Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Bog, pomagaj ZDA!

29. september 2008 ob 21:14 | Denis Sarkić |

Borza na Wall Streetu
Borza na Wall Streetu v New Yorku Foto: AP

Predstavniški dom ameriškega kongresa je nocoj z 228 glasov proti načrtu in 205 za načrt zavrnil 700 milijard dolarjev vreden načrt za rešitev finančnega sistema. Odločitev je povzročila vrtoglav padec na svetovnih borzah, ključni newyorški indeks Dow Jones pa je utrpel enega največjih padcev. Kot poročajo tuji mediji, je osrednji newyorški borzni indeks Dow Jones že med glasovanjem zaradi bojazni vlagateljev pred zavrnitvijo načrta izgubil več kot 700 točk, kar je eden največjih padcev v zgodovini borze.

Dow Jones
Reklamni pano Dow Jones za borzne indekse Foto: AP

Po zavrnitvi se je Dow Jones sicer nekoliko okrepil, kljub temu pa je poldrugo uro pred zaprtjem borze glede na začetno vrednost izgubil 450 točk oz. dobre štiri odstotke. Tehnološki indeks Nasdaq jo je odnesel še slabše, saj je izgubil 134 točk oz. dobrih šest odstotkov. Občutne padce, v povprečju več kot šest odstotkov, so pred in po zavrnitvi reševalnega načrta zabeležili tudi ključni borzni indeksi v Kanadi, Mehiki in v Južni Ameriki.

Nasdaq
Virtualna Nasdaq borza Foto: AP

Kot je znano, je administracija ameriškega predsednika Georgea W. Busha 20. septembra poslala kongresu predlog za reševanje finančne krize s pomočjo zveznega proračuna v rekordnem znesku do 700 milijard ameriških dolarjev. V skladu s predlogom bi imelo finančno ministrstvo široka pooblastila, da od zasebnih finančnih ustanov z denarjem davkoplačevalcev kupuje tvegane vrednostne papirje, podprte z drugorazrednimi hipotekarnimi krediti, in jih tako obvaruje pred propadom. Proti predlogu so bili ob njegovi predstavitvi številni gospodarstveniki in tudi predstavniki republikancev, stranke ameriškega predsednika Georga W. Busha, ki ocenjujejo, da se mora trg urediti sam, brez vmešavanja oblasti. Predlog je bil po mnenju predlagateljev enostaven in zajema le tri strani, pri čemer se višina dovoljenega nacionalnega dolga dviguje s sedanjih 10,6 bilijona dolarjev na 11,3 bilijona.

Glasovanje v Kongresu o načrtu za izhod iz krize:

Maja Andlovic, Denis Sarkić in agencije ter YouTube

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 31 x komentirano
  1. Tomaz pravi:

    Kako trhli so temelji naše civilizacije. Hecno, ne?

  2. Robert pravi:

    Its the pohlep, bejbee!

  3. TADO pravi:

    tako je če na eni strani hočejo živet bajno bogati,za katere bi bajno revni mogli delat zastonj!

    to čaka Slovenijo če bo ta naš pravljičen trojček komunizem zgrabil za roke in ga potegnil na plano ->zopet.

  4. PeterNaVeter pravi:

    a pol se zej splaća v zda-ju kake deln’ce kupit, alka ?

    @tado ; KO,mu ni, z MA pa nikoli ni blo in ga namre biti!(ker je nemogoć(ker JE POPO_LEN)).

    lp

  5. Joschka pravi:

    Republikanci so izdali dogovor, ker jim je obdržanje stolčka v kongresu pomembnejše kot pa finančna stabilnost ZDA. Toliko o pokončnosti…

  6. Dan pravi:

    @TADO:

    Ma kakšen komunizem neki!!
    Dejte se že nehat zgubljat v definicijah “vaši”, “naši” .. črni, rdeči itd.
    Zdej ste se populistično odločil, da se vsemu, ki ni na “desni”, reče “komunizem”, tako kot se je večji del javnosti pustil zmanipulirati od megle imenovane “tajkuni” - (ki je rezultat, propadlega “prijateljstva” med JJ in nekaterimi lobiji, ki ga naenkrat niso več podporali. Lobiji so povsod, Janša pa je s kostjo “tajkuni” želel doseči maščevanje. - in tega ni naredil iz nobene domoljubne geste!!).
    Tisti, ki gledajo na stvari samo črno/belo, so v svojem vedenju in zavedanju popolnoma omejeni in nevedni ali pa nesposobni sprejemati drugače misleče, se pravi nesposobni za demokracijo!

    Eno izmed življenskih dejstev je, da se tudi tisti, ki so komunisti bili, spreminjajo.. enako kot ostali - in to še največkrat po vetru.
    Zato je žalostno, da se ljudje - zaradi politike, ki ima čisto egoistične namene (zastopajo se posamezne interesne skupine) - tako radi z njo identificirajo in za njo stojijo, kot največji navijaški pristaši, glavo pa dajo na off in se pustijo bit vodeni žejni čez vodo!

    .. V razmislek vsem političnim navijačem, ki brez pametnih argumentov vztrajno “ropotate” in zabijate svoj čas po forumih… ter neproduktivno nasprotujete vsem drugače mislečim “rdečim” ali “črnim”.

  7. mdrf pravi:

    tado: zadevo so napletl pa zlo zapletl kapitalistični,pohlepni,oskogledni,zavistni in bogaboječi desničarji!! BUSH-DESNICA,IVAN DESNICA…tko,da bi lahko edino tvoji pravljičarji kaj grabili pa vlekli,če bi jim folk dal še 4 leta na raspolago..za ta levi trojček se pa tud ve da bo za rajo naredu bol en kurc.. demokracija-ljudstvo vlada-misija nemogoče-neobstaja!!

  8. abc pravi:

    goodbye us

  9. Carlos Contreras pravi:

    Bush - komunist?

  10. Miha pravi:

    Kaj je sedaj to?

    Pride Bush in reče rabim 700 milijard in mu jih demokrati dajo republikanci pa ne.

    Jest upam, da bo kaj dobrega iz vsega skupaj.

  11. Turek pravi:

    Bog, pomagaj ZDA?! Žal je tko, da če “they go down - we go down”. Bog pomagaj kurčevi t.i. Z civilizaciji, če mene prašaš.

  12. Zofka pravi:

    In zdaj se eni revni slovenceljni delate, da pomilujete ZDA, hehe. Sicer je tale mehurček eden hujših v zadnjih nekaj desetletjih, ampak ni ne prvi in ne zadnji. Spomite se dot com-a pred osmimi leti, ki je povzročil podobno paniko, pa padec ni trajal niti pol leta.

    Nisem prerok, pa vam lahko vseeno že zdajle povem: čez pol leta bo v ZDA gospodarstvo že spet šibalo, mi bomo pa še vedno enako revni. Edino škodoželjni levičarji, ki komaj čakate slabih novic iz dežele svobodnih (čeprav pomenijo probleme tudi za vas), boste po tem še bolj sovražili ZDA…

  13. dahvor pravi:

    hehehe, gospodarstvo tudi zdaj še šiba, samo raste ne in, če ne bo kreditov bo še manj rastel … ampak tudi rast na kredit ne pomaga več, ker si nič več kupit ne želim, ker moram na smetišče prej peljat, da kej potem lahko prpeljem … je bolj problem, je zgodba malo globlje … po šestih mesecih pa žrtve še ne bodo preštete, takega mehurčeka pok jih vedno nardi … časi so krasni, če si brez kredita-ov, dolgov, so za vsak dan bolj pametne, zvite in odkrite, no, to že dela Človeka močnega, nardi, zato ni treba še, da za močne tipknem, ostali, s krediti in dolgovi pa morajo mutit in prosit, kar jih že v temelju šibke dela, nardi, treba zelo pazit, kar je v takem stanju psihe, zelo težko, lažje se napake dela, greši…hehehe, užitek je gledat, kako se v težkih časih reagira…uglavnm se 24 ur, na vseh postajah kregajo…in kar je tle, je že par, nekaj let jasno, da bo in je…baje nihče ne ve, kaj še bo prišlo, koliko se bo razraslo - ga ni ekonomista ali pa mu do besede ne pustijo…in reveži so malo zadovoljni, to se jih ne tiče, tako in tako imajo svoj svet, svoje probleme, kar pa se vedno ne more reči, tudi revne…levičarji so tiho, so borzo v moskvi kar zaprli, ko je … hehehe, sej je Svet tudi še zabaven, poleg … no pa se mi ne ljubi več, dost imam…v ustavi bi moralo bit, da si Narodni voditelji morajo deliti usodo Vladanega Naroda…upokojeni politiki bi sedaj imeli 300 eu penzije in Sanje o 1000 eurotih penzijona, ti iz moje generacije, če bi čebula že zarumenela ali porumenela, zasteklila, saj ne vem kaj je bolj točno, da si tenstan krompir zmešam, za večerjo, z radičem in fižolom.

  14. Gregor pravi:

    Pok dot com balona je bil izključno borzna kriza, ki je nastala zaradi prenapihnjenosti cen nekaterih delnic.
    Zdajšnja kriza pa ni borzna kriza ampak primarno finančna kriza. Tokrat ni borza povzročila finančne krize ampak je zlom bančnega in zavarovalniškega sektorja povzročil zlom borze, ki je le sekundarni efekt.
    Na bankah in zavarovalnicah pa sloni vsa ekonomija. Zavedati se je treba, da bo v Ameriki ogromno ljudi ostalo brez vseh prihrankov in brez službe, da bo cel kup podjetij propadlo in se bo kriza širila kot domine, saj propad enega hitro povede v propad drugega, vseskupaj v znižanje kupne moči in posledično potrošnje in spet propad podjetij. Gre za začaran krog. Ta kriza je zelo globoka in moje osebno mnenje je, da gre zgolj za poglabljanje krize, ki se je začela že pred desetimi leti, pa tega ni nihče priznal. ZDA so bile ves čas Buševe administracije v globoki depresiji in na to je opozoril tudi Michael Moore pa ga nihče ni resno jemal. Ni potrebno biti ekonomist, da vidiš, kdaj je dežela v depresiji. Tudi Slovenci očitno nismo kupili Janševe teze, da nam gre bolje kot kdajkoli prej. Vsak zase dobro ve koliko bolje mu gre …
    Po mojem se ne obeta nič dobrega, kajti doslej se je amerika vedno iz globokih kriz reševala z vojno.

  15. M pravi:

    Eni so ze vedeli koliko je ura, pa je lepo fino gorel Malibu, pa Hollywood eno do dve leti nazaj. Bolje malo manj denarja v roki, kot neprodane nepremicnine. Ustvarjati svoj proizvod izkljucno s potrosnjo je delikatna stvar.
    Ko smo ze ravno pri Janezu Jansi…. s tujo akumulacijo (zadolzevanje) delati visoko gospodarsko rast in visoko zaposlenost…to zna delat vsak povprecen ekonomist-populist. Delati mejno se vzdrzno gospodarsko rast, ki ne ogroza drugih segmentov….za to pa rabis strokovnjaka. Izjave, da naj se nov premier ne zgovarja na recesijo in naj raje pokaze kaj zna pa raje ne bom sploh komentiral. Kaze pa ne samo na profesionalno nepoznavanje ampak celo na amatersko nepoznavanje osnov ekonomije in vrhunec cinizma.

    Američani so se 30 let skozi penzion sklade kitili s tujim proizvodom in ustvarjali nerealna pricakovanja. Sedaj se je puscica obrnila proti njim. Ce gredo penzion skladi, bo vojna. Tudi vojska ne bo zmogla.Mene bolj skrbi to, da se je špekulativni kapital iz nafte (cena je padla na vrednost, kot jo je pred meseci predvidel ruski strokovnjak po tv) sedaj preselil na tokrat ne vec “nedotakljivo” prehransko borzo. To je nedopustno. Nedopustno! Nic vec ni ostalo sveto. Vse na klik z misko.
    Američani pa svinjajo se malo drugace. Na veliko kupujejo evro, ga jačajo in nam kradejo naso konkurencnost.
    Na koncu bo posredno posredno cel svet, predvsem pa evropa, reseval to amerisko godljo z nepremicninskim trgom in Irakom in se cem. Prasceee!

  16. konec (demokracije) pravi:

    Joschka pravi:

    29. september, 2008 ob 22:40
    Republikanci so izdali dogovor, ker jim je obdržanje stolčka v kongresu pomembnejše kot pa finančna stabilnost ZDA. Toliko o pokončnosti…

    Vsevedi slovenski “pseudo-intelektualček” se je oglasil, ha, ha, ha, ha, …..

  17. konec (demokracije) pravi:

    Zofka pravi:

    30. september, 2008 ob 2:13
    In zdaj se eni revni slovenceljni delate, da pomilujete ZDA, hehe. Sicer je tale mehurček eden hujših v zadnjih nekaj desetletjih, ampak ni ne prvi in ne zadnji. Spomite se dot com-a pred osmimi leti, ki je povzročil podobno paniko, pa padec ni trajal niti pol leta.

    Nisem prerok, pa vam lahko vseeno že zdajle povem: čez pol leta bo v ZDA gospodarstvo že spet šibalo, mi bomo pa še vedno enako revni. Edino škodoželjni levičarji, ki komaj čakate slabih novic iz dežele svobodnih (čeprav pomenijo probleme tudi za vas), boste po tem še bolj sovražili ZDA…

    Podpišem

    Čudno, da v Sloveniji ni prišla novica , da so bili najbolj oškodovani pri propadu ene staroletne banke - finančne družbe predvsem arabski bogataši.
    Kriza je in bo huda, ampak na koncu bodo jokali prav tisti, ki si najbolj želijo “uničiti” osovražene ZDA in zahod, ker pač drugega nimajo (brez idej, brez programov, vedo samo in to zelo dobro , kaj nočejo, ne pa kaj hočejo, ker pač so votli in sterilni).

  18. gorenjc pravi:

    Če je kongres deloval po naročilu Bilderberga (verjetno, da je), je jasno, kdo ima v lasti Zemljo. Nič dobrega ne sledi.

  19. prekmurje pravi:

    No ja, bi rekel da je temu kriva perovnija, prevedeno v slo pretirana pogoltnost. Kako lahko velikanske bančne in zavarovalniške ustanove propadajo, vodilni uslužbenci pa dobivajo odpravnine v zneskih nekaj sto mio eur? Ameriški tip kapitalizma je kanibalističen, uničuje sam sebe in okolje v katerem deluje. Čas je za spremembo vrste kapitalizma, kar primeren se mi zdi skandinavski tip, ki upošteva socialno komponento…tudi za Slovenijo je primeren tak tip, ne pa da rintamo cel mesec za tistih ušivih par evrčkov in poslušamo o tem, kako je treba več delat, da bodo direktorji in šefi lažje spali, ljudje pa ponoči premišljevali, kako preživeti od plače do plače. J….tak kapitalizem, kjer ne moreš živeti od svojega dela…

  20. medek pravi:

    Amway je ciina štacuna.

  21. medek pravi:

    http://www.flickr.com/photos/potentialzer0/509125144/in/set-72157602323067957/

  22. Carlos Contreras pravi:

    Ja, seveda, tisti z zgodovinskim spominom se spomnimo, kako je leta 1930 ameriško gospodarstvo spet šibalo, le pol leta po črnem torku. Not.

  23. miro pravi:

    @Zofka in konec
    Zakaj govorita na pamet?
    Saj vama je Gregor razložil, da stvar ni tako nedolžna. Poleg tega so ZDA za vojno zapravile že več kot 750 milijard$, večino proizvodnje so multinacionalke preselile na Kitajsko, celotna ameriška industrija in njeno širjenje temelji na kreditih (v Evropi je tega občutno manj, da ne govorimo v Sloveniji).
    Pa še mi bomo plačevali in reševali to ameriško kapitalistično sranje, saj evropska centralna banka kupuje dolarje, da jim ne bi preveč padla vrednost.

  24. miro pravi:

    Rešitev bi bila seveda preveč socialistična: državni odkup najbolj ogroženih podjetij in zvišanje davkov za najbogatejše. In carina na izdelke, ki prihajajo iz Kitajske…

  25. miro pravi:

    V glavnem, globalizacija se ne obnese.

  26. Carlos Contreras pravi:

    Steve Frazer, Wall Street. Težave, s katerimi se soočajo ZDA danes, so tam lepo napovedane. Za lenuhe pa http://www.tomdispatch.com/post/174922 .

  27. konec pravi:

    In torej vrli in vsevedi komunjazerski intektulaci predlagajo vrnitev v 17. stoletje?

  28. konec pravi:

    Steve Frazer, Wall Street. Težave, s katerimi se soočajo ZDA danes, so tam lepo napovedane. Za lenuhe pa http://www.tomdispatch.com/post/174922 .

    ha, ha, ha, pisanje na omenje spletni stranije v tvojem stilu (izrazito levičarsko), kriza bo, to vedo vsi in še druge bodo, ampak ekonomske krize bodo premoščene, najboj nevarne so vojne, te spremenijo svet in vse ostalo.
    kdor upa v hudo krizo v resnici upa v vojno, zato ker bo lahko samo na ta način lahko imel ponovno oblast, kot si on želi, v roki.
    Never again revolution!

  29. Carlos Contreras pravi:

    Ja, seveda, Konec, kot je znano, je bil F. D. R. komunist. Pa Theodore Roosevelt tudi. Je pa seveda najlažje govoriti o knjigah, ki jih nismo prebrali, kenede?

  30. konec pravi:

    “Je pa seveda najlažje govoriti o knjigah, ki jih nismo prebrali, kenede?” — je rekel tisti, ki jih ni prebral, ha, ha, ha.
    IN VSE TIHO JE BILO.

  31. Carlos Contreras pravi:

    Zeh, zeh.

Komentiraj