Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Cerar o preštevanju

25. september 2008 ob 20:14 | Urh Maček |

Pravnik Miro Cerar o pravnih poteh glede pritožb volilcev, političnih strank na rezultate, delo, postopke Državne volilne komisije. Cerar je pojasnil kaj pomenijo uradni končni rezultati za uvodni sklic DZ in za koliko časa se lahko zavleče sklic prve konstitutivne seje DZ.

Miro Cerar: “Torej osebno mislim, da se zna zgoditi predvsem to, da ne bo nekih ponovnih volitev ali česa podobnega in bo zadeva vsaj do konstituiranja DZ tekla v časovno predvidenih okvirih.”

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 24 x komentirano
  1. ED pravi:

    Farsičnost janševikov ne pozna meja. Virant bleje, da če državna volilna komisija ne bo upoštevala njih pripomb, ko je govora o volitvah v dveh volilnih okrajih v LJ, da bojo janševiki šli z zadevo na USRS. Jasno, to je njihova pravica, vendar janševistična farsičnost ni radi tega nič manjša. Farsičmnost najprej zato, ker so ravno janševiki postavili rekord nespoštovanja odločb USRS! In farsičost zato, ker so ravno janševiki sforsirali novo glasovanje iz tujine, ki pa bi bilo zares potrebno ustavne in še kakšne druge presoje. Namreč to, kar se je zgodilo na nekaterih voliščuh v LJ (pa verjetno ne samo v LJ), je, da se volilci niso podpisali ob oddaji glasu. Ne spomnim se, da bi se kdajkoli podpisal na volišču, ker se mi zdi takšno podpisovanje banalnost. Ko prideš na volišče, se legitimiraš, člani volilne komisije na volišču te počekirajo na spisku volivcev, dobiš listek, voliš, oddaš listek, odideš z volišča. Konec zgodbe. Ni jasno, v čem bi podpis ali nepodpis vrgel sum na pravilnost glasovanja. Ali na ponarejanje izidov. Ravno slednje pa je MOGOČE, ko je govora o glasovanju iz tujine! Namreč kot je določal zakon o glasovanju v tujini prej, so morali potencialni volilci “volilni komisiji sporočiti, da želijo voliti, in ta jim je poslala glasovnice in volilno karto, ki jo je moral volilec potrditi na katerem od naših diplomatskih predstavništev ozirom pri uradnih organih države, kjer živi. Oboje, izpolnjeno glasovnico in uradno potrjeno volilno karto je potem poslal nazaj v domovino. Po novem, prvič so ta določila uporabili na lanskih volitvah predsednika republike, pa zadostuje, da volilec kar sam podpiše volilno karto (in tako ni mogoče preveriti, ali je glasovnico izpolnil volilec ali kdo drug) in jo skupaj z izpolnjeno glasovnico - izseljencem v prekomorskih deželah so poslali celo prazne, brez imen na volitvah nastopajočih list in kandidatov, ker ob času pošiljanja kandidatne liste še niso bile potrjene - pošlje volilni komisiji.” (Dnevnik) Skratka: janševiki problematizirao nepodpis volivca na volišču (kjub temu, da goljufije na volišču niso možne, in da četudi bi se volilci podpisali, ne bi glasovali nič drugače), ne problematizirajo pa novega načina glasovanja iz tujine, kjer so goljufuije povsem mogoče, dokazovanje goljufanja pa praktično nemogoče!

  2. amnik pravi:

    Nam ki tukaj živimo in plačujemo davke ne zaupajo, zato so za nas veliko bolj stroga volilna pravila.

  3. gorenjc pravi:

    ED………….razloži, kako se je pojavilo večje število glasovnic, kot je bilo volivcev. Teoretično bi lahko izostal podpis, po drugi (bolj verjetni) teoriji pa, da je nekdo vnašal dodatne glasovnice v skrinjo. Torej, vsekakor, oboje je nelegitimno, pravno sporno, ter potrebno ustrezne preiskave.

  4. Barakuda pravi:

    Vse skupaj je en velik cirkus SDS, kjer nekdo ne zna sprejet poraza. Hkrati pa, ne glede na vse ne vem, zakaj sploh glasovi iz tujine?

  5. JoJo pravi:

    Gorenjc, najprej bodmo natancni, kje si pa prebral, da je vec glasovnic kot volilcev????? ce pa kar posplusujes, se pa se uprasaj, ce niso morda SDS metali dodatne liste v kos… in naj jim damo se enkrat moznost volit????

  6. jurij pravi:

    seveda, virant je se je ob temu (ED) argumentu zvito namuznil in dejal, da se bodo pritožili le proti tistim, ki so kršili Zakon o volitvah.
    Imam občutek, da gre za šov, ki naj vnese seme dvoma v legitimnost volitev. Vsekakor se bodo našli SDS verniki, ki bodo še cel mandat objokovali pravno državo… Žalostno.

  7. gorenjc pravi:

    JoJo…………………….saj se vseskozi govori o tem, le, da z drugimi besedami, ki jih ti, kot ovca niti razumeti ne zmoreš. Vsekakor, problem je nastal, zaradi večjega števila volilnic, napram evidentiranim volivcem, torej je povsem možno, da je nekdo dodatno nametaval v skrinjice.

  8. Fika pravi:

    gorenjc, še enkrat. Ni razhajanja med glasovi in evidentiranimi volivci ampak med evidentiranimi volivci in njihovimi podpisi.

  9. gorenjc pravi:

    ………vsekakor, isto zadevo lahko interpretiraš na več načinov, kar pripelje vedno le do nerazpoznavnosti primera, kar je tokrat tudi namen.

  10. nogavička pravi:

    … gorenjc, telefončkov efekt ti dela preglavice, bi rekel?! ;-)

  11. Fika pravi:

    Čigav namen je neprepoznavnost, gorenjc? Tvoj?

    gorenjc pravi:
    26. september, 2008 ob 10:27
    ………….razloži, kako se je pojavilo večje število glasovnic, kot je bilo volivcev.

    Iz zapisnika voline komisije, dosegljivega tudi na http://www2.sds.si/ugovor_pojasnilo.pdf :
    Okrajna volilna komisija je ponovno pregledala zapisnik tega volilnega odbora in ugotovila, da se število volilcev, ki so glasovali na tem volišču ujema s številom obkroženih volivcev v imeniku (850 volivcev)…

  12. jokjok pravi:

    ……and Gorenjc is gone….:) Zmanjkalo je interpretacij na več načinov…..lol

  13. konec (demokracije) pravi:

    Pravnik Miro Cerar; “Torej osebno mislim, da se zna zgoditi predvsem to, da ne bo nekih ponovnih volitev ali česa podobnega in bo zadeva vsaj do konstituiranja DZ tekla v časovno predvidenih okvirih” - in razumeš zakaj je tam.

  14. realnik pravi:

    Pravnik Miro Cerar pravi”………………..”. Potem bo to že držalo.

  15. jokjok pravi:

    Kaj je narobe z Mirom Cerarjem? Navajal je zakon in predpostavljal glede na zakon. Torej - v čem je težava?

  16. nogavička pravi:

    … zakon nam ni po godu, a veš!

  17. gorenjc pravi:

    …………………….jokjok………….mogoče niti ne razumeš, da se meni osebno, vsaj kar se prihodkov tiče, bolj odgovarja SD, tebi se pa vseskozi enako piše, kdorkoli je že vodja, ti nimaš nič “zraven”, pa veselo nadaljuješ…………………….kruha in iger, čeprav tudi ovcam tega nekoč zmanjka……………….si pomilovanja vreden, razen, če si v prvi garnituri, ki bo s tem ogromno pridobila……………….vendar, mislim, da si Kekec

  18. gorenjc pravi:

    …………………..je bil že “nažlajfan” od mame, kajti, preveč se oddaljuje od Severne Koreje, ambo imbecil, ki lahko traja, dokler komunisti obvladajo vest…………..meni osebno ste gnoji…….LP.

  19. gorenjc pravi:

    ………………..prvi vdor v moj računalnik bo “sankcioniran”. kot kaže, vsak hip………….

  20. medek pravi:

    S kruhom pomazano :)

    ….. Zgodba sama je preprosta. Ko malemu Babaru ubijejo mamo, zbeži iz džungle in se zateče kam drugam kot v Pariz. Ko pa v slonjem kraljestvu umre stari kralj, se Babar vrne, okronan je za kralja, poroči se, ima otroke in seveda civilizira slone. Ker je civilizacija, ki jo v slonje kraljestvo prinese Babar, videti zelo francoska, je seveda sijajna. A tudi civilizirani svet je krhek in krušljiv in ga pesti negotovost. Red se lahko zamaje in sesuje, suženjstvo ni nemogoče, smrt ni daleč stran. Babar to ve. In ve tudi, kaj daje trdnost in oporo, kaj edino prinese varno življenje. Ko postane kralj, se mu v sanjah prikažejo veliki leteči sloni, ki preženejo tegobe in nesreče. Ti leteči sloni so Pamet, Potrpežljivost, Učenost in Pogum. Da bi se ti leteči sloni prikazali Janezu Janši!

    Zakaj vlečem na dan predvolilno agitacijo. Zakaj pogrevam staro sramoto? Zakaj ne pustim poraženca volitev pri miru? Zakaj kličem leteče slone? Najkrajši odgovor je: zato, ker nas on ne pusti pri miru. Ker nam ne da miru. Zato, ker se zgodba, v kateri hoče biti glavni junak, še ni končala. Učenost ali preprosto izobraženost pustimo ob strani, ker v tej zgodbi nikdar nista igrali omembe vredne vloge. Ampak zdaj so tudi druge vrline odletele stran od nesojenega vodje. Očitno nima poguma sprejeti poraza. Niti potrpežljivosti za politično delo. Niti pameti, ki bi vedela, da v politiki ne moreš uspeti, če rušiš njene temelje: vse tisto, zaradi česar politika ni vojna vseh proti vsem ali zatiranje drugače mislečih, temveč delovanje po obče sprejetih pravilih, utelešenih v procedurah in institucijah in sankcioniranih z zakoni.

    Zdi se, kot da bi si poraženi vodja želel izredne razmere, da bi lahko bil suveren. Volitve opisuje kot vojno, v kateri je Ljubljana premagala Slovenijo. ……

    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042209981

  21. Fika pravi:

    Živahen večer, gorenjc? Lepo, lepo. Da pa se ne izgubi v alkoholni meglici:

    gorenjc pravi:
    26. september, 2008 ob 10:27
    ………….razloži, kako se je pojavilo večje število glasovnic, kot je bilo volivcev.

    Iz zapisnika voline komisije, dosegljivega tudi na http://www2.sds.si/ugovor_pojasnilo.pdf :
    Okrajna volilna komisija je ponovno pregledala zapisnik tega volilnega odbora in ugotovila, da se število volilcev, ki so glasovali na tem volišču ujema s številom obkroženih volivcev v imeniku (850 volivcev)…

  22. jokjok pravi:

    OK, Gorenjc, I’m having what your’re having, lol! Argumenti šepajo, kaj? Še to…nisem Kekec…sem pa Mojca. Pa lepo soboto ti želim.

  23. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    ČE VELIKE SVINJARIJE NISO KAZNIVE, POTEM SO MALE SVINJARIJE ŠE TOLIKO MANJ - JE TAKO ALI NI ? _ _ _ :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    W BALKAN - desnosučni & levoisučni !

    od vijakov do “junakov” ? _ _ _ :-(

  24. jokjok pravi:

    Velike svinjarije so kaznive samo, če so v kazenskem zakoniku opredeljene kot kazniva dejanja…saj veš - rule of law in podobne malenkosti…

Komentiraj