Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Dopisniki o volitvah

22. september 2008 ob 20:55 | Maja Andlovic |

V novinarskem središču smo se o predvolilni kampanji, volitvah in medsosedskih odnosih pogovarjali s hrvaškim dopisnikom HTV Damirom Smrtićem in novinarjem slovenskega uredništva RAI v Trstu Fabiom Gergoletom.

Prevod pogovora z Damirom Smrtićem:

Na Hrvaškem smo bili srečni, ker tema v predvolilni kampanji niso bili slovensko-hrvaški odnosi. Mislim, da so bili ti pomembni letos poleti ob reševanju življenjskih problemov Joška Jorasa. Spomnimo se samo pred dvema letoma incidentov lokalnih volitev na Hotizi, pred štirimi leti domnevni dogovori med Janšo in Sanadarjem v Piranskem zalivu. Tako smo na Hrvaškem zares srečni, da prvič niso bili tema slovensko-hrvaški odnosi.

Kako komentirate rezultate?

V enem trenutku je nastala drama. Vsi hrvaški novinarji smo za zmagovalca razglasili Pahorja, ampak okrog devete ure je nastala prava drama, bila sta izenačena. V enem trenutku smo mislili, da se bo ponovilo to, kar se je zgodilo pred letom dni na parlamentarnih volitvah na Hrvaškem. Ampak predsednik Türk je rekel, da bo mandat podelil zmagovalcu, to je Pahor. Dosedanji minister za obrambo Erjavec je rekel, da se bo pogovarjal s Pahorjem. Tako mislim, da bo Pahor mandatar nove slovenske vlade.

Kaj ste opazili zanimivega v predvolilnem dogajanju?

Zanimivo je bilo opazovati afero Patria.

Tudi vas se to nekako tiče.

Tudi nas se tiče, ampak pri nas do preiskave, do takih razmer kot v Sloveniji še ni prišlo. Zato nam je bilo zanimivo opazovati. Na hrvaški televiziji nismo načrtovali toliko pokrivati predvolilno kampanjo, zanimali so nas slovensko-hrvaški odnosi, ki niso bili tema, saj so vsi razen Katarine Kresal zavrnili pogovore za hrvaško televizijo. Recimo, vaš očitno novi mandatar Pahor je rekel, da se Hrvaške ne tičejo te volitve, da je to vaš notranje politični problem.

Se je v zadnjih štirih letih premaknilo kaj v odnosih med tema dvema sosedama?

Mislim, da ne. Videli bomo, kako bo z novo vlado. Naredili smo dva koraka naprej, pa smo se vrnili štiri nazaj. Ampak mislim, da bodo sedaj odnosi boljši, dve komisiji delajo na reševanju problema meje, stranke levice so večinoma naklonjene Hrvaškemu vstopu v Evropsko unijo. Tisti z levice, s katerimi sem se pogovarjal, so rekli, da bomo vse sosedske probleme reševali, ko vstopimo v EU.

Ali je Sanader izgubil kolega, Janeza Janšo?

To je res. Zdaj bomo videli, kako bo v pogovorih z Borutom Pahorjem.

Video: Urh Maček, montaža: Maja Andlovic.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. oskar pravi:

    Prevoda,bog pomagaj!

Komentiraj