Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Protest s solzivcem

14. oktober 2008 ob 9:13 | Denis Sarkić |

V črnogorski prestolnici Podgorica se je včeraj zvečer zbralo okoli 10 tisoč protestnikov, ki se niso strinjali z odločitvijo vlade Mila Đukanovića, da Črna Gora prizna neodvisno Kosovo. Po koncu uradno napovedanega shoda so izbruhnili izgredi. V spopadih s policijo, je bilo 34 ljudi lažje poškodovanih, od tega 23 policistov. Protestniki so ob osmih zvečer zrušili zaščitno ogrado in začel se je obračun s policisti. Protestniki so jih zasuli s petardami in baklami, policisti so odgovorili s solzivcem. Spopade je skušal s pozivi z govorniškega odra preprečiti tudi metropolit črnogorske cerkve Amfilohije, ki je nato tudi sam okusil solzivec. Nič bolje se ni godilo podpredsedniku Srbske narodne stranke Goranu Daniloviću, ki so mu protestniki v glavo vrgli steklenico.

Protestni triptih iz Podgorice:

Poziv metropolita Amfilohija protestnikom:

Opozicija pričakuje, da bo priznanje preklicano do 15. oktobra do 11. ure, najavila je tudi nov miren protest za četrtek, oblasti pa so ga že prepovedale. Črna Gora je v četrtek priznala Kosovo kot neodvisno državo. Odločitev o tem naj bi bila sprejeta soglasno. Tamkajšnji zunanji minister Milan Roćen je namreč dejal, da je Kosovo realnost, pred katero si nimamo pravice zatiskati oči ne glede na to, kaj si o tem mislimo s pravnega stališča. Črnogorski premier Milo Đukanović pa je ob tem predlog opozicijskih strank, naj vlada ne sprejema takšnega stališča, zavrnil. Srbija je takoj zatem odrekla svojo gostoljubnost tako črnogorski veleposlanici kot makedonskemu veleposlaniku, saj je tudi Makedonija priznala Kosovo. Opozicija pa je na črnogorskega predsednika Filipa Vujanovića naslovila tudi zahtevo po razpisu referenduma, na katerem bi se državljani Črne Gore izrekli o priznanju Kosova.

Denis Sarkić, video: YouTube

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. JAPAJADE pravi:

    Srbi ko Srbi.Spet malo izvažajo mitinge.Boljš se mal dret k delat.Najbolj kretenski se mi pa zdijo pozivi,da naj ne hodijo v CG na morje dopustovat.Ja kam pa bebci,v CRO???? Seronje!

  2. 007 pravi:

    Ma tud mi smo budale k smo priznal te Šiptarje. Gre za navadne švercarje z drogo in nič druzga. Golazen.

  3. Josip pravi:

    Samo nekaj dni po domnevnem uspehu v OZN, kjer je Srbija uspela s predlogom, da se problem osamosvojitve Kosova obravnava na mednarodnem sodišču, je sledil šok : makedonsko in črnogorsko priznanje Kosova. Seveda je stvar režirana; Srbi, Makedonci in Črnogorci so drobiž v pokru povampirjenega kapitala.
    Ta je nelegitimno napadel vsakogar, kdor ni tulil z njimi. Na Kosovem so ustoličili vojnega zločinca, v Iraku je vsesplošno razsulo, ta ista pamet je uničila finančni sistem planeta, prek svojih plačancev draži Rusijo in njene interese, da bi ohranila prevlado nad energenti..
    Za svoj način življenja bodo, pod pretvezo demokracije,še morili.
    Bojim se, da bo v Črni gori še zelo hudo.

Komentiraj