Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

SDS v opozicijo

30. september 2008 ob 3:55 | Denis Sarkić |

Predsednik SDS Janez Janša je takoj po objavi končnih neuradnih izidov letošnjih volitev, povedal, da bo SDS, ki bo po njegovih besedah očitno v opoziciji, konstruktivna opozicija, ki bo podpirala vse, kar je dobro za Slovenijo. “Tistim, ki bodo sestavljali vlado, pa želim, da to naredijo čim prej in da sestavijo čim boljšo vlado,” je dejal Janša. Od nove vlade predsednik SDS pričakuje, da bo nadaljevala reforme, ki so se začele v tem mandatu. Te so namreč po njegovem mnenju potrebne. “Zdaj vsi govorijo, da je nastopila neka finančna kriza. Ta kriza se je dejansko začela pred enim letom, ko so se pojavili prvi znaki. Slovenija zaradi te krize zaenkrat še ni bila prizadeta, tudi zaradi reform, ki smo jih naredili. Če bomo s temi koraki nadaljevali, potem se ni treba bati, da bomo zašli v recesijo,” je dejal.

Prihodi vidnejših članov SDS na sejo IO in izjava Janeza Janše pred začetkom:

Janša pred sejo izvršilnega odbora sicer še ni želel napovedati, ali se bo stranka pritožila na izid volitev v dveh volilnih enotah, na katerih sta volilni komisiji ugotovili nepravilnosti pri glasovanju. Oceno o tem bodo, kot je dejal, naredili na izvršilnem odboru. V koliko se bo pokazalo, da ni možnosti, da bi prišlo do spremembe rezultata, po njegovem sicer ni smiselno zahtevati ponovitev volitev na spornih voliščih. V stranki namreč ne želijo, da Slovenija zaradi formalnosti, ki ne morejo spremeniti dejanskih rezultatov, predolgo čaka na novo vlado. “Bi bilo pa treba doreči, ali je nujno, da se zakonska določba, ki določa, da je potreben podpis v volilni imenik, spoštuje ali ne. Da ne bo obveljalo, da je v Ormožu in Mariboru to potrebno, v Ljubljani pa ne,” je dejal Janša.

Premier Janez Janša je komentiral napoved predsednika republike Danila Türka, da ne bo imenoval vseh predlaganih veleposlanikov. Kot je dejal, ne ve, kaj bodo na to napoved rekli ustavni pravniki, vendar pa je po njegovem mnenju vlada v skladu z zakonom in ustavo končala svoj del procedure, pričakuje pa, da bodo tako ravnali tudi drugi. “Vlada je z zakonom in ustavo dokončala tisti del procedure, ki je v rokah vlade. Zdaj so na vrsti drugi, sam pa pričakujem, da bodo tudi oni ravnali v skladu z zakonom in ustavo,” je danes pred sejo izvršilnega odbora SDS dejal Janša.

Izvršilni odbor SDS se je, “kljub temu, da so bile na mnogih voliščih ugotovljene nepravilnosti, odločil, da ne bo nadaljeval z uporabo pravnih sredstev za ponovitev volitev na teh voliščih,” je po seji izvršilnega odbora povedal predsednik SDS Janez Janša. Po njegovem je izvršilnem odboru (IO) ocenil, da bi to zavleklo oblikovanje nove vlade, “to pa Slovenija ne potrebuje”. Na vprašanje, ali je na IO kdo od članov od koga zahteval odgovornost za to, da stranka ni dosegla relativne zmage na volitvah, je Janša odgovoril, da so na odboru “ocenili vzroke za takšen rezultat in zelo kritično spregovorili tudi o sebi”. Da pa ima stranka vedno po volitvah redni kongres - ta bo v začetku naslednjega leta - “in tam bodo vsi mandati na razpolago delegatom”. Kot je povedal, bo stranka do kongresa naredila temeljito analizo volitev, ko bo ta končana, pa se bo odločil, ali bo na kongresu kandidiral za predsednika stranke ali ne. Ob tem je tudi zavrnil namige, da po izteku mandata vladi ne bo zasedel poslanske funkcije. Kot je dejal, bo na konstitutivni seji DZ vsekakor sodeloval.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 24 x komentirano
  1. Štrigon pravi:

    Le kaj nam pripravlja naš Ivan.
    Ne morem verjeti, da je ta neverjetni poraz kar tako požrl.

  2. paika pravi:

    Huh! S tem ekonomskim znanjem ja ne bo izgubljal časa v slovenskem parlamentu. Menda je že podpisal milijonsko prestopno pogodbo za Ameriko, ki krvavo rabi sposobne borce proti recesiji.

  3. Fonzi pravi:

    PR služba mu je povedala, da ljudje ne marajo sore loserjev. Ne bi se čudil, če bi se nenadoma spremenilo tudi njegovo stališče do Ljubljane….

  4. vinetu pravi:

    pa pa

  5. amnik pravi:

    Končno!!!

  6. Zmagovalec pravi:

    Na naslednjih volitvah bo pa z visoko udeležbo ostala Slovenija premagala Ljubljano. Takrat bo pa moral Jankoviććć zapreti svojo goflo!

  7. Joschka pravi:

    Haha, ekonomska kriza komaj zdaj prihaja v Evropo, Janez pa bluzi kako jo je on z ukrepi zajezil že prwed enim letom. Jao… :)

  8. Štrigon pravi:

    Tu imate dokaz , da je Ivan nejvečji genij ekonomskih ved.
    Predvidel je današnjo krizo že pred več kot enim letom !
    Res škoda, da ga nimamo več na oblasti.

    Kaj pa, če bi poklicali Obamo in ga predlagali za finančnega ministra USA ?

  9. Norbert pravi:

    @ Zmagovalec: you wish….
    janca je svoj prag pač dosegel. to je to. več ne gre.
    in vesel sem da je tako.

  10. Robert pravi:

    Janša, cigane!
    NE spadaš v ta razred.

  11. Konec (janšekracije) pravi:

    tik..tak..tik..tak..tik..tak… komu še bije zadnja ura ?

  12. Fonzi pravi:

    Ha, ha … reforme my ass. Penzijonerjem so dvignili penzije, vrtci, topla hrana (kar je vse seveda koristno, da ne bo pomote) in ostali predvolilni bonbončki so lepo obremenili naslednje proračune. Vlada bo odobrila vse mogoče podražitve samo da bo prihajajoča vlada prišla na še večjo greznico.

    menda se naokoli množično uničujejo dokumenti. ja, Pahor bo našel samo pogorišče. Kot Napoleon v Moskvi….

  13. francka pravi:

    Komu bije zadnja ura?SDS je vendarle druga najmočnejša stranka v državi,saj ima samo enega poslanca manj ,kot SD.Bo kar močna opozicija in prav je tako.Gotovo stranka ne bo razpadla.kot je LDS,saj je bila že velikokrat v opoziciji in to vlogo zna odlično igrati.Bo še zanimivo opazovati,kako se bodo na levici kregali,.Vse je zdaj odvisno od Pahorja,če bo znal obdržati mesto,ki so mu ga namenili volilci.Golubiča in Kresalove ne bi smel preveč poslušati,sicer ga bodo lastni volilci na naslednjih volitvah kaznovali.

  14. Tanko Grims ml. pravi:

    Kje pa sta Tanko (mr. Dejstvoje) in Grims (mr. Sluzo) ?
    Tako pogrešam njuno pridiganje.

  15. Arh pravi:

    Hehe, a se meni samo zdi ali Janša ignorira Denisa?
    Sam si je kriv kaj je pa dal psu tako ime, sedaj je pa Janez ves užaljen ;/

  16. Robert pravi:

    @Francka: nažalost imaš prav, vsi dokumenti, ki bi pokazali in dokazali vso šalabajzarsko pokvarjenost tvojih slaboumnih favoritov, se uničujejo.

  17. miki pravi:

    Glede tega, da je Ljubljana premagala ostalo Slovenijo. Revezi, ki zivijo v povprecju 40m2 velikih stanovanjih, ki jih imajo samo zaradi Jazbinskovega zakona in jih ne morejo niti vzrzevat prav gotovo niso premagali kmetov z lastno zemljo v izmeri nekaj hektarov. Prosim, tole je cista manipulacija.

  18. miro pravi:

    @francka
    Prvič se popolnoma strinjam s tvojim mnenjem tukaj na Vesti.

    S kakšnimi reformami je Slovenija zaščitena pred finančno krizo??? A je to šala?

    @Arh
    Janša vedno ignorira novinarje, ki mu postavljajo neprijetna vprašanja. Še posebej taka, na katera ne zna, noče ali se boji odgovoriti. Edino tik pred volitvami si je nadel nekoliko bolj prijazno, demokratično masko.

  19. 007 pravi:

    Joj kolk se vid, da bi najraje Denisa po p…i, pa tega ne sme. Sam poglejte njegovo žlehnobo. Mesija, pejt nazaj v Sv. petru po ključ za rešitev tvojga ega.

  20. en_tipson pravi:

    Jansa je priznal, da obstaja ‘neka financna kriza’! Sloni so poleteli.

  21. medek pravi:

    Proračun lani ni izkazal presežka temveč primanjkljaj

    Šoltes je opozoril predvsem na skromno črpanje evropskih sredstev. Prihodki iz sredstev EU so bili lani kar za 40 odstotkov nižji od načrtovanih ter celo nižji kot v letu 2006. Trend črpanja gre torej navzdol, je bil kritičen Šoltes ter spomnil, da pa je Slovenija lani v proračun EU vplačala 24 odstotkov več denarja kot v letu prej in celo 12 odstotkov več od načrtovanega. Slovenija je tako lani do proračuna EU izkazala neto primanjkljaj v znesku 8,6 milijona evrov. Medtem ko Slovenija počrpa praktično vsa razpoložljiva sredstva skupne kmetijske politike, pa je iz strukturnih in kohezijskih skladov lani ostalo 243 milijonov evrov nerealiziranih prihodkov, podobna številka se nakazuje tudi letos. V letih 2007 in 2008 bo tako ostalo skupaj približno 500 milijonov evrov nepočrpanih evropskih sredstev, je ugotovil Šoltes ter izrazil bojazen, da bo Slovenija zaradi počasnega črpanja do leta 2010 začela izgubljati razpoložljiva sredstva v proračunu EU.
    http://www.mladina.si/dnevnik/01-10-2008-proracun_lani_ni_izkazal_presezka_temvec_primanjkljaj/

  22. konec (demokracije) pravi:

    medek kot sem ti že večkrat rekel, komunjazer , ki citira Udbodnevnik in rdečo Mladino ni kredibilen. Itak vemo, da so številke prirejene kot po stari tradiciji. Laganje, laganje, to gre prav ovcam.

  23. konec (demokracije) pravi:

    medek kot sem ti že večkrat rekel, komunjazer , ki citira Udbodnevnik in rdečo Mladino ni kredibilen. Itak vemo, da so številke prirejene kot po stari tradiciji. Laganje, laganje, to gre prav ovcam.
    Edina kredibilni (pošteni) levičarki medij je Sarkičeva Vest.si.

  24. konec (demokracije) pravi:

    medek kot sem ti že večkrat rekel, komunjazer , ki citira Udbodnevnik in rdečo Mladino ni kredibilen. Itak vemo, da so številke prirejene kot po stari tradiciji. Laganje, laganje, to gre prav ovcam.
    Edini kredibilni (pošteni) levičarski medij je Sarkičeva Vest.si.

Komentiraj