gönczem je Pahor povedal, da se je pojavila zamisel o splošnem zakonu o avtohtonih narodnih skupnostih. Kot je izpostavil, bi bilo treba preučiti, ali je splošen krovni zakon prava rešitev za to, da se implementirajo v področnih zakonih sicer že zagotovljene pravice.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. kricert pravi:

    Vsi poslanci bi morali biti izvoljeni in delovati na tak način - za točno določene koristi državljanov. Tako pa je ogromno poslancev, ki so v DZ zgolj papige in ponavljajo reklamne slogane svoje stranke.

  2. ivan dekleva pravi:

    Batteli, zbudi se po petnajstih letih! Celo ideja o manjšinskem zakonu, o katerem govori Gonc, je prva sprožila italijanska skupnost, samo da ti si spal že tedaj. Go home, bo manj škode.

Komentiraj