Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Odvzem koncesije

30. september 2008 ob 19:21 | Maja Andlovic |

Ljubljanski mestni svet je na ponedeljkovi seji spremenil in dopolnil odlok o občinskih cestah in odlok o urejanju javne razsvetljave ter s tem omogočil odvzem koncesije Javni razsvetljavi. Koncesionar, torej Javna razsvetljava, je dolžan obvestiti Mestno občino Ljubljana (MOL) o spremembi lastništva, ker pa se to ni zgodilo, je MOL vložila tožbo za sodno razvezo koncesijske pogodbe, ki poteka neodvisno od postopka prenosa izvajanja javne službe na javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) je na današnji tiskovni konferenci pojasnila direktorica Javnega holdinga Ljubljana Zdenka Grozde. Javno službo vzdrževanja občinskih cest bo LPT začelo izvajati predvidoma v mesecu oktobru. MOL bo izdala upravno odločbo o odvzemu koncesije in jo prihodnji teden vročila Javni razsvetljavi.

Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da imajo konkretne podatke o koncesionarjevi tržni dejavnosti, ki naj bi jo opravljal z infrastrukturo, ki je v lasti MOL. Glede na to, da je infrastruktura v lasti občine in da bo za plače letno potrebnih 610.000 evrov, na MOL ocenjujejo, da bo LPT izvajal javno službo za manj kot je občino stala koncesija. MOL je namreč Javni razsvetljavi po tej koncesijski pogodbi letno plačevala 2,9 milijona evrov z DDV. Po drugi koncesijski pogodbi za javno razsvetljavo pa MOL letno plačuje pet milijonov evrov z DDV, vendar ta koncesija zaenkrat še ostaja Javni razsvetljavi. V LPT so zaposlili 27 nekdanjih delavcev Javne razsvetljave, pet jih tudi že dela, zaposleni pa so bili na podlagi objave prostih delovnih mest na zavodu za zaposlovanje, je pojasnila Grozdetova. Za njihove osnovne bruto plače bo podjetje mesečno namenilo 50.800 evrov, letno pa 610.000 evrov.

Janković ob koncu novinarske konference ni želel komentirati izjave Boruta Pahorja, da za zmago na volitvah niso nikomur nič dolžni, niti posameznikom, ki so jih pred volitvami podprli, saj so si zmago “prigarali sami s trdnim delom”.

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 17 x komentirano
  1. hmm pravi:

    Kaj vse se dela v imenu javnega interesa. Kaj pa če bo jutri v imenu javnega interesa da me zabrišejo iz stanovanja? Če je bila pogodba sklenjena ob predčastni prekinitvi sledijo sankcije. Zaradi spremembe lastništva v JR ne moreš kar zahtevati prekinitev pogod. 1/3 prihodka JR je ustvarjena z MOL-om ves ostal prihodek je od dejavnosti za druge. Res župan MOL-a me čedalje bolj spominja na bivšega predsednika vlade JJ. Stil vladanja je skoraj enak. Če nisi z nami si proti nam. Le kam bomo tako prišli.

    PS. Zdaj se bodo verjetno kritike vsule name da sem zagovornik kapitala (oz kar JR).

  2. BoLe pravi:

    Čeprav pozdravljam Jankovićev elan in menedžerske sposobnosti, kar je mestu vse primanjkovalo, in kolikor spremljam zadevo, sem sam proti. Po eni strani se župan huduje nad denarjem, ki ga je mestu splela država, po drugi strani bo primerljiv znesek najbrž zdaj moral dati zaradi odpovedi pogodbe. Pa zgodbe o vabljenju zaposlenih iz JR tudi niso prijetne za podobo župana. In še kaj se najde.

  3. luka pravi:

    IN KDO BO SEDAJ DOBIL KONCESIJO?

    kakšen kolega, žlahtnik….

  4. BoLe pravi:

    > bo primerljiv znesek najbrž zdaj moral dati zaradi odpovedi

    No, najbrž -> morda, smeji se mu še nič manj.


  5. JoJo pravi:

    res ne spremljam, kaj se dogaja, ampak, ce delas trzno verjetno ni nic narobe? ce bo obcina prihranila denar, 610.000 namesto 2.9mio ali celo 5 miljonov evrov? Pa sej bi mu lohk ocitali, da bi oskodoval obcino ce tega ne bi naredil??

  6. ED pravi:

    Bravo Zoki! Javna razsvetljava in prometna signalizacija ne more biti sprivatizirana, niti ne prepuščena na milost in nemilost podjetjem v večinski zasebni lasti. Zasebniki zagotovo ne bojo vlagali v javno ‘lučkarsko’ infrastrukturo. Tudi če bi jo sprivatizirali. Privatizacija železnic v VB se je končala katastrofalno, tako kot tudi privatizacija proizvajalcev oz. distributerjev elektrike v Kaliforniji. In pred desetletji v Kanadi. Električni izpadi so postali vsakdanji pojav.

  7. Josip pravi:

    Bojim se, da gre pri dogajanju okrog Javne razsvetljave bolj za posledico županove pritlehtne maščevalnosti, kot za stvarno ekonomsko kategorijo. Kot mi je znano, je to podjetje doslej kar solidno poslovalo, najusodnejša napaka njegovega vodstva je verjetno bila,da se je drznila upreti našemu megalomanskemu in narcisoidnemu županu.

  8. mittra pravi:

    Kdor ne dela tako kot hočemo MI, leti!

  9. Rock pravi:

    Jah, če bi sam bil delničar recimo 40% firme in me ostali partnerji ‘kolegi’ ne bi obvestili, da so si med sabo preprodali ali kako drugače prerasporedili svoje deleže in da bom mogoče postal celo manjšinski lastnik, bi me mene takšno prikrivanje tudi razpizdilo. Tako te lahko zajebejo in postaneš celo manjšinski lastnik, čeprav si bil recimo prej večinski.

    Tako ‘mučko’ so očitno ostalih 60% lastnikov po tiho po mafijsko speljali, verjetno tudi računali na to, da na MOLu itak nimajo pojma, da ne sledijo najbolje (verjetno pri kaki Danici Simšič res ne bi), sedaj pa bi kot večinski lastniki verjetno radi tudi navili cene in mastno črpali občino, torej nas davkoplačevalce, ljubljanske.

    Če MOL, kot predstavnica nas občanov, ugotavlja, da postaja Javna razsvetljava neupravičeno predraga, ter sploh, da si je nekaj posameznikov na umazan način hotelo prigrabiti odločilno vlogo v tem podjetju, potem je prav, da se to pravočasno pove in ukrepa. In se javno razsvetljavo skensla.

    Konec koncev, MOL jim je kot naročnik in stranka dala koncesijo, če postanejo mučkatorji predragi in sploh če sen do stranke-odejamlca, ki je poleg vsega še 40% lastnik ne obnašajo korektno, se jih skensla. Naj grejo v kurc. Kaj bojo kurac ropali naš denar.

    To je neka preprosta logika, vprašanje, če je res tako, kaj je še posredi. Če je naj nekdo pove, konkretno.

  10. Sith pravi:

    Če prav zastopim naj bi ne bilo nobene odškodnine, saj so pozabili pogodbenega partnerja obvestiti o spremembi lastništva. Kar se tiče mojih osebnih izkušenj z javno razsvetljavo: mene so dobro olupili za svojo monopolno storitev, ki sem jo po predpisih bil prisiljen uporabiti. Tako na pamet bi rekel, da so kot monopolisti izvajali komercialno zelo profitabilno dejavnost. Bomo videli, če bo MOL tudi tako uspešno tržil tovrstne storitve.

  11. Rock pravi:

    Treba je vedeti, da se Janković tukaj ne bori za svoj žep, ampak občinski denar in neke vrednote. Saj javne firme ne bi smele biti črpališča denarja davkoplačevalcev, ampak javno dobro in stroškovno, ter zaslužkarsko optimalne, ’socialne’.

    Če seveda hoče Janković v bistvu samo zrihtati velik posel kakšnemu svojemu ‘kolegu’, je pa drugo vprašanje, vendar ne verjamem. Težko bi to delal tako po časopisih in ob stalnem novinarskem zasliševanju o zadevi, verjetno ni nor.

    Mogoče za nekatere naivno, ampak župan kaže, pač, da se bori za naš denar in pravilen optimalen način dela s takimi firmami, ki so priklopljene na transakcijski račun Ljubljane in itak težijo, da bi čim več načrpale, podjetniška kultura v Sloveniji je namreč še do nedavna bila taka - priklopi se na državo ali mesto in vleči kolikor moreš v žep, itak na občini ne vedo kaj delajo ali jim dol visi, ni njihov denar. Dobro je tudi nekoga v občini sami podmazati, pa gremo gas.

    Janković to očitno prekinja.

    Seveda se najdejo modelčki, ki ne morejo dopustiti, da Janković samo hoče delati, kar župan mora delati, in vidijo v vsem zarote, mafijo in posel, kar se Jankovića dotika. Pač so ga obsodili za lopova in bo vedno lopov, tudi, če recimo nič ne krade, zihr krade. ;-)))

    Po moje ni tako, človek hoče samo delati dobro za LJ in ljudi.

  12. mistique pravi:

    Bi reku, da je to fair fight :) Zasebnim LASTNIKOM Javne bi dejal: Tražili ste, dobivate. :) Težko je bit podjetnik in pridobivat posle…

  13. konec pravi:

    Balkan rules!
    Klientelizem kot način poslovanja.
    Koliko sinov in drugih sorodnikov ima?
    Ta njih mora pač poskrbet.

  14. Rock pravi:

    @konec,… lej k sem te zadel, v predzadnjem odstavku mojega prejšnjega posta. Kul :-).

    Ti očitno podpiraš tak mafijski način ‘poslovanja’ (skrivni prevzem brez obvestila partnerjev), kot ga izvajajo mafijozoti, ki so poleg MOLa solastniki Razsvetljave d.o.o..

    Še dobr, da imamo šerifa, ki ima vse pod kontrolo ;-).

    Sam po prstih, kradljivce.

  15. šalca pravi:

    bi se dalo dobiti še kaj več iz tiskovne konference

  16. šalca pravi:

    *objaviti

  17. Maja Andlovic pravi:

    @ šalca

    Bom pogledala, če imam še surove posnetke in obvestim v komentarjih, če ali ko najdem, zmontiram ter objavim pod prispevkom ali na YouTubu.

Komentiraj