Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Oznanilo Nadškofije

17. september 2008 ob 12:54 | Denis Sarkić |

Brezje 1

Po elektonski pošti je na Vest prišlo sporočilo za javnost ljubljanske Nadškofije, ki se nanaša na objavo oznanila župnika Janeza Očkona iz župnije Bevke.

Sporočilo:

Št. 147/08
Ljubljana, 17. september 2008

Stališče Nadškofije Ljubljana do vsebine oznanil župnika iz župnije Bevke

Župnik iz župnije Bevke g. Janez Očkon je v pisnih župnijskih oznanilih vernike k bližajočim se parlamentarnim volitvam pozval na nekoliko nenaveden način. V zvezi s tem objavljamo stališče Nadškofije Ljubljana.

Cerkev na Slovenskem se je do soudeležbe kristjanov pri reševanju družbenih vprašanj opredelila že pred meseci, in sicer v dokumentu Odgovorni za življenje in prihodnost Slovenije, pod katerega so se podpisali Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, Slovenska Karitas in Svet katoliških laikov Slovenije (prim. http://pravicnost-mir.rkc.si/). V njem sta med drugim zapisana povabilo k osebni presoji, saj »evangelij katoličanov ne zavezuje k točno določenemu političnemu programu, na podlagi katerega naj bi sodelovali v družbenem in političnem življenju,« (str. 4) ter spodbuda k zavzemanju za krščanske vrednote, predvsem za spoštovanje človekovega dostojanstva.

Škofje so v času pred volitvami v uradnem listu Sporočila slovenskih škofij vernike povabili k molitvi za domovino in za modrost pri sprejemanju odločitev, ki bodo zaznamovale prihodnost našega naroda.

Za besedilo Oznanil župnije Bevke je odgovoren avtor, torej tamkajšnji župnik, vsebina pa avtomatično ne predstavlja uradnega stališča krajevne Cerkve, v tem primeru Nadškofije Ljubljana, saj v nekaterih delih celo nasprotuje uradnemu učenju Cerkve. Ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran je župnika Očkona v telefonskem pogovoru na to tudi opozoril, le-ta pa je omenjena oznanila že odstranil z oglasne deske.

Nadškofija Ljubljana

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 17 x komentirano
  1. ka-men-si-ja pravi:

    butelj, ej,…

    še dobro da so popravili..

    človek je padel v časovno zanko miljone let nazaj

  2. Mittra pravi:

    Še dobro da si ti tako modern, do trenutka v sedanjosti. Če nečesa ne poznaš ali ne razumeš, ne pomeni, da tega ni ali da drugi tega ne poznajo. V sili pride vse prav, včasih celo vera.

  3. konec pravi:

    Zame je ta župnik le zelo prefinjena oseba.
    Bližajo se volitve in je imel idejo kako napolnit cerkev zato si je to izmislil, da bi “nehote” privabil Lukašenkove študente, ki te dneve krožijo po raznih cerkvah, tako ne bi bilo nekaj več ljudi pri maši (ha, ha, ha).

  4. analitik pravi:

    Pošteno!

  5. peter pravi:

    http://forumi.rkc.si/viewtopic.php?p=501137#501137

  6. Norbert pravi:

    @ Konec - ja, zelo smešno. Indeed.
    Samo ti tega ne štekaš. Žal.

  7. tiib pravi:

    Eh… če se nekdo nebi opogumil in dal zadevo v medije, bi bilo pa vse ok. Hočem reči, da ni edini iz vrst klera, ki razmišlja in deluje po srednjeveško.

  8. Abaddon pravi:

    Sej mislijo dobro no, glih tko k politiki, sam v praksi se jim kdaj kej sfiži… važno, da mislijo dobro.

  9. Štrigon pravi:

    Vse več je znakov, da se Evropa vrača na začetek prejšnjega stoletja.
    Recimo v leto 1908.
    Morda bomo sedaj imeli priliko razčistiti s tem srednjeveškim duhom.

  10. Robert L. Tuva pravi:

    Župniku iz Bevk bi sam po montypythonovsko prdnil v njegovo splošno smer. Ampak nisem v tem položaju, ker ne sprejemam sporočil Cerkve. Bi bilo pa morda zanimivo narediti raziskavo, kako vplivna so takšna obvestila med naročniki; povsem, 60 %? …

    Omenjeno je bilo, da sta Kučan in Janković pozvala pa podobno z drugimi besedami. Ni res. Bistvena razlika: župnik je zagrozil s smrtnim grehom (nekim novim), Kučan je pa izrazil mnenje. Ni ukazal, ni niti pozval, le povedal je: to in to me moti, tako da bom volil te pa te.

    Pri Jankoviću se mi je zdelo nerodno rečeno, da naj gredo ljudje volit: kot jim zapoveduje srce in vest — ter tako, da bodo LDS + SD + Zares prinesli 46 glasov. Čutim paradoks: po srcu — ampak tako da …

  11. Erik pravi:

    Upam, da bo na volilno nedeljo ponovno podpredsednik SD Lukšič poslal kakšne ovaduhe k maši. Ali ni to lepo. Saj se tam ne bodo nič slabega učili. Nasprotno. Poslušali bodo lepo evangeljsko sporočilo, molili, šli k sveti spovedi, zmolili kesanje in se udeležili obhajila. Kaj hočemo še lepšega ? Mogoče pa se bo še kakšen študent zaljubil v kakšno dekle v cerkvi. Kar pa tudi ni slabo, če si fantje najdejo sebi primerna in poštena dekleta.

  12. Fonzi pravi:

    Bojim se, da primernih in poštenih deklet danes ne najdeš v cerkvi…. v glavnem so tam stare mamce, ki v strahu pred poslednjo uro tja nosijo borno penzijo….

  13. Robert pravi:

    @ Ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran je župnika Očkona v telefonskem pogovoru na to tudi opozoril, le-ta pa je omenjena oznanila že odstranil z oglasne deske.

    “Dober dan, Alojz Uran pri aparatu. Ste vi, Očko? Ja, ja … Poslušajte. Pohvalno, kako delujete za našo skupno stvar, a kaj hočemo, ko pa ima komunistična drhal vsepovsod svoje ljudi. Ja, ja … Vas moram vseeno poprositi, da umaknete oznanilo, da se ti prokleti liberali ne spomnejo še česa zahrbtnega proti nam, dobrim ljudem. Ja, tako, da, hujskajo, neverniki … Nič slabega, seveda, ampak včasih je nujno upoštevati tudi svobodno voljo ljudi. Ja, ja, nebodijihtreba, ja, tako! Hvala, pa lep pozdrav in hvaljen Jezos“

    @Erik: … izmaknili kakšno sveto podobico.

  14. severnik pravi:

    No pa smo zopet tam,cerkev je vse mogočna in ona je edini in pravi razsodnik v vseh porah življenja!!!!
    Pa tudi samo dejstvo da na Ptuju vsemogočni božji s lužabnik - duhovnik pedofil je vse do zadnjega bil podpiran s strani G. SOKA, že samo po sebi vse pove.Ščitijo in dovoljujejo spolne zlorabe otrok.To je NSI in njena oligarhija.Vsi ki si pa drznejo drugače misliti v sami župniji in hirarhiji so cerkveni sovražniki. Tudi pobijali so lahko pred oltarji in mučili,posiljevali in glave sekali a je mogoče o tem gdo kaj spregovoril?? Ne! Njim je dovoljeno vse v imenu vere!¨!! In o morali radi govorijo,o poštenosti do boga.Kaj pa oni?? Cerkev že ve dobro manipulirati!!!! A se bo gospod župnik pokesal mogoče pred bogom??

  15. t-h-o-r pravi:

    pri nas pred blokom je pa nekdo lulal po predvolilnih plakatih (po vseh petih, ki so bili postavljeni) :D

  16. BOTA pravi:

    Župnik iz župnije Bevke g. Janez Očkon očitno ni dobro razumel stališča cerkve oziroma ga je povedal preveč naravnost. Mnogi njegovi kolegi povedo isto samo da prej bogato zavijejo v celofan.

    Nobena skrivnost ni, da ima cerkev svoje politične ambicije in da se točno ve prek koga in kako jih lahko uveljavi. Edino nedostojno je o tem govoriti naglas in na način, kot je to storil omenjeni župnik. Če ne drugega poguma in načelnosti mu ne gre očitati.

  17. simpatikus komunalis pravi:

    Pogrešam grimsuvga poba.

Komentiraj