Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Na klepetu s Kosom

2. oktober 2008 ob 11:13 | Denis Sarkić |

Drago Kos v spletni klepetalnici MMC

Danes med 10. in 11. uro je bil gost spletne klepetalnice MMC-ja predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos. Kot so zapisali v predstavitvenih zapisih MMC-ja, “je Drago Kos, sicer diplomirani pravnik, že od leta 1983 dela na področju boja proti kriminalu. Leta 1993 je začel službovati na ministrstvu za notranje zadeve, od leta 2002 je zaposlen na Uradu za preprečevanje korupcije, predsednik protikorupcijske komisije pa je od leta 2004. Z njim boste lahko poklepetali o stanju na področju preprečevanja korupcije, o njegovem delovniku in o tem, kaj si obeta od prihodnje vlade. Povprašali ga boste lahko tudi o domnevni ukinitvi komisije.”

Tukaj je prepis spletnega klepeta z Dragom Kosom:

moderator: Dobrodošli v MMC-jevi spletni klepetalnici. Ob 10. uri se nam bo pridružil Drago Kos. Vprašanja že lahko postavljate.

lukiboy: znano je da ste bili nogometni sodnik. kdo vas je navdušil za ta sodniški poklic, kakšni so pogoji da postaneš sodnik in ali kaj pogrešate sojenje?

Drago Kos: Ko sem bil še vratar pri NK Korotan, so me začeli starejši sodniki nagovarjati, da naj postanem sodnik tudi sam. Ker sem vedel, da v aktivnem športu ne bom več dolgo, sem šel na izpite za sodnika in se potem s sojenjem ukvarjal kar 17 let. Kandidati za sodnike ne smejo biti preveč stari (tam do 25-27 leta še ima smisel), opraviti morajo teoretične izpite in test fizične pripravljenosti.

jana: Kateri so največji uspehi vaše komisije?

Drago Kos: Dosegli smo, da so eni od slovenskih mamic vrnili dve hčerki, ki sta ji bili nezakonito odvzeti, v primeru vetrnic na Volovji rebri smo pomagali zaustaviti postopek gradnje, pomagali smo večjemu številu zaposlenih pred nezakonitim nadziranjem njihovih delodajalcev, zaustavili smo nekatere postopke, ki bi se lahko končali z veliko škodo za državo (helikoptersko reševanje, ..). Pa še bi lahko naštevali..

primek: najvišja doslej izrečena kazen

Drago Kos: Še noben od postopkov, ki smo jih sprožili, se na sodišču ni končal,

primek: na katerih področjih je v Sloveniji največ korupcije?

Drago Kos: Klasične korupcije (=podkupovanja) je največ nedvomno v sistemu javnih naročil (kjer včasih v šali pravim, da denar skozi okno mečemo z bagerjem) in v zdravstvu. Klientelizma, nepotizma in favoritzma pa je največ v politiki in menim, da je to tudi največji problem ta trenutek v Sloveniji - to namreč, da ljudje ne dobivajo ali menjavajo služb glede na svoje znanje in izkušnje, ampak glede na politično pripadnost.

Miškolin: Ali lahko na zelo širok način razumevanja definicije korupcija pod korupcijo uvrstimo tudi cenzuro v medijih in razne medijske maipulacije (saj le te posredno komu omogočajo pridobivanje koristi)? Na kakšen način se lahko to preverja in nenazadnej prijavi?

Drago Kos: Tudi to bi lahko sodilo pod pojem korupcije, kot je definiran v 2. členu Zakona o preprečevanju korupcije. Prijavi se to lahko pri nas na Komisiji (tudi anonimno), preverjanje pa poteka v skladu z našimi pooblastili, pomočjo strokovnjakov za določena področja in z javno dostopnimi viri.

primek: lahko zbirate dokaze tudi s prikritimi metodami in sredstvi

Drago Kos: Ne, to je metoda, pridržana izključno policiji.

m8: Na vse delo in na vas je s strani oblastnikov letelo mnogo kritik. Zahtevali so vas odstop. Zakaj vas po vasem mnenju preprosto ne odstavijo? Mehanizme za to imajo :)

Drago Kos: Seveda: če bi pri svojem delu kršil ustavo in zakone, bi me lahko odstavili v Državnem zboru RS. Ker pa tega nisem počel, so bili vsi njihovi zahtevki zgolj populistično in načrtno diskreditiranje Komisije in mene -zato, da bi spodbili (ali vsaj poskušali to storiti) kredibilnost naših ugotovitev, kritik in opozoril.

bla: Glede na vaše predhodne odgovore, koliko primerov korupcije v sistemu javnih naročil (beri Ministrstvih) in s temi službami povezanimi ljudmi (beri razni direktorji, poslanci in vlada) trenutno obravnavate če sploh kakšnega?

Drago Kos: Zelo veliko, vendar številke ne vem iz glave. Ravno danes smo na seji Komisije zaključili obravnavo dveh takšnih primerov - eden se nanaša na podeljevanje koncesij, drugi pa na klasično javno naročilo.

oljka: V čem je zagotovilo neodvisnosti komisije-kako je to sistemsko urejeno

Drago Kos: Imenovanje članov Komisije je urejeno tako, da morajo sodelovati vse tri veje oblasti, imenovani so (smo) v parlamentu, ki nas edini tudi lahko razreši, imamo svoj proračun, odgovarjamo zgolj parlamentu..

francesca: Vase delo je mnogo bolj kot doma cenjeno v tujini? Kako na poskuse sedanje oblasti, ki je ves cas zelela ukiniti vašo komisijo, gledajo vaši kolegi v tujini?

Drago Kos: Ne morejo se načuditi, kako lahko Slovenija, ki je bila včasih zgled državam-pristopnicam, počne kaj takšnega. Izraze podpore smo dobili od OZN, OECD, Sveta Evrope, Transparency Internationala,.. pa jih naša vlada preprosto ni upoštevala..

mici: Sodišče je odločilo, da je bilo vaše dejanje, ko ste prisluškovali novinarju, nezakonito. Se v času vaše preiskave nikoli niste vprašali, ali z vašim početjem kršite človekove pravicre in vdirate v zasebnost nekoga, ki ni preiskovana oseba?

Drago Kos: Ni šlo za prisluškovanje, ampak za izpis klicanih številk za 6 dni. Sodišče ni ugotovilo, da bi jaz kršil novinarjeve pravice, ampak, da je to storila policija, v kateri sem bil takrat res na pomembnem položaju, vendar ne v skupini, ki ji izvajala konkretno preiskavo in ne na čelu krim. policije. Mojo odgovornost je po opravljeni sodni preiskavi obravnavalo tožilstvo in ugotovilo, da mi kaj takšnega ni mogoče očitati ter je zavrglo ovadbo proti meni. Ne glede na to pa lahko povem, da je sodba, ki je ugotovila obstoj odgovornosti Policije, napisana tako, da se mora človek res nasmejati.

francesca: Zakaj so se finski kriminalisti v zadevi Patria obrnili na vas in ne na slovensko policijo?

Drago Kos: Na naše (in na finske) policiste so se najprej obrnili avstrijski policisti, ki pa niso dočakali odgovora. Šele čez nekaj mesecev so nas kontaktirali finski policisti, ki so želeli podatke o splošni ureditvi postopka pri nas. Menim, da je razlog za to zelo

enostaven: Komisija je takrat že intenzivno delala na sprejemu načelnega mnenja (sprejeli smo ga 28.5.2008), policija pa se ravno tako do maja 2008 sploh ni zganila. Tudi zaradi tega je Komisija pristojnemu državnemu tožilstvu včeraj poslala kazensko ovadbo zoper neznane osebe v policiji zaradi suma storitve kaznivega dejanja Nevestnega dela v službi.

d-nice: Zakaj ste nastopili v oddaji finske TV, kdo vam je to narocil?

Drago Kos: Name se je obrnil finski novinar in me prosil za izjavo. Še nikoli nisem nobenemu novinarju odrekel izjave in tega nisem storil tudi tokrat. Z nikomer drugim se v tej zadevi nisem niti pogovarjal.

Miki: Bo sedaj po volitvah zadeva Patria dobila epilog, bodo prišle še kake druge zadeve na dan tudi iz vaše strani?

Drago Kos: Patria bo zagotovo dobila epilog na Finskem, za Slovenijo pa nisem prepričan - storilci so imeli namreč 15 mesecev (v obdobju, ko slovenska policija ni naredila ničesar) časa, da pospravijo vse sledi. Mi se s to zadevo po izdaji načelnega mnenja ne ukvarjamo več, vse, kar dobimo novega, takoj odstopimo policiji in tožilstvu.

oljka: Se pravi je neodvisnost tudi politično pogojena-Sam način sestave komisije pa nima mehanizma ki bi potrjeval neodvisnost-kot npr sestava volilne komisije

Drago Kos: Ne razumem..

klara: Kaj pričakujete od nove vlade? Najprej mogoče dodstno podporo iz proračuna? Komisija za preprečevanje korupcije torej ostaja ali se uvaja kakšnen nov organ?

Drago Kos: Ne pričakujem, ampak upam, da bo nova vlada vendarle spoznala, da Slovenija potrebuje takšen organ in da nam bo dala na razpolago zadostna sredstva za naše delo. Bom pa verjel, ko bom videl…

Mare: Ali mislite, da bi komisija delovala učinkoviteje, če bi delovala neposredno pod uradom predsednika republike in ne vlade (katerekoli pač)?

Drago Kos: Saj mi nismo pod vlado, smo popolnoma samostojni in boljšega položaja si takšen organ sploh ne more želeti. Seveda nam vlada lahko nagaja s financami (ker pač gre proračun preko nje), ampak enako lahko nagaja tudi predsedniku države (spomnite se samo težav dr. Drnovška), sodstvu,..Poudariti pa moram, da je bila vlada, ki odhaja, prva, ki je to možnost (in moč) uporabila proti organom in ljudem, ki ji niso bili po volji..

frt: Svojevrstna korupcija je tudi zdaj že večletno neizvajanje države 1. točke 23. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ker vem, da je ta informacija prišla do Vas me zanima, zakaj niste ukrenili ničesar zoper to kršitev, katere žrtve so težki bolniki (onkološki, psihični, itd.)?

Drago Kos: Ker nismo dobili prijave. Komisija začne postopati izključno na podlagi direktnih prijav, ki so lahko tudi zelo splošne in anonimne, vendar morajo biti.

francesca: Obcutek imam, da je Hrvaska v boju proti korupciji bolj ucinkovita kot Slovenija. Bi to dejstvo lahko pripisali njihovi posebni instituciji USKOK in ali Slovenija potrebuje kaksen podoben organ. Recimo, da bi vaša komisija dobila policijska poblastila?

Drago Kos: Vse življenje sem bil proti temu, da bi v Sloveniji še kdo poleg policije imel policijska pooblastila. Ko sem v zadnjih štirih letih videl, kako so kriminalisti nebogljeni pri preiskovanju korupcije, me je včasih res prešinilo, da bi bilo morda bolje, da bi tudi Komisija imela takšna pooblastila, vendar še vedno upam, da to ne bo potrebno - če pa že, pa samo za natančno določen in omejen čas. Tudi v Sloveniji imamo svoj USKOK - to je Skupina državnih tožilcev za organizirani kriminal, ki pa za razliko od USKOKa boja zoper korupcijo očitno ne šteje za kakšno prioriteto, pa še kadrovsko je zelo “podhranjena”.

kredens: Očitajo vam, da ste imeli prste vmes pri aferi Depala vas, kasneje v aferi Vič Holmec, sedaj pa se pojavljate tudi v dokumentarcu o patriah. Kako komentirate, da ste vedno zraven, ko se ruši Janša?

Drago Kos: Vprašanje bi se moralo glasiti drugače: kako Janša komentira, da je vedno znova v centru policijskih ali podobnih preiskav? Pa ne, da kdo misli, da nadzorni organi nimajo kaj bolj pametnega početi, kot pa ukvarjati se z državljanom Janezom Janšo? V vseh zadevah, ki ste jih našteli, sem počel tisto, za kar me je ta država pooblastila in plačala. Verjemite, da,če bi storil karkoli napak, bi me sistem že davno zmlel,sploh če upoštevate,kdo so ljudje, ki mi niso naklonjeni (predsednik vlade, minister za notranje zadeve, direktor kriminalistične policije, generalna državna tožilka..) - vsi ti mi že zdavnaj našli vsako, tudi najmanjšo napako, ki bi jo storil.

Matoo: Lep pozdrav!Ste vzor človek,ki na vsakem področju svoje delo opravlja maksimalno in med njim zna ločiti,tu mislim na sodniško kariero in vašo odgovorno službo.Sedaj me zanima nekaj drugega.Morda je malce drzno,pa vendarle,koliko masla ima na glavi g. Janez Janša v zvezi z nabavo orožja od osamosvojitve naprej?Zakaj v mnogih knjigah pišejo trditve da je v marsičem imel prste zraven,nihče pa mu tega tudi javno ne dokaže?

Drago Kos: Ali po vašem mnenju, knjige, ki se prodajajo, ne predstavljajo javne obtožbe, ki je v veliki meri podprta tudi z dokazi? Zanimivo bi bilo vedeti, ali so bili zoper avtorje teh knjig zaradi direktnega obtoževanja Janeza Janše sproženi kakšni sodni postopki zaradi obrekovanj, laži in podobnega? Mislim, da ne!

cmok: Kako ste lahko finskemu novinarju rekli, da se pri nas v zvezi s preiskavo o podkupovanju nič ne dogaja? Ali imate s policijo in tožilstvom sklenjen dogovor, da vas obveščajo o vseh svojih aktivnostih?

Drago Kos: Ko sem mu to povedal, se pri nas res ni dogajalo čisto nič - no, razen tiščanja glave v pesek in upanja, da bo šel ta vihar mimo Slovenije. Danes pa ne vem, kaj se dogaja, vem le to, da smo izredne pozornosti tožilstva in policije deležni tisti, ki smo kaj naredili po zadevi. Ali so je vsaj v enaki meri deležni tudi osumljenci za sprejemanje podkupnine, pa ne vem.

moderator: Klepet se počasi bliža h koncu, zato bomo sprejeli le še nekaj vprašanj.

rdeči mitja: ali ste bili kdaj sodelavec tajne službe državne varnosti-udba?

Drago Kos: Ne. Še več: z obveščevalnimi službami sem bil večino časa v sporu, ker so se nam (kriminalistom) mešale v naše postopke.

ANGEL_B: V času afere patria so v odmevih na rtvslo prikazali tudi nek star posnetek kjer bi naj bi vi naj vspodbujali vojake k nekemu uporu ali nekaj podobnega. Za kaj se je dejansko pri tem šlo ?

Drago Kos: Mislim, da gre za posnetek iz zadeve Depala vas, ki je bil na TVS seveda “ustrezno” predstavljen. Šlo je za posnetek razgovora s takratnim našim informatorjem (ki je bil poleg tega še informator OVS MO RS in VIS), v katerem ni bilo govora o kakšnih uporih, ampak so mu bila dana navodila, kako naj zbere podatke o sumih kaznivih dejanj takratnih pripadnikov MORS..

svit: Ali bo protikorupcijska komisija preverila, kako se je financiral Ekspres?

Drago Kos: Če bomo dobili prijavo.

Mare: Kdo in na kakšen način lahko poda prijavo na komisijo … je dovolj utemeljen sum ali komisija ob prijavi pričakuje že jasen dokaz o nekem dogodku ali početju?

Drago Kos: Kdorkoli, dokazi pa niso ne potrebni in ne pomembni, ker je naloga Komisije (v nadaljevanju pa policije), da jih - v skladu s svojimi pooblastili - zbere. Opozoriti pa moram, da zavestno krive (lažne) prijave Komisiji predstavljajo kaznivo dejanje. Tudi samo (dobronamerno) opozorilo Komisiji je kdaj rodilo veliko zadevo..

jernej : kaj pa korupcija v vrstah kriminalistov, policistov ? njihovo sodelovanje s “podzemljem”…kako je s tem v Sloveniji ?

Drago Kos: Tudi policisti (in znjimi kriminalisti) sodijo med korupciji izpostavljene poklice. Na operativni ravni je sistem odkrivanja morebitnih nepravilnosti postavljen zelo učinkovito, boste pa zelo težko našli policijskega starešino (zlasti na najvišjih nivojih), ki bi že kdaj odgovarjal za svoje početje. Pa to ne pomeni, da so brez napak..

KOLACEK: CE BI SE NA NOVO RODILI, KATERI POKLIC BI IZBRALI?

Drago Kos: Profesionalno bi si še enkrat želel biti kriminalist, v zasebnem življenju pa bi tudi ponovno bil nogometni sodnik, le da bi začel s piskanjem že v rani mladosti.

moderator: Klepet je zaključen. Dragu Kosu se zahvaljujemo za sodelovanje, uporabnike pa v MMC-jevo klepetalnico spet vabimo jutri ob 15. uri 12. uri, ko bo gost ginekologinja Bojana Pinter.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 19 x komentirano
  1. luka pravi:

    mafija…

  2. konec (demokracije) pravi:

    član legalizirane udbomafije …

  3. merjasec pravi:

    tale je zakon:

    kredens: Očitajo vam, da ste imeli prste vmes pri aferi Depala vas, kasneje v aferi Vič Holmec, sedaj pa se pojavljate tudi v dokumentarcu o patriah. Kako komentirate, da ste vedno zraven, ko se ruši Janša?

    Drago Kos: Vprašanje bi se moralo glasiti drugače: kako Janša komentira, da je vedno znova v centru policijskih ali podobnih preiskav? Pa ne, da kdo misli, da nadzorni organi nimajo kaj bolj pametnega početi, kot pa ukvarjati se z državljanom Janezom Janšo?

  4. konec (demokracije) pravi:

    merjasec, konec koncu komu verjeti članu udbomafije ali JJ?
    To pa je pravna država po balkansko. Prepričanja pred dejstvi.

  5. menjasnec pravi:

    Saj to je isto, član udbomafije in JJ. A si pozabil, da je tvoj ljubljeni vodja tudi partijec?

  6. Marko pravi:

    Kdor se skesa, mu je pol odpuščeno…:-/

  7. mittra pravi:

    Če v vseh letih niso rešili niti ENEGA primera, je nekaj hudo narobe. To narod ve. Resnice pa ni in je ne bo, ker potem ni kaj početi. Tekati po nogometnem igišču se tudi naveličaš, pa ga zamenjaš za…. .

  8. konec pravi:

    menjasnec pravi:

    2. oktober, 2008 ob 14:11
    Saj to je isto, član udbomafije in JJ. A si pozabil, da je tvoj ljubljeni vodja tudi partijec?

    Res ti ni dano razumeti.
    preberi še enkrat: “merjasec, konec koncu komu verjeti članu udbomafije ali JJ?
    To pa je pravna država po balkansko. Prepričanja pred dejstvi.”

    ne rečem, da ima točno določeni prav ali eden ali drugi , naj se razčisti. In ali eden ali drugi v zapor! Ne moreta biti oba na prostosti, udbomafijec in JJ.
    Ampak naj odločajo dejstva ne prepričanja!!!!

  9. južnoštajerski pero v mariboru pravi:

    Kos kolovodja slovenske “naše stvari”

  10. menjasno pravi:

    Kaj ti ni za razumeti konec, a ti niso povedali da je Janez partijec. Eh, bogi ti konec.

  11. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    kdo se ( še vedno ) boji skorumpiranih zdravnikov ?…

    heh, merjasec, pa še pravilno si poudaril, da mu je Denis zastavil kar se da pertinentno vprašanje !!… ;-)

    jebiga, levosučni in desnosučni se itak že “vsa ta leta” bojujejo ( na mafijske, ipd. načine ) MED SABO & vsakokrat zase in/ali svoje t.im. prijatelje, medtem ko, jih za vse ostale državljane, ki niso levosučni ali desnosučni itaq boli đoka ! _ _ _

  12. 007 pravi:

    Dej KONC že enkrat zapri gobc. Ko nimaš kaj drugega potem pa ven z UDBOMAFIJO. Ja kaj pa je sedaj to. Pa saj je bil tvoj MESIJA KOMUNAJZAR, tolk zagret, da je nebroj mladih fasalo žulje Po putevima AVNOJ-a.

  13. grozovlada pravi:

    konec pravne države je, da lahko glavna državna tožilka pokliče šefa policije, naj aretira nekoga brez kakršnih koli dokazov, v primerih, kjer pa ima dokumentacijo o sumih kaznivih dejanj, pa ne sproži postopka

    konec pravne države je, da šef vlade zažvižga in tožilstvo in policija plešeta (ali pa pospravljata v predale)

    konec pravne države je, da lahko predsednk vlade ali državna tožilka odpuščata novinarje na nacionalni televiziji

    to in še stotine stvari, ki jih je po domače počela ta vlada, pomenijo konec pravne države

    janševiki, ne vidite, da je to isto kot v komunizmu

    ali pač vidite, pa se vam ne zdi narobe, ker so vaši

    po drugi plati pa kos - če ga marate ali ne - samo zbira dokumentacijo in jo predaja policiji in tožilstvu
    ena neutemeljena navedba, pa ga lahko obtožijo krive odvadbe

    popolnoma neškodljiv je, je samo priročen, tako kot kučan in janković, da ima vaša pošast pod posteljo obraz

  14. konec (demokracije) pravi:

    grozovlada, saj bo sedaj ponovno vse v redu, kaj toliko tarnaš in cviliš. Ali ne vidiš, da se “raj na svetu” ponovno vrača?

  15. angie pravi:

    Zanimivo, g. Kos, za mene prepričljivo! Kaj menijo poklicni oboževalci JJ, je povsem irelevantno. Upam, da to veste.

    Treba bo razmisliti o Ekspresu, da ne pade v pozabo ena najbolj brutalnih klofut slovenskemu novinarstvu. Upam, da potem ko komisija zbere gradivo in poda mnenje in zbrano izroči policiji in tožilstvu, primeri ne zastarajo tako kmalu…glede na hitrost naših sodišč se to namreč prevečkrat dogaja.

  16. uničevalec rdečuhov pravi:

    pOLICAJSKI IZMEČEK IN OBOŽEVALEC MURGELJSKE MAFIJSKE PODGANE SE po lažnih volitvah kar topi od silnega komunjaarskega ugodja.Pravi korošći pa temu zmenetu in izdajalcu lastnih kolegov že dolgo ne zaupamo.Kaj mislite zakaj ????

  17. konec (demokracije) pravi:

    Novi pluralizem po “komunjzersko” : “Treba bo razmisliti o Ekspresu”, ker pač mediji morajo ostati v popolni lasti rdečuhov, drugače pluralizma ni.

  18. ribic pravi:

    Te igre bo konec.. Kaj je fašisti, ste oplel?

  19. konec (demokracije) pravi:

    ribic pravi:

    5. oktober, 2008 ob 13:45
    Te igre bo konec.. Kaj je fašisti, ste oplel?

    Tudi to sem že napovedal, ko pridete tudi formalo na oblast bom jaz utihnil, ker pač nisem v politiki in nočem imeti kaj opravkov s politiko, imam pa svoje mnenje in vem kaj mislite vzgojeni komunjzerji o drugače mislečih in glede na to kaj je sposoben Kučanov klan nočem imeti sitnosti zaradi “drugačnih pogledov” - delno liberalnih delno konservativnih .
    Potrpi še malo, in imeli boste ponovno absolutno totalno oblast.

Komentiraj