Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kratkotrajne vinjete

15. oktober 2008 ob 1:41 | Denis Sarkić |

Slovenija bo prihodnje leto najverjetneje uvedla tudi vinjete za časovno obdobje, krajše od pol oziroma enega leta. Zdaj je jasno, da je sistem finančno vzdržen in ga ne bo porušila uvedba vinjet za krajši čas, je na novinarski konferenci po 183. redni seji vlade dejal predsednik vlade Janez Janša. “Ta dilema je zdaj bistveno manjša kot pred časom, ko je bil sistem uveden,” je dejal Janša. Ob uvedbi vinjetnega cestninjenja 1. julija je po Janševih besedah Slovenija “tvegala na podlagi izračunov, ki so bili na voljo”. Zdaj bomo videli, koliko je dodatnega manevrskega prostora, je dejal premier in dodal, da bodo spremembe, če bodo potrebne, stopile v veljavo s prihodnjim letom.

Uvedba zgolj polletnih in enoletnih vinjet je bila podlaga za odločitev Evropske komisije 2. oktobra, ki je Slovenijo v prvem uradnem opominu opozorila, naj preneha diskriminatorno obravnavati druge državljane EU ali tuje rezidente, ki le občasno uporabljajo slovenske avtoceste. Presodila je namreč, da so ti zaradi nesorazmernih cestnin za tranzit ali kratkotrajno uporabo avtocest v slabšem položaju kot Slovenci. Slovenija, ki je Evropski komisiji poslala prošnjo za podaljšanje roka za odgovor z enega na dva meseca zaradi menjave vlade, je vinjetni sistem cestninjenja za osebna vozila in motorna kolesa uvedla 1. julija. Letos je na voljo le polletna vinjeta, za katero morajo vozniki osebnih vozil odšteti 35 evrov, vozniki motornih koles pa 17,50 evra. Prihodnje leto bo po sedanji ureditvi mogoč tudi nakup letnih vinjet.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. Fonzi pravi:

    J - priznaj:

    1. da ste nesposobni in da ste mislili, da vam bo Bruselj pogledal skozi prste pri vinjetah, če pa že ne, bo Slovenija v parih mesecih nabrala dovolj denarja, da DARS do volitev finančno zdrži.
    2. da ste novi vladi naštimali pasjo bombico, ki jo bo morala reševati z Brusljem.

    Banda…

  2. Josip pravi:

    Še eno predvolilno smrdljivo jajce (najsmrdljivejše povolilno je zagotovo g.Rupel), ki ga Janševa vlada prepušča novi vladi. Čeprav nam je večini sistem vinjet povsem ustrezal, smo hkrati tudi vedeli, da bo treba uvesti vinjete za krajši čas. Skrbi me, kakšen je, zaradi uvedbe vinjet, dejanski izpad dohodkov za financiranje kreditov za ceste. Je to še eno gnilo jajce, ki bo zasmrdelo po sedanji vladi ?
    P.S.
    Če bo g.Rupel imenovan za veleposlanika na Dunaju, bo to prva velika napaka novih upravljalcev države, kajti zavedati bi se morali, da so volivci tega človeka že dvakrat zavrnili kot možnega poslanca, saj je večina že davno sita njegove narcisoidne zagovednosti, bahatosti, sprenevedanja, politične spreobrljivosti, intrigantske narave in diplomatske nesposobnosti. Opravičujem se, ker sem to temo začel ob vinjetah,
    a sem si moral dati duška ob vesti, da zna biti ta človek za vse svoje poniglavosti še nagrajen z mestom veleposlanika, namesto, da bi ga, tako kot so to storili volivci že dvakrat zapored, preprosto odstranili od državnih jasli.

  3. Zverca pravi:

    “tvegala na podlagi izračunov, ki so bili na voljo”.

    Pa kaj ta je zmešan? Dars je zadolžen do plafona z državnim poroštvom, oni pa tvegajo?!

  4. esid pravi:

    tokrat se pa tudi jaz strinjam z Brusljem….. Vinjete za krajše obdobje so nujno potrebne in zlo nefer je da jih ni….
    ….cena za 5dnevno naj bo pa 25EUR…

    kreteni!!!!

    Nej bodo predvolilne obljube / igre / svinjarije al pa ne…. jest sem cca 900EUR na leto pršparov….

    Hvala…

  5. asd pravi:

    esid in si volil janšata, ker ti je podaril toliko denarja? pahor je bil proti vinjetam.

Komentiraj