Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

SDS ugovarja

27. september 2008 ob 12:50 | Denis Sarkić |

Razdelitev sedežev po volitvah
SDS še ne priznava takšne razdelitve sedežev v Državnem zboru

S sporočilom za javnost se je danes oglasila stranka Slovenska demokratska stranka (SDS) v zvezi z zavrnitvijo ugovorov, ki ju je vložila zaradi nepravilnosti in nezakonitosti pri delu volilnih odborov 3. volilne enote (Ljubljana Center) in 4. volilne enote (Ljubljana Bežigrad). Oba ugovora SDS sta pristojni volilni komisiji zavrnili.

Odgovor SDS na odločitve volilnih komisij:

Ljubljana, 27. september 2008

SPOROČILO ZA JAVNOST

Zakaj se v Ormožu in Mariboru morajo podpisati v volilni imenik, v Ljubljani pa naj to ne bi bilo potrebno?

Volilni komisiji 3. volilne enote (Ljubljana Center) in 4. volilne enote (Ljubljana Bežigrad) sta s preglasovanjem zavrnili ugovora predstavnikov list kandidatov SDS zaradi nepravilnosti in nezakonitosti pri delu volilnih odborov. Obe odločitvi sta bili sprejeti z 2 glasovoma za in 2 glasovoma proti, v obeh primerih pa je odločil glas predsednika/ce. Obe komisiji priznavata, da je prišlo do nepravilnosti, hkrati pa sta s tesnim preglasovanjem odločili, da te nepravilnosti niso vplivale na rezultat volitev? Trditi, da te nepravilnosti niso vplivale na rezultat, je nesmiselno. Še posebej, ker je rezultat med dvema največjima strankama zelo tesen in ker se iz tujine pričakuje med 10.000 in 20.000 glasov. Ti glasovi bodo prešteti šele v ponedeljek.

Ugovora je SDS sicer vložila zaradi nepravilnosti in nezakonitosti pri delu volilnih odborov v omenjenih volilnih enotah, ker nekateri volilni odbori od volivcev niso zahtevali oz. jim omogočili lastnoročnega podpisa v volilni imenik pred izročitvijo glasovnice, kot to določa zakon.

71. člen zakona o volitvah v državni zbor namreč določa, da predsednik ali član volilnega odbora po ugotovitvi istovetnosti volivca z osebnim dokumentom ali na drug način, obkroži zaporedno številko pred imenom volivca v volilnem imeniku, volivec pa se podpiše v za to namenjen prostor v volilnem imeniku. Predsednik ali član volilnega odbora volivcu potem, ko preveri ali se je volivec podpisal na pravo mesto, izroči glasovnico. Če se volivec ne more podpisati zaradi telesne hibe ali drugega razloga ali če se noče podpisati, volilni odbor to posebej označi v volilnem imeniku.

Omenjena zakonska določba je ključnega pomena, saj ima namen preprečiti možne zlorabe, da se v volilni skrinjici ne bi znašli glasovi volivcev, ki v resnici sploh niso prišli na volišče. Povsod, kjer ni podpisov v volilnem imeniku, je za nazaj nemogoče preveriti korektnost glasovanja.

SDS se bo po razglasitvi končnih neuradnih rezultatov naslednji teden odločila o morebitni uporabi nadaljnjih pravnih sredstev. Možen je namreč ugovor ob potrjevanju mandatov v Državnem zboru RS in v primeru njegove zavrnitve še pritožba na ustavno sodišče.

V interesu vseh državljank in državljanov je, da se odkrite napake na posamičnih voliščih čimprej popravijo in da z volilnih rezultatov odpade vsak najmanjši sum. Takšen kriterij je bil uporabljen celo po lokalnih volitvah v Izoli in Škofji Loki, kjer so volitve na nekaterih voliščih ponovili, razlogi za ponovitev pa niso bili nič bolj utemeljeni od trenutnih ugovorov SDS.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 40 x komentirano
  1. Turek pravi:

    Temu se pa reče: ne znat prenest poraza.

  2. Levi kapitalizem pravi:

    Bodimo realni,če bi bla situacija obratna nebi bilo nič drugače.Malo se spomni Pečanove kako je težko priznala poraz s tem ,da je poskusla celo par starostnikov izkoristiti. VSI SO GLIH!!!!!!

    POLITIKA JE KURBA,POLITIKI PA ZVODNIKI NAJSLABŠE VRSTE

  3. Rudi pravi:

    Ti si pravi turek…:):(
    Turki so tudi glave sekali,za zmago,ta so zdaj rdeči….:(

  4. Mirjana pravi:

    Mene zanima bolj od kod podatek, da čakajo iz tujine do 20.000 glasov, če so jih do danes prejeli le 8.000?
    Poleg tega me zanima, če bomo dobili seznam glasovalcev s podpisi tudi iz tujine?
    Pravila so pravila in veljajo za vse.
    Levi kapitalizem, v Izoli je šlo za mnaj kot 10 glasov razlike, oziroma za 2 glasova , morda 4…se ne spomnim več natančno, a bistveno drugače ni bilo.
    Mislim, da je najprej Kloko, ko mu je kazalo dobro dejal, da bo sprejel rezultate volitev brez pripomb. Pri glasovnicah iz doma upokojencev pa se je prevesilo v korist Pečanove. Tedaj se je Kloki pritožil na vse inštance,..ko je uspel, se je šele Pečanova pritožila, …za moje pojme pa je komisija napak odločila, saj so vzeli volilno pravico volilkam v domu, ker naj bi pošta ne bila priporočena…čeprav se je na drugih voliščih glasovalo po pošti enako…seveda moje mnenje.
    Pa ne me zdaj basat v leve ali desne, ..so le dejstva.

  5. Levi kapitalizem pravi:

    Zelo podobna dejstva samo v 0 je razlika :) Pa ne se jezit. Jest priznam zmago enih in drugih.Zame je vseeno kdo je gor.Isti …. samo drugo pakovanje.Glede na tvoje dolge traktate,odzive si zelo odvisna od tega kdo je gor oziroma dol. :)

  6. sproscena.slovenija pravi:

    SDS se ne more sprijazniti z izgubo volitev. Najbrž se je vožd videl na Prešernovi do smrti. Nema maršala posle Maršala… Poleg tega pa morajo zaključiti s posli, ki so še odprti in ki lahko prinesejo nove provizije za zveste soborce. To je od nekdaj bila filozofičnost bivšega vožda. Eden od velikih še nezaključenih poslov je prodaja Interevrope… JJ, četica vazalov, Krkovič, Njavro, Brezigarca, Bavčar, Rupel in podobna kompanija, čaka vas zimsko spanje. Tokrat bo zima malo daljša…

  7. scan pravi:

    Ali to zdaj pomeni, da je prišel čas anarhije, da so zakoni napisani za okrasek. Zakoni so napisani zato, da jih upoštevajo vsi, tudi volilne komisije. Če velja nekaj za Maribor in Ptuj, mora to isto veljati za Ljubljano, pačeprav ji županuje Srb.
    A nikomur ne da nič misliti, da je v vseh volilnih območjih zmagala SDS, le v Ljubljani, kjer je bilo nadpovprečno visoko glasovanje, brez podpisov. …
    Strah me je te demokracije, ki prihaja, za zmago so pripravljeni narediti vse tudi najbolj umazane stvari.
    Bojim se, da s tem ko so prišli na oblast, ne bo več zlepa volitev, saj po 2. svetovni vojni jih tudi ni bilo, sploh pa ne poštenih…

  8. medek pravi:

    71.člen:

    Volivec glasuje osebno na volišču, na katerem je vpisan v volilni imenik.

    Volivec najprej pove svoj priimek in rojstno ime, po potrebi pa tudi svoje prebivališče.

    Predsednik ali član volilnega odbora ugotovi istovetnost volivca z osebnim dokumentom ali na drug način. Istovetnost se lahko ugotovi na podlagi vsakega osebnega dokumenta, ki izkazuje osebne podatke volivca.

    Nato obkroži predsednik ali član volilnega odbora zaporedno številko pred imenom volivca v volilnem imeniku in mu pojasni, kako se glasuje, ter mu izroči glasovnico.

    Če kdo pomotoma ni vpisan v volilni imenik, glasuje na podlagi potrdila pristojnega organa, da je vpisan kot volivec za območje volišča, na katerem želi glasovati. To se vpiše v zapisnik; potrdilo se priloži zapisniku.

    In kaj pravi Janša:

    Ob tem navajajo, da 71. člen zakona o volitvah v državni zbor določa, da predsednik ali član volilnega odbora po ugotovitvi istovetnosti volivca z osebnim dokumentom ali na drug način, obkroži zaporedno številko pred imenom volivca v volilnem imeniku, volivec pa se podpiše v za to namenjen prostor v volilnem imeniku. Predsednik ali član volilnega odbora volivcu potem, ko preveri, ali se je volivec podpisal na pravo mesto, izroči glasovnico. Če se volivec ne more podpisati zaradi telesne hibe ali drugega razloga ali če se noče podpisati, volilni odbor to posebej označi v volilnem imeniku.

  9. medek pravi:

    Čudno je pa to, da nekatere komisije ne zahtevajo podpisa volilcev v volilni imenik.
    Isto je bilo na prejšnjih volitvah in na predsedniških.

    Večji problem pa je glasovanje iz tujine, tam nadzora ni.

    In, če JJ agresivno očita okupirani Ljubljani, potem naj si očita tudi nenadzorovano glasovanje v tujini.

  10. medek pravi:

    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042209981

    Zgodba sama je preprosta. Ko malemu Babaru ubijejo mamo, zbeži iz džungle in se zateče kam drugam kot v Pariz. Ko pa v slonjem kraljestvu umre stari kralj, se Babar vrne, okronan je za kralja, poroči se, ima otroke in seveda civilizira slone. Ker je civilizacija, ki jo v slonje kraljestvo prinese Babar, videti zelo francoska, je seveda sijajna. A tudi civilizirani svet je krhek in krušljiv in ga pesti negotovost. Red se lahko zamaje in sesuje, suženjstvo ni nemogoče, smrt ni daleč stran. Babar to ve. In ve tudi, kaj daje trdnost in oporo, kaj edino prinese varno življenje. Ko postane kralj, se mu v sanjah prikažejo veliki leteči sloni, ki preženejo tegobe in nesreče. Ti leteči sloni so Pamet, Potrpežljivost, Učenost in Pogum. Da bi se ti leteči sloni prikazali Janezu Janši!

    Zakaj vlečem na dan predvolilno agitacijo. Zakaj pogrevam staro sramoto? Zakaj ne pustim poraženca volitev pri miru? Zakaj kličem leteče slone? Najkrajši odgovor je: zato, ker nas on ne pusti pri miru. Ker nam ne da miru. Zato, ker se zgodba, v kateri hoče biti glavni junak, še ni končala. Učenost ali preprosto izobraženost pustimo ob strani, ker v tej zgodbi nikdar nista igrali omembe vredne vloge. Ampak zdaj so tudi druge vrline odletele stran od nesojenega vodje. Očitno nima poguma sprejeti poraza. Niti potrpežljivosti za politično delo. Niti pameti, ki bi vedela, da v politiki ne moreš uspeti, če rušiš njene temelje: vse tisto, zaradi česar politika ni vojna vseh proti vsem ali zatiranje drugače mislečih, temveč delovanje po obče sprejetih pravilih, utelešenih v procedurah in institucijah in sankcioniranih z zakoni.

    Zdi se, kot da bi si poraženi vodja želel izredne razmere, da bi lahko bil suveren. Volitve opisuje kot vojno, v kateri je Ljubljana premagala Slovenijo. Logični sklep, ki sledi iz takega gledanja, iz takega imaginarija in retorike, je pohod na Ljubljano po vzoru memorabilnega pohoda na Rim. In če bo treba, žica okoli mesta. Naj nesojenemu kralju, preden naredi nadaljnje korake k materializaciji te logike, za božjo voljo kdo začne brati otroške knjige. O letečih slonih. Morda se med odhajajočimi ministri in drugimi neizvoljenimi veljaki najde kdo, ki bi mu lahko prevedel Le roi Babar.

  11. / pravi:

    Patetično…..

  12. vrana pravi:

    Vzporedne volitve RTV in POP TV so kazale 4% prednost Pahorju. Če je kdo ponarejal izide, so to bili janševci. Banda pokvarjena!

  13. lacko pravi:

    Nič ni bolj trajno kot SPREMEMBA , samo sprememba je blagodejna.
    Verjel sem v spoštovanega dr.Janeza Drnovška, kakor verjamem v tebe g. Golobič, da boš čez 4 leta prevzel oblast v Sloveniji, da bo se državljankam in državljanom Slovenije boljše godilo.
    Pozdravljena Slovenija

  14. nataša pravi:

    Scan- napaka, SDS ni zmagala v vseh volilnih okrajih razen v Ljubljani. Ko sem jaz prišla na volišče sem morala najprej oddati listek, katerega sem dobila po pošti ter osebni dokument, ali zate ni dovolj to, kaj so oddali pa volilci iz tujine. Zakaj moramo na njih čakati še osem dni po volitvah. Koliko davkov in ostalega pa plačujejo v domovini, odločali pa naj bi sedaj o naši kvazi zelo dobri janševi vladi.

  15. optimisd pravi:

    100. člen

    Ponovne volitve se opravijo, če pristojna volilna komisija zaradi nepravilnosti, ki bi utegnile vplivati na izid volitev, razveljavi glasovanje na volišču in odredi ponovne volitve.

  16. Seba pravi:

    SDSovci niso nič boljši kot SDjevci. Pečanova je pol leta hodila po sodiščih, zdaj bo isto storil Janša.
    Isto sranje samo drugo pakovanje…

  17. lojzka pravi:

    Pritožbe SDS-a so popolnoma legalne. Tega jim, kot vem, ne oporeka nihče. Kot tudi nihče ne oporeka, da so kršitve bile. Dejstvo pa je, da kršitve niso mogle pomembno vplivati na volilni rezultat. Zato je vprašanje, kakšne so lahko posledice SDS-ovega pritoževanja za Slovenijo. Če bodo nadaljevali po sodiščih, se najverjetneje še nekaj časa ne bo mogla oblikovati nova vlada, kar pomeni, da nam bodo do razrešitve situacije še naprej vladali SDS in njihovi koalicijski kompanjoni. Legalno nam bodo vladali, toda ali nam bodo vladali tudi legitimno? Po moje ne.

    Če je cilj tega pritoževanja zgolj podaljševanje Janševe vladavine, menim, da gre za zlorabo zakonodaje, neupoštevanje (oziroma proceduralno zaobhajanje) volje volivcev in posledično za prevzem oblasti v diktatorskem slogu. V trenutku ko nas bodo pritožbe po sodiščih potisnile v dolgotrajno čakanje na novo vlado in bo v vladi obstala ista zasedba, bo postalo jasno, da se Janez Janša preprosto ne zmore posloviti s premierskega stolčka. Takega premierja si ne zaslužimo.

    Da niti ne omenjamo, kako precizno so sestavljeni SDS-ovski komunikeji. Nenehno namigujejo, da je na volitvah ‘zavozila’ Ljubljana in da so morali samo v drugih delih Slovenije glasovati po pravilih. Taka komunikacija z javnostjo načrtno seje razdor med Slovenci. Tudi tega si ne zaslužimo.

    V SDS bi morali svoje sposobnosti usmeriti v resnično kakovostno opozicijsko delo, ki so jim ga določile letošnje volitve. Ko so pred štirimi leti prevzeli oblast sami, jim ni nihče oporekal (pa so kršitve tudi bile - meni na primer se na volišču ni bilo treba niti legitimirati!) in tudi opozicije niso imeli nobene (LDS se je hitro pogreznila v razsulo) - zdaj je drugače. Treba je upoštevati volitve in zmagovalni koaliciji dati možnost, da pokaže, kaj zna. Glede na razmerja v parlamentu, bo opozicijski nadzor izjemen, zato se čez štiri leta zlahka lahko vse spet spremeni. Tako je pač v demokraciji.

  18. monika pravi:

    Mislim, da je Mastnakova zgodba amen pod zadnjimi početji SDS.

  19. Robert pravi:

    off topic
    “Kar smo mi zadnja 4 leta ustvarili, bo nova oblast zapravila“

    http://blogs.venturacountystar.com/greenberg/qqxsgFiscalConservative.jpg

  20. Štrigon pravi:

    “Kar smo mi zadnja 4 leta ustvarili, bo nova oblast zapravila“

    A res ?
    Jaz pa že sedaj vidim na obrazih ljudi neko sproščenost, ki je prej ni bilo.
    Nekateri si celo upajo povedati kaj na račun JJ-jeve oblasti, česar so se prej bali.
    Sicer pa to kar je ta oblast zadnja 4 leta ustvarila, jaz nisem prav nič občutil.
    A, ja … nekaj se je le spremenilo.
    Letos sem prvič po 10tih letih doplačlal dohodnino.
    Se mi pa realno dohodek ni spremenil.

    Nekdo mora razložiti Janši, da je to VOLJA LJUDSTVA in proti temu se v DEMOKRACIJI
    NE DA UGOVARJATI !

  21. iberžnik pravi:

    J je zmagal pred, ker nam je obljubljal EDS, razbremenitev gospodarstva,…Saj se še spomnite kakšno veselje je bilo med podjetniki pred 4 leti. Zgodilo se je pa glih obratno. Sem mnenja, če bi J sprejel EDS bi dobil ta mandat z veliko večino. :)

  22. Seba pravi:

    Po 4 letih nove vlade bomo lahko primerjali rezultate.:)

  23. merjasec pravi:

    Na enem forumu sem zasledil vprašanje: Kaj so počeli na voliščih člani odbora iz SDS-ove stranke, da niso volivce opozarjali, da se naj vpišejo v imenik? A kdo ve odgovor?

  24. Seba pravi:

    Sploh jih niso imeli

  25. merjasec pravi:

    Da SDS nima svojih v volilnem odboru in to v LJ, prosim te lepo………………………………………..

  26. sproscena.slovenija pravi:

    JJ je izgubil volitve. Ne vem zakaj se s tem ne sprijazni. Razumem pa, da se bo težje sprijaznil s tem, da Urška že pakira kovčke. Za oboje si je kriv sam.

  27. sioxxos pravi:

    Mislim, ne moreš verjeti kaj pišejo t.i. intelektualci na levi strani… vse drugo, samo o vsebini ne…

    1. Volitve imajo zakonsko določen postopek
    2. Volilni komisiji 3. volilne enote (Ljubljana Center) in 4. volilne enote (Ljubljana Bežigrad) priznavata, da je prišlo do nepravilnosti oz. nezakonitosti.
    3. Če je zakonitost torej dokazano kršena in v teh volilnih enotah je bila volilna udeležba izrazito višja kot drugje, prav tako je bil tudi rezultat volitev v teh volinih enotah izrazito drugačen kot drugje PLUS, da je razlika resnično majhna….

    … mar to ni dovolj smiselno in logično, da bi bilo pošteno volitve na tistih voliščih ponoviti. Verjetno bi nato rezultat bil še bolj orgazmičen za levico, vendar LEGALNOST IN ZAKONITOST ima prednost pred… shizofrenijo levice.

    lp

    p.s. je možna debata o vsebini - le ta pa je, da so bile na voliščih nepravilnosti in nezakonitosti, ki so po odločitvi predsednice nepomembne.

  28. merjasec pravi:

    Kaj so počeli na voliščih člani odbora iz SDS-ove stranke, da niso volivce opozarjali, da se naj vpišejo v imenik? Sioxxos a mi poveš svoj intelektualni odgovor na to?

  29. englishman pravi:

    @ štrigon

    dej ga no sekat. če se je kdo zadnje 4 leta bal povedat kakšno na računa janeza ivana janše, je kratkomalo usekan. do kadrovskih menjav pride ob vsaki spremembi vlade, govoriš pa, kot da je to izumil jj. ko bo čez nekaj mesecev pahor zamenjal direktorje/urednike boste pa govorili, da on sedaj namešča poštene ljudi, ki bodo delali za nas, o kadrovskih menjavah pa niti besedice.

    a od prejšnje vlade si pa kaj dobil? jaz nisem, tako da ne vem kakšne prijatelje imaš…

    o volji ljudstva se bi pa tudi dalo razglabljati, tudi severni korejci so nadvse zadovoljeni s svojim sistemom.

  30. sioxxos pravi:

    merjasec:

    popolnoma nepomembno je, kaj so počeli člani odbora posamezne stranke in zakaj niti eden (torej s strani SD, SDS, Zares, Desus,…) član odbora ni opozarjal volilni odbor (in ne volilce - ti niso dolžni vedeti, kako poteka volilni postopek do predaje glasovnice).

    Odgovornost je na strani volilne komisije. In ta je kršila zakon. S tem, da se volilni lističi ne ujemajo s podpisi volilcev ali zaznambi o zavrnitvi podpisa volilca, je puščen širok prostor možnosti različnih manipulacij in dvomov. Takšen dvom se odpravi z lahkoto: ponovitev volitev na tistih par voliščih, kjer se volilna udeležba ne ujema s podpisi na volilni seznam.

    Še enkrat: prepričan sem, da bi bil rezultat ponovljenih volitev še bolj v prid zmagovalca volitev - SD - vendar navkljub osebni podpori dosedanji vladi raje vidim legalnost in zakonitost tudi za ceno še večje razlike, kakor pa dvom, da je ravno v teh volilnih enotah tako veliko odstopanje tako v udeležbi kot v rezultatih volitev in da so ravno v teh voliščih zmagovalci volitev prejeli tisto razliko, da so postali zmagovalci.

    Ponovitev volitev na teh voliščih bi bila logično in pravno moralno dejanje. Saj volilna komisija nenavsezadnje sploh ne osporova, da je bil z zakonom določen volilni postopek kršen in da je postopek torej bil NEZAKONIT.

  31. merjasec pravi:

    Še kako je pomembno, zakaj pa potem imamo na volišču volilni odbor? A samo zato da kasirajo EUR? Volilni odbor je sestavljen iz članov, ki jih predlagajo stranke, imajo navodila kako se volivec identificira in kako glasuje itd. In kaj ima pri tem volilna komisija, ki ni na volišču in ne izvaja direktne kontrole? Nič. SDS je imel svoje člane, ki TUDI niso izvajali kaj jim je naložil zakon in zdaj se SDS pritožuje in to samo na 2 voliščih. Se je kdo vprašal zakaj samo na 2 voliščih in to izključno v Lj? A na ostalih voliščih po Sloveniji pa je vse teklo brezhibno? V glavnem en kup neumnosti.

  32. zbik pravi:

    @sioxxos

    sioxxos> Odgovornost je na strani volilne komisije. In ta je kršila zakon.

    Verjetno misliš volilni odbor. Komisija je nato zasedala in sprejela ustrezne sklepe v zvezi s pritožbami. Če bo pritožba na sodišče, naj bo — in ta bo pravna. Politična sodba je že jasna.

  33. sioxxos pravi:

    merjasec: Zakon zahteva podpis. 71. člen Zakona o volitvah v državni zbor jasno določa, da predsednik ali član volilnega odbora preveri, ali se je volivec podpisal na pravo mesto in mu izroči glasovnico.

    Tega na omenjenih voliščih ni bilo storjenega in postopek volitev je bil izpeljan nezakonito. Na drugih voliščih ne vem, kako je bilo, ker seveda nisem bil zraven, na našem sem se moral podpisati, preden sem prejel volilni list.

    Če imamo zakon, ki pa ga lahko po potrebi upoštevamo ali pa tudi ne, potem zakon ne potrebujemo. Trenutno zakon velja in bil je kršen. Logična posledica bi morala biti ponovitev volitev na tistih par voliščih. Vse drugo so sedaj demagoške razprave …

    zbik: Hvala za popravek, Napačno sem napisal volilna komisija. Tvoj podatek je pravilen: pisati bi moralno volilni odbor.

  34. Štrigon pravi:

    englishman……….

    “o volji ljudstva se bi pa tudi dalo razglabljati, tudi severni korejci so nadvse zadovoljeni s svojim sistemom.”

    Hej tovariš, a v Severni Koreji imate tudi večstrankarske parlamentarne volitve?
    Ja, čestitam. Jaz sem pa mislil, da je tam neka komunistična diktatura.
    Ali pa mogoče misliš, da bi bilo potrebno ukiniti določene stranke ki JJ-ju ne odgovarjajo ?
    Narod pač ni dovolj sposoben, da bi razmišljal s svojo glavo, razen SDS-ovcev in tebe seveda.

  35. englishman pravi:

    jaz razmišljam s svojo glavo, zato sem tako na prejšnjih kot na zdajšnjih parlamentarnih volitvah oddal prazno glasovnico.

    v enem izmed postov si dejal, da se ljudje bojijo jj-ja, zato bi človek misli, da si ti želiš enopartijskega (oz. tropartijskega) sistema.

  36. Štrigon pravi:

    Jaz sem tudi razmišljal, da bi oddal popackano glasovnico.
    Premislil sem si zadnji dan in sem volil tisto “novo” stranko.
    Novo med navednicami seveda, ker kar močno dvomin, da je nova.
    Mogoče bomo imeli nove stranke (vrednote) v Sloveniji čez kakšno desetletje.
    Nisem več mlad in nočem gledati tovariša Janšo, kako mi vsepovsod predava
    kaj je svoboda in kaj je prav v tem delu vesolja…..

  37. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    Žiberna & Co _ _ _ ADIJO ! :-)

    http://www.youtube.com/watch?v=KJ8bKzFDg1M&NR=1

    RUHE ! :-)))))))))))))))))))))

  38. ED pravi:

    Janševistično ‘ugovarjanje’:
    1) leteči in cmeravi janševistični sloni problematizirajo in izpostavljajo 18.000 neveljavnih volitev ter na nek način posredno pod vprašaj postavljajo legitimnost volitev, hkrati pa zamolčijo, da je bilo leta 2004 kar 22.000 neveljavnih volilnih lističev; česar janševiki takrat niso problematizirali, še manj pa da bi postavljaji pod vprašaj legitimnost volitev;

    2) janševiki se tokrat cmerijo radi ne-podpisov volivcev v nekaterih voliščih, in, glej ga zlomka, tudi ta ‘problem’ je postal ‘problem’ šele na teh volitvah, ne pa na kakih prejšnjih, npr. tistih leta 2004;

    3) leteči slonji lažnivec Janša po volitvah izpodbija oz. na nek način jemlje veljavnost volinih rezultatov tudi z delitvijo RS na Ljubljano in ‘preostanek’, češ da je v tem preostanku zmagala $D$, da pa je ‘leva’ Ljubljana premagala ‘Slovenijo’; debilnost takšnih trditev je dvojna:

    - najprej gre za poenostavljanje, ko je govora o tem, da je LJ ‘rdeča’, provinca pa janševistična – da gre ne samo za pretirano poenostavljanje, pač pa za golo laž, ve vsak, ki zna sešteti glasove ‘levega trojčka’ in ‘pomladnikov’ in te rezultate ‘vrisati’ na zemljevid RS. Iz njega se vidi, da ni ‘rdeča’ le LJ, pač pa Obala, Goriška, Notranjska (!), skoraj vsa Gorenjska (razen volinih okrajev v Škofji Loki in Kranj III), Zasavje, Koroška, Maribor, Bela krajina, Kočevsko, Novo mesto II, Murska Sobota, Gornja Radgona, itd.

    - druga debilnost takšnega poenostavljanja pa je, da s tem, ko Ivan Janša z (lažnimi) trditvami tipa - Ljubljana je premagala RS – na nek način Ljubljančanom, povečini davkoplačevalcem, jemlje legitimiteto enakopravnega odločanja, hkrati pa stavi na glasove glasovalcev (povečini ljudem, ki niso davčni zavezanci v RS) iz tujine – njih glasovi pa očitno so legitimni (jasno, če glasujejo za ‘pravo’ stranko). Skratka, četudi bi bila izhjava, da je LJ premagala preostanek RS resnična, je fakt, da glasovi Ljubljančanov štetejo toliko kot vsak drug in je takšno ’spodbijanje’ legitimnosti in veljavnosti volitev lahko le dejanje nekoga, ki nima pojma o pojmu, kaj naj bi parlamentarne volitve bile. Tj. človeka, ki ima zelo nedemokratične predstave o tem, kaj je ‘demokracija’. Tj. nekoga, ki bi kot avtoritarnež odločal celo o tem, kako se naj štetejo in kakšno težo naj imajo posamezni glasovi, da bi bili ‘pravilno’ prešteti in rezultat ‘pravičen’.

  39. konec (demokracije) pravi:

    Potem ko je bi balkanski turk tiho in odsoten, se je po zmagi svojih seveda oglasil.
    Balkan rules!

  40. B.G. pravi:

    ED, brez žaljivk pa ne znaš, a ne.
    Zamisli se malo??????????

Komentiraj