Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Plinski terminali bodo?

25. september 2008 ob 10:35 | Črt Butul |

Predstavniki mednarodne mreže organizacij za zaščito in varovanje okolja AdriaticGreeNet, v katerega so vključene slovenska Zveza ekoloških gibanj Slovenije, italijanska Lega Ambiente in hrvaško združenje Zelena Istra, so včeraj v Kopru izpotavili, da postopki, ki glede gradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu trenutno tečejo v Sloveniji, ne izpolnjujejo načel Konvencije Espoo, ki določa, da mora potekati redno obveščanje zainteresirane javnosti in omogočanje njenega sodelovanja v postopkih presoje vplivov na okolje ter implementacijo postopka čezmejne ocene vplivov na okolje, kar pa se v postopkih, ki trenutno potekajo glede gradnje terminalov v Sloveniji, ne dogaja. Tako predstavniki AdriaticGreeNeta napovedujejo, da bodo o neizpolnjevanju načel konvencije Espoo obvestila pristojne organe Evropske unije in vlade zainteresiranih držav.

V Sloveniji se bo kmalu iztekla javna razgrnitev dokumentacije glede gradnje terminalov, ki jo je letos Sloveniji posredovala Italija, a v dokumentaciji ni sledu o slovenskih ugotovitvah presoje čezmejnih vplivov na okolje, ki jih je leta 2006 Slovenija posredovala Italiji. To dejstvo je potrdil tudi predstavnik koprske izpostave Agencije RS za okolje Marjan Vezjak.

Hkrati pa je čutiti zaskrbljenost združenja Zelena Istra, ker je bila pri odločanju o gradnji terminalov povsem izključena hrvaška javnost. To pa je zaskrbljujoče zato, ker naj bi bil plinski terminal enako oddaljen tako od hrvaške kot italijanske obale. O tem je Zelena istra obvestila hrvaško Ministrstvo za okolje že leta 2006, a odgovora ni bilo.

Karel Lipič, predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije je po novinarski konferenci povedal, kaj pričakuje od nove vlade in zakaj je zadnji sestanek v Rimu bil polomija.

Črt Butul

(Posnetek celotne novinarske konference bomo objavili konec tedna)

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. konec pravi:

    Seveda, da bodo. Če ima Slovenija komuniste na oblasti , je za berluskonijevo vlado, precej bolj enostavno vse skupaj.

  2. Mirjana pravi:

    Čudno, da Lipič ne omenja koprskega terminala, tudi zanj veljajo ista pravila informiranja, ..res je, da namera še ni uradna, pa morda tudi možnost, da ne bo, če bo nova vlada obdržala stališče, ki ga je imela kot bivša opozicija.
    konec,..če prav razumem, rabi slo. drugega Berlusconija?…pa bosta veselo pod mizo izmenjavala svoje osebne turbo interese?.
    Berlusconi si lahko privošči izgubiti in uničiti Luko Trst, kakor cel tržaški zaliv. Mi pa malo težje. Sploh pa, obstoja tema, kjer ti ne bi bobke spuščal s tvojimi pripombami?

  3. miran pravi:

    Zadnjič sem LIPIČA videl ploskati Pahorju. Sedi na dveh stolih - enkrat v foromu SD, poleg tega pa bo vodil še provladno NVO, ko bo Pahor prevzel vlado!!!!

    HUMORESKA TEGA TEDNA!

  4. Tenzen pravi:

    LIPIČ JE NESPOSOBEN, SKORUMPIRAN APARATČIK IN LOPOV - SAME AFERE SO GA!

    UPAM, DA V SD IN OSTALI LEVICI NE BODO NASEDALI TEMU STVORU!!!

    PAHOR JE DEJAL DA NOVA VLADA NE BO POTUHA NOBENIM MALVERZANTOM!!!

    NAJ SEDAJ - ZARES - DRŽIJO BESEDO!!!

  5. konec (demokracije) pravi:

    Karel Lipič, predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije: KOT PARADIŽNIKI, PRED VOLITVAMI ZELENI POTEM RDEČI.

  6. Mirjana pravi:

    Kot vem je Lipič deluje z zvezo, pa tudi stranko, vsaj pred par leti jo je še imel.
    Je pa bil tudi podpornik izgradnje pomola III v Luki Koper,…skratka,..ekolog z modnim trendom:)

  7. Rom pravi:

    g. Karel Lipič, predsednik SEG je še red 2 leti zagovarjal en terminal v Tržaškem zalivu, tretji pomol v Kopru in zgraditev sežigalnice ….Danes “poje “drugačno pesem! Le kako se lahko taki osebi verjame, da je iskrena ? Kaj res misli, da smo vsi slaboumneži z zelo kratkim spominom ?

    Istočasno pa pohvala glede zelo strokovnega delovanja medsresorske komisije Marko Starmana
    glede terminalov.

  8. Rom pravi:

    Naj vas spomnimo : Resnica, komu je resnično mar, da se ” blaznost” okoli zgodbe terminali prepreči je naslednja:
    Vse , oziroma skoraj vse osebe, ki so bile prisotne na AAG- Alpe Adria Green konferenci na temo terminali, to je ali kot ex člani CIZ in sedanji člani AAG ali kot podporniki , ravno tako Alpe Adria Green konferenca objavljena dne 17.9.08 na www. vest. si, so že od samega začetka ,
    to je v začetku od leta 2006 bile zelo aktivne na področju ozaveščanja javnosti glede vseh za širšo družbo zelo nevarnih posegih, ki jih je pripravljala in jih še načrtuje italijanska vlada v Tržaškem zalivu, to je terminalih.
    V to ozaveščanje je bilo dano veliko osebnega časa, predanosti, nesebičnega dela in tudi vse stroške potovanja tako v Italijo , kot Hrvaško, je vsak posameznik plačal sam ( vsaj zase laho tako trdim) in to v upanju, da se bodo zadeve premaknile z mrtve točke, saj o tem takrat slovenska javnost ni prav nič ali pa zelo malo vedela.
    Gospod Anton Komat in tudi Gorazd Pretner sta leta 2006 na povabilo Italijanov imela zelo odmevno javno konferenco in predavanje pred nabito polno občinsko dvorano v Miljah- Italija. Leta 2006 z velikim finišom- štrajkom v Trstu meseca junija je tudi v VELIKO pomoč bil tednik Mladina z tedanjim, kasneje odstavljenim glavnim urednikom g. Janijem Severjem. Tednik Mladina je objavljal tako članke na to temo, zanimivo fotografijo nazdravljanja” kupčiji terminali” našega zunanjega ministra g. Rupla z g. Illijem iz Italije, koz izredno uspešno peticijo proti terminalom ( 40.000,00 podpisnikov) objavljeno v vseh treh jezikih in razposlano tudi v Italijo in Hrvaško. itd…., takrat še novinar Franco Juri je tudi napisal veliko člankov zakaj se nasprotuje terminalom..itd… . Prvi vidni politik , ki nas je takrat JAVNO podprl je bil dr. Janez Drnovšek.kasneje na organiziranem štrajku v Trstu pa tudi Franci Kek z njegovo stranko…
    … nekaj ČASA kasneje še nekateri ostali vidni politiki , kot na primer P. Gantar, tudi B. Pečan itd…
    Italijanska vlada se je nato, tudi zaradi velikega nasprotovanja nekaterih italijanskih civilnih združenj in posledično vseh ostalih prebivalcev italijanskega dela obale , za nekaj časa “potuhnila”, ponovno moč in zagon je Italija dobila leta 2007, ko je gospod Časar - preds. Luke KP za medije izjavil, da bodo v Kopru gradili terminale, saj so se italijanski mediji o tem veliko razpisali, češ nam nasprotujejo, sami pa bodo postavili terminale..itd.. no te “pokerske” igrice - našo Vlado je takrat zastopal minister Rupel, ki je vsaj EN terminal, tudi v dogovoru z takratnim deželnim italij. poslancem Illijem, vidno podpiral in Italijo so se igrali še dalje , do danes. Skupni imenovalec teh igric je ” melagomanski osebni finančni interes” določenih pobudnikov izgradnje terminalov tako v gospodarstvu kot v politiki na obeh straneh, tako v Italiji, kot v Sloveniji …itd… no , ta zgodba o za celotno območje in za zdravlje zelo škodljivih posegih, ter o uničevalnih posledicah,ki bi jih prinesla v primeru gradnje terminalov, nujna militarizacija tega območja tako za obalo kot celo Slovenijo, niti ne govorimo..
    ..NO, ISKRICA UPANJA OBSTAJA, DA BO ZMAGALA ZDRAVA PAMET., medresorska komisija Marko Starmana svoje delo tudi zelo dobro opravlja…..vsa civilna družba pa bi morala postati ZELO pozorna na tovrstne posege, ter kdo kaj v Vladi obljubi in ALI kasneje tudi obljubo izpolni……….itd…
    Gospod Lipič pa za začetek, naj bo glede okoljevarstva bolj iskren vsaj do samega sebe…

  9. miran pravi:

    On nikoli saj mu je samo za svoj žep

  10. zumba cento pravi:

    Lipič je en navaden pezzonovante… Spomnimo se še malverzacij ki sta jih uprizarjala z Leskovškovo na Aids Fundaciji Robert.Sramota.

Komentiraj