Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Boljša izolacija

30. september 2008 ob 17:24 | Nejc Jemec |

Ministrstvo za okolje je predstavilo pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah in o spodbujanju učinkovite rabe energije in rabi obnovljivih virov energije. Gre za pravilnika, s katerima zaokrožujejo prenos evropske direktive o energetski učinkovitosti stavb v naš pravni red.

Minister Janez Podobnik je dejal, da poleg drugih pozitivnih učinkov, pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah zagotavlja tudi večjo uporabo domačih kakovostnih izolacijskih materialov, posredno pa naj bi se povečala tudi zaposlenost. Po Podobnikovem mnenju se bodo namreč odprla nova delovna mesta, vezana na izboljševanje toplotnega ovoja stavb in rekonstrukcijo samih inštalacij. Nekaj dodatnih pojasnil je podal dr. Peter Novak.

Peter Novak: “Klasičnim steklenim stavbam je s tem odzvonilo …”

Gradnja objektov, ki bodo ustrezali pravilniku o učinkoviti rabi energije v stavbah, bo po zagotovilih ministra Podobnika dražja za tri odstotke.

Janez Podobnik: “Investicija sploh ni bistveno dražja. Na nek način je to, bi rekel, skoraj kvadratura kroga. Ampak očitno ni.”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. Losos pravi:

    Fašizem…

  2. Arhifrajer pravi:

    par stvari:

    v izjavi gospoda Novaka okna dobijo prehudo negativno konotacijo kot gradbeni elementi, za katere bi bilo bolje da jih sploh nebi uporabljali. To bi (pod pogojem da se osredotocimo samo na izolativne lastnosti) se lahko drzalo slabo desetletje nazaj, trenutno pa so dvo- in vecslojna okna skoraj tako ucinkovit izolator kot beton, opeke…In gledati skozi okno je se vedno zazeljeno, kolikor vem:)

    Drugo, da je sistem hlajenja stavb z ledom masovno razirjen v Ameriki in Japonski je stvar debate. Priznam da za sistem do danes sploh nisem slisal, ampak clanek spodaj omenja da je po svetu bilo lani okoli 3000 takih sistemov. Ni malo, ampak stevilo stolpnic samo v New Yorku in Tokyu je dovolj dober razlog da taksne izjave jemljem rahlo z rezervo.
    http://www.museumofhoaxes.com/hoax/forums/viewthread/4790/

    Da pa ne bom samo pizdunil bi rad poudaril, da je taksna implementacija vsekakor dobrodosla in da mislim da se stvari premikajo v zelo pravo smer!:))

    Tretje: @Losos:
    nisi resen:) Taksen pravilnik bi zavoljo dobrobita rabili vestno uporabljati ze nekaj let nazaj.

  3. Losos pravi:

    Ampak ne na račun arhitekture… Naj gospodje na okoljskem ministrstvu najprej uredijo, da se ne bo slovenska kulturna krajina uničevala z 1001 različico raznobarvnih montažnih dvorcev, potem pa se bomo verodostojno naprej pogovarjali.

  4. marjeto pravi:

    Samo da ne bomo imeli kakšne “strokovne” inšpektorje, ki bodo kakšen “nadzor” izvajali, davkoplačevalci pa bomo plačevali za njihovo maltretiranje državljanov. Malo sem skeptičen, je pa stvar pametna - seveda če bi živeli v pošteni demokratični državi. ODJEBAT JE TREBA KLIME !

  5. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    http://www.webtv.si/video/index/id/20793

  6. l pravi:

    Pa da ne govorimo o nafti in o tem da se še vedno, imam občutek, blokira proizvodnjo in splošno uporabo npr. električnih vozil… Sonca bo pa tudi še kar nekaj milijard let (sem mi zdi … ). Pametno je da se stavi na sončno energijo… Prav je tud, da se o tem veliko govori…

  7. abc pravi:

    banditi hočjo uničet projekt emonika

  8. spec pravi:

    Kar se mene, pa še ene par tisoč ostalih posameznikov (ki jih sicer ne poznam, pa vem, da nisem edini), tiče, ne rabim in ga tud nikol ne bom, tega Limona projekta!!! Bedarija na 9, da ne omenjamo “potrebe”, ki je za čas našega življenja sploh NE VIDIM, …že itak je kaos v centru LJ, prometnih pobezav očitno ne mislijo znatno izboljšati, kar bi bil predpogoj za TAKšen center …in da ne naštevam naprej. A bomo spet “mi” plačevali za takšne naložbe? In kdo bo stranka v takšnih centrih? Peščica IZBRANIH? Lepo, lepo razmišljamo v naši drobni Slovenceljki….spet bi rabi bili VELIKI, ane?!?
    PS: ..skladno z radikalnim, ideološkim,nekontroliranim in neobvladnjivim, razmišĆljenjem g. Zorka J. …dobro, menda “vsaj kaj naredi”, pravijo nekateri…

  9. spec pravi:

    Arhifrajer, vredu… ampak očitno pa nimaš dosti pojma o izolativnosti sodobnih stekel in sodobnih fasadnih izolacij ali kako? Kako lahko primerjaš izolativnost stekel z “izoloativnostjo cegla” ???
    Sodobna 3 slojna okna imajo koeficient toplotne prehodnosti običajno okoli k=1,1 W/m2K, specialna stekla nekoliko pod 1W/m2K. Med tem je ta faktor pri steni debeline 30cm (opeka) + 10cm izolativnega sloja že k=0,3 W/m2K. Da pa ne omenim dejstva, ki ga navajajo tukaj, da je 10cm že “zgodovina” in bo zakonski minimum 16cm (malo bolj ozavščeni pa gradijo že z 20-30cm debelimi izolativnimi sloji). Mislim, da je vseeno nekajkratna razlika med steklom in steno!

    LP

  10. Arhifrajer pravi:

    @specc
    da za casa svojega zivljenja ne bos videl kako prepotrebno je varcevati z naravnimi viri mocno dvomim…in tukaj sem zelo zadrzano diplomatski!;): zakaj EU zaganja tako paniko glede Gruzije in se sedaj stuli se v Nigerijo itd. Zakaj Portugalska hudo joka da nima dost vode. Zakaj ZDA tko velikopotezno razmisla o ogromnih solarnih in vetrnih farmah. In ps. kolk so sami nardil se prevec sranja, ta trenutek mislm da ZDA kr prednjacjo pred EU glede specializacije, implementacije in nasploh znanja (njihovi LEED certifikati, itd itd). Ama nima veze. Lahk bi te zasul z linki, pa sm bastard in si jih sam najd ce te to nadalje zanima:)

    Morda bomo imeli nafto naokoli se 50+ let (pa je to stvar druge debate!), ampak vsem je jasno, da se ni vec za hecat z nepotrebnim trosenjem cesarkoli, in da je treba stvari zastavt ornkkk drgac.
    …Moja osebna ‘biblija’ o holisticnem pristopu razumevanja in resevanja problemov, ki so pred nami:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Cradle_to_cradle
    Pasivna gradnja bi mogla biti ze zdavnaj minimum, taka, ki je samozadostna in proizvaja se viske energije pa tista, h kateri je treba stremeti. Vse to ze obstaja, vse mozno mamo na voljo, ’sam’ uzakont je treba vseskp.
    ‘Siva energija’, o keri bomo vec in vec slisal, bo na zacetku pac visoka (kar bo neizobraznec razumel kot da se sploh ne splaca s tem ubadati ze iz prve), ama vseskp bo sam pomenl zasuk v domaco proizvodnjo in iskanje preprostih in elegantnih resitev.
    http://www.pege.org/w/grey.htm

    Omenil si promet v Lj (kjer tudi sam zivim)…trenutno stanje je gadno, se strinjam, ampak najslabs je reci “jebiga, spizdite mi z nekimi ‘kvazi’ resitvami”, namesto da upraviceno zapizdis nad npr. MOL in vlado zakaj si ne preberejo npr. kako je sfural dolocene stvari v brazilskem mestu Curtiba (ki se ponasa s svetovno-priznanim urbanizmom) ex-zupan Jamie Lernej
    http://en.wikipedia.org/wiki/Jaime_Lerner#As_Mayor_of_Curitiba
    Tudi masovnemu retrofitingu se najbrz ne bomo izognili…ama zakaj cakamo s tem?
    Bottom line; resitev je se prevec, sam treba se je pa jebeno odloct za njihovo implementacijo…in tle nam ornk fali, v miselnosti kot v dejanjih!!!!…!!!:)

    Ok, se konkretneje k stevilkam low-e oken (in to je prvi link v Googlu, ko sem vtipkal “best low-e window”):
    http://www.efficientwindows.org/lowe.cfm
    Ampak se jst nebi tok obesil na samo razliko med materjali, kokr na to, da okna pac rabimo (tle upam da se strinjava:P), in kar je pac pravi korak je pogruntat kako jih narest energijsko varcnejsa. Pika.
    Se absolutno strinjam s tabo, da so okna jeba ker tud low-e okna porabjo ogromn energije, da se jih sploh nardi itd. Ama na to je treba pogledat iz drgacne perspektive:
    Porabs energijo na zacetku, si nardis samozadostno bajto/blok/stolpnico/mesto, in pol dokaj na halara (poenostavlajm, ni dvoma, ama v principu drzi); ker energije ne tross, jo po moznosti se proizvajas, mas wc-je brez vode, dobivas recimo se koncesije na surplus stroma, ce ga odvajas v omrezje (v Avstriji mislm da kr 7x vec kokr je normalna cena stroma), po moznosti ti bajta se cisti okoliski zrak in ustvarja prijeten ekosistem za zivali/rastline (zelene strehe itd). Zdj pa ti men povej zakaj tega nebi delal!!?!!:) Sploh, ce ze lahko, in tudi ze delajo to nekatere druge drzave.

    Ta pravilnik je se na zacetku, predn bo vkljuceval vse (VSE!) kar rabimo, da bomo kot drzava normalno fural zadeve, bo preteklo se precej krvi, casa, dnarja, in zal, vseh moznih naravnih virov.

    Upam, da sem te bolj omehcal pri tvojih prepricanjih, oz. ce ne druzga vsaj to, da se v morebitnem odgovoru ne bos se nadaljno stresal in samo pizdil:)

  11. duško pravi:

    Cenjeni strokovnjaki, predvidevam, da iz strojniških vrst. Če ste kdaj vsaj malo pobliže pokukali v fizikalne enačbe (tudi takšne, ki vsebujejo kaj drugega, kot toplotno prevodnost kovin), potem vam je najbrž jasno, da je omejevanje steklenih površin (ob dejstvu, da nas v glavnem ogreva sonce) in sistemi rekuperacije toplote z stalnim pihanjem zraka v prostore pri kakovostni gradnji iz materialov, ki akomulirajo zadostno količino toplote, nesmisel brez primere. Kot če bi trdili, da je najbolj zdravo, varčno in učinkoviti živeti v bunkerju. Ste kdaj pomislili, da se da stanovanje preprosto prezračiti tako, da za nekaj trenutkov odpreš okno in se nadihaš svežega zraka. Vse ostalo je podpiranje korporacij, ki ponujajo ogrevalne sisteme po sistemu “najprej izberite peč, potem pa temu prilagotdite še hišo”. Glavno je, da je ogrevalna naprava iz pravega cenovnega razreda. In da ima seveda rekuperator. Potem še država primakne svoj delež. Smešno in prozaično. Pravzaprav žalostno, po svoje.

Komentiraj