Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Reševanje Amerike

4. oktober 2008 ob 0:57 | Vest |

Predstavniški dom ameriškega kongresa je danes z 263 glasovi za in 171 proti potrdil 700 milijard dolarjev vreden predlog zakona za reševanje finančne krize. Senat ga je potrdil že v sredo s 74 glasovi proti 25, medtem pa ga je podpisal tudi že predsednik ZDA George Bush. Predsednik Bush je kmalu po glasovanju izrazil olajšanje in hvaležnost kongresu, da je potrdil predlog zakona. Obenem je napovedal, da ga bo še danes podpisal, kar je tudi že storil. “Zahvaljujoč trdemu delu članov obeh strank v obeh domovih kongresa ter duhu sodelovanja med kongresom in mojo administracijo smo ta zakon dokončali v ustreznem času,” je dejal Bush potem, ko si je dva tedna prizadeval prepričati kongresnike, predvsem člane republikanske stranke, naj sprejmejo odločitev v korist ameriškega gospodarstva. Predstavniški dom si je ob tem sredi tedna celo vzel dva dneva oddiha zaradi judovskega novega leta. Bush je skušal tudi pomiriti strahove velikega dela Američanov glede vloge države in stroškov zakona. “Kot trden zagovornik svobodnega podjetništva verjamem, da lahko pride do vladnega posredovanja le, ko je to potrebno. V tem primeru je bil ukrep potreben,” je dejal Bush in izrazil optimizem, da bodo končni stroški zakona veliko nižji od uvodnih napovedi.

Predsednica predstavniškega doma, demokratka Nancy Pelosi iz Kalifornije, je povedala, da je zakon potreben za začetek oblikovanja finančne stabilnosti države in gospodarske varnosti ljudi. “Vsi vemo, da smo sredi finančne krize. In vemo, če ne bomo storimo ničesar, se bo kriza najverjetneje poslabšala in nas potegnila v gospodarski polom, kakršnega še nismo videli,” pa je povedal vodja republikanske manjšine v predstavniškem domu John Boehner iz Ohia. Predsednik odbora za finance demokrat Barney Frank iz Massachusettsa je napovedal, da zgodbe še ni konec, in obljubil, da bodo prihodnje leto sledila zaslišanja o vzrokih krize. Zakonu so se najbolj upirali republikanci v predstavniškem domu, ki so bili pod pritiskom svojih volivcev. Slednjim namreč nihče ni dovolj dobro pojasnil, da je vladni ukrep, ki so ga povezovali s socializmom, nujno potreben za preprečitev gospodarske katastrofe. “Nihče na vzhodu Tennesseeja ne sovraži bolj dejstva, da bom glasoval za predlog kot jaz,” je poudaril republikanski kongresnik Zach Wamp. “Glasoval bom za, ker so stvari res slabe in nimam izbire,” je pristavil.

Glasovanje v predstavniškem domu:

Glasovanje v predstavniškem domu je končalo dramatičnih trinajst dni prepričevanj kongresnikov, da potrdijo načrt finančnega ministra Henryja Paulsona za reševanje finančne krize. Tri strani dolg uvodni predlog ministra je v tem času dramatičnih pozivov za ukrepanje in opozoril pred katastrofo ter pogajanj doživel precej sprememb, vendar v osnovi ostaja isti. Ministrstvo bo dobilo na voljo 700 milijard dolarjev za odkupovanje slabih naložb finančnih podjetij v vrednostne papirje, podprte z drugorazrednimi hipotekami, s čimer bi omilili finančno stisko, ki je s kreditnim krčem začela ogrožati širše gospodarstvo. Ministrstvo za delo je v četrtek sporočilo, da se je pretekli teden krepko povečalo število novih prijav za pomoč brezposelnim, ministrstvo za trgovino pa je poročalo o avgustovskem padcu tovarniških naročil za štiri odstotke. Ministrstvo za delo je danes prav tako poročalo, da so delodajalci septembra ukinili skupaj 159.000 delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa je ostala nespremenjena od avgusta, in sicer na 6,1 odstotkih. Plače so medtem septembra povečale za 0,2 odstotka v primerjavi z avgustom.

Nancy Pelosi po sprejetju predloga zakona za reševanje finančne krize:

Predstavniški dom je uvodni predlog zavrnil v ponedeljek z 228 glasovi proti 205, senat pa je v sredo sprejel novega, in sicer z okoli 105 milijardami dolarjev olajšav za podjetja in posameznike, za vlaganja v obnovljive vire energije, pomoč pri naravnih nesrečah in zaščito milijonov Američanov pred alternativnim minimalnim davkom oziroma tako imenovanim “davkom za bogataše”, ki je zaradi neusklajevanja z inflacijo grozil tudi srednjemu razredu. Podobno kot v ponedeljek so imeli kongresniki tudi danes pred seboj ekran, ki je kazal gibanje indeksa Dow Jones na Wall Streetu. Po propadu ponedeljkovega glasovanja je indeks padel za 777 točk, tokrat pa je pred glasovanjem naraščal, nemudoma po uspehu pa spet začel nazadovati. Vlagatelji naj bi se zadovoljili z razvojem dogodkov v kongresu, zato pa začeli skrbeti zaradi vrste gospodarskih poročil, ki napovedujejo recesijo.

Za predlog zakona je v ponedeljek predstavniškem domu glasovalo 177 demokratov in 91 republikancev, proti je bilo 63 demokratov in 108 republikancev. Poslanska skupina temnopoltih kongresnikov, ki jo tvorijo izključno demokrati, je nemudoma sporočila, da je za njihovo soglasno podporo najbolj zaslužen predsedniški kandidat Barack Obama. Demokratski senator iz Illinoisa naj bi jih prepričal v podporo z obljubo, da bo na predsedniškem položaju pomagal lastnikom domov, ki jim grozi propadanje hipotek, ter spremenil zakon o stečajih v korist potrošnikom. Republikanci medtem še niso sporočili, ali je k njihovi večji podpori pomagal republikanski predsedniški kandidat John McCain. Potrjeni predlog zakona daje finančnemu ministrstvu takoj na voljo 250 milijard dolarjev, 100 milijard, če bo za to zaprosil predsednik Bush. Za preostalih 350 milijard dolarjev bo moralo ministrstvo zaprositi posebej, kongres pa ima po vloženi prošnji na voljo 15 dni, da jo zavrne.

Ustanovljena sta nadzorna odbora za porabo denarja, vlada bo morala agresivneje posegati na trg za preprečevanje propadanja hipotek, omejili bodo plače direktorjem finančnih podjetij, ki bodo prejela državno pomoč, vlada pa bo lahko prevzela lastniške deleže v podjetjih, s čimer se bo morebitni prihodnji dobiček vrnil v proračun. Predlog zakona prav tako nalaga predsedniku ZDA, da v petih letih kongresu predstavni načrt, kako priti do denarja, če bo izvajanje načrta ustvarjalo proračunsko izgubo. Predlog zakona med drugim zvišuje zavarovano vsoto za depozite s strani Zvezne korporacije za zavarovanje depozitov na 250.000 dolarjev. Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) pa je medtem vzporedno potrdila nova računovodska pravila glede knjiženja vrednostnih papirjev, kar je prav tako pomagalo h kompromisu.

Kongresnik Dennis Kucinich o predlogu zakona za rešitev finančne krize:

Vrednosti delnic na največji ameriški borzi so se v petek v povprečju znižale. Delniški indeks Dow Jones je trgovanje sklenil pri 10.325,38 točke, kar je za 157,47 točke oz. 1,50 odstotka manj kot v četrtek. Tehnološki indeks Nasdaq pa je izgubil 29,33 točke oz. 1,48 odstotka in se ustavil pri 1947,39 točke. Po mnenju borznih analitikov so se v petek delnice znižale zaradi strahu, da namera vlade, odpraviti hipotekarne dolgove bank s 700 miljardami dolarjev, ne bo rešila ameriškega gospodarstva.

Agencije in YouTube

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 17 x komentirano
  1. luka pravi:

    spet so oropali rajo!!!

  2. Joschka pravi:

    luka, dej mal poglej fakte. Podjetja bodo nacionalizirali, tako da bodo z njihovimi dobički lahko krepili proračun, močno bodo zmanjšali plače vodilnim v tistih podjetjih in pa nad vsem bo bedel močan državni nadzor.

  3. luka pravi:

    joschka…ti si naiven kot češka sobarica…:)

  4. Q_ pravi:

    …luka, na osnovi česa pa je ocenjena vrednost ničvrednih delnic?

    ..ameri imajo eno dobro reklo: Private gain, public pain.

  5. JB pravi:

    @joschka
    1. krepili bodo proračun…ja seveda v skladno z davkom od dobička pravnih oseb in nič več…tako kot sedaj pa zato ni bilo treba 700mrd dodatnega keša (to da bi dobiček prenesli v proračun je pač nemogoče, poleg tega bi tvoja teorija držala, če bi štartali od nič, se pravi, da ne bi upoštevali investicije v višini 750 mrd)
    2. zmanjšali bodo nagrade managerjem, to je tistim managerjem, ki so pripreljali podjetja do bankrotov…kljub vsemu bo nijihova nagrada samo 500.000 usd / leto (to je maksimum)
    3. močan državni nadzor - tako kot v vseh naših “državnih firmah” - vsi vemo kako učinkovit je

  6. Q_ pravi:

    …ups, napačnemu odgovarjam. Pardon.

  7. medek pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=oFaTn5-nSyo

  8. Kaktus pravi:

    Amerika je globoko v krizi. Kje bodo dobili 700 milijard?
    Zadolževanje?
    Amerika danes temelji na zadolževanju. Podobno kot bivša Juga.

  9. miro pravi:

    Amerika že veliko časa temelji na zadolževanju. Pa tudi na izkoriščanju tretjega sveta. Ker pa se te države vedno manj pustijo izkoriščati, ZDA drsijo v recesijo. Tako situacijo običajno Amerika razreši z vojno…

  10. miro pravi:

    @luka
    Se spominjam ko je v Italiji padla vrednost Lire za tretjino. Dolg države so s tem ukrepom enostavno prenesli na rajo (danes se to zaradi evra ne da več). Točnega poteka se več ne spomnem; šlo je nekako takole, podjetje EniChem je kupovalo večjo količino dolarjev, po zakonu bi morali nadzorniki ustaviti trgovanje na borzi, pa tega niso storili. Raja vedno vse pogoltne.

  11. konec (demokracije) pravi:

    In oglasil se je tipični vsevedi slovenski komunjazer,ha, ha, ha, ha….

  12. konec (demokracije) pravi:

    700 miliard ni nič, Amerika ni Juga, v Italiji se je zgodilo nekaj čisto drugega, itd. itd.
    Komunistična Juga je morala biti večna ampak je trajala le 45 let, ne glede na vse teorije, vse bedarije, ki so nekaj desetletij govorili “vsevedi komunajzerji”, ampak veste oni vedo vedno vse, so precej nadpovprečno izobraženi precej več kot ostali Slovenci, o tem ni govora in dvomov , sploh pa ogromno več od Američanov, Nemcev, Francozov , da ne govorimo o Italijanih, Angležih, …. ha, ha, ha

  13. Ars Ignis pravi:

    ha, ha, ha, konec (sveta), socialistični kapitalizem v ZDA.

  14. konec (demokracije) pravi:

    Ars Ignis, Bush kot socialist?
    zanimivo, ha, ha, ha

  15. konec (demokracije) pravi:

    Da ne bo pomote, jaz nimam nič proti socialistom, jih izredno spoštujem poznam pa in to zelo dobro razliko med komunistom in socialistom (in to ne ne glede kako se sami opredelijo).

  16. Ars Ignis pravi:

    ha, ha, ha še najraje od vseh socialistov pa imaš socialistično federativno Jugoslavijo in zvezo sovjetskih socialističnih republik.

    V prejšnjem prispevku si pozabil na “ha, ha, ha”.

  17. konec (demokracije) pravi:

    Ars Ignis, (in to ne ne glede kako se sami opredelijo)
    kako si predvidljiv….

Komentiraj