Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zahtevana izjasnitev

16. september 2008 ob 21:31 | Maja Andlovic |

Mednarodna nevladna okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green (AGG), ki združuje šest nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz Slovenije, Italije in Hrvaške je danes zahtevala konkretno izjasnitev slovenske vlade glede izgradnje plinskih terminalov v Kopru. “Slovenija rabi energijo, ampak je treba z neko pametno državno politiko energetski problem rešit tako, da je vir zagotavljanja varne in primerne oskrbe,” je dejal neodvisni raziskovalec Anton Komat.

Medse so člani AGG povabili tudi kandidata za poslanca Zares Francija Keka in Franca Jurija. Slednji je opozoril, da se v severnem Jadranu ob realizaciji vseh projektov obeta pet plinskih terminalov (trije v tržaškem zalivu, eden na otoku Krku in ob ustju reke Pad, ki ga že gradijo) ter na njihove posledice, med drugim varovanje terminalov z izjemno militarizacijo, onesnaženje morskih voda, negativne posledice za ribolov in obalni turizem ter vladi očital netransparentost. “Zgodba o terminalih je bistveno večja od zgodbe o Patriji, če gledamo finančno. Tam se vrti ogromno interesov, od osebnih do podjetniških,” je dodal.

Predsednik AAG Vojko Barnard je poudaril, da na dopise, v katerih so slovensko in italijansko vlado prosili za mnenje, po treh tednih niso dobili odgovora. “Kaj pa bo s prebivalstvom? Kaj pa bo z našim turizmom? Kaj bo z našim morjem? To so ključna vprašanja, na katera vlada zdaj noče odgovorit. V volilni kampanji še posebej ne, zato skuša to omejevat tudi v medijskem prostoru,” je dodal Juri.
Svoje razočaranje nad odnosom slovenske vlade in njenim predsednikom Janezom Janšo do izgradnje plinskih terminalov v Kopru sta izrazila tudi člana AGG Romea Žbogar in David Stepan, ki je tudi član Zelene koalicije.

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 27 x komentirano
  1. MI5 pravi:

    A je še sezona jurčkov??????A ni že mal premraz???Pa kamor se obrneš pun k,,,c jurčkov.

  2. opleteni jež pravi:

    braća juri, še pomnita tovariša,
    kako sta pred desetletji javno ogorčeno napadala mlade literate (blaž ogorevc etc.),
    da so antirežimski pisci?
    pičkajimananosuzrasla!

  3. Dan pravi:

    Končno! Ti terminali so res grožnja in tema, ki zahteva pozornost vse Slovenije!
    Tu bi se levi in desni morali zbrati!

    @ Mi5, jež
    Očitno za vaju ni pomembno, da jesta drek, samo da je od “vašega”.

  4. MI5 pravi:

    Če tu kdo jede govna si to ti!!!!!!! Bebo!

  5. nogavička pravi:

    Dan, podpiram, podpišem tudi pripis.

  6. Mirjana pravi:

    MI5, lahko iz tvoje reakcije sklepamo, da je zgodba o terminalih zarota proti vladi,…predvolilni golaž, da problem terminlaov ne obstaja in si komentatorji le zmišljujejo?, oziroma, da tudi če bi terminali bili, je to le napihnjena zgodba takoimenovanih ekofundamentalistov?

  7. nogavička pravi:

    Mirjana, J se je z Rusi zmenu za dober posel s plinom … dober za t’ prave tajkune: njega, Lovšina, onega iz Luke Koper, ki ga podpira Popovič in Bavčarja. Sami podjetniki.

  8. Mittra pravi:

    Še eno razpravljanje, da se govori. Od teh debat ni drugega, kot da nekateri posamezniki dobro služijo, ko prodajajo svoj čas.?

  9. MI5 pravi:

    @Mirjana Viš na to pa nisem pomislu,da bi bla to lahko tud zarota! A je ? Ti očitno veš,da je?

    Moj komentar je bila zgolj norčava reakcija na swingerski trojček gobanov.Pa reč ,če jih ni pun kurec(po Jonasu) povsod.Tudi ,če bi bil njihov vernik bi mi šli na kurec!!!!!!Tko k mi grejo na kurec Grims,Jankovič,Kučan,Cvikl itd……..

    Terminale naj si pa lahi kar pred Rim nainštalirajo.Tolk o tem.

  10. BORAC pravi:

    A. Komata sem pri njegovih prizadevanjih podpiral!
    A ko ga vidim na fotografiji skupaj z Jurijem….

  11. konec pravi:

    Mednarodna nevladna okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green
    Medse so člani AGG povabili tudi kandidata za poslanca Zares Francija Keka in Franca Jurija.
    Ajde, koga bodo farbali. To je tipična predvolilna poteza.

  12. konec pravi:

    Na obali imajo na voljo sveto trojico tokrat. Očeta, sina in strica sv. duha.

  13. Mirjana pravi:

    MI5, marsikdo tukaj ima marsikoga poln ***…a govor je o zelo resni stvari. In prav ta, ki ga imaš poln *** je bil med glavnimi akterji v borbi civilne družbe proti terminalom (tedaj ni bil v nobeni stranki) in zato ker sedaj kandidira bi po tvojem moral umolkniti?
    In, če me kaj zjezi so pripombe na tako resen problem, o jurijih, jurčkih.swingerjih,…terminali MI5, nuklearka, Luka,, asfaltna baza, Lafarge, cinkarna Celje,Kemoiplas,.. …to so problemi, ne pa swingrstvo .

  14. Mirjana pravi:

    konec, borac…bi bilo skoraj čudno, …

  15. BORAC pravi:

    @Mirjana,
    nikar Jurija ne vključuj v t. i. civilno družbo.
    Je prekaljen politik, ekstremni privrženec preživele politike, oblastiželjen spolni iztirjenec, brez moralnih načel.
    Jurij ne razume, da morajo ljudje v tej državi tudi nekaj ustvarjati, da se proračun polni. Vse svoje življenje se napaja iz državnih jasli.

  16. BORAC pravi:

    Če bi poslušali Jurija ne bi potrebovali plinskega terminala, potrebujemo le plinsko pipo v stanovanju. Prav tako ne potrebujemo elektrarn, saj vemo, da samo onesnažujejo okolje. Potrebujemo le električne vtičnice. Prav tako ne potrebujemo proizvodnih obratov, ki prav tako onesnažujejo okolje. Saj imamo državne službe, ki ne onesnažujejo okolja.

  17. MI5 pravi:

    @Mirjana Ne bit nervozna(jo pa razumem,tvojo nervozo)!! :) Saj bo 21 zvečer vsega konec.Karavana se pa ve kam bo šla…

    Dons je sonce,vlaga,idealno ,da ponoč kaki jurčki ven pokukajo.Jutr pa u hosto.

    Keep cool :)

  18. konec pravi:

    Mirjana, ali veš kateri od svete trojice ga ima bolj dolgega?

  19. Mirjana pravi:

    BORAC
    Jurija poznam osebno že dolgo časa, med drugim sva bila soseda.
    Od prvega trenutka, ko smo izvedeli za terminale iz italijanskega tiska,…Melečkar, Dumanič, Čakardič, Jurij (Franco),..se je jedro iz dneva v dan širilo, ter smo v Pretorski v Kopru po 14 dneh imeli odmevno problemsko konferenco. In šele tedaj se je (ker ji drugega ni ostalo) pojavila tema v medijih. Moderator na tiskovkah je bil vselej Jurij, ker obvladuje vse tri jezike (italijansko, hrvaško) je hkrati bil tudi prevajalec.Slednje je bil tudi na tej tiskovki, le da ni na posnetku. Bili so prisotni tudi italijanski kolegi, s katerimi smo v navezi od 2006,pa g. Tomaž Ogrin, neprestano aktiven v civilni iniciativi, pa Vladimir Drobnjak, pa Romea Žbogar ter moja malenkost, ki sedi za Francom Jurijem..Kar pa se politične kampanje tiče, zanesljivo zase trdim da ne kandidiram, in nikoli ne bom.
    Franco je ves čas pisal kot neodvisen samostojni novinar (pejneze je služil kot novinar in ne iz proračuna, ter v politiki (LDS) že leta ni bil, ker je sam odstopil):
    In opozarjal je na napake. Rezultat, brca iz Primorskih novic, RTV Koper ga ne sprejme na delovno mesto, raje menjajo komplektno zaposlitveno strukturo,..na Dnevniku objavlja le še vinjete za Miheljakove kolumne.-….in ti mi boš solil pamet o Francu Juriju.
    Tako, ko smo razčistili o Francu, zakaj potrebujemo terminal?
    Prosim argumentiraj.

  20. Mirjana pravi:

    konec ne vem, zanesljivo pa imaš ti nakrajšo…pamet :)

  21. Mirjana pravi:

    …potem pa vse tiho je bilo…:)

  22. nogavička pravi:

    Mirjana! ;-)

  23. Janša pravi:

    BORAC? Proti čemu se Borac bori? Bori se proti Juriju? Bori se proti Mirjani? Bori se proti svoji vesti? Ah, ne….saj sploh ne ve, kaj je vest. Piši Borac, piši…take kot si ti, rabim v svoji vojski! Za kaplarja.

  24. M pravi:

    Mirjana! ker smo geografski šupak Evrope. najkrajsa pot do osredja Evrope iz toplih morij. Hrvati potrebujejo nekaj, s cemer bodo napolnili drzavni proracun in je njihova politika pripravljena zrtvovati del svojega morja. Narod se ne strinja povsem. Politiki upajo na morski tok, ki bo zasral le Trzaski zaliv in mrtvo jadransko italijansko obalo. italijani so zejni energije kot puscavski turisticni biser vode….

    Gospoda Komata nadvse spostujem, kar se tice ozavescanja in obvescanja javnosti, ker njegovega dela podrobno ne poznam, razen iz njegovih clankov.

    Realnost je pac taksna, da potrosniska druzba ekoloske vrednote postavlja na eno izmed zadnjih mest.
    ” Vsi smo nacelno za ekologijo, dokler redukcije ne vplivajo na nas standard zivljenja!” Samo kriticna masa ljudi-volivcev lahko spremeni “nazore” politikov in pozene “strah” v kosti velikih kapitalistov, ki se prilagodijo. Ko bo ekologija pomenila vecjo dodano vrednost kot plinski terminali, se bo tudi trend obrnil.

  25. Mirjana pravi:

    M….” Vsi smo nacelno za ekologijo, dokler redukcije ne vplivajo na nas standard zivljenja!” Samo kriticna masa ljudi-volivcev lahko spremeni “nazore” politikov in pozene “strah” v kosti velikih kapitalistov, ki se prilagodijo. Ko bo ekologija pomenila vecjo dodano vrednost kot plinski terminali, se bo tudi trend obrnil.

    Natanko tako, g. Komat je neprestano z ljudmi, jih podpira, jim pomaga in je vedno z nami. Moč je v civilni družbi, a to ji bo v nadaljnem mandatu potrebno dopovedati in delali bomo prav na tem,…pravzaprav se že dela, …informiranje (korektno!), osveščanje, sodelovanje, civilna družba se že povezuje, ni lahko, smo malo pozni…pa vendar nikoli ni prepozno.
    Sicer pa se še pišemo, vidimo po volitvah,…kdorkoli bo zmagal.
    Ostalo kar je napisano M pa pravtako drži.
    Resnica je zelo preprosta.. multinacionalni kapital prav v naši mlaki vidi najboljši biznis,..za najmanj investicij (infrastruktura)= največji profit,..seveda od vsega tega mi ne bomo imeli prav nič, …so nas že opozoirli, da niti plin za nas ne bo cenejši…italijanska vlada je bila bolj pretkana, ponujala je domačinom nek mali popustek ter grozila, da če ne bo terminalov bodo pocrkalli od lakote in mraza :)
    pace e bene

  26. konec pravi:

    Mirjana,
    zanimivo je le to, da tudi ti pod pojmom sv.trojica podzavestno veš kdo bi lahko bili. To je najpomembnejše, da popolnoma zaupaš tvoji sv. trojici.

  27. Mirjana pravi:

    konec…prav, a bi sedaj odgovoril zakaj potrebujemo terminale???
    mislim da je naslov v kontekstu terminalov…in ne kdo ima dlajšega…no poskusi se držati teme.
    Če ti je pa dolžina posameznikov tako pomembna,..je pa s teboj nekaj hudo narobe..pokukaj v hlačke,…a naj te potolažim…nobody ’s perfect…
    a vsaj poskušaš razumeti?…potrudi se :)

Komentiraj