Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Plačni križi v SV

2. oktober 2008 ob 20:50 | Urh Maček |

Sindikat državnih in družbenih organov Slovenije je na današnji tiskovni konferenci opozoril na probleme, anomalije, ki so posledice uvedbe novega plačnega sistema za zaposlene v Slovenski vojski. V sindikatu bodo na ustavno sodišče vložil pobudo za oceno ustavnosti 25. in 52. člena zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Na sestanku z načelnikom generalštaba SV Albinom Gutmanom so bili v nekaterih pogledih enotni in naj bi se dogovorili za skupen nastop v odnosu do MJU in do vlade.

“Predvsem gre za negiranje dodatka za stalnost,” je pojasnil predsednik sindikata ministrstva za obrambo Stane Konda. Prepričan je, da je bil sindikat tu zaveden, saj “je minister Gregor Virant in njegova ekipa zagotavljala, da znižanje dodatka z 0,5 na 0,33 ne bo pomenilo nič, ker bodo plače višje za 12 odstotkov”.

Konda o številu ugovorov v zvezi z odločbami plač po novem plačnem sistemu:

Podpredsednik konference sindikata ministrstva za obrambo Darko Milenkovič je izpostavil, da 0,5-odstotni dodatek za stalnost predpisuje zakon o obrambi, ki je bil v državnem zboru “sprejet z dvotretjinsko večino in ga kolektivna pogodba ne more znižati”.

Sekretar republiškega odbora sindikata in vodja sindikalne pogajalske skupine Drago Ščernjavič je uvodoma povedal, da je zaradi nepreglednosti dokumentov, ki so ob uvedbi novega plačnega sistema v Slovenski vojski prejeli zaposleni, prišlo do velikega števila pritožb. Kot je pojasnil, so se z Gutmanom dogovorili, da generalštab opravi analizo nastalih razmer in njene izsledke predstavi sindikatu. Sicer pa se materialni oziroma socialni položaj vojakov z novim plačnim sistemom po njegovem prepričanju ni izboljšal. “Zaposleni so pričakovali mnogo več,” je dejal.

Ščrnjavič o razlogih za ugovore, nadaljnih ukrepih in o dogovoru z načelnikom generalštaba SV Albinom Gutmanom:

Malce daljša debata s sindikalisti:


(www.vest.si) Sindikat državnih in družbenih organov Slovenije from Urh on Vimeo.

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. ervinator pravi:

    Štuhec ima verjetno prav, da je na volilni poraz SDS odločilno vplival tudi plačni fiasko.

  2. klavdij pravi:

    100 e u sem dobil manjšo MEZDO-plačo zato sem volil SD -ko jih šmirgla

Komentiraj