Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zoki za zmago levice

16. september 2008 ob 18:02 | Denis Sarkić |

Ljubljanski župan Zoran Janković je pozval državljane, “da gredo na volitve in volijo po glavi in srcu” ter koaliciji SD, Zares in LDS prispevajo 46 poslancev. Programi teh strank so po njegovem mnenju kompatibilni, kombinacija vseh treh bo dala konkurenčnost gospodarstva in socialno državo, zagotavljajo pa tudi vračilo denarja MOL, je poudaril. V svojem pozivu na volitve je župan še posebej izpostavil dve skupini, upokojence, ker meni, da so vrednote NOB tako pomembne, da se z njimi ne da trgovati, in mlade, ki jih je pozval, naj volijo za svojo prihodnost. Sicer pa je ponovil argumente, zakaj nastopa proti vladi in premieru Janezu Janši.

Uvodni Zoran Janković o podpori strankam levice:

Na vprašanje, za kandidata katere stranke bo glasoval, pa je Janković odgovoril, da se je z mamo in ženo dogovoril, da bodo obkrožili vsak enega od kandidatov teh treh strank. Prvi bosta izbirali mama in žena, on bo obkrožil še zadnjega od treh kandidatov SD, Zaresa in LDS.

Zoran Janković za Vest:

Kot je dejal, bi bilo zanj veliko razočaranje, če bi katera od strank odstopila od dogovora o skupni koaliciji, vendar je prepričan, da se to ne bo zgodilo. “Pričakujem, da bo ta trojček dobil 46 poslancev, in to je moj poziv volivcem, da glasujejo za svojo prihodnost,” je dejal. Pri tem, je poudaril, ga posamezni rezultati ne zanimajo, ker nobena stranka ne more sama oblikovati vlade, ampak se mora povezati. Volivci pa bodo po njegovih besedah dokončno odločili. Sicer pa je Janković ponovil argumente, zakaj nastopa proti vladi in premieru Janezu Janši. “Ves čas že trdim, da je Janez Janša s svojo vlado v tem mandatu naredil največ škode na razgradnji moralno-etičnih vrednot,” je pojasnil župan. Po njegovi oceni je nevarnost v tem, “da je laž postala vrednota”. Janez Janša je omenjen pri vsaki aferi, je dejal Janković in dodal, da je Janša prinesel ime tajkun v Slovenijo.

Zoran Janković z odgovori- prvi del:

Z vtikanjem v gospodarstvo in zamenjavami čez 1000 članov nadzornih svetov in številnih uprav v prvem letu je Janša po Jankovićevih besedah pripeljal posamezne dejavnosti praktično do uničenja. Glede sodstva je po županovem mnenju Janša tisti, ki praktično ne priznava samostojnosti sodstva v svojih utemeljitvah. Janšev odnos do novinarjev pa kaže njegovo razumevanje demokracije v Sloveniji, je prepričan župan. Ključni razlog, da Janković poziva državljane, da gredo na volitve in ne volijo Janeza Janše, pa je krivica, ki jo je po njegovem mnenju vlada naredila Ljubljani z odvzemom 60 milijonov evrov letno. Kot podcenjevalno do Ljubljančanov je župan ocenil kandidaturo mestnega svetnika in poslanca SDS Dimitrija Kovačiča za nov mandat v DZ, saj “celo razlaga, da Ljubljana tega denarja ne potrebuje”.

Zoran Janković z odgovori - drugi del:

Ljubljanski župan se je glede podpore na letošnjih parlamentarnih volitvah pogovarjal s petimi strankami, SD, Zares, LDS, DeSUS in SNS. Predsedniki in drugi predstavniki strank so županu, podžupanom in direktorju mestne uprave predstavili programe strank. Kot je dejal Janković, so vse stranke soglašale, da je bila Ljubljani storjena krivica in jo je treba odpraviti. V drugem krogu pogajaj se je mestna oblast pogovarjala le še s štirimi strankami, saj je želela zagotovilo, da stranke ne bodo šle po volitvah v vlado Janeza Janše. Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je edini izpostavil, da gre v vlado z Janšo, je dejal Janković. Končna odločitev o podpori je padla v ponedeljek, ko predsednik DeSUS Karl Erjavec ni zagotovil, da je pripravljen stopiti v koalicijo s SD, Zares in LDS.

Janković je napovedal, da bo zdaj aktivno stopil v volilno kampanjo in na predvolilnih shodih vseh treh strank tudi jasno povedal svoj poziv. Glede ugibanj, ali bo on prihodnji mandatar, je zatrdil, da ponudbe ni dobil in se o tem ni z nikomer pogovarjal. Mandatarja bo predlagala tista stranka, ki bo v tej koaliciji najmočnejša, je prepričan Janković. Kot je dejal, je župan Ljubljane, v mestu pa je še veliko dela. V sodelovanju z novo vlado bodo po njegovem mnenju uspeli narediti tisto, kar je dobro za Ljubljano in za Slovenijo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 31 x komentirano
  1. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    W BALKAN

  2. janez pravi:

    Mali tajkun bi govoril o moralnih vrednotah fuj.

  3. Fuga pravi:

    Ja, najprej državna izdaja in nacionalni kolaps, potem pa oblast. A ni blo to že leta 46. Tradicija je močna nit med preteklostjo in prihodnostjo.

  4. ProPolis pravi:

    Zoran Janković je sicer nekaj naredil za levo stran s tole podporo, ampak kaj pametnega ali vsajk pomembnega pa tole vendarle ni. Le še enkrat je povedal to, kar že itak vsi vemo. Vprašanje, na katerega se je pričakoval odgovor danes, je oziroma je bilo, kateri izmed strank levice Janković morebiti izkazuje posebno afiniteto, katero stranko bo obkrožil v nedeljo. Janša ima pač prav, da ne bo možno voliti te koalicije, ampak se bo treba odločiti za stranko.

    Kakor koli že, če bi bil janković pameten, bi vztrajal na tem, da ga Zares predlaga za mandatarja, kandidiral bi na njihovi listi, pa bi bilo. Zdaj pa si je zagotovil le to, da bo po volitvah neko peto kolo. Če bo zmagal Janša in nekako sestavil koalicijo, bo itak slabo za Jankovića, če bo zmagala leva opcija, pa Janković na kaj dosti izplena zase in Ljubljano ne more računati, ker se je bojeval le od strani. Prvoborci na levici so jasni, znani, in ti bodo odločali, če bodo o čem lahko odločali. Janković si je s tem sicer kupil vstopnico, ampak ima sila slabo sedišče.

    Ga bo rešil Erjavec, če bo Desus jeziček na tehtnici, ki je že rekel, da se mu Pahor ne zdi primeren za mandatarja?

  5. VELIKA KOALICIJA pravi:

    Golobič govori vse najslabše o tej Vladi in Janši a to ,da se je dobil z njim pa ne pove!

    Bravo Jankovič !!!!!za takšno podporo Golobiču na volitvah!!!

    Pa kaj ste o tem sestanku in vsebini pogovorov obvestili Jankoviča!!!
    JANKOVIČ ZORAN -Čakamo na tvoj odgovor!

  6. tonka pravi:

    Jankovič bi na takem sestanku lahko kvečjemu pekel čevape.

  7. Bracic pravi:

    Boga Jankovićeva žena in hčerka.. sploh se ne moreta svobodno (demokratično) odločit katero stranko bosta volili.. imata samo tri izbire (pa še to slabo) in nič drugega.. bravo Janković, doma imaš lepo zrihtano..

    Živimo v demokratični, svobodni državi in vsak se lahko po svoji volji odloča koga bo volil in koga ne..

  8. Igor Đukanović pravi:

    Bračič, sam sem že bil priča, ko je nek starejši možak pred nekaj leti na mojem volišču pred mano volil še za ženo. Kot da živimo v Afganistanu!! Pri Zokiju pa takšne nevarnosti ni. Drži, da srbske družine držijo skupaj bistveno bolj kot slovenske. In ni pregovora “žlahta raztrgana plahta”, pač pa “svakog gosta za tri dana dosta”, a “rod nije gost”. Zato ne preseneča Jankovićev smisel za zavezniško razmišljanje, ko javno sploh ni povedal, za katero od teh treh strank bo volil.

  9. Rock pravi:

    Dobro je rekel Janko, Karel ne bi smel preveč zahtevati.
    Karlu ful ego dela, da ne bo naredil kakšno neumnost.

  10. Igor Đukanović pravi:

    Zanimivo, da tudi Janković ne pozna SDS-ove afere s pošto. Na pošti dela Katja Koren, ki je pripravila že junija ekskluzivno ponudbo za SDS. In sicer da javno (torej našo, torej od vseh davkoplačevalcev) pošto SDS do onemoglosti “okrasi” s svojimi reklamami. SDS je seveda dobil tudi velike popuste na to neokusno in nelegitino ponudbo. Za figov list pa so ostale stranke o tej ponudbi obvestili potem, ko je ekskluzivna pogodba že bila sklenjena.

  11. roman pravi:

    ej Igor Đ. lahko bi se vprašali,zakaj na vseh oglasnih panojih na avtobusnih postajah v Ljubljani visijo samo plakati levice?
    In mimogrede,a je edini paradni konj levice samo ljubljanski šerif jankovič ki so ga itak sami nastavili?!

  12. tonka pravi:

    Njegova agitacija je podobna župnikovi iz Bevk. Na iste nivoju.

  13. Igor Đukanović pravi:

    Roman, že dolgo obstaja konsenz v naši družbi, da se avtobusna postajališča trži. So na prostem in tako nihče nima občutka, da je v državni instituciji, ki mu sugerira patriotično obnašanje. Absolutno sem prepričan, da je trženje avtobusnih panojev potekalo legalno. Da so vse stranke imele enake možnosti, da jih zakupijo pod enakimi pogoji. Drži pa, da ne vidim razloga, zakaj bi Bajuk in njegov šef Janša, ki sta reformirala davke, tako da samo najbogatejši imajo kaj od tega, se sploh poskušala približati nam najbolj ekološko osveščenim in ljudem z srednjimi in nižjimi dohodki, ki uporabljamo avtobuse.

  14. Igor Đukanović pravi:

    Tonka, župnik iz Bevk bo za svojo Cerkev zahteval pravice, ki gredo le verskim skupnostim, čeprav je pri nas Cerkev pogosto le ena navadna politična organizacija. Janković pa je ekonomist, ki se že dve leti poklicno ukvarja s politiko in tega ne taji (še enkrat: za razliko od Cerkve).

  15. janez pravi:

    Mali tajkun je pod levo oblastjo polnil žepe in sedaj upa da se bodo zlati časi spet vrnili

  16. tonka pravi:

    Igor, bolj točno:; Jankovič se že nekaj let poklicno ukvarja s krajo družbenega premoženja.

  17. Igor Đukanović pravi:

    Janez, Janković od prejšnje oblasti ni dobil žegna za managerski odkup Mercatorja, čeprav je bil zainteresiran. Pod tole oblastjo pa se managerski odkupi kar vrstijo. Nekaj s pomočjo te vlade, nekaj pa zaradi panike kapitalistov, da jih bo JJ uravnotežil. Hvala lepa za tako oblast pod katero moraš biti abnormalno bogat, da te več ni strah. Hočem normalno oblast, pod katero mi bo moj magisterij zadostoval, da se ne bom nikogar bal in da se ne bom bal za svojo prihodnost.

  18. Igor Đukanović pravi:

    Tonka,

    in z njim finansira Slovenski tednik, ne?

  19. marjeto pravi:

    Zoran Jankovič je ZAKON ! in ponosen sem, da sem (skoraj) Ljubljančan .

  20. tonka pravi:

    Jankovič se je pojavil v vlogi rdečega župnika. Skrajni čas bi že bil, da mu kdo stopi na predolge prste.

  21. ervinator pravi:

    Janković je na prepričevalnih sestankih dopovedoval vodjem strank, da morajo sestaviti koalicijo Z-L-SD. Na koncu je odrekel podporo DeSUS-u, ne zaradi programskih izhodišč, ampak ker mu Erjavec ni zagotovil, da je zanj edina sprejemljiva koalicija samo KGB.

    Drugače povedano: Janković je pogovore z vodjami strank vodil kot KOS-ov operativec.

  22. ervinator pravi:

    Zakaj Janković ni sprejel Jelinčičeve in Erjavčeve “ponudbe” za mandatarstvo?
    Zato ker nista pravilno ocenila Jankovićeve vrednosti. Njegova vrednost ni samo 60 milijonov evrov letno.

  23. karant pravi:

    Vidim, da g.Jankovič preveč pije “redbull”, ki ti da krila. Glede na reklame na TV, pa se lahko ob prevelikem pitju energijskih napitkov, pojavijo tudi sila nevšečni stranski učinki, ki prvotno zamisel obrnejo v napačno smer.
    Sicer, pa imamo v Sloveniji dovolj pametnih Slovencev, ki so pripravljeni dobro in pošteno delati za precej nižjo tarifo.
    Opssss, smisel ni v tem.

  24. konec pravi:

    Kot sem že večkrat povedal, bodo voliltve 21. septembra povedale le to, ali si želijo Slovenci bolj na vzhod oz. Balkan (SD, Zares stalinisti, LDS, Lipa, SNS) ali na zahod (delno SDS in NSi) ali pa ne vedo točno kaj si želijo (delno SDS, Desus, SLS).
    To je to.
    Najbolj voljene stranke pa bodo pa bodo itak tiste s volditelji , ki prihajajo iz ZSMS, prav tako bo imel naslednji predsednik vlade kulturne korenine v “komunizmu”, drugače pač ne gre.

  25. konec pravi:

    Najbolj rdeča pa bo Lj - čisto slučajno kjer živi največ Jankovičev.

  26. Fonzi pravi:

    Zahod ni samo Vatikan, to pa da je konec morebiti iz mešanega zakona, tudi ni nič narobe.

  27. Igor Đukanović pravi:

    Konec, Slovenci se bomo odločili, ali želimo na sever (finska transparentnost, finsko egalitarno osnovno šolstvo, finska delovna etika), ali želimo na jug (hrvaška tajkunizacija, hrvaški “enakomerni” davki, hrvaške plače in pokojnine, hrvaška RTV).

  28. Rok pravi:

    @ Đukanović: Ne vem, kam želite Slovenci, saj vas nihče ne preganja. Zaradi mene lahko ostanete tu.

    (No, če bi šel Janković raje županovat kam drugam, ne bi imel nič proti. Bi pa močno nasprotoval, če bi si s kakšnim mandatarstvom poskušal vzeti kar oblast nad celo državo. Na srečo Kučan, kot je dejal, ne računa na to možnost.)

  29. roman pravi:

    ekološko osveščeni @IgorĐ. a tam kjer se sprehajajo volilci desnice pa visijo plakati Janše in Bajuka?!!!
    Glede Jankoviča,okoristil se je na račun mizernih plač v Mercatorju in ti mu fanatično verjameš da bo za tebe z magisterijem dobro poskrbel?

  30. konec pravi:

    Igor Đukanović,
    Forum 21 je koncentracija gospodarskega in intelektualnega kapitala in bo zato kot jedro civilne družbe na levici lahko odpravil zanemarjanje slovenskega vključevanja v moderne tehnološke, organizacijske in izobraževalne tokove v svetu in ne samo v Evropi kot malce zaostajajočem delu te celote.
    Čudež nad čudeži: komunisti, zbrani v Forumu 21 pod vodstvom zadnjega generalnega sekretarja Kučana, ki so zapeljali Jugoslavijo in z njo Slovenijo v slepo ulico, so po svojem lastnem mnenju edini, ki poznajo pot naprej. Nič jih ne moti, da so se pod njihovo diktaturo slovenski delavci, katerih mezde so v tridesetih letih skoraj dosegle avstrijske, znašli z dohodki, ki so bili le polovica ali tretjina avstrijskih. Tako je bilo, čeprav je Jugoslavija dobivala ogromno pomoč z Zahoda do leta 1970, nato pa velika posojila. O tem, koliko ljudi so pobili in preganjali, da bi imeli možnost doseči tako sijajne rezultate, niti ne govorimo.
    Ob taki samozavesti se človek čudi, zakaj so komunisti sploh »sestopili« z oblasti in dovolili, da je še kdo poleg njih smel reči kako besedo. Res je, da so ob sestopanju med seboj sklenili, da bodo ob navidezni svobodi in pluralizmu obdržali vajeti v svojih rokah.

    KRASNO NAPISANO!!!!!!!!!!!!!!!!!

  31. Carlos Contreras pravi:

    Avstrijske mezde v času, ko je klerofašist Dolfuß na delavska stanovanja streljal s kanoni?
    Sicer je pa misel zabavna - glede na to, da so bile v habsburškem času v slovenskih deželah mezde bistveno nižje kot v ožjeavstrijskih, se ponujata dve razlagi: bodisi je bilo avstrijsko gospodarstvo tako zanič, da ga je dohitel severni del Jugoslavije, ali pa mogoče jugoslovanski državni okvir (pa čeprav kraljevinski) le ni bil tako za en kurc, kot nam trobijo patriotska gobezdala, ki so se že v maternici borila za samostojno Slovenijo. Čudež nad čudeži.

Komentiraj