Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Po seji vlade

9. oktober 2008 ob 19:32 | Urh Maček |

Vlada je začela z obravnavo informacije o izvedenih ukrepih Družbe za avtoceste v RS (Dars) za izboljšanje stanja na področju novogradenj, ki jih je Darsu naložila zaradi dogodkov v zvezi s predorom Šentvid. Razpravo bo nadaljevala na eni izmed prihodnjih sej, ko bo sprejela ustrezne odločitve glede ponujenega odstopa uprave Darsa.

Sprejeli so sklep o določitvi cestnine za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone, po katerem se bo cestnina zvišala za deset odstotkov. Višja cestnina bo začela veljati v začetku novembra, in sicer dan po objavi sklepa v uradnem listu. Dvig cestnine je bil dogovorjen med ministrstvom za promet in predstavniki avtoprevoznikov, in sicer v primeru, da se zniža letna dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu glede na ekološki razred motorja.

Odgovori na vprašanja okoli Dars:

Z dnevnega reda današnje seje vlade so umaknili odločanje o šestem poročilu o delu medresorske komisije za oblikovanje stališč Slovenije do problematike plinskih terminalov v Tržaškem zalivu in njegovem obalnem območju, ker je potrebno še medresorsko usklajevanje. Iz istega razloga vlada ni odločala o predlogu uredbe o Krajinskem parku Ljubljansko barje.

O dvigu cen komunalnih storitev, usodi Krajinskega parka Ljubljansko barje in plinskih trminalih na obali:

Sprejeli so končno različico programa izvajanja lizbonske strategije, ki ga mora do 15. oktobra poslati v Bruselj. Program vsebuje akcijski načrt za izvajanje priporočil, poročilo o uresničevanju programa reform za letos in program za izvajanje strategije za obdobje 2008-2010.

Minister Žiga Turk o izvajanju lizbonske strategije:

Vlada je dopolnila program odprave posledic škode v gospodarstvu po neurju s poplavo 18. septembra lani. Skupna ocenjena neposredna škoda v gospodarstvu znaša dobrih 36,13 milijona evrov. Z dopolnitvijo programa se spreminja struktura škode in višina po posameznih kategorijah za udeležence.

Na seji so dali še predhodno soglasje k odprtju predstavništev Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicij (Japti) v Španiji (Barcelona), Bolgariji (Sofija) in Indiji (Mumbaj).

Vlada se je seznanila z dinamiko zagotavljanja proračunskih sredstev za stroške udeležbe Slovenije na Svetovni razstavi EXPO 2010 v Šanghaju na Kitajskem. Ker sredstva za izvedbo udeležbe na Expu v letih 2009 do 2011 še niso zagotovljena, mora po sklepu vlade ministrstvo za finance pri pripravi predloga rebalansa proračuna za leto 2009 upoštevati sprejeto dinamiko. V letu 2009 je treba zagotoviti 5,46 milijona evrov, v letu 2010 4,68 milijona evrov, v letu 2011 pa 60.000 evrov. Denar bodo prenesli na posebno proračunsko postavko ministrstva za gospodarstvo.

O spremembah zakona o bančništvu, ki so potrebne za od srede veljavno zvišanje jamstva za bančne in hranilniške vloge z 22.000 evrov na neomejeno jamstvo za fizične osebe ter mikro in mala podjetja, bo vlada predvidoma odločala na seji prihodnji torek.

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. medek pravi:

    http://farm4.static.flickr.com/3207/2927345199_78785d42e9_o.jpg

  2. simpatikus komunalis pravi:

    Končno ste pokazali pravi obraz belčki.

  3. medek pravi:

    Kdaj bo izredna seja o bančnem sektorju, a je Janša že 14 dni na dopustu? A je u proračunskem šopingu?

Komentiraj